Gazdasági és pénzügyi ismereteket, erkölcs- és/vagy hittant, de akár sakkot és lovaglást is tanulhatnak majd a diákok a szeptember elsején életbe lépő megújult Nemzeti alaptanterv alapján.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet MTI-hez eljuttatott összegzése szerint a szeptembertől felmenő rendszerben az 1., 5. és 9. évfolyamokon, illetve a hatosztályos gimnáziumok első (7.) évfolyamán életbe lépő NAT legfontosabb változása, hogy az eddig megszokott általános tantárgyakon kívül a diákok új ismeretekkel is gazdagodhatnak. Lesz olyan tantárgy, amelyet kötelező jelleggel minden diák tanul majd, emellett az órák 10 százalékáról az iskolák szabadon rendelkeznek, így egyéb tantárgyakkal is bővülhet a tanulók órarendje.

A kötelező tanórai keretben történik majd az általános iskolák 1-8. évfolyamán az erkölcstan vagy a hit- és erkölcstan tantárgy oktatása, amelyet felmenő rendszerben vezetnek be: 2013 szeptemberében az 1. és 5. évfolyamokon, illetve a hatosztályos gimnáziumok hetedik évfolyamán indul el.

Azt, hogy a diákok melyikre járnak majd szeptembertől, a szülők dönthették el. Az erkölcstan órát olyan szakképzett pedagógusok tartják, akik továbbképzésen vettek részt, míg a hit- és erkölcstan oktatása egyházi személyek hatáskörébe tartozik majd.

Az iskolák az órakeret 10 százalékáról (évfolyamtól függően heti 2-4 óra) szabadon dönthetnek, így lehetőség van szabadon választható tantárgy bevezetésére vagy a kötelező tantárgyak óraszámának megemelésére, de akár új tantárgyakat is alkothatnak. A kötelezően előírt heti óraszámnak azonban mindenképpen meg kell lennie.

A szabadon választható tantárgyak közé olyan tanórák kerültek, mint a pénzügyi, gazdasági ismeretek, amelynek keretében a tanulók megtanulják a családi gazdálkodást és a piacgazdaság legfontosabb folyamatait, ismereteket szereznek például a banki tranzakciókkal és a fogyasztóvédelmi jogokkal kapcsolatban. Az a cél, hogy mérlegelni tudják döntéseik közvetlen és közvetett következményeit és kockázatát. Fontos, hogy a diákok ne csak "fogyasztók", hanem a családi gazdálkodást értő résztvevői legyenek a családi közösségnek, megtanulják zsebpénzüket beosztani, felhasználni, rálássanak a megtakarítási, hiteltörlesztési lehetőségekre, ez alapján pedig felnőttként felelős döntéseket hozhassanak például egy esetleges hitelfelvételről - írták. Azt is jelezték, hogy akár sakkot vagy lovaglást is tanulhatnak majd a diákok.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kutyafüle
Ja. De a kettőt össze is lehet kötni. Van a sakktáblán lólépés, csak gyakorolni kell:))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bundi
@Tootsy: ahogy elnézem, általában egy irányban jár az agyunk...
remélem ezt nem veszi sértésnek.
Mobil123
@Tootsy: Csak az a gond, hogy megfelelő tanár viszont nincs a legtöbb iskolában. (matek, kémia, fizika, nyelv stb., és ebből kihagynám az erkölcs, hittan tanítást.)
Így az utolsó kérdésedre a válasz : igen.
Másik
@Tootsy: Ahogy az előttem szóló is írja, igen. Fél a konkurenciától. Olyan alattvaló kell, aki nem gondolkodik. Nem emlékszik, hogy előző nap még az ellenkező irányba terelték, hogy mást mondanak délben, mint este, stb.

Viszont némiképp tehetnek ellene azok a szülők, akik odafigyelnek a gyermekeikre. (Én már túl vagyok ezen :) )
A minőségi oktatást sajnos egyre inkább fizetett különórákkal tudják csak biztosítani. A közoktatás le fog süllyedni arra az amerikai rendszerre, ahol egy középfokú intézményből nem lehet egyenesen egyetemre kerülni, hanem szükség van az un. high scool-okra, mint előkészítőre. Tessék csak megnézni egy mai érettségit, meg a 30 egy néhány évvel ezelőttit.
Tootsy
@bundi: 13.59-re: Kerlek szepen, ne magazz, az egyik kedvencem vagy, csak mar nem lehet baratokat megnevezni ezen a b...i oldalon, mar reg jol bejeloltelek volna...:o)) Ugy latom, Te sem elsz otthon, megis koveted az otthon tortenteket,...:o))
Tootsy
@Másik: 21.04-re: Teljesen igazad van, nekunk meg integral szamitasbol is kellett erettsegiznunk, na, az nem volt az erossegem, de az valoban szegyen, hogy alaptantargyakra nincsenek kepzett tanarok (fizika, matek, kemia, foldrajzra gondolok), viszont egeszen biztosak abban, hogy talalnanak ennyi mestersakkozot? Szegeny Bobby Fisher mar nem el, a Portik Lajos meg mar nyugdijas...:o( Az viszont erdekes jelenseg, hogy a kulonorakat kivalo szaktanaroknal lehet megvasarolni, jopenzert, ahogy irtad... Akkor megis vannak jol kepzett tanarak?
outsider
@ila51: Köszönöm, de ez csak egy jelentéktelen része... aztán meg naponta lehetne frissíteni az újabbakkal. Túl sok "meló" lenne velük, ha a teljességre törekednék:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.