Tegnap Áder János megválasztása után - az előre megírt forgatókönyvtől eltérően - Lezsák Sándor levezető elnök kérésére a parlamentben lévő jobboldali képviselők elénekelték a Székely himnuszt (a szocik nem mert ott se voltak, az LMP-sek meg nem, mert nem). Nehéz kérdés amibe most belefogunk. Az ember elsőre azt mondja nyugodtan, hogy a protokoll (az etikett) szerint egyértelműen nem kellett volna elénekelni, másodjára pedig megkérdi, hogy miért is kellett volna?[...] Bővebben!

Forrás: Kettős Mérce
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

141 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Szerintem előbb meg kéne tanulni a saját himnuszunkat ...mert az első strófánál többet nem sokan tudnak
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Disznópofa
@pg001: Mi a hazafiasság és mi a hazafiatlanság? Kik a hazafiak és kik a hazafiatlanok?
Nem biztos, hogy az amit te írsz, mert lehet szubjektív a látásod ebben az ügyben de kíváncsi vagyok a véleményedre. Komolyan.
pg001
@Disznópofa: Nekem tetszik ez a wikipédiás definíció: "A hazafiság a szülőföld, a nemzet tagjai, őseink, és kultúránk iránt érzett pozitív érzelmek összessége. Azok szeretete, tisztelete, azokhoz való hűség, ragaszkodás és hajlandóság szolgálatukra. A hazafiság tettekben való megmutatkozása, hogy saját érdekeink mellőzésével is képesek vagyunk önzetlenül és odaadóan a haza iránti kötelességeinket teljesíteni, közösséget vállalni a nemzet többi tagjával, a közös hagyományokat az utódok számára is megőrizni, valamint biztosítani számukra a közös jövőt."
A székelyek magyarságának tagadása, himnuszuk pocskondiázása, az azt mégis eléneklők (a tiszteletet megadók) lehazaárulózása, s egyesek - éneklés miatti - saját nyugdíjuk miatti aggódása eléggé hazafiatlan. Ami persze fakadhat tudatlanságból is.
Disznópofa
A Wikipédia jól összerakta a lényeget. Nem mindenkinek ad annyit a haza, hogy hazafias érzelmet tápláljanak iránta...szereti a szülőföldjét míg él de a hazáját képes elhagyni bármikor a boldogulás reményében. A hagyományok őrzése fontos, ez nem vita kérdése. Viszont én nem tartom a karácsonyt a húsvétot és a pünkösdöt sem, mert nem vagyok vallásos, a gyerekeim míg kicsik voltak tartottam, hogy tudják mi az és ha felnőnek majd eldöntik folytatják e. A választás lehetőségét meghagyom nekik.
A székelyekkel nem volt bajom eddig...ám ha élnek a választási lehetőségükkel, akkor ne essen nekik rosszul a magyar emberek véleménye. Amennyiben nem csinálták volna az előzményeket a székelyekkel a fideszesek, akkor senkinek nem lenne kifogása a himnuszuk ellen, most már van ok arra, hogy nem akarja sok ember hallani az ország parlamentjében ...
Ez egy ok-okozat összefüggés...az emberek úgy gondolkodnak ahogyan élnek, a szavak előbb vagy utóbb átfolynak a füleken.
pg001
@Disznópofa: Azt mondod jól összerakták a definíciót. Viszont úgy tűnik, egy lényeges elemét nem értetted meg! Ez nem üzlet! Nem kell, hogy megérje! Mint ahogy írták is: "saját érdekeink mellőzésével ... önzetlenül". Ez alapvető erkölcsi magatartás. Belülről jön vagy nem jön. Még Kennedy-től is tanulhatnál: "Ne azt kérdezd meg, mit tud az országod érted tenni, hanem azt, te mit tudsz érte tenni!"
A székelyekkel az a bajod, hogy igényelhetnek állampolgárságot? Hogy esetleg szavazhatnak majd? Ez tudtommal nem igaz, mert a választójog feltétele az itteni lakóhely. De ha mégis lenne joguk, valószínűleg ugyan olyan megosztottan szavaznának mint a határon belül élők. Hogy nem fizetnek adót? Ez igaz a munkanélküliekre, a nyugdíjasokra, a kismamákra, a háztartásbeliekre a nyugaton vagy éppen a közigazgatásban dolgozókra is. Velük mit tennél?
Disznópofa
@pg001: Nem az a gondom, hogy igényelhetnek állampolgárságot, van ott is aki érdekből van aki szívből igényel. Nem szeretném ha döntenének a sorsomról olyanok, akik a következményeket nem viselik. Ez a bajom!
Az általad felsorolt emberek, akik nem fizetnek adót azok szavaznak, azért, mert itt élnek és érzik a bőrükön a kormányok minden intézkedését.
Amikor valakik alattomosan csak azért nyalnak be a székelyeknél, mert a szavazataikra számítanak, milyen hazafias erkölcs az? Érdek erkölcs. Látod, nem lehet elvonatkoztatni az érdeket egy olyan világban, ahol minden a pénzről szól. A székely egy összetartozó nép volt, már nem az. Elkezdődött a széthúzás ott is, nincs egységbe kovácsolva, mint régen, az ottani diktatórikus elnyomás alatt.
Értem én, hogy az önzetlen szónak van itt a legnagyobb jelentősége, de az ember nem úgy lett összerakva, legalábbis a zöme, hogy ezzel a tulajdonsággal bírna.
pg001
@Disznópofa: Elismerem, itt egy lépéssel lemaradtam. Most olvasom, hogy listákra szavazhatnak majd, csak egyéni jelöltekre nem. 2014-ben 106 egyéni és 93 listás képviselő lesz. Ha jól követem a fejleményeket mostanában érik el a félmillió új állampolgárt. A választásokig valószínűleg nem lesz még egyszer ennyi. De a hecc kedvéért számoljuk 1 millióval. Ezt viszonyítsuk az itteni 8 millióhoz. Ha mind egy irányban szavaznak (amit nem hiszek) és jól számolom, akkor ~12 képviselői helyet oszthatnak el. Ez az összes hely mintegy 6%-a. Ezzel nem hiszem, hogy ők döntenének a sorsodról.
S ez egy durva felülbecslés volt. A valóságban biztosan megoszlanak majd a szavazataik, már ha egyáltalán elmennek szavazni. És ismét emlékeztetnélek, az általad is elfogadhatónak minősített definícióra: "közösséget vállalni a nemzet többi tagjával"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.