A doppingteszten átmentek, de a drogteszten megbuktak a júniusi Európai Játékokra készülő kajak-kenu válogatottból Csipes Tamara és Dombvári Bence – írja az Origo.

Kokainnal buktak meg világklasszis kajakosaink

Az ötszörös világbajnok Csipes és a világbajnoki ezüstérmes Dombvári pozitív eredménye már a hét elején kiderült, de a csapat próbálta házon belül tartani az információt. Az eset miatt mindketten kikerültek a válogatottból és fegyelmi is indult ellenük. Sőt, ezért várhatóan a júniusi versenyen sem indulhatnak.

Csipes Tamarát 2011-ben a legjobb magyar sportolónőnek választották meg.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
A sport valaha a tiszta élet jelképe volt, ma az a drog melegágya.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kamazuka
Nagy boldogság,hogy adóforintjaimból nem jut tisztességes nyugelátásra,de drogra futja!
Köszönöm szép hazám!
verum
Sajnos jó ideje nincs élsportoló dopping, vagy drog nélkül. Ezt sokan sokszor kimondták és nem történik semmi.
Erőszakos kort élünk, amikor azonnal kell minden és minden áron. A gátlástalanság lett a trendi.
perfekt
A teljesítményt fokozó szerek használata, felderítése pontosan olyan mint a bűnözők,és a rendőrök ,viadala.A bűn elkövetők jócskán előtte járnak a felderítésnek.Köztörvényes bűnök--de a siker ,a jólét érdekében kölcsönös a közreműködés.Szégyen.
Csizmás Kond
A sport valaha a tiszta élet jelképe volt, ma az a drog melegágya.
GeoCravker
KIvételesen egyet értek Kond-dal.
Ha erről szól az élsport és az oda válogató tömegsport, akkor hagyni kéne az egészet a fenébe.
nyanya001
Kár értetek ! :((
A sportágra nézve nagyot hibáztatok !
eugen4402
Ne siessünk az elitélő véleményekkel, mert lehet, hogy csak vaklárma a cikk. Sportolóhoz nem méltó magatartás sok minden lehet, várjuk meg a hivatalos jelentést. Ha igaznak bizonyul, az bizony nagyon szomorú helyzetről árulkodna...
világlátó
Én is nagyobb empátiát kérnék sportolóinknak. Nem hinném hogy megrögzött drogosokról lenne szó.
wagabund
én is voltam annyi idős mint Csipes...nem ítélem el, még egy picinykét sem...
én ugyanis emléxem a fiatalságomra..

fiatalság-bolondság...
Knapp75
@világlátó: Senki normális ember nem állította, hogy aki egy drogteszten megbukik, az megrögzött drogos lenne, ezzel a csúsztatással csak a habonyárpis ötletgyár próbálkozott ősszel, mikor az "általános" drogteszt bevezetésével próbálkoztak.
Akkor is azok az idősebb fidesz-rajongók támogatták az ötletet, akik a saját gyerekükön akkor sem vennék észre a drogfogyasztást, ha az a közös vasárnapi ebéd alatt történne meg.

Valójából itt két fiatalról van szó, aki egyszer vagy többször ezzel "lazított", ahogyan sajnos mások is a korosztályukból. (jellemzően a módosabbak, mert a kokain elég drága is ahhoz, hogy menő legyen...)

Egyébként meg a Fidesz szigorított a drogfogyasztók megítélésén, várom a reakciókat, melyik kezükbe harapnak, mikor sportolókról van szó!
kakaósbögre
nos,pont leszarom.nem hülyék,pontosan tudják hogy mi kell és mi nem.élsportoló voltam,használtam szteroidot-nem keveset-és?
picike
@Csizmás Kond: tudod mért igy van mert sokan azon élnek drogon és régen viszont nem voltak a sportolók se drogosok ,ezzel ellentétben ott volt vele isten és nagyobb sikert nyujtottak. na de ahol drogok ott istennek semmi keresnivalója . A mindenható nem azonos az ördöggel. A drog az ördög müve. itt az eredménye ráadásul lebuknak tiszta szégyen ez
Csizmás Kond
@Knapp75: A megrögzöttet nem is mondta senki, csak a drogost, és az ha rajtakapták stimmel
...és ugyan lehet pártolni akárkit de példaképpen ha az asszonyt csak egyszer dugja meg a koma akkor is kurva lesz...na ilyen ez a kokózás is.
idppp
Hirtelen felindulásból nem lehet kábítószerezni, ráadásul ilyen komoly szert alkalmazni! Ez csak tudatosan működik, egy élsportolótól elvárható, hogy példát mutasson a fiataloknak. Van még olyan marha, aki mentegeti őket! Örökre eltíltanám mind a kettőt, példát kell statuálni, hogy elejét vegyék egy ejnye-bejnyével megúszható, őket követő utánpótlásnak! Egy világklasszis sportolóra szigorúbb szabályok vonatkozzanak, mint egy civilre, hisz alaposan meg vannak fizetve, ezért követelményeket is lehet támasztani!
kkalman
Ha "csak" ennyi a bűnük, akkor az élsporttól örökre eltiltanám őket. Nem lehet mentséget találni a tettükre. Állítólag ők a fiatalság példaképei, ilyen példa meg nem kell.
nemkati
És most mit fog kitalálni Habony, miről kell vitáznunk?
justhpeter
Két dolog biztos:
Egy. Bármilyen drog a mai Magyarországon kezd a közfogyasztás részévé válni.
Kettő. Elmúlt az a világ, amikor a sportolók példaképek voltak.
Tetszik vagy nem tetszik, ez van.nekem nem tetszik. És ?
eugen4402
Ismerve a hazai hírportálok szavahihetőségét, délután még reménykedtem, hogy valamelyik bulvárlap kacsája ez a hír is, mint sok egyéb. Sajnos, úgy tűnik, ez szomorú valóság, és azoknak van igaza, akik szerint Magyarország már nem csak tranzit-, hanem bizony célország is. Tényleg igazad van @justhpeter: tetszik, nem tetszik a példaképek lassan elfogynak.:-(((
Knapp75
@Horizont: @idppp: @kkalman: Szerintem meg az ő életük és nem azért élnek, hogy példaképek legyenek, hanem magukért, ahogyan mindenki más is... (kb. annyira példaképek, hogy 9 millió ember még nem is hallott róluk ebben az országban sem)
Ha a drogfogyasztás miatt romlik a teljesítményük, akkor alapvetően magukkal csesznek ki, ha meg javul (!), akkor ők lesznek a mi büszkeségeink a következő világeseményen. ;)
De ettől ők még a saját életüket élik.

Ahhoz képest, hogy mennyi időt és munkát tesz bele egy sportoló az eredményeibe, mennyit kockáztat azzal, ha tiltott szert használ és egyébként is miként égeti el a szervezetét, mikor a teljesítőképessége határáig dolgoztatja azt, kicsit túlzásnak tűnik, hogy "halálra ítélitek" őket pár percnyi fórumozás után...
(egy aktív élsportolónak, aki 15-20 évet már beletett a munkájába, az örökös eltiltás kb. ezt jelenti)

Ráadásul a kokaint csak pár órán - pár napon keresztül lehet kimutatni vérből vagy vizeletből, egy "felkészült" sportolónak bőven van ideje két ellenőrzés között fogyasztani, elég nagy pech, ha lebukik.
Nem tudhatjuk, hány magyar sportoló fogyaszt kokaint időnként, de ha megkérdezném, mi a közös az alábbi világklasszis sportolókban, egyből a drogbotrányuk ugrana be?
Mats Wilander, Martina Hingis, Marco Pantani, Tom Boonen, Javier Sotomayor, René Higuita, Adrian Mutu

@Csizmás Kond: Szóval aki drogozott már valaha, az drogos?!
Ittál már alkoholt? Mert akkor alkoholista vagy. ;)
Na meg ha egyszer mondasz hülyeséget, akkor már mindig lehülyézhetlek? Jól értem a logikádat, ugye? :)
Csizmás Kond
@Knapp75: Általában minden nap megiszok egy pohár vörösbort...na van amikor kimarad de azt igyekszem bepótolni. ...tehát egyesek szerint alkoholista vagyok...
Az viszont megnyugvással tölt el, hogy az enyém-féle alkoholfogyasztást nem tiltja a törvény tehát igazából nem alkoholista vagyok hanem rendszeres borfogyasztó.
A lehülyézés, nem csak értelmesség dolga hanem műveltségé is, amit mindenki a maga felfogása szerint használ. Rólam, nekem mondhatsz amit akarsz, de azt tudnod kéne, hogy egy fórum nem a másik megítélése véget jött létre hanem a cikkek megvitatásáért...tehát rajta.
Knapp75
@Horizont: Az általam felsorolt sportolók kokainnal buktak meg, mégsem ezért emlékszünk rájuk.
Vagy mondhatnám Kovács Ágit, aki nem adott mintát (mivel doppingolt), de hagyták méltósággal visszavonulni. (ma sem értem, Gyárfás hogyan tudta kibulizni ezt)

