Az amerikai Pennsylvania államban az elmúlt 70 évben több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket, áldozataik száma meghaladja az ezret.

Josh Shapiro pennsylvaniai főállamügyész szerint a 18 hónapon keresztül folytatott vizsgálat feltárta, hogy a legutóbbi visszaéléseket 2010-ban követték el, a legrégebbiek pedig hét évtizeddel ezelőttre nyúlnak vissza. A vizsgálat eredménye papokat is megnevez, néhány nevet azonban kitakartak, mert az érintettek az alkotmányban garantált jogukra hivatkozva nem járultak hozzá a nyilvánosságra hozatalhoz.

A főállamügyész közölte, azon dolgoznak, hogy valamennyi felelőst megnevezzék.

„Az egyház vezetői és tisztségviselői rutinszerűen és céltudatosan játékosságnak, birkózásnak vagy nem megfelelő viselkedési formának írták le a történteket, holott egyik esetben sem erről volt szó.

Gyermekeken elkövetett szexuális visszaélések voltak ezek, beleértve a nemi erőszakot is”

– fogalmazott a sajtókonferencián Josh Shapiro.

Háromszáz katolikus pap követett el több mint ezer szexuális zaklatást

A jelentés erőteljes bírálattal illette Donald Wuerl kardinálist, Washington érsekét is – aki korábban a pennsylvaniai Pittsburgh egyházkerületének vezetője volt –, mert elleplezte a visszaéléseket. Wuerl bíboros a jelentés nyilvánosságra kerülése előtt pár órával közleményben állította le, hogy gondosan járt el, mindig tekintettel az áldozatokra, és szem előtt tartotta azt is, hogy megelőzze a jövőbeni visszaéléseket. Hangsúlyozta:

„a jelentés emlékeztet azokra a súlyos kudarcokra, amelyeket az egyháznak el kell ismernie, és amelyekért bocsánatért kell esedeznie”.

A pennsylvaniai vádhatóság két, korábban már átvizsgált egyházkerület kivételével megnézte valamennyi pennsylvaniai egyházkerület több mint 500 ezer oldalnyi belső dokumentumait, feljegyzéseit, meghallgatott többtucatnyi tanút és sok papot is. Az egykori áldozatok arról számoltak be, hogy papjaik vagy kábítószerrel bódították el vagy más módon manipulálták őket,

volt, aki elmondta, hogy amikor otthon elmesélte, mit műveltek vele, a szülei megverték, mert azt hitték, alaptalanul vádaskodik. Az áldozatok között akadtak olyanok is, akik a szexuális visszaélések idején tízévesnél is fiatalabbak voltak.

Josh Shapiro kiemelte a rendőrök felelősségét is, akik nem egy esetben visszautasították a nyomozást, amikor kiderült, hogy papok a gyanúsítottak. A jelentés szerint a püspökök és a bíborosok lényegében védve voltak. Közülük sokakat, néhányat a jelentésben szereplők közül is, előléptettek. Shapiro hangsúlyozta, hogy a bűncselekmények elleplezése gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy valamennyi egykori áldozatnak igazságot szolgáltassanak.

Jelentésében a vádhatóság több javaslatot is tesz reformokra: például a pennsylvaniai törvénykezés megváltoztatására, az elévülés időtartamának meghosszabbítására vagy az egyház által gyakran védekezésül felhozott titoktartási kötelezettség szűkítésére.

Cikk- és címlapkép: Pixabay (illusztráció)

(MTI)

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Miért nem nősülhetnek ezek is??? Ez egy idióta követelés az egyház részéről.Más vallásban lehet. Az a normális.
Így kitermelik a pedofilokat, bzikat, stb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
TASzSz
@1magyar: Félti a Vatikán az egyházi vagyont... Kiprivatizálnák gyorsan!
Shikari
@CsipkeRózsa: Kizárólag a zsidó rabbik által elkövetett szexuális bűncselekményeket keresem mert a katolikusok sem mások mint a zsidók vagyis vallási alapon nincs bűnözési hajlam. Ami érdekesebb az az etnikai reprezentáltság a bűnözésben amit említeni is rasszizmus mégis mindenki tudja hogy létezik. Arra kíváncsi lennék.
TASzSz
@Shikari: @CsipkeRózsa: Nem jó az összehasonlítási alap!!!
Macskaszem
A cölibátus úgy hülyeség, ahogy van. Látható, hogy képtelenség betartani, ezért a papok abnormális módon élik ki szexuális vágyaikat, ugye ismerjük a mondást, [email protected] feláll, ész megáll.
A pap is emberből van, nem egy tárgy, hagyni kéne, hogy akként viselkedhessen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok