Felmentését kérte Zuzana Caputová államfőtől Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő, aki ezt Pozsonyban, vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentette be.

Magyar miniszterelnöke lesz Szlovákiának, a CEU-n is rendszeresen tart előadásokat

Döntését azzal indokolta, hogy az államfő nem fogadott el javaslatai közül egyet sem, amelyek – mint mondta – biztonságosabb megoldást jelentettek volna, mint egy szakértői kormány kinevezése. Az ügyvezető szlovák miniszterelnök azután közölte ezt a döntését, hogy csütörtökön és pénteken kabinetjének két minisztere is bejelentette távozási szándékát.

Zuzana Caputová, aki elnökké választását megelőzően egy progresszív liberális párt, a Progresszív Szlovákia (PS) tagja volt, korábban sem zárta ki egy szakértői kormány kinevezésének lehetőségét. Elemzők egy ilyen kormány kinevezésével összefüggésben úgy vélekedtek, hogy az – a kormányt alkotó személyek kiválasztása által – lehetőséget ad az államfőnek az előrehozott parlamenti választások befolyásolására.

A szlovák államfő Eduard Heger bejelentésére reagálva vasárnap délután újságíróknak nyilatkozva azt mondta: már készen áll a szakértői kormány tagjainak névsora, s ezt a kabinetet május 15. után fogja kinevezni.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Zuzana Caputová a szakértői kormány élére Ódor Lajost, a szlovák központi bank (NBS) alelnökét nevezi majd ki. Ódor Lajos a felvidéki Révkomáromban született 46 éves magyar közgazdász, 2016 óta vendégprofesszor a Közép-európai Egyeteme (CEU).

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Az ukán kormány pedig várhatóan egy magyar nemzetiségű ukrán nagykövetet fognak küldeni aki az orosz-ukrán fronton is harcolt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Na végre, kezd megtörni az átok...? :)
human
Az ukán kormány pedig várhatóan egy magyar nemzetiségű ukrán nagykövetet fognak küldeni aki az orosz-ukrán fronton is harcolt.
lusta
Mekkora hülye hülyeség. Čaputová tudja kit nevez ki. Szlovák lesz a miniszterelnök, csak a magyar kisebbséghez tartozik.
justhpeter
@lusta: Vajon a magyar Topozékmanó (Szíjjártó mekkmester) mit szól hozzá, amikor majd a szlovák miniszterelnök és CEU professzor a keblére öleli a magyar kolostormalacot
jáger laszló
Szlovákoknál a magyar kisebbség is színre lép...
csak ennyi
barátilag
J.L.
telegdilaci
@Horizont:Szlovákiában legalább nem egy mindent alá író báb az államfő mint Magyarországon!
ómió
Biztos a "liburnyákságával" érdemelte ki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.