Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt felszólal az Országgyűlésben Magyarország nem hagyja magát címmel.

A felszólalásról a kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan számolt be. A Ház ülése hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit szokás szerint az interpellációs időszak, majd az azonnali kérdések és válaszok követnek.

A határozathozatalok sorából fontossága alapján kiemelkedik az alaptörvény negyedik módosítása, amelyet valamennyi kormánypárti képviselő előterjesztőként jegyez. Az indítvány alkotmányba foglalná az Alkotmánybíróság (Ab) által megsemmisített átmeneti rendelkezések döntő többségét. Ilyen például a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat, az egyházak Országgyűlés általi elismerésének rendje, valamint a nemzetiségekre vonatkozó szabályok.

Emellett rögzítenék a felsőoktatási hallgatói szerződések lehetőségét, a közterületen lakás megtiltását, valamint hogy az Ab csak az alaptörvényben foglalt eljárási követelmények szempontjából vizsgálhatja felül az alkotmányt.

Alkotmányos erőre emelkedhet még az is, hogy a parlamenti és az európai parlamenti választások előtt az induló szervezeteknek a közmédiában egyenlő feltételek mellett és ingyenesen kell biztosítani a megjelenés lehetőségét, a kereskedelmi médiumokban viszont korlátozhatók a politikai hirdetések.

A zárószavazás előtt álló javaslat ellen múlt csütörtökön a fővárosi Fidesz-székház udvarában, szombaton pedig az Országház melletti Alkotmány utcában tartottak demonstrációt. A résztvevők mindkét esetben az Ab épületéhez vonulva fejezték be megmozdulásukat, és új, a társadalom részvételével zajló alkotmányozást követeltek.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
coni
"Magyarország nem hagyja magát"

Mi is pont ezt szerettük volna mondani.

Köszönjük, hogy megvédték a devizahiteleseket a 303 Forintos Euróval, meg a nyugdíjunkat, meg a kiszolgáltatottakat, meg a minimálbéreseket és közmunkásokat, meg a kecskéket, de mi most már saját magunkat védnénk!

A demokratikus országot csak segíteni szeretnének nekünk, mert úgy látják, még az Alkotmányunkat sem tudjuk megvédeni az alkotmányozóktól.
human
Arra megy ki a játék, hogy a kormánynak minél kevesebb felelőssége legyen és minél több kötelessége az állampolgárnak.
D-Zsiga
Sok beszédnek hig a leve föleg a mellé beszédnek!!!
csegala
Te nem hagyod magad, meg a hipnotizált csürhéd.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.