Ranschburg Jenő: "A szemét ott ül a Parlamentben" - illusztráció"A demokrácia jó. Az összes bajával, ezzel az undorító korrupcióval, ezekkel a szarházi politikusokkal együtt is. Úgy képzelem én ezt az egészet, hogy van egy rettenetesen nagy pocsolya, amit valaki egy bottal felkavar, és hihetetlen mennyiségű szemét jön föl a felszínre. " Az ország tán legnevesebb pszichológusa mondja ezt. Keserű és mosolyog.

Forrás: fn.hu
Feltöltő: ria677
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ria677
Vezírünk lélektana! Legalább értjük!
Don Quijote
Mint a Kádár-rendszerben: légy engedelmes, imádd apádat. És te engedelmes vagy, és imádod apádat. Ami persze az apát is deformálja. Nem tudni előre, kiből mit hoz ki a hatalom, nem tudni, melyik Dr. Jekyllből lesz Mr. Hyde. Az arra hajlamosak elveszítik kapcsolatukat a külvilággal, túlzottan kockázatvállalóak lesznek, egocentrikussá válnak, még az ülésük és a járásuk is megváltozik. Nem hallgatnak az ellenvéleményre, sőt, minél nagyobb kórus követel valamit, annál inkább megcsökik magukat. A közvetlen munkatársak kiválasztásánál a simulékonyság, a talpnyalás lesz a fő szempont. Megmámorosodnak, még a fiziológiai tünetek is olyanok, mint annál, aki alkoholt vagy drogot fogyaszt. Mindenkit veszély fenyeget, aki a hatalom közelébe kerül. Maga Nixon mondta annak idején, hogy ő azt hallgattat le, akit akar, mert az elnöknek azt is szabad.

Maradjunk a miniszterelnöknél. Aki egyre erőteljesebben hisz abban, amit csinál. Nem egy többé-kevésbé cinikus karrierizmus van emögött, hanem egy víziórendszer, amit ha törik, ha szakad, meg akar valósítani. Nem embereket lát, hanem sakktáblát és bábukat. Elszakadt a valóságtól.

Bingó!!
sasi1115
Azt hiszem ez a szint az, amelyet nem szabadna soha betiltani.
Tanulságos mestermunka egy számomra hiteles embertől.
Azonban ez túl magas bizonyos emberek számára, így ennél keményebb hangú írás tudná csak az embereket felébreszteni, mely tényekkel alátámasztva bizonyítja a fájó dolgok megtörténtét.
Ettől mindenkinek ajánlom olvasásra, mert a kérdések is jók.
sasa70540
Teljes mértékben igaza van ott ülnek negyven valahányan az mszp padsoraiban,jó nagy szemét halom.
gabrella
@sasa70540: Feleslegesen! Csupa pénzkidobás! Mert erkölcsi alapjuk nincs már beleszólni bármibe is az ország szétrablása miatt.
Atomqkac azaz EbUraFakó
Hihetetlenül okos, értelmes ez az ember. Minden szava igaz! Én keményebben fogalmaztam volna meg, de így is érthető az értelmesebbje számára. Nagyon is.
@sasa70540: sajnos nemcsak az mszp-s agyhalottakról beszél, hanem az egész politikusi karról, élen a kerti törpvezírrel!!!!
marlin
@gabrella: "Akit csak a hódolat vezet, nem marad apátlan."
Mer megint "megfogtad" a lényeget!! Híába, te ebben utolérhetetlen vagy!! :))
csutak
Úgy látom már megint előkerültek a fidesznyikek!
Saját gondolatuk az nincs, de azt tudják szajkózni amit a szemináriumon éppen hallottak...
marlin
Abban pedig tökéletesen igaza van "Jenő bácsinak", hogy a sz@r, meg a szemét mindig a felszínre törekszik, mindig "úszni akar"!!
Don Quijote
@sasa70540: @gabrella: Tekintettel arra hogy még él a demokrácia,engedjétek meg a választóknak hogy eldönthessék ki üljön a parlamentben. Ti valószínű az összes helyre barna tezsvírt ültetnétek:DD
barnan
"Egy oroszlánt juhok neveltek fel. Az oroszlán azt hitte, hogy ő is egy bárány. Egyszer azonban egy öreg oroszlán elkapta a grabancát és elvitte egy tóhoz, ahol megmutatta neki saját tükörképét. Sokunk olyan, mint ez az oroszlán: a kép, amit magunkról őrzünk nem saját, közvetlen tapasztalatainkból, hanem mások véleményeiből ered. Egy külvilág által nyakunkba akasztott személyiség vette át a helyét annak az egyéniségnek, amely bensőnkből fejlődhetett volna. Így csak a nyáj egyik birkája vagyunk, aki képtelen arra, hogy szabadon mozogjon, és nincs tudatában önnön igaz énjének.
Itt az ideje, hogy belenézz a tóba, felfedezd a saját tükörképedet, és kitörj abból az önmagadról kialakított képből, amit mások neveltek beléd. Táncolj, rohangálj, ugrálj, csinálj dzsiberist - bármit, ami ahhoz kell, hogy felébredjen az alvó oroszlán benned."

"Ha nem dobod el a személyiségedet, akkor nem találhatod meg az egyéniségedet. Az egyéniségedet a léttől kapod, a személyiséget pedig a társadalom akasztja a nyakadba. A személyiség által illeszkedsz be a társadalomba.
A társadalom nem képes tolerálni az egyéniséget, mert egy egyéniség nem követi őt birkaként. Az egyéniség minősége az oroszlánéhoz hasonló: az oroszlán egyedül jár. A birkák mindig tömegben élnek; abban bíznak, hogy a tömegben otthonra találnak. A tömegben az ember mindig nagyobb biztonságban és védettségben érzi magát. Ha megtámadnak, a tömegben könnyebben megvéded magad. De egyedül? Csak az oroszlánok járnak egyedül.
Pedig mindegyikőtök oroszlánnak születik, csakhogy a társadalmi beidegződések teljesen átprogramozzák az elmédet, és végül birka lesz belőled. Kapsz egy személyiséget; egy kényelmes, kedves, szófogadó és nagyon kötelességtudó személyiséget.
A társadalomnak rabszolgákra van szüksége, nem pedig olyan emberekre, akik a szabadság feltétel nélküli elkötelezettjei. A társadalomnak azért van szüksége rabszolgákra, mert az őt irányító összes érdekszövetkezet engedelmességet követel." [Osho]
kadarmiklos85
Végre egy igaz ember ! Hosszú életet és jó egészséget kívánok Ranschburg Úr !
Maximálisan egyetértünk ! Vannak, akiket a halottas kocsi tud csak kivinni onnan !
Az a rakás szar a másik rendszerben is jó volt, aztán hírtelen váltott, mármint pártot és nézetet, meg hirtelen vallásos is lett ??? És azt hiszik ők szarják a spanyol viszt ! A legnagyobb posztkommunista meg a HIR TV-n szidja a szocikat, a régi elvtársait !
Várom, vajon mikor fog megtelni a parlament 25-35 éves fiatal szakemberekkel, akik
el is végezték iskoláikat és értenek is szakmájukhoz ??? Mert ugye most is az kerül
vezető posztba, legyen az miniszter, igazgató, aki "jó pártmunkás" és végrehajtja vakon
a párt utasításait. Nem hasonlít ez valamire ??? Pl. Szekeres elvtárs még légpuskát
sem látott kinevezése előtt. Nem véletlen régebbi példát hoztam. Pintér elvtárs is jó
bármikor !
piszkos 12
Nem minden Írásban és válaszban értek egyet veletek. De Doktor úrnak teljes mértékben igaza van . Nézzük meg miért is.Közel 21 éve a rendszer váltás. Milyen fejlődést tapasztaltatok ,hogy nincs munkahely szegénység és még sorolhatnám .
Emberek mentek tönkre egészségügyileg feszültek idegállapotuk nem stabil . Lehet,hogy lesz olyan ember aki ezen nevetni fog de majd el éri a végzet egyszer.Minden parlamenti képviselő azt nézi saját magának ,hogy jobb és ismeretségi körének. A többi ember meg el felejtik. Majd jön a választás és akkor feltámadnak megint.Tanár úrnak csak gratulálni lehet,hogy nyíltan vállalja írását.
marlin
@kadarmiklos85: mert az értelmes, tisztességes, "tudással rendelkező" fiatal nem akar politikus lenni!!
Természetesen igazad van, csak a poén kedvéért írom!! (szekeresről)
"A háború komoly dolog, ezért nem lehet a katonákra bízni!!"
laja001
Hát tudnák egy két dolgot a Dr úrról is de egyébként éppen ezért mindenbe igaza van a tudása nem kétségbe vonható.
furfang
Hát nem csak ott! A kebelbéliek táján is található jó sok " galacsin" doktor úr!
A tudását nagyon tisztelem, a stílusát is, csak a politikai nézeteit nem.
marlin
@furfang: Én is majdnem úgy vagyok veled!!
Tavaly még képes voltál értelmes, tárgyszerű, öt mondatnál hosszabb hsz-eket írni, és lehetett veled vitatkozni is!!
Aztán történhetett valami, és azóta csak süket, demagóg, pártidiótizmusstól csöpögő csacsiságokat írkálsz!!
Az ember (pl. én) valakit vagy tisztelek, mert tiszteletre méltónak tarto, vagy nem tisztelek, mert nem "vívta ki" a tiszteletemet!!
A "mai modern(?) változó világban" egy ember tiszteletre méltó voltát nem a politikai nézetei határozzák meg!! Ha ez így klenne, én már rég elvesztettem volna "mindkét oldali nézetű", ám minden más szempontból becsületes, tisztességes barátaimat!! Tudom, hogy (sajnos) mások kapcsolatai egy hülye szemlélet miatt megromlottak, bár nem értem, hogy értelmes emberek között szükség volt-e rá!!
Szóval kérlek, térj vissza az ész érvekhez, és a "jelenségek" igazolásához vagy cáfolásához!! :)
furfang
@marlin: Ebben azért annyi igazság van, hogy állati nehezen viselem el az igazságtalanságot. Nekem az elmúlt 8 év rémálom volt mind intézkedéseiben, mind stílusában, mind hangulatában, mind eredményében, a következményekről nem is szólva. Ezt már leírtam párszor. Ezért aztán amikor azok az emberek támadják ezt a viszonylag új kormányt, aki megmondta, hogy teljesen mást akar ( és valóban mást is csinál), és adják az écákat, hogy hogyan kellene, az azonnal védelemre sarkall, talán még alaptalanul is olykor.
A szavazótábor kórusával ugyanígy vagyok. 8 évig tűrték a zsigerelést, és a hátuk mögötti sunyi kiröhögést, és most meg az uszításukat. Nem tudom megállni, hogy ne amellett törjek lándzsát, akik mást és másképp csinálnak. Én bízom abban, hátha jó sül ki az egészből. Adja Isten, hogy nekem legyen igazam!
csutak
@furfang: Hidd el, hogy mi is irtózunk Orbán csapatának a tehetségtelenségétől!
csikknorisz
Ez a Ranschburg nem gyermekpszichologus? Akkor mar nagy baj lehet, ha ilyenek elemzik a parlamentet:)
lbs
Az a baj, hogy ilyen Ranschburg féléket kiáltanak ki bizonyos körök "legnevesebb"-nek.
Ranschburg egy libsi sarlatán, akit sztárolnak -érdemtelenül.
Ennyi!
Azért - szerencsére - számos igen kitűnő pszichológus is működik Hazánkban.
szaboria
@lbs: Hány éves lehetsz? Vagyunk itt egypáran akik több mint 40 éve ismerik a munkásságát még a legnagyobb emberek sem mertek vele szembe szállni nem tudom létezik e az MTV archívuma. Érdemes volna egykét előadását elővenni mert az akkor elhangzottak most is ülnének. Hofi 60-as éveiben elmondott szövege is nagyon megállja még most is a mondanivalóját.
barnan
Egy ember mondatainak igazságtartalmát nem az határozza meg, hogy jobboldali vagy baloldali, hanem az, hogy megállapításai hogyan viszonyulnak az igazsághoz. Kritikát így ezen mondatok tartalmának vesézgetésével lehet megfogalmazni. Ha tartalmi érvek helyett magát az embert vesszük célba általánosságokkal, vagy akár ha nem kapcsolódó tárgyban hozunk fel negatív vagy negatívnak vélt példákat a leminősítés céljából (amit oly gyakran tapasztalni hozzászólásokban fórumokon), az azért káros, mert az érzelmi politizálás vonalát erősíti, amiről Ranschburg is pontosan beszél. (Utóbbival kapcsolatban úgy gondolom, ha valaki 2*3 egyenlő 5 megállapítást tesz, abból még a 2*2 egyenlő 4 okfejtésének igazságtartalmát nem érdemes levezetni)
lbs
A magatokfajtáknál biztos negyven éve "ülnek" a szavai...
Már a kezdetén sem volt szimpatikus a tevékenysége.
Apropó - szerinted kik a "legnagyobbak akik nem mertek vele szembeszállni"?
Ki dönti el, hogy ki a "legnagyobb" és főleg hogy miben?

Én nem szembeszállok Ranschburggal, pusztán leírtam a véleményemet róla. Amihez jogom van.
Hála Istennek - a gyermekeim már felnőtt korúak - de soha nem volt szükséges, hogy gyermekpszichológushoz hordjam őket.
És rendben annak rendje módja szerint végezték-végzik a tanulmányaikat felsőfokon is.

Ha egészséges és harmonikus a légkör a családban - amely az általánosan elfogadott értékrend szerint él - és a gyermeknek nincs szervi baja, fejlődési rendellenessége, normális a felfogóképessége, akkor ott semmi dolga nincs a gyermekpszichológusnak!

A másik az, amin felkaptam a fejem, hogy egy gyermekpszichológus honnan vindikálja magának a jogot, hogy minősítse a parlamentet?
Ő az ismeretségét felhasználva tett egy kijelentést - amelynek akár alapja is lehet - ha a levitézlett eddigi vezető bagázs tagjaira gondolok, akik valóban sajnos, még a Parlamentben rontják a levegőt!
De ő nyilván nem ezekre az elemekre gondolt, mint ahogy a magánvéleményét a világba szétkürtölő libsi média sem.
Ő egy magyar állampolgár - semmi több - ebben a tekintetben.
Az ő szakterülete teljesen más mint a politika, főleg annak elemzése!
Számomra pontosan az a kijelentésében a visszatetsző, hogy ismertségét kihasználva teszi, amit utána azonnal elferdített értelmezéssel felkap az adott körök médiája - és mint kőbevésett igazságot tálalja.
Dr. Akula
@lbs: kár, hogy nem érted miről beszél. Ez nem csak a politikáról szól...
csutak
@lbs: 386 mentálisan sérült, nagyrészt megélhetési bűnözőről!

Konkrétabban, ahogy a jobboldaltól tanultam:
Orbán és rablóbandája az aki nem oda való.
Ez meg az én véleményem.
Bugajakab
@lbs: Itt van pl. Posta Imre, aki kirúgtak a Rendőrségtől.
Nemsokára a diliházban fogja végezni a szerencsétlen.

Ilyenekre gondoltál, mint kitűnő pszichológusra?
lbs
@csutak: A véleménynyilvánítás joga megillett.
Az persze nem jelenti azt, hogy igazad is van.
Mint ahogy Ranschburg úrnak sem.
lbs
@Bugajakab: Érdekelne, hogy miért és kik rúgták ki? A mentális állapotával ilyen jók az értesüléseid, vagy csak felültél egy libsi körök által terjesztett városi legendának? Amúgy egyáltalán nem rá gondoltam.
csutak
@lbs: Az igazság egy roppant elvont fogalom.
Abszolut értelemben véve nincs igazság!
Minden esetben definiálni kell, hogy mihez képest?
marlin
@lbs: (tegnap 22:35) Szóval arról!!

marlin2011.01.13. 11:13
Abban pedig tökéletesen igaza van "Jenő bácsinak", hogy a sz@r, meg a szemét mindig a felszínre törekszik, mindig "úszni akar"!!
Bugajakab
@lbs: Ha zsaru vagy, tudod mi a helyzet.
Ha kívülálló, akkor ne alkoss véleményt!
Január
@csutak: Az igazság , megállapodásos, a Te igazad nem biztos, hogy azonos az én igazságommal.,
Éppen ebben akar rendet teremteni a jog, ami aztán szintén másképpen értelmezi ezt, de én nem vagyok jogász.
Mindenesetre a hézagos - ementáli sajtra hasonlító jogszabályainkat - a parlamentben ülők alkotják meg saját szájizük szerint. Ezért szaladgálnak büntetlenül a bűnösök.
farkas
@Január: Az igazság megközelítései:- Vae victis- jaj, a legyőzöttnek. Addig van az igazság, ameddig a fegyverek győznek. Az erősebb kutya szórakozik. A győztesek írják a történelmet. Ezen kívül meg is lehet venni, manipulálni is lehet. A hazugság lehetőségei végtelenek...
lbs
@csutak: Az hogy az igazság "roppant elvont fogalom" semmi ujjat nem mondtál.
Pusztán közhelyet. Azzal meg nem sokra lehet menni.
"Abszolút értelemben nincs igazság!"
Másik közhely. Viszont nem igaz.
Igazság nem az áltudományokban van, hanem a reáltudományokban. Jól kinéznénk, ha a műszaki életben ilyen szemlélet lenne!
Abban az a szép - és ezt mindig fennen hangoztattam az átkos rendszer keserves évei alatt - hogy az Ohm törvény pontosan úgy igaz Záhonyon túl, mint Hegyeshalmon túl!
De igaz ez a műszaki élet más területeire is.

Az igazságot nem kell definiálni, csak nem kell igazságnak venni, mindenféle véleményt.
A "relatív igazság" fogalma pedig a XX sz. egyik torzszülött találmánya.
Általában a notórius hazudozók - amelyek szinte mindig egy jól behatárolható körhöz tartoznak - szeretnek efféle tévtanokat hirdetni.
lbs
@marlin: Szóval Miről?

Különben "Jenő bácsi" úgy tűnik - ha töredékesen is emlékszik arra - amire fizikaórákon a tanárai megkísérelték (Nem túl nagy sikerrel!) megtanítani.
Ugyanis a civilizált helyen fekáliának illetett anyag gyakran eltérő fajlagos tömegű.
Amennyiben a víznél nagyobb ez, akkor nem akar feljönni a felszínre.
Ugyanez vonatkozik a szemétre is.

Van egy régi és abszolút igaz mondás: Suszter maradjon meg a kaptafájánál!

Sajnos a közéletünk túltöltött az efféle túlsztárolt elemek által terjesztett megnyilvánulások tekintetében.
lbs
@Bugajakab: Valóban nem vagyok zsaru, azt tudom értelmezni, amit a hírekből olvasok és hallok. Azok meg gyakran ellentmondásosak.
Miről ne alkossak véleményt?
Te tettél egy kijelentést, amelyben bennfentesként próbáltál megnyilvánulni.
Az egészről különben nincs kialakult véleményem, nem is lehet, mivel hiányosak az információim.
Te Posta úr mentális állapotára tettél dehonesztáló megjegyzést összekapcsolva egy vélelmezéssel, amit alkalmasint kérdés formájában nekem tulajdonítottál.
Milyen alapon?
marlin
@lbs: Ugye most, hogy "prédikátor" szavaival éljek a "cigus fecalikust" szíveskedtél "bemutatni??
Tudod mi mindkettőt "ismerjük" és ahogy te jellemzésed inkább a "Viktor"-ra hajaz, mint a Ranschburg Jenőre!!
(Aki mint a véleményéből kiderült szintén "ismeri" a "Csudálatos Viktort" és csapatát!!
csutak
@lbs: ma, 20:55
Rossz a hasonlatod!
Az Ohm törvény CSAK és kizárólag az egyenáramra érvényes!
A váltófeszültségre mások a szabályok, lásd impedancia, reaktancia, stb.
lbs
@csutak: Nos aki nem tud arabusul, az ne beszéljen arabusul!
Ugyan miért nem igaz az Ohm törvény a váltakozó áramú áramkörökben?
Ajánlott irodalom: Lányi-Magyari: Elektrotechnika.
Olvasd el szépen végig és akkor rájössz, hogy miféle képtelenséget állítottál.
Az sem árt ha esetleg a könyvben található feladatokat is megoldod. A javadra fog válni.
Meg azért - a jobb megértés végett - célszerű ha beleolvasol az Obádovics féle "Matematika" könyvbe, különös tekintettel arra fejezetre, ahol a komplex számokat tárgyalják.
lbs
@marlin: Nem értem, miként kerül ide a kormányfő neve?
Én - műszaki ember lévén - reagáltam Ranschburg úr egy kategorikus kijelentésére, amit közéleti szereplőként tett, olyan témakörben amire a szaktudásától igen messze áll.
Nagyon szomorú lennék egyébként, ha a jellemzésem Ranschburgra hajazna...
Hogy ez az alak kit ismer, meg miket állít, a számomra abszolút lényegtelen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.