Noha a hivatalos adatok szerint az Európába irányuló migráció valamelyest csökkent, a Földközi-tengeren még mindig kritikus és aggasztó a migrációs helyzet, még mindig túl sokan indulnak el, életüket kockáztatva a jobb élet reményében – jelentette ki Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos Strasbourgban szerdán.

Uniós biztos: "Ha valaki segítséget nyújt migránsoknak, azt nem szabad bűncselekménynek minősíteni"
Fotó: Youtube

Az uniós biztos az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének a földközi-tengeri humanitárius segítségnyújtásról szóló vitáján hangsúlyozta, a területen tevékenykedő civil szervezetek nagyon fontos szerepet töltenek be az életmentésben, közel 730 ezer embert hoztak partra 2015-óta. Meg kell különböztetni azonban a bűncselekménynek minősülő embercsempészetet és a bajbajutott embereknek nyújtott segítségnyújtást – jelentette ki.

"Ha valaki segítséget nyújt migránsoknak, azt nem szabad bűncselekménynek minősíteni"

- közölte.

Az Európai Unió és tagállamai számára nemzetközi jog szerinti és erkölcsi kötelessége, hogy életeket mentsenek. A menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében létrehozott, a Földközi-tengeren tevékenykedő Sophia haditengerészeti művelet erre nem a legjobb megoldás – tette hozzá.

Tovább kell küzdeni az embercsempészet ellen, valamint támogatni kell a biztonságos és emberhez méltó alternatívák megtalálását. Ennek jegyében a tagállamoknak segíteniük és gyorsítaniuk kell a nemzetközi védelemre jogosultak áttelepítését Európába. Mivel nem lehet elkerülni, foglalkozni kell azzal a problémával is, hogy bizonyos körülmények között embermentő hajók kötnek ki Európában – hangoztatta.

Ilyen esetben nagyon fontos eszköz a szolidaritás, de nem rögtönzött, hanem előre tervezett, közös, fenntartható megoldásra van szükség a migránsok kiszállását követően

- húzta alá.

Tytti Tuppurainen, az unió soros elnökségét betöltő Finnország európai ügyekért felelős minisztere beszédében hosszú távú, humánus és átfogó megoldás kialakítására szólított fel a migrációs nyomás kezelése érdekében. Mint mondta, a humanitárius helyzet, a rászorultak megmentése ellenére nem kielégítő. Annak ellenére sem, hogy egyes tagállamok ellenállása mellett civil szerveztek is folytatnak mentési műveleteket.

Lényegi áttörés, a válsággal szemben ellenálló megoldás érdekében az uniós tagállamok önkéntes alapú, felelős, és szolidáris részvételére van szükség

- emelte ki.

Mint közölte, a finn uniós elnökség humanitárius és átfogó útmutatóval kíván szolgálni, hogy a migránsok mentésével kapcsolatban miként kívánatos fellépni függetlenül attól, hogy hol szállnak partra. Arra kell törekedni, hogy a menekültek teljes körű védelmet kapjanak, és a nemzetközi jogot mindenhol maradéktalanul érvényesítsék a menekültügyi eljárások során – közölte.

"A mediterrán országok részéről azt várjuk, hogy megfelelő mentőszolgálatokat hozzanak létre, a többi tagállam feladta pedig a határvédelem az unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex műveleteinek keretében"

- fogalmazott a finn európai ügyekért felelős miniszter.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő hozzászólásában hangsúlyozta, a szigorúbb határvédelem miatt kevesebb bevándorló vész oda a Földközi-tengeren. A tömeges haláleseteket az okozza, ha Európa hagyja, hogy az embercsempészek és tisztázatlan hátterű civil szerveztek hajói zavartalanul működjenek a tengeren.

"Az a helyes humanitárius támogatás, ha világossá tesszük, hogy az illegális határátlépés nem járható út" – fogalmazott.

Ha Európa nem védi meg magát, rövid időn belül olyan népesedési, biztonsági és kulturális változások következnek be, amelyek az európai civilizáció és az Európai Unió végét jelenthetik

- jelentette ki.

Hozzátette, az EU külső, szárazföldi és tengeri határait is meg kell védeni, az embercsempészetben segédkező civil szervezetek hajónak működését meg kell akadályozni, meg kell különböztetni a gazdasági bevándorlókat a valódi menekültektől, és a segítséget kell odavinni, ahol a baj van és nem a bajt idehozni. A határvédelem nem csak Európát védi, hanem emberéleteket is ment – mondta.

"Európa a mostani új vezetéssel lehetőséget kapott, hogy végre cselekedjen, józanul, valóban emberbaráti módon, életeket mentsen, és egyúttal megvédje az európai emberek érdekeit is" – emelte ki a képviselő.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Magyarországon hajléktalannak, menekültnek segítséget nyújtani bűncselekménynek számít az alapkatyvasz és a nagyon keresztény kormány szerint. Ezért is éheztetik a menekülteket a tranzitzónában, ezért is marad ott a kerítés ahol van a külügyi államtitkár szerint. Magyarországot remélem ezért büntetni fogja az EU, hidvéghi pedig szégyellje magát a kijelentéseiért. Van abban burkolt sorosozáson és xenofóbián keresztül minden.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
"Földi László szerint a magyar civilek háborús bűnösök, ezért szabadon lehet őket likvidálni"
https://24.hu/belfold/2017/10/05/foldi-laszlo...
tulipan
Most meg, mii van, már megint? Ezeknek a végletekig beképzelt, mocskos pofájú, fehér férfiaknak már meg, ENNYIRE GYENGE lenne az ÖNBIZALMUK??? Ezért aztán a nők a "hibásak"??? NEVETSÉGES!
https://168ora.hu/itthon/a-feher-ferfiak-apok...
Cincinntatus
Bill Gates, aki sokat tett le az emberiség asztalára nem szélsőjobbos, mégis amikor a német Welt am Sonntagnak adott interjút, többek között azon véleményét ecsetelte, hogy az Afrikában tapasztalható népességrobbanás „hatalmas migrációs nyomást” fog helyezni Európára.
Akkor a kontinens, amely jelenleg hatalmas lehetőségeket kínál mind az 500 millió lakosának és a civilizáció mintájaként szolgál az emberiség számára, akkor
A NEM TÚL TÁVOLI JÖVŐBEN EL FOG MERÜLNI A KÁOSZBAN.

Egy olyan apró régió, mint Európa, nem képes felvenni Afrika teljes népességi többletét.
Csizmás Kond
Legelőször azokat kell lakat alá helyezni akik innen ösztönzik a migrációt, és megszűnik az magától.
tulipan
@Csizmás Kond: Kire gondoltál ezzel, te narancsos hantaboy??
Nessy
A történelem ismétli önmagát! Mi / kik okozták az ókori nagy kultúrák / birodalmak bukását? A "barbárok, vandálok", akik bizony itt éltek ezen a kontinensen! Igaz, a későbbiekben az európaiak hittérítés égisze alatt, raboltak, gyilkoltak más kontinenseken!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok