Gyalázatos körülmények között helyeztek végső nyugalomra egy német férfit a faluban - állítja több helybéli.

Forrás: 24.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
Ez a 2/3 ...ilyen mocskos, zsiros gombnyomagató g...ik !!!
Ilyen törvényt alkotni, elfogadni nemcsak embertelen,hanem jelzi
a törvényhozók primitivségét, erkölcstelenségét...
Kivánom, hogy ezek...a ku...a anyjuktól igy vegyenek végsö bucsut !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szaboria1
Szuper!!! Akkor ilyen lesz a szociális temetés?
Szvetlana
Szar alak lehet aki intézkedett, vagyis, hogy nem intézkedett megfelelően.
hallgatag
Ez a 2/3 ...ilyen mocskos, zsiros gombnyomagató g...ik !!!
Ilyen törvényt alkotni, elfogadni nemcsak embertelen,hanem jelzi
a törvényhozók primitivségét, erkölcstelenségét...
Kivánom, hogy ezek...a ku...a anyjuktól igy vegyenek végsö bucsut !!!
Január
A polgármesternő hibázott szerintem jó nagyot. Az elhunytnak volt vagyona. Minden további nélkül a vagyona terhére eltemethették volna.
Ki is örökli az elhunyt vagyonát, ha nincs hozzátartozó? Az állam. Itt volt hozzátartozó csak meg kellett volna keresni.
Lélektelen és embertelen volt a polgármesternő, remélem nem lesz ragadós a példa, hiszen nagyon sok magyar állampolgárnak van, akinek nincs hozzátartozója.
Egyébként keresték egyáltalán az úr végrendeletét? - mert biztos, hogy volt, mivel daganatos beteg volt, s mindenre lehetett számítani.
human
Elfelejtették értesíteni a családját? Bárkivel előfordulhat. Biztos meg fogják bocsátani a helyi illetékesnek, a kormánynak és Magyarországnak.
marlin
Polgármester, jegyző, igazgatási előadó, járás(?), kormányhivatal, - na baravó, országimázs!!
A kegyeletsértésről meg ne is beszéljünk!! :-((
"A jövő elkezdődött!!" - Vagy ezek már nei kezdők!!
Szvetlana
Pintér úr! lehet önnek jelenteni, hogy Felsőmocsoládon életbe lépett az ön előterjesztése, miszerint ingyenes a szociális temetés:((((((((((((

propeller.hu/itthon/2746623-pinter-feltamasztotta-szocialis-temetest
entero
Azért érdekes ez a történet, vajon hol voltak a rokonai? Jómódú volt, meg minden, nagyon sántít ez az egész. A nyíltan baloldali sajtó gondoskodott egy újabb gyűlöletkeltésről.
szaboria1
@entero: Pedig le van írva a férfi asszonytartást fizetett bankon keresztül, minden gond nélkül segítettek volna értesíteni a rokonokat, ha tisztességesen foglalkozott volna az önkormányzat az esettel. Kénytelen vagyok jogi oldalról is nézni mivel itt is jómódúnak számított ahogy a nép mondja felmerül bennem a gyanú az önkormányzat így akar a vagyonához jutni mivel Ő temette el.
Dr. Felipe
Akik ebben a bűncselekményben bármi módon érintettek ők is így legyenek elkaparva arccal lefele és a pokol tüzén égjenek meg.
human
@szaboria1: Ha úgy van ahogy mondod, akkor már a vevő is megvan a házra és az ingóságokra.
kopeba
Nem kellett volna neki idejönni. Ez ilyen egyszerű.
csa-csa
"Még szemfedőt sem kapott. Pap nem volt a temetésen, .."
ezek csak külsőségek! és más körülmények között igen drágák!
nem mindegy már?
Részemről pl. papot a környéken se lássak ha feldobom a pacskert!
amúgy meg szétszórnak oszt jónapot! ez sem olcsó!
entero
@csa-csa: A te felfogásod szerint akkor a szüleinket szórjuk szét, semmi végtisztesség, meg hasonlók? Mondjuk ez is egy szemlélet.
entero
@Dr. Felipe: Még azért várjál ezzel a kijelentéssel.
entero
@szaboria1: Ezek még csak feltevések.
csa-csa
@entero: mi bajod a szétszórásos temetéssel! régóta alkalmazott kultúrált temetkezési mód. semmi köze a végtisztességhez! főleg ha nincs pénzed!
nehogymá
@csa-csa: a szórás elött is van bucsu szertartás.vagy polgári vagy más.
szaboria1
@entero: Egy 446 lelket számláló kis faluban bizony nagyon is ismerik egy mást az emberek. Miért kellett majdnem titokban eltemetni?
csa-csa
@nehogymá: hát nekem nem lesz az tuti! aki utánam marad csak annyit kelljen fizetni amennyit nagyon nagyon muszáj. Ilyenkor az élőkre kell gondolni és jó előre! Neki ne legyenek súlyos anyagi gondjai a temetésem miatt. Nekem már mindegy lesz. végtisztesség ide-vagy oda, egyenesen megtiltom a felesleges kiadásokat.
marlin
@szaboria1: Ez van, ha a hülyeség a szorgalommal párosul!!
miazavalami
@csa-csa: Nem mindenki gondolkodik így! Az unokanővérem is hamvasztást kért , a temetésén pap ne legyen. Az anyja meg is ígérte neki. De amikor meghalt akkor nem így temettette , mert ő hisz a feltámadásban, és azt mondta ha hamvasztják a lányát akkor nem fog feltámadni. Őt is meg lehet érteni!
Dr.luigilongo60
@entero: Ha leírják a tényeket, az már baloldali ármánykodás?
Érdekes meglátás.:-)))

