Felmérést készítettek cseh állampolgárokkal ismert politikusokról, a magyar miniszterelnökben egynegyedük megbízik, de másik egynegyedük nem.

Leginkább Milos Zeman cseh államfőben bíznak a csehek, de Orbán Viktor magyar kormányfő is az élmezőnyben van – derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amelyben mintegy tucatnyi, a cseh, a közép-európai, illetve a világpolitikában fontos szerepet játszó személyiségről kérdeztek cseh állampolgárokat.

A csehek egynegyede bízik Orbánban

Fotó: Facebook/Orbán Viktor – részlet egy választás előtti videóból

A CVVM prágai akadémiai közvélemény-kutató intézet kedden ismertette áprilisban végzett felmérésének eredményét, amely szerint Milos Zemanban a megkérdezettek 47 százaléka bízik, míg ugyancsak 47 százalék számára az elnök nem megbízható. A második helyen Andrej Kiska szlovák államfő végzett, akiben az emberek 33 százaléka bízik, míg 30 százaléka nem. A harmadik helyet Emmanuel Macron francia elnök foglalja el, 26 százalékos bizalommal és 35 százalékos bizalmatlansággal.

Orbán Viktor a negyedik lett. A magyar miniszterelnökben a csehek 25 százaléka bízik, míg 26 százaléka nem. Hasonlóan Orbán Viktorhoz 25 százalékos a bizalom Theresa May brit kormányfő iránt, de nála a bizalmatlanok aránya Orbánénál magasabb, 31 százalék.

Az első ötöst sorrendben Robert Fico szlovák kormányfő (23/45), Vlagyimir Putyin orosz elnök (19/66), Donald Trump amerikai elnök (18/67), Angela Merkel német kancellár (18/70) és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök(13/26) követi.

A 22 politikusból álló listát Recep Tayyip Erdogan török államfő zárja, akiben csak a megkérdezettek 2 százaléka bízik, míg 39 százalék megbízhatatlan politikusnak tartja.

A CVVM megjegyzi: a listát nyilvánvalóan befolyásolja, hogy a politikusok ismertsége a cseh lakosság körében nem egyforma. Míg Zemant, Putyint, Trumpot és Merkelt a megkérdezettek öt százaléka vagy annak alacsonyabb aránya nem ismerte, addig már Kiskánál is ez a mutató 20 százalékra emelkedett. Orbánról a cseh válaszadók 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem ismeri. Andrzej Duda lengyel elnökről az emberek 51 százaléka, Peter Pellegrini új szlovák kormányfőről pedig 56 százaléka nem tud.

A felmérésben megnevezett politikusok között egyetlen olyan sem volt, akiben a megkérdezettek több mint ötven százaléka megbízott volna. A legnagyobb bizalmatlanság a nemzetközi politikában meghatározó szerepet játszó Merkel, Trump és Putyin iránt nyilvánult meg.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Sámannus: Grátisz vele adjuk a pártját és kormányát, a haverjaival egyetemben!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
Lehet vinni az egész Fidesz bandát.Nem is kérünk érte cserébe semmit. Vigyétek Csehek a tudását,az emberségét, az empátiáját a szegényekkel szemben,a demográfiai hülyeségeit és vigyétek magatokkal a lábunkon álldogáló immár 2 lányát gyerekestől de vigyétek a magát Istennek képzelő ,apuci összes selejt génjével rendelkező kicsi fiacskáját a Boldizsárt is. Majd ott is kézrátétellel gyógyít és lesz nektek is felházatok! Mi már szabadulnánk tőlük.Ti csak azt látjátok,hogy a statisztika szerint 2/3 az ország imádata irányába! Majd megtudjátok.Ígérjetek neki örök életet,több millió Eurót/ hó.
papa.49
Az érdekes ebben csak az, hogy ITTHON SINCS NAGYOBB TÁMOGATOTTSÁGA,CSAK 2/3 !!!
Zeta
@papa.49: pedig néhai elnökük , óva intett mindenkit "orbántól"!
Ezekszerint hasztalan.
papa.49
@Zeta: Senki nem hallgatott a Havelra, pedig kellett volna !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.