Aki 10 évre odaköltözik a svájci faluba, annak 18 és fél millió forintnyi összeg üti a markát.

A valais-i kommunben fekvő, festői kilátású Albinen település lassan, de biztosan a kihalás szélére sodródik, ha sürgősen nem lépnek. Jelenleg 240-en élnek a faluban, a szám pedig folyamatosan csökken. Csak tavaly három család költözött el, aminek következtében 8 gyerekkel lett kevesebb, ezért be kellett zárni a helyi iskolát.

A falu lakói ezért úgy döntöttek minden odaköltöző családnak pénzt adnak: felnőttenként 25 ezer svájci frankot – vagyis 6,7 millió forintot – és minden gyereknek 10 ezer frankot, vagyis 2,6 millió forintot. Ez egy négy tagú családra vetítve összesen 60 ezer euró – vagyis 18,7 millió forint.

60 ezer euró – ennyit ad a svájci falu azoknak, akik odaköltöznek

(Fotó: Wikipedia)

A jelentkezők 45 év alattiaknak kell lenniük, és legalább 10 évig kell a faluban maradniuk. Az ingatlant, melyben életvitelszerűen kell élniük, építhetik vagy vásárolhatják, de mindkét esetben minimum 200 ezer frankba kell kerülnie.

A kérdésről petíciót indítottak, amit a lakosok majdnem fele aláírt. November 30-án szavazással döntik el, hogy végre is hajtják-e.

A még Albinennél is kisebb svájci falucska, Corippo (össznépessége 13 fő) nemrég jelentette be, hogy óriási hotellé alakítják falujukat, elkerülendő, hogy végképp megszűnjön létezni.

(Euronews)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisGenyo2
Nagylelkűnek TŰNŐ ajánlat. XD
Az ördög a részletekben lakik ennél is:
"Az ingatlant, melyben életvitelszerűen kell élniük, építhetik vagy vásárolhatják, de mindkét esetben minimum 200 ezer frankba kell kerülnie."
Azaz kb. adnak a kecó árából 30% kedvezményt... Cserébe egy haldokló faluban kell lakni 10 évet.
wagabund
@KisGenyo2: hát ez az...két felnőtt, két gyermek összesen 70 ezer frank, a háznak minimálisan 200ezer franknak kell lenni...

ezt csak jólmenő migránsok veszik meg...asszony, gyerek mint a pelyva...pénz szintén..

a falu tiszta bódottsá...
Equus
Rézműves Alemáhó és Lakatos Hozéármándó már tervezik, h mind a 28-an oda fognak települni. Egyelőre aggályos, h lesznek-e ott konyhakertek meg tyúkok a faluba benne nekijek. A putrit azt megépítik kalákába, oszt még az a kérdés, h mikor adják a segíjt...
wagabund
@Equus: érzem a cizellált humort a soraid közt(ban, ben)...de ha jobban belegondolunk, nem is olyan lehetetlen amit írsz...
...mindenesetre jobb, mint a kilátástalanság egy szerényebb é-keleti magyar faluban...
...szerintem már szervezik valahol a célirányos buszjáratot...

na, fogadunk?
Equus
@wagabund: attól tartok, veszítenék. :)
wagabund
@Equus: ismerjük el, kezdenek jól alakulni a dolgok...nem kell Kanadáig repülni, hogy majd ott talán befogadják őket...
...érdekelne, mikor jelzik a svájciak, hogy a falu megtelt.
42
200 ezerért kell ingatlant venned, tehát, minimum 140 ezer frankkal kell rendelkezned, hogy egy olyan svájci faluba költözz, ahol még iskola sincs.
Szerinted?
Szerintem, nem.
szep napot
Tesek csak mondani aranjoskam, van e ottan e sok kozlekedesi tapla, csattorna fedo? Szoltam mar a Gizynek, holnap koltozunk. Nekem pont 8 (de lehet, hogy tob) pujjam van. Szovall 8+2=11 11*60=800. 800 ezer Eurojo. Szerintem a Kolompar Laci is lyon. Ugyis ojan rasszist-
tak itt.
advocat
Jó lenne ha eldöntenék. Euró vagy svájci frank?
F_Viktor
@Equus: @szep napot: @wagabund: Egy dologrol megfeledkeztek, amit a cikk sem emlit!
Tartozkodasi engedellyel (90 nappnal tovabb tartozkodhass ott) is rendelkeznie kell az ott letelepuloknek, amit Svajcban nem is olyan egyszeru megszerezni. Ehhez niederlassungsbewilligung szukseges, keressetek ra a feltetelekre.
csipetke
Oda kéne teleportálni Farkas Flórit,és még néhány tucat rablót a bagázsukból,rögtön megtelne a falucska.Az a baj,hogy az ilyenek rövid időn belül csődbelopnák kezdetben a falut,aztán Svájcot is...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.