És mitől baloldali a HÍR24?
Csodapók
@miazavalami: Nem korrekt dolog valakinek a végakaratával szembemenni,
de ez legyen az ő lelkiismereti problémája. Ha azonban hisz a feltámadásban,
nem aggódik, hogy a lánya felelősségre vonja majd?
miazavalami
@Csodapók: Nem! :-) Sőt nem fél az urától sem, aki kommunista volt, és kikötötte hogy párt temetést akar. Nem azt kapott. :-)
Csodapók
@miazavalami: Hááááááááááát, ez a nő nem egyszerű eset!
Gondolom mindig is ő viselte a nadrágot.
qxy
Ütném agyon az ilyen pénzéhes szemetet
miazavalami
@Csodapók: Na igen! :-) Ő az én Mária néném...
Csodapók
@miazavalami: Te nem tehetsz róla: a rokonait nem válogathatja meg az ember! :)
miazavalami
@Csodapók: De hiszen nekem nincs vele semmi bajom, azon kívül hogy imádata tárgya Orbán . :-(
dzurinda
@entero: Miben is gyűlöletkeltés ez az egész?
kukac50
Miért nem várták meg a rokonokat? Szociális temetésen a hozzátartozók ássák meg a sírt ezt akarták bevezetni. Úgy szar a törvény ahogy van?
A Fidesz sikere.
Tootsy
@kukac50: Ha megvarjak a rokonokat, akkor adni kell a penzbol is, ami nagy valoszinuseggel volt.

@kopeba: Ne mondd azt, hogy nem kellett volna idejonnie. Nem tudhatod, miert tette... Lehet, hogy itt volt az az asszony, akit eleteben utoljara szeretett, aki esetleg apolta. Vagy valami mes, szemelyes dolog miatt...

Tehat a temetes addig szocialis, amig a temetes fizikai reszet kell vallalnia a hatramaradottaknak, onnantol kezdve meg csak az onkormanyzat maganugye, hogyha volt vagyona az illetonek. Lefogadom, hogy az orokosodesi targyalas 2 nap alatt le lesz hajtva, hiszen egy daganatos beteg csak a bankban tudhatja minden vagyonat biztonsagban, mert onnan tuidja vegrehajtatni a vegakaratat, amit ezek szerint a polgarmesterno es minden mas hivatal is lesz@art...
Tootsy
Hinni a feltamadasban: szep dolog, de mint tudjuk, feltamadaskor az uj lelek nem a regi porhuvelyet fogja felkeresni, es abba visszaszallni, hanem uj testben fog tovabbelni... Tehat a hamvasztassal nem zarja ki a feltamadast,...

Nekem is tokmindegy lenne, hogy a parttitkar mondja-e a vegso bucsut, a reformatus lelkesz avagy a sarki kocsmaros,... en leszek a legutolso egyed, akit erdekel a "vegtisztesseg"...

A csaladok a sajat lelkiismeretuk megnyugtatasara csinalnak sokszor oriasi felhajtast, verik magukat oriasi koltsegekbe, csakhogy megmutassak, mennyire szerettek az elhunytat... (Eleteben pedig meg egy pohar vizet sem vittek neki, mikor szuksege lett volna ra)...