Egy sportolótól elvárjuk, hogy HELYETTÜNK küzdjön az országért, aztán eldobjuk, ha valami nekünk nem tetszőt csinál. Büntessék meg őket, mint bárki mást, de a szakmájuktól nem tiltanám el őket örökre, az biztos.
Ráadásul álszentségnek is érzem, mert ezen logika alapján egy sportoló "példakép" ne fogyasszon alkoholt, ne cigizzen és éljen heteroszexuális, monogám párkapcsolatban, mert még véletlenül rossz példát mutat valakinek.
Hja, régebben a sportolók még példaképek voltak: Törőcsik és Détári nem ivott, Puskás nem seftelt, Farkas Peti meg nem termesztett marihuánát. (mondjuk én még utóbbitól sem vettem volna el az olimpiai aranyért járó életjáradékot, mert azért megdolgozott, akármit is csinált utána)
Csizmás Kond
@Knapp75: Haragszol a plagizálóra aki a saját tudását máséval egészíti ki az érvényesülése érdekében viszont pártolod azt a sportolót aki a drogot használja teljesítményfokozónak...
papa.49
Csalódást okoztak ha valóban igaz az állítás, EZ SPORTOLÓKHOZ TELJESEN MÉLTATLAN CSELEKEDET VOLT!!!
verőce21
Egy olimpikon útja eldobott kotonokkal, kábítószerrel és teljesítményfokozó szerekkel van kikövezve.
Knapp75
@Horizont: A társadalom azt szeretné látni, hogy senki nem kokainozik, ezért most el kéne tüntetni azokat szem elöl, akikről tudjuk, hogy igen, mert elhisszük, hogy ez megold bármit is.
Ennek a két embernek jót tenne, ha elvágnák a sportolói karrierjét? Akkor nem fognak többet kokaint fogyasztani?!
Inkább kihasználnám az ismertségüket és 1-2 évig középiskolákba vagy fiatal sportolók közé járatnám őket büntetésként, hogy egy szakember kíséretében beszéljenek a drogfogyasztás következményeiről.

Amikor örökös eltiltásról beszéltek, akkor nem csak azért akartok bosszút állni, mert az általatok elképzelt sportolói álomképen csorba esett? Egyáltalán nem azt nézitek, hogy a két sportolónak vagy akár a társadalomnak mi lenne az érdeke. (nyilván nem az eset eltusolása! Mielőtt ez felmerülne)

Az, hogy bedrogozva vezetsz, kicsit más téma, mint mikor "csak" magadra jelentesz veszélyt
(mint ahogyan abban is van különbség, hogy egyszerűen részeg vagy, illetve hogy ilyen állapotban volán mögé ülsz.) nem kéne egyből potenciális gyilkosokként beállítani őket! ;)

@Csizmás Kond: Nem pártolom, aki doppingol. Azt várom el, hogy arányos, méltányos büntetést kapjanak, és ne ugyanazzal a hévvel ítéljék el őket kétmondatos újságcikkek alapján a "tájékozott" hozzászólok, mint ahogy mondjuk a halálbüntetést "szokás" osztogatni mifelénk.
Egyébként itt nem teljesítményfokozásról van szó, hanem drogfogyasztásról.

A kokainnak rövid távon van (lehet) teljesítményfokozó hatása, ezért ha versenyen kapnak el valakit vele, akkor doppingvétségnek számít és eltiltás jár érte, ha felkészülési időszakban - mint most - akkor nem. Ez talán nem véletlen.
De persze lehet nyugodtan ítélkezni, mielőtt tájékozódunk.
JAJMÁR
Nem lehet az sportbéli teljesítményeket végtelenségig növelni és csúcsokat döntögetni, mert az ember fizikai teljesítményének határai vannak. Nincs viszont határa a becsvágynak és pénz hajhászásnak :(
Everest
A COCA-COILA ugyebár eredetileg kokaint tartalmazott, majd kihagyták belőle, mikor is? A koka cserje levelét rágták az amerikai őslakosok, h a spanyol hajókra felpakolhassák az Újvilág elorozott kincseit, majd nem érezvén a kimerültséget, utána akár napokig is aludtak. Dopping szer, kábszer akár ma is az energia-italokban, amelyek a kiskorúakat kezelhetetlenné teszik. Tessék betiltani! A felnőtt maga dönt, de lehet, h rosszul. A sportoló minél jobb eredményt akar elérni ezért olyan megerőltető edzést folytat, amit mi átlagemberek csak tisztelettel megköszönhetünk nekik. Miattuk szól a Himnusz és lesz könnyes a szemünk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.