A Fidesz megvédte a rezsicsökkentést, a díjak mérséklése folytatódik - így kommentálta Németh Szilárd, a kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusa a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság keddi döntését.

A bíróság hatályon kívül helyezte a Magyar Energia Hivatal áramszolgáltatókra vonatkozó rendszerhasználati díjakat megállapító határozatát, és új eljárásra kötelezte a hivatalt. A díjakat rögzítő jelenlegi energiahivatali határozat azonban mindaddig hatályban marad, amíg nem születik meg az új díjakat megállapító döntés.

Németh Szilárd budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az új döntés már egy rendelet lesz, így azt nem lehet majd bíróságon megtámadni, vagyis a családoknak egyetlen fillért sem kell visszafizetniük a rezsicsökkentéssel megspórolt pénzből.

Jelezte továbbá azt is, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság bírságot - amelynek összege egyedi esetekben maximum egymillió forint lehet - szab ki a GDF Suezre és az Elműre, mert olyan számlákat bocsátottak ki, amelyek sem tartalmilag, sem formailag nem felelnek meg az új számlaképnek. Németh Szilárd emellett teljes vizsgálat lefolytatására kérte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetőjét a két szolgáltató számláival kapcsolatban, továbbá kezdeményezte, hogy a hatóság monitorozza az ügyben a teljes szektort.

A tájékoztatón Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára reagált az Elmű és az Émász hétfőn közzétett osztalékadataira. Az Elmű igazgatósága részvényenként 1700 forint, az Émászé 1400 forint osztalékot javasol elfogadásra a közgyűlésnek. A javasolt osztalék mértéke mindkét társaságnál megegyezik a tavalyival. Az államtitkár értékelése szerint az adatok alapján az energiaszolgáltató ellehetetlenüléséről szóló nyilatkoztatok nem tűnnek megalapozottnak.

Fónagy János kérdésre válaszolva egyértelművé tette: a közüzemi díjak csökkentéséről a kabinet nem kíván egyeztetni, "ezt a magyar kormány saját felelősségi körében, a magyar családok és a magyar társadalom érdekében hozta és hozza meg".

Olyan tárgyalásokra ugyanakkor nyitott a kormány, hogy ha akár a magyar erőműpark, akár a nagy elosztóhálózatok jelenlegi tulajdonosai azok értékesítéséről akarnának egyeztetni - tette hozzá egy másik felvetésre az államtitkár. Jelezte ugyanakkor, hogy meggyőződése szerint abban az esetben, ha korábban a privatizáció mindhárom szolgáltatói ágazatra - a nagykereskedelemre, a lakossági szolgáltatásra és a hálózatra egyaránt - vonatkozott, akkor az úgy létrejött vagyoncsomag további sorsa is egységes kell, hogy legyen.

Szintén újságírói kérdésre szólt arról is, hogy a lakossági PB-gáz-palackok árának tízszázalékos csökkentése várhatóan már néhány héten belül megtörténik.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
entero
@A Tündik bündije: Azért a messzi távolból majd ugye színesíted a propit továbbra is?:-))
mariaberta
Amióta "megvédték" a rezsicsökkentést, 10 %-kal emelték az ingatlanadót, emelték a szemétszállítás díját, a banki elszámolásnál minden tétel után 135,-Ft-ot számolnak fel
és sorolhatjuk a megvédett rezsicsökkentésünket, de azt hiszem ezt mindenki ismeri, aki figyelemmel kíséri kiadásait.
És akkor még nem is említettem a szokásos kiadásainkat, pedig minden alkalommal figyelem hol lehet "akciósan" vásárolni. Ha így haladunk, már nem is lehet mit csökkenteni, mert jövedelmünk a béka segge alatt van, nem beszélve azokról, akiknek még ennyijük sincs.
Soha életemben nem vásároltam használt holmit, most pedig kénytelen vagyok felkeresni az " angol használt ruhák" cimű üzletek valamelyikét, hogy valami "újjal" meglepjem magunkat.
Itt tartunk a nagy védelemben,
A Tündik bündije
@entero: Jópofizás helyett azt áruld el, mennyi ételt küldtél az éhhalál küszöbén álló apának és fiának, akikről pár napja szó volt? Mert már ott is írtam, hogy a jókívánságok nem érnek semmit, ellenben Te is és én is meg tudjuk tenni, hogy segítsünk.
entero
@A Tündik bündije: Ha valóban tudni akarod, éves szinten mennyit adakozok rászoruló gyerekeknek, szívesen megírom neked priviben. Viszont mindenki baját mi sem oldhatjuk meg, nem gondolod?
A Tündik bündije
@entero: Ez nem válasz. Alapítványnak utalni persze könnyű, nincs vele macera, nem kell megmozdulni, egy gombnyomással elintézhető. De én ezeknek elvből nem adok, mert nem egyszer veszett már nyoma onnét pénzeknek. (Büntetőperem is volt ilyen). Inkább személyesen, arról tudom, hogy odaért.
Egyébként pedig nem mindenki baját kell megoldani, de ami a tudomásodra jut, és van rá lehetőséged, azt legalább illik megpróbálni. Olyan ez mint az elsősegély nyújtás. Úgyhogy ha nekem nem fájt az a 10 ezer forintnyi étel, neked sem fog, talán még jobban is alszol majd.
manocska1
Jaj csak óvatosan ezzel a megvédéssel !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.