Egy tuti: senki sem marad a fold felszine felett tul sokaig, igy vagy ugy, de eltemetik...
Eppen eleg nagy fajdalom ez azoknak, akik igazan szerettek a rokonukat, baratjukat meg eleteben... Ezt az erzes targyiasitottak el, es tettek olyan lelketlenne, amilyen cinizmusra csak ez a kormany volt kepes... Ne mondja nekem senki, hogy az "emuttnyocev", meg a libas Bajnai, Gyurcsany, ballib, satobbi, mert errol a kerdesrol meg csak felteves sem merult fel az "emutt 90 ev" alatt,...
kopeba
@csa-csa: Teljesen egyetértek veled. A külsőségek értelmetlenek.
Dr plágium
Szokványos temetés, mondta a polgármester. Remélem őt is így temetik majd el, de előtte ki ásatják vele a lyukat.
human
@miazavalami: A rokonainkért barátainkkal kér bocsánatot az sors. :)
sport50
@entero: 16:26.sántít bizony!!!nem keresték a hozzátartozóit,szép sunyiban,"fideszes -kdnp!!!szoc.temetéssel" eltemették,mert így az önkormányzaté a vagyona,háza!!remélem jelentkezni fognak a hozzátartózók és meg lesz a felelős???!!!mindegy melyik oldalon van a polg.m. melyik újság írta meg,nem ez a lényeg,ez a kormány törvénye,szemlélete a mostanié!!!
Január
@Tootsy: Egyik ismerősömnek pont így halt meg az Édesanyja, nem volt, aki egy pohár teát adott volna neki. Holott 2 lánya is volt, és nagykorú unokája, aki a Nagyinál lakott, csak a nagyi hütőjéből ette ki a kaját. Ennyire szerette, holott a Nagymama nevelte fel.
Az egyik lánya 4 busz megállóra lakott tőle és, mert a családja nem vitte el kocsival a Mamához - rá sem nézett a Mamájára - mert Ő nem buszozik. A másik lány több száz kilométerre lakik.
Aztán megállapitották, hogy tüdőgyulladásban halt meg a Mama, és kiszáradt.
Semmi lelkiismeret furdalása nem volt a családnak a Mama miatt, sőt alig várták a hagyatéki tárgyalást, utána rövid időn belül eladták a Mama házát. "Talált pénz" mondta a veje. Ha akkor ápolja valaki, még ma is élne.
miazavalami
@human: Most mi van? Mária néném egy angyal...:-)) bőrbe bújt bősz fideszes..
lbs
@kopeba: Mint ahogy neked sem kellene ekkora suttyóságot beírni! Ez még egyszerűbb!
lbs
@entero: Ő így képzeli...
Viszont nekem ez a történet sem gömbölyű!
Az erre illetékesek, a kórház részéről, meg a település részéről miért nem értesítették az elhunyt rokonságát, vagy hozzátartozóit?
Esetleg a településbeli környezetét?

Azt valahol esetleg megértem, hogy pl. a falunak nincsenek hűtőkamrái a temetőben és gyorsan kellett intézkedni, mert a kórházi hűtés költségeit esetleg nem tudták vállalmi addig amíg esetleg a temetés intézése nem tisztázódik.
Azt viszont már nem, hogy miért nem a szabályos eljárás szerint jártak el, mert ilyen esetben is jár egy egyszerűsített polgári szertartás és egy alacsony árszintű koporsó!

@csa-csa: Hogyne - Indiában pl. a Gangesz folyóba szórják az úgy-ahogy elhamvadt csontokat.
Pár méterre meg rituálisan fürödnek, meg isznak a Gangesz vizéből.
Hihetetlenül "kulturált"...
Tootsy
@Január: Harom hete halt meg a legjobb baratnom elettarsa rakban, hatrahagyva egy terepjarot meg egy klassz motort,...Minden vagya az volt, hogy a ket lanya meglatogassa vagy felhivja ot ,hogy legalabb elbucsuzhassanak egymastol. Egyikuk sem ment hozza, pedig a baratnom mindent megtett ezert. Az egyik azt talalta ki, hogy o Hollandiaba megy dolgozni, vezetni nem tud, penze meg nem lesz annyi, hogy hazajojjon. A lenyeg, hogy mikor a baratnom felhivta a lanyokat, hogy az edesapjuk elment, masnapra az egesz hazat kiramoltak, loszallitoba raktak a motort, es a kis fiuunoka vihogva mondta, hogy a nagypapi milyen klassz motort hagyott maga utan... Az egesz falu rablobandanak titulalta a ferfi ex nejet es a ket lanyat, unokajat, mivel ezt tettek, es a baratnomet tamogattak, de Neki ettol is felfordult mar a gyomra, es mindenbol elege lett. Szoval, szerintem valakinek kellett volna ertesiteni a hozzatartozokat, szemet modon jart el a penzehes polgarmesterno. Kivancsi lennek, milyen is a partallasa?
Dr plágium
Mivel köztemetés volt, ha vannak örökösök (gyerekek, unokák, testvérek)nem az államé a "vagyon" a temetési költséggel megterhelhetik, az örökösök majd kifizetik a hagyatékból.
lbs
@Tootsy: ... "Szoval, szerintem valakinek kellett volna ertesiteni a hozzatartozokat, szemet modon jart el a penzehes polgarmesterno. Kivancsi lennek, milyen is a partallasa?" ...
Az hogy milyen a pártállása egy érdekes kérdés lehet de ez inkább a bulvár kategóriába tartozik.

Ami ennél lényegesen érdekesebb - jogi szempontból - hogy hány a törvényekben egyértelműen leszabályozott jogszabályt sértettek meg - