A felek „óvatosan optimisták” a CIA közvetítésével körvonalazódó megállapodást illetően. Két hónapnyi tűzszünet és az összes túsz szabadsága a tét.

Küszöbön egy gázai tűzszünet, akár az összes túszt elengedheti a Hamász

A képen az látható, amint a gázai Hán-Júniszt izraeli felszólításra elhagyják a palesztin civilek január 27-én. Az UNRWA szerint október óta a lakosság több mint 85 százaléka, 1,9 millió ember kényszerült elhagyni otthonát a Gázai övezetben. Kép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Hamarosan megállapodás születhet a Hamász terroristái által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátásáról, egyúttal pedig egy akár két hónapig is tartó tűzszünetről is – írja a New York Times amerikai kormányzati körökre hivatkozó cikke nyomán a hvg.hu.

A körvonalazódó megállapodás értelmében a Hamász több mint 100 túszt engedne szabadon – előbb a női, idős és sebesült túszokat –, cserébe egy 30 napos tűzszünetért. Ezalatt az idő alatt tárgyalnának a felek a második szakaszról, amelyben a túszul ejtett izraeli férfiakat és katonákat engednék el a terroristák, további 30 napos tűzszünetért cserébe.

A tárgyaló felek „óvatosan optimisták”

– fogalmaz a lap. Vannak ugyanis még tisztázatlan pontok, például, hogy hány bebörtönzött palesztint kell Izraelnek szabadon engednie. Becslések szerint a terrorszervezet által október 7-én elrabolt mintegy 240 túsz közül nagyjából 130-an lehetnek továbbra is a Hamász fogságában. Utoljára a novemberi hétnapos tűzszünet idején engedtek szabadon túszokat, akkor cserébe Izrael is elengedett bebörtönzött palesztinokat.

A megállapodás amerikai közvetítéssel jöhet létre.

Az amerikai tárgyalók Izrael és a Hamász javaslatai alapján kidolgoztak egy tervezetet, amelyet most vasárnap Párizsban vitatnak meg. Joe Biden amerikai elnök William Burnst, a CIA vezetőjét küldte Párizsba a vasárnap Izrael, Egyiptom és Katar képviselőivel folytatott tárgyalásokra.

Forrás: hvg.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Már éppen ideje lenne. Szerencsétlen kisemberek. Reménykedjünk, hogy létre is jön.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Horizont
Már éppen ideje lenne. Szerencsétlen kisemberek. Reménykedjünk, hogy létre is jön.
rücsü41
Akár a harcok elején is elengedhették volna a túszokat, sokkal kevesebben haltak volna meg.De az emberélet a legolcsóbb közép és kelet Ázsiában különösen egy terror szervezetnek nem számít az élet.
balos
@rücsü41: Hát ami most a "lángoktól ölelt országunkban" zajlik az sem piskóta!A család barátok kormánya a békében való népirtásra adta a fejét!Amikor már nem lesz aki szót emeljen ellenük,akkor jöhetnek az új "magyarok" számolatlanul!
jesz
elengedik az összes túszt? akkor kiderül hányan maradtak életben...
nemkati
Eleve nem kellett volna a Hamásznak támadást indítani ártatlan civilek, gyerekek ellen, és túszul ejteni, meggyilkolni őket. Ahogy most képesek esetleg tárgyalni, úgy szeptemberben is megtehették volna.
namihami
És mi garantálja azt, hogy a zsidók mostani visszavonulása után nem fog a Hamasz fél-egy év múlva ismét támadni? Most kifogytak a fegyverből, emberből---kell az erőgyűjtés! Ismét várják az arab és egyéb pénzeket, fegyvereket, ismét rakétákat csinálnak a vízvezetékcsövekből, újabb ""hős"" gyerekek állítanak be terroristának!
""The show must go on""? És így ennek sose lesz/lehet vége!
namihami
@Shikari: 13.53: Az a föld a zsidók földje volt eredetileg! Talán a Biblia elég hiteles! (bár én ateistaként?)
Ezzel az erővel a magyar is csak földrabló, hiszen mi is csak betörtünk ide!
namihami
@Shikari: 16.33: Kárpátalja? Miért, az ősi magyar föld? Mióta? Miért? A Kárpátok bérceit már akkor mi védtük (csak akkor még nem a Donnál)? (talán olvasd el, amit írtam)
Vagy a Toroczkai ezt mondta, csak a Google magyar-magyar fordítója rosszul értelmezte? Vagy én nem birom a magyart?
bence
Semmi garancia arra , hogy a jelenleg vesztésre álló Hamasz a túszok elengedése után ha megerősödik , nem fogja ugyanezt elkövetni a zsidó állammal szemben ! Arról nem beszélve , hogy talán az elhurcoltak fele maradt csak életben mert a másik felét a Hamasz meggyilkolta !
csak úgy....
@Shikari: mit kezdenétek te gyogyós kárpátaljával,hiszen borsod a tiétek és az mégis döglödik?! nektek még ez a mostani magyarország is túl nagy! :)
namihami
@Shikari: 18.03: Ezek szerint valóban nem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.