Magyarország demokratikus jogállam, szabad ország - jelentette ki a hétfő este az operaháznál tartott tüntetésre reagálva a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter kedden újságírók előtt azt mondta: a Fidesz jelenlegi vezető politikusai közül többen is azért küzdöttek az 1980-as évek végen, az 1990-es évek elején, hogy a rendszerváltás után demokrácia legyen az országban, és az emberek élhessenek alapvető demokratikus jogaikkal, így például a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságjogával. A hétfői napon is ez történt - mondta.

Mint fogalmazott, mindenkinek megvolt a saját munkája: a kormánynak, hogy "méltó módon útjára bocsássa" az új alaptörvényt, másoknak pedig az, hogy ez ellen tiltakozzanak. A legfontosabb, hogy "biztosítsuk annak lehetőségét, ki-ki elvégezze a saját munkáját, ebben ne akadályozzuk egymást" - tette hozzá a szóvivő, megjegyezve: ez így is történt, mindenki élt a demokrácia adta jogaival.

Szijjártó Péter kérdésre közölte: Orbán Viktor miniszterelnök érkezése az operaházba és távozása onnan az előzetes terveknek megfelelően történt ugyanazon a Dalszínház utca felőli bejáraton keresztül.

Arra a kérdésre, hogy mi volt Orbán Viktor véleménye a tüntetésről és annak mondanivalójáról, a szóvivő azt válaszolta, "az új alaptörvényről nekünk világos az álláspontunk, és ezt az álláspontot a miniszterelnök hétfőn valamennyi olyan rendezvényen megerősítette és elmondta, amelyen ő nyilvánosan szerepelt". Vagyis azt - folytatta -, hogy az új alaptörvény, a korábbival ellentétben, meg tudja védeni az országot az eladósítástól, az elszegényítéstől és a kiszolgáltatástól. Ez egy modern, az európai értékeknek megfelelő alaptörvény - jelentette ki Szijjártó Péter, hozzátéve ugyanakkor: azt soha senki nem várhatja egy országban, hogy a kormány döntéseivel mindenki egyetértsen.

Azzal kapcsolatban, hogy az LMP közlése szerint szélsőjobboldali tüntetők két szimpatizánsukat is durván bántalmazták az Opera előtti demonstráción, a miniszterelnök szóvivője azt mondta: ha LMP-s aktivisták olyan helyzetbe kerültek, hogy valaki erőszakoskodott velük, akkor tegyenek feljelentést, a hatóságok pedig megindítják a szükséges eljárásokat.

Az operaház közelében hétfő este civil szervezetek és több ellenzéki párt szervezésében tartott budapesti demonstráció résztvevői az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelték, közvetlenül azelőtt, hogy a dalszínházban ünnepi gálaestet rendezett a kormány az alaptörvény hatálybalépése alkalmából.

MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Xman
Hülye vagy Péter! Ha demokratikus lenne, akkor már régen eltakarítottak volna mindenkit, aki az ilyen fórumokon izzad!!!
Cartman985
nincs egy önálló gondolata egyiknek sem
Magyarország már nem köztársaság, akkor mi a fasznak tartunk köztársasági elnököt és a hivatalát?
nmaria
@Cartman985: Az államforma köztársaság Te nagy okos!
Dr.luigilongo60
"Szijjártó: Magyarország demokratikus jogállam"

Volt 2010 áprilisáig.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.