A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karának kutatói szerint ehető a hó, de csak frissen – írta csütörtökön az Agerpres hírügynökség.

Az egyetem diákjai Máthé István mikrobiológus oktató vezetésével vizsgálták, hogy a frissen lehullott, illetve a többnapos hóban előfordulnak-e baktériumok és penészgombák, és ha igen, milyen mennyiségben.

Erdélyi kutatók: ehető a hó, de csak frissen

Fotó: pixabay.com CCO

A vizsgálatokat két alkalommal, 2017 januárjában és februárjában végezték, ezek során Csíkszereda központi parkjában, illetve a város egyik forgalmas körforgalmánál vettek steril eszközökkel, tiszta helyről hómintákat, közvetlenül havazáskor, illetve utána kétnaponta, a hatodik napig.

A vizsgálatok eredményei alapján megállapították, hogy mindkét mintavételi periódusban a baktériumok csíraszáma a frissen hullott hó esetében a legalacsonyabb (januárban 5 baktérium, míg februárban 20 baktérium milliliterenként), és a napok teltével emelkedik a számuk. A hatodik napra ez a szám 180-ra, illetve 278-ra emelkedett. A körforgalomnál vett hóminták esetében csak kissé voltak magasabb a baktériumok csíraszámai, mint a parkból vett minták esetében.

A frissen hullott hóban ugyanakkor nem mutattak ki penészgombát, utána pedig a csíraszámuk 5-20 között volt milliliterenként, de az idő múlásával számuk nem mutatott nagy változást. Ezt a penészgombák nagy hidegben történő kisebb túlélési arányával magyarázták.

Apaként és mikrobiológusként az volt a fő kérdés, hogy a gyerekek nyugodtan megehetik-e a havat? A mikrobiológiai vizsgálatok alapján a kérdésre a válaszom az, hogy nem tiltanám meg, hogy a gyerekek megkóstolják a havat, de ezt csak frissen hullott, vagy fél napnál nem régebbi hó esetében támogatnám

- nyilatkozta a kutatás eredményeit összegezve Máthé István.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
remélem, pár milliárddal a magyar kormány is támogatta a "kutatást". Ingyen adok egy tanácsot: a sátor melletti frissen esett hó nem ajánlott fogyasztásra, ha sárgás elszíneződést mutat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus
remélem, pár milliárddal a magyar kormány is támogatta a "kutatást". Ingyen adok egy tanácsot: a sátor melletti frissen esett hó nem ajánlott fogyasztásra, ha sárgás elszíneződést mutat.
cs.n.
@Equus: Persze, mind támogattuk, mert a magyar állam az egyetem fő támogatója.
staro2
Ezt a brit tudósok már 1979-ben megállapították.
quadrocopter
Bravó, mennyibe kerplt ez a magyar adófizetőknek? A gravittáció lényegére még nem jöttek rá?
És a napsütés eredetére?
Zeta
@staro2: én meg gyerekkoromban. Még nem is fizettek érte.
Mindig azt ettük, csak arra kellett vigyázni , meg ne fázzunk a sok hóevestől.
Ették az mindig!
yazo64
@Equus: Na ja... az eszkimók is tudják: az iglu mögötti sárga hóból nem esznek:)
GeoCravker
Sőt, külön viszgálni kelleen, hogy kutyapisivel és anélkül mennyi az ásványanyag-tartalma. Hátha még egészséges is.
Amúgy minden, ami a szabad ég alatt van, fertőződik a levegőből. Ezt Pasteur korában már egyszer igazolák.
Igazán megnyugtató, hogy a levegő még nem sterilizálódott azelmúlt évszázad(ok) alatt.
Na de majd most. Egy ilyen fontos kutatás után.
maszk
(Hatezer) 7 év kutatás után, az erdélyi tudósok a magyar kormány 10 milliárdos kutatás-fejlesztés alapjából rájöttek, hogy a hó ehető.
49 ezer forintból meg lehet élni, főleg télen, amikor ehetünk havat.
Sőt, ha hóval betakarózól, még talán meg sem fagysz.

Most arra gondoltam, hogy megőrülök.
Olyan jó lenne megörülni - annyira könnyű lenne... annyival könnyebb lenne...

De nem bírok megőrülni!
Bocsánatot kérek orbán viktortól, hogy nem bírok megőrülni, és a sok innovatív kutatásfejlesztés ellenére sem fogok havat enni - havi 49 ezer forintért.
volvós
...csíkszeredai újdonság, a férfiak szerint ehető,
az ottani nők szerint lenyelhető...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.