Mark Rutte holland miniszterelnök kormánya nevében bocsánatot kért a zsidóktól vasárnap a zsidók második világháború alatti hollandiai üldöztetéséért.

A holland miniszterelnök bocsánatot kért a zsidóktól a második világháború alatti bánásmódéért

Fotó: Simon Dawson/Bloomberg – Getty Images

Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett amszterdami megemlékezésen Mark Rutte úgy fogalmazott, hogy "most, amikor már csak az utolsó túlélők vannak közöttünk, a kormány nevében bocsánatot kérek a korabeli hatóságok cselekedeteiért".

A holland kormány "túl keveset tett" a nácik által üldözött zsidó származású állampolgárok védelme érdekében. "A holland kormánytisztviselők készséggel álltak rendelkezésre a németek parancsaira. Volt némi ellenállás a hollandok részéről, de összeségében nem sok. Legtöbben passzívan elnézték, hogy honfitársaikat elkülönítették, és megfosztották őket emberi méltóságuktól" – hangsúlyozta Rutte.

A második világháború utáni holland történelemben ez volt az első alkalom, hogy a kormányfő bocsánatot kért az akkori holland állam második világháború alatt elkövetett cselekedetiért.

Nyolc éve, 2012-ben Mark Rutte még elutasította a holland jobboldali Szabadságpárt felhívását a bocsánatkérésre, azzal az indokkal, hogy 2000-ben a kormány már bocsánatot kért azért a "hűvös fogadásért", amelyben a náci koncentrációs táborokból visszatérő zsidó túlélőket részesítették.

1995-ben Beatrix holland királynő a jeruzsálemi knesszetben felszólalva "kivételesen kevésnek" nevezte azokat a holland állampolgárokat, akik segítettek az üldözöttek mentésében. Ugyanebben az évben a királynő úgy nyilatkozott, hogy "a hollandokat a holokauszt ténye mély szégyenérzettel tölti el", hivatalos bocsánatkérésre azonban nem került sor.

A második világháború alatt körülbelül 140 ezer zsidó származású állampolgár élt Hollandiában, akik közül több mint 25 ezer náci német birodalomból menekült oda a nemzetiszocialista diktatúra elől. 1940 májusában a hitleri Németország megtámadta az addig semleges Hollandiát, amely még abban a hónapban megadta magát.

A Jad Vasem holokauszt emlékközpont adatai szerint Hollandia megszállása alatt mintegy 107 ezer zsidót hurcoltak el a nácik koncentrációs táborokba. Közülük alig ötezren érték meg a táborok felszabadítását, és tértek haza. A német megszállás idején ugyanakkor mintegy 25 ezer zsidót honfitársaik bújtattak Hollandiában.

MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
@Csizmás Kond: Mindig is hánytam a kommunistáktól és a náciktól is, de ezekben van egy közös halmaz, az ilyen emberi szar senkik, mint te, akiknek a szellemi patkány felmenői mosolyogva nézték ezeket a népírtásokat. Egy ilyen szellemiségű embert inkább leköpnék, mint bocsánatot kérnék!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...ismét az évi szokásos benyalás sorozat.
RonaGyuri
Így jöjjön be az 5-ösöm! Biztos voltam benne, hogy a bugyuta segg-nyalói iderontanak és okadatolják milyen képmutató hazugság a nagy-pofával hirdetett 0-toleranciájuk!!! =))
SystemError
@Csizmás Kond: Mond ki, ne csak ilyen szalon náci patkányba.. Köcsög kis náci patkány! Látod így!:)
Csizmás Kond
@SystemError: ...látom idegesít...és ha már ennyire begerjedtél, kezd rá te is a bocsánatkérésre.
SystemError
@Csizmás Kond: Mindig is hánytam a kommunistáktól és a náciktól is, de ezekben van egy közös halmaz, az ilyen emberi szar senkik, mint te, akiknek a szellemi patkány felmenői mosolyogva nézték ezeket a népírtásokat. Egy ilyen szellemiségű embert inkább leköpnék, mint bocsánatot kérnék!
Csizmás Kond
@SystemError: Neked ez a dilid. Nem érdekel hogy kinek vagy minek tartod magad mert a leírt szöveged úgy is elárulja.
...és azt köpd le aki ilyenné formált.
Írtam egy véleményt és te azt kezded elemezni mint egy négyosztályos rendőr...
Csizmás Kond
@RonaGyuri: Aki azt állítja hogy toleráns az a hazug, te is hazudsz mert ha toleráns lennél nem a gorombaságaidat böfögnéd ide...
Csizmás Kond
@RonaGyuri: Aki azt állítja hogy toleráns az a hazug, te is hazudsz mert ha toleráns lennél nem a gorombaságaidat böfögnéd ide...
RonaGyuri
@Csizmás Kond: ha kétszer is iderondítasz attól még ócskább tróger vagy! =))
SystemError
@Csizmás Kond: A tolrencia nem a direkt köcsögökre vonatkozik, akik amúgy azonnal kislányként ezt a felmentést lobogtatjak a nagyfiús náciskodásaik után...
Csizmás Kond
@RonaGyuri: ...a lényeg hogy soha nem kellett hazudjam hogy ki vagyok...
RonaGyuri
@Csizmás Kond: hiába is tennéd lerí rólad! =))
Csizmás Kond
.@SystemError: Tolerancia nincs csak képmutatás...a többit gondolom hozzáérted...
És ha már a cikkhez nincs amit hozzáfűzz, legalább az első mondatot próbáltad megérteni ?
Csizmás Kond
@RonaGyuri: Mindenkiről lerí Gyuri csak van aki nem veszi észre...egyfajta sruccész...mert ha ő nem fogja fel akkor neki nem is létezik...ez vagy.
SystemError
@Csizmás Kond: Megértettem az első csúszómászó, bunkó mondatodat és toleranciás önértelmezésed mögötti két bites mondanivalódat is értettem nyugi. Te nem értesz sok mindent, de ez csak ilyen csuszómászó elkenés, amivel éppen védekezel..Ne gondold, hogy a mondanovalód ne lenne érthető...:) Azon kívül, hogy tapló náci vagy lehetsz még agyatlan bunkó, aki nem érti a világ összefüggéseit. Igazából a két halmaz nem üti ki egymást.
Eriksson
@Csizmás Kond: Ha le is tagadja valaki a származását, egy mondatából kiviláglik.
RonaGyuri
@Csizmás Kond: rólad egyértelműen lerí, hogy egy ócska műveletlen antiszemita paraszt-tróger vagy! S annyira buta, hogy erre még büszke is vagy! =))
Csizmás Kond
@Eriksson: Ezeknek soha nincs véleményük csak azt keresik, hogy kibe tudnak belekötni...kommunistacsendőrstílus.
Csizmás Kond
@RonaGyuri: Gyuri, próbáld a cikket basztani vagy ragadj anyádba, mert nem vagyok kíváncsi az elemzéseidre.
Csizmás Kond
@SystemError: A kutyafaszát értettél te meg valamit...mert ha megértetted volna most kéne szégyeld magad...de te inkább kérkedsz vele.
RonaGyuri
@Csizmás Kond: nem kell igazolgatni eddig is egyértelmű volt, hogy mi vagy!!! =))
SystemError
@Csizmás Kond: Mit kellett volna érteni a szalonnáciskodáson? "...ismét az évi szokásos benyalás sorozat. " Féreg vagy, aki még a véleményét sem meri leírni. Ugyanezt kaptad volna, csak akkor azt mondanám, hogy van gerinced, csak egy patkány vagy. Így viszonyt mindkettő!
jesz
a hollandok sok minden másért is bocsánatot kérhetnének...mindjárt kezdhetnék a kifosztó véres gyarmatosításért...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.