A hétvégén ismeretlenek letörték és elvitték a nagykanizsai zsidó hitközség udvarán lévő nagyméretű menóra fémágait - közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A nagyjából 160 centiméter magas és 110 centiméter széles menóra bronzból készült, 23 karátos arany lapozással. Az elkövetők mind a hét ágát és a középső szárát letörték a gyertyatartónak, így csak a háromágú talprésze maradt meg. A rongálást hétfő reggel fedezték fel.

Székely István, a nagykanizsai zsidó hitközség elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a gondnok fedezte fel reggel a rongálást. Hozzátette: az anyagi kár mértékéről nem tud még nyilatkozni, az eszmei kár azonban mindenképpen nagy.

A nagykanizsai zsidó közösség emlékműve egy zárt udvarban, az egykori zsinagóga épülete előtt található, és több utca felől is megközelíthető. Azt nem tudják, honnan juthattak be az elkövetők.

A 2004-ben állított emlékművet és menórát (hétágú gyertyatartót, a zsidóság ősi jelképét) korábban soha nem rongálták meg, és most sem volt semmilyen előzményük a történteknek. Székely István azt mondta, talán a rendőrség tud majd választ adni arra, hogy emlékműgyalázás vagy fémtolvajlás történt. Hozzátette, hogy amint lehetőségük lesz rá, megkezdik a helyreállítást, ezért már keresték az alkotás készítőjét is.

A Mazsihisz közleménye szerint a nagykanizsai zsidó hitközség azonnal rendőrségi feljelentést tett, valamint tájékoztatta a város vezetőit a rongálásról.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Szóljanak Ádernak is, nem árt egy elnöki felszólítás.
jancsipapa
Újra itt az idő!! Azonnal felháborodni,elhatárolódni,felemelni a jóvátételt,csúszni-mászni.Lehet kezdeni pitizni!!
lópicigáspár
Biztos valami töketlenek lehettek. Ha már dugni nem tudnak, legalább a gyertyát bírják tartani!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.