A lövöldözés után magasabb terror készültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is.

Három életet követelt a kedd este Strasbourgban, egy karácsonyi vásár közelében történt lövöldözés – közölte Christophe Castaner francia belügyminiszter.

Mint mondta,

további tizenkét ember sebesült meg, köztük hatan kritikus állapotban vannak.

A tárcavezető bejelentette, hogy a történtek miatt magasabb terror készültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is.

Castaner tájékoztatása szerint az elkövető

két alkalommal is tűzpárbajba keveredett a biztonsági erőkkel kedd este. Hangsúlyozta: az elkövető továbbra is szökésben van, de a biztonsági erők 350 tagja kutat utána.

Castaner közölte azt is, hogy feloldják a kijárási korlátozásokat, miután több városrész órákon át le volt zárva. A karácsonyi vásár környékén lévő épületekben biztonságba helyezett emberek időközben ezeket elhagyhatták.

Hárman meghaltak, egy tucatnyian megsérültek a strasbourgi lövöldözésben

A miniszter bejelentette, hogy a strasbourgi városvezetés betiltja a tüntetéseket ezzel felszabadítva a biztonsági erőket, hogy elfoghassák a tettest. Hozzátette:

a városi iskolák nyitva lesznek szerdán, de a szülőkre bízzák, ha a gyermekeiket otthon tartják aznap.

Az Európai Parlament zárlatát is feloldották, a képviselők – saját felelősségükre – elhagyhatták az épületet. Ezt Antonio Tajani, az EP elnöke közölte az ülésteremben összegyűlt képviselőtársaival. A városközpontba készülők számára elmondta, hogy oda csak egy a rendőrség által biztosított konvojjal tudnak eljutni.

A rendőrség a 29 éves strasbourgi születésű Cherif Chekattként azonosította a lövöldözőt, akinek neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek lajstromán.

A párizsi főügyész, aki a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben illetékes, hangsúlyozta, hogy a tettes indítéka egyelőre még nem ismert. A francia vádhatóság terrorcselekmény miatt indított vizsgálatot.

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, ugyanakkor a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam hívei ünnepeltek a történtek miatt.

Emmanuel Macron francia elnök az egész ország szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és hozzátartozóikat. 

Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni. A France Info műsorszolgáltató a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@Jozefina: Bazd már meg a listádat te marharépa, elmulasztottad kilistázni a hazai börtönök teljes személyzetét. Ki a rosseb kérdezte tőled mennyi rabló, gyilkos vagy politikus van a börtönökben aki magyar.

Olyat mutass aki vallási okok miatt gyilkol Magyarországon és magyar. Aki vallásos neveltetése miatt válogatás nélkül öli a magyarokat, aki szándékosan a tömegbe hajt vagy gépfegyverrel öli a karácsonyi vásár látogatóit mert azt mondják neki a hangok.

Fel sem fogod, hogy miket vakkantasz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@Peller Anikó: Analfabeta! Az "arab" az se nem vallas, se nem allampolgarsag, hanem egy nepcsoport! Azonlivül Marokko es Algeria NEM aran orszagok! Szoval akkor te milyen nepcsoprthoz tartozol? Szerintem az analfabetakhoz, annak pedig a naci alfajahoz...
kokopelli
@teuton: biztos nem a "marokánok"-hoz!Asszem csak "marokkóiak" vannak,de azok is
csak lakósok!Ő már Fanciában született,ergo jogosult volt a francia állampolgárságra!
Nem érdemes vitatkozni olyanokkal,akik állandóan a következő támadásra várnak!Né-
meto.-ban volt valami köztörvényes balhéja és kibaxták vissza a franciákhoz!
Nem érdemes vitatkoznod,mert lehúznak egy szintre,ahonnan ők a megrágott híreket kap-
ják!
Pálinkás Pál
@teuton: Ja..csak nem feltűnő hogy ezeket általában nem a fehérek teszik??? Hol is vannak a világ gennyes gócpontjai??? Ja csak nem azok is "színes" területen?? Unom a baromságaidat,akadj le rólam!!!
Peller Anikó
@teuton: @kokopelli: "The overwhelming majority of Moroccans are of Arab-Berber descent; however, many identify as Arabs or Arabized Berbers."

en.wikipedia.org/wiki/Moroccans

Szólj ha nehézségeid vannak az olvasással. Egyébként igazad van, Marokkó és Algéria tényleg nem aran ország. Hanem arab.

propeller.hu/nagyvilag/3389762-fotot-kozoltek-strasbourgi-merenylorol
teuton
@Peller Anikó: Latom, nehezsegeid vannak az olvasassal+ertelmezessel. Aki nem tud arabusul... Szoval ne idezgess olyan nyelven, amit nem ertesz! A wikin az all a marokkoiakrol, anglul(!), hogy MAGUKAT arab-magrebinek valljak! Valamint a nyelvük sem tiszta arab, hanem magrebi, darija/maziri! Talan olyanrol irogass, amit tudsz-ismersz! Szerintem meg sosem voltal Marokkoban! Majd ha megtanulsz olvasni es ertelmezni, akkor azt is megtudhatod, hogy 1973ig szabadon költözhettek a marokkoiak Europaba, nem volt semmifele korlatozasa a migracionak. Tehat az akkori bevamdorlok es leszarmazottailk jogosoan tartozkodnak Europaban, söt az allampolgarsagot is megkaptak bizinyos, törvenyekben elöirt evek utan, igy semmilyen modon sem lehet öket kiutasitani! A 70es evekben Magyarorszagra is mentek eszak-afrikai diakok, akikböl sok a tanulmanyik lezarasa utan ottmaradt. OLVASS, ertelmezz es ne csak hülye mocskolodasokat firkalj!
kokopelli
Nem sokkal ezelőtt a TV-ben: "lelőték a merénylőt nem messze a tetthelytől",de a hátteret
tovább kutatják,hogy van-e kapcvsolata,vagy magányos marha volt-e a szemét?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.