Magyarország nem képes teljes mértékben akadályozni Ukrajna és a NATO együttműködését – jelentette ki Ivanna Klimpus-Cincadze integrációs ügyekért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes kedden a Novoje Vremja ukrán rádió műsorában. 

A kormányfő-helyettes kifejtette, hogy Magyarország "sajnálatos módon továbbra is aktívan blokkolja" az NATO-Ukrajna Bizottság külügy- és védelmi miniszteri szintű találkozóit. Továbbá emlékeztetett: Budapest kilátásba helyezte ezen felül azt is, hogy blokkolni fogja a júliusban Brüsszelben esedékes NATO-Ukrajna csúcstalálkozót is.

Az ukrán kormányfő-helyettes szerint Magyarország nem képes teljes mértékben akadályozni Ukrajna és a NATO együttműködését

"Nem akadályozza viszont (Magyarország) a bizottság nagyköveti szintű találkozóit" – emelte ki Klimpus-Cincadze. Hozzáfűzte, hogy Budapest nem képes akadályozni továbbá a NATO-Ukrajna Bizottság égisze alatti megvalósuló éves nemzeti program teljesítését, valamint "katonai csoportok munkáját", amelyek a különböző programok keretein belül folynak.

A miniszterelnök-helyettes kifejezte egyúttal reményét, hogy Magyarország az atlanti szervezet júliusi csúcsértekezletéig eláll a NATO-Ukrajna Bizottság állam- illetve kormányfői szintű találkozójának akadályozásától és így Petro Porosenko ukrán elnök mégis részt vehet majd azon

A miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan nyilatkozott Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter március 19-i brüsszeli munkalátogatása alkalmából az UNIAN ukrán hírügynökségnek. A kijevi diplomácia vezetője hangot adott azon véleményének, miszerint Magyarország "valójában nem zavarja" Kijev és az atlanti szervezet együttműködését azzal, hogy blokkolja a Ukrajna-NATO bizottság miniszteri szintű találkozóit, amit ugyanakkor sajnálatosnak nevezett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több alkalommal leszögezte, hogy Magyarország Ukrajna európai, euroatlanti integrációs törekvéseit csak akkor támogathatja újra, ha Kijev a kárpátaljai magyar nemzeti közösség érdekeit sértő javaslatokat és törvényeket – köztük az oktatásról szóló új jogszabály 7-ik, úgynevezett nyelvi cikkelyét – visszavonja, illetve hatályon kívül helyezi, viszont mindaddig, amíg ez nem történik meg, Budapest megvétózza az EU és a NATO védelmi miniszteri szintű értekezleteit és a NATO-Ukrajna csúcstalálkozót is.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Jaj mi lesz a Putinka által adott pártfeladat teljesítésével! Nem lesz ebből baj vezérünk? Hagyod, hogy átlépjenek rajtad, mint az utcán azon a kis rakáson?
peterkelemen
Neofasiszta Orbán háborúba fogja sodorni Magyarországot ennek az lesz a vége + a totális gazdasági összeomlás.
human
@peterkelemen: Én is gondoltam már ilyenre, de ehhez az is kellene, hogy az oroszoknál olyan rossz gazdasági helyzet alakuljon ki, hogy Putyinnak ne legyen más módja, mint egy háborúval eltakarni saját csődjét.
fekete
Mi a ----t akarnak az Ukranok? NATO? Nyaljak ki Hollywoodnak a hatso re'sze't!
nezelodo
Jaj mi lesz a Putinka által adott pártfeladat teljesítésével! Nem lesz ebből baj vezérünk? Hagyod, hogy átlépjenek rajtad, mint az utcán azon a kis rakáson?
Eladott Ország
Magyarország a magyaroké. Csakhogy – már ha igaznak tartjuk az állítást – visszafelé is igaz: Románia a románoké, Szerbia a szerbeké, Szlovákia a szlovákoké, és Ukrajna – bármennyire is fáj ez most a putyinista széljobbosainknak, de – az ukránoké. Mert erős és büszke nemzetállamok, és etnikai homogenitás. Ugyi. Az egészben persze az a legviccesebb, hogy egy olyan közegben fejtegette az erős és büszke, homogén magyarság eszméjét az a drága, ami történetesen egy másik országban és igen csak kisebbségben van. Csakhogy nem csak az a magyar aki rájuk szavaz. Nem csak az a magyar, aki minden észveszejtő hülyeségben felállva tapsol a sikerüknek – például annak, hogy ezzel a nagy nemzeti homogenitásos dumával épp a magyar kisebbségek helyzetét sikerül nehezíteni. Mert az ilyen és ehhez hasonló ostoba politikai hecckampányok azok, amik ellehetetlenítik a kisebbségi magyarok helyzetét, nem a szavazati jog hiánya.
koszpeko
@fekete: Te kinek nyalod a hátsó részét?
Mi közöd van hozzá, hogy Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz vagy sem?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.