Az Európai Bizottság rendkívüli és ideiglenes megelőző intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozóan azzal a céllal, hogy enyhítsék az ukrajnai gabonát érintő uniós importkorlátozás ideiglenes feloldása okozta nehézségeket – közölte a brüsszeli testület kedden.

Végre! Megállapodás jött létre az ukrán gabona behozatalával kapcsolatban

Fotó: Pixabay

Öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia vezetői április közepén kérték az Európai Bizottságtól, hogy intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében. Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária ezt megelőzően egyoldalúan importtilalmat vezetett be az ukrajnai mezőgazdasági termékekre.

Az uniós bizottság keddi közleménye szerint az autonóm kereskedelmi intézkedésekről szóló rendelet kivételes biztosítéka alapján elfogadott intézkedésekre az öt tagállamban tapasztalt súlyos logisztikai problémák okozta rendkívüli körülmények miatt van szükség.

Az intézkedések kezdetben négy, Ukrajnából származó mezőgazdasági terméket érintenek: a búzát, a kukoricát, a repcemagot és napraforgómagot. Az intézkedések május 2-án lépnek hatályba és június 5-ig érvényesek. Ezen időszak alatt a felsorolt négy termék továbbra is szabadon forgalomba bocsátható az Európai Unió valamennyi tagállamában, kivéve az importkorlátozások feloldása által leginkább érintett öt tagállamot. A termékek közös árutovábbítási eljárás keretében továbbra is forgalmazhatók ezen öt tagállamon belül vagy áthaladhatnak rajtuk, illetve az EU-n kívüli országba vagy területre kerülhetnek – közölték.

Kiemelték: Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária kötelezettséget vállalt arra, hogy megszünteti a búzára, kukoricára, repcére, napraforgómagra és minden más, Ukrajnából származó termékre vonatkozó egyoldalú intézkedését.

Forrás: mti.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Nem tudom, mit tanultak biológia órán pl. a búza "nemesítéséről"? Az is a genetikai változáson alapul, csak sokkal lassúbb folyamat., mint a mai tudomány mellett!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Akkor most az ára,kémiai szennyezettsége,biológiai módosítása már nem tényező!!!???
Azért a jó kifogás sosem rossz!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
nezelodo
Azért nagy a felzúdulás a behozatal miatt, mert sok termelő az inflációra spekulálva nem adta el a tavalyi terményét, hanem tárolja, remélve, hogy tavasszal még drágább lesz, ezzel is gerjeszti a terméktanács szerinti gabona hiányt! Akkor most hiány van-e takarmánygabonákból, vagy nincs? Vajon az egyszemélyes döntéshozó megkérdezte-e a szakmai szervezeteket? Sztm nem, magasról tesz a véleményükre, és meghozta a népszerűnek látszó döntését. A boltba betérő fogyasztónak pedig csak emeljék tovább az árakat, esélyt sem adva annak, hogy mérséklődhessenek a fogyasztói árak.
ómió
Ez az! Vigyék nyugatra az ukrán GMO-s gabonát! Nekik további elhülyülést már úgysem okozhat!
csak úgy....
föl kell srófolni a kenyér árát mert most kurvára olcsó!
Nessy
Nem tudom, mit tanultak biológia órán pl. a búza "nemesítéséről"? Az is a genetikai változáson alapul, csak sokkal lassúbb folyamat., mint a mai tudomány mellett!
nezelodo
@Nessy: Tetszik ez a GMO-s hülyítés! Elborzadok a pofátlanságon amikor kiírják a húsra a mentességet, amikor a takatmányok fő fehérje hordózója a szója, ami köztudottan a génmódosítás miatt magas fehérjetartalmu. Szinte minden élelmiszer tartalmaz valamilyen formában szójafehérjét. Máskülönben nem ördöktől való technológia, hiszen ma már nincs a kukoricán üszög, nem szereti a kukoricamoly stb, és a jövőre nézve a szárazságtűrő növényfajtákat is ezzel a mődszerrel (is) fogják előállítani. Persze a politikának ez is jó adu, hogy rettegjenek az alattvalók. Én a magam részéről inkáb maradok a génmódosított eljárás mellett, mint a szerves foszforsav észterekkel megvédett növények és azok ellenőrizhetetlen szermaradványa fogyasztása mellett.
Nessy
@KisTehen: Itt is szigorú ellenőrzés, és gyakorlati kipróbálás van! Nyugodjon meg, a maga kajájában is annyi mesterséges anyag van, hogy felsorolni is hosszú! De ettől a három betűtől, GMO, lehet rettegni, bár évek óta esszük .
Nessy
@nezelodo: Amiről nem tudnak, attól nem rettegnek!
teuton
Nocsak, eddig tartott a kemenykedes? Megiscsak engedni kellett az Unionak, különben megint ugrana nehany milliard es nem lenne mit ellopni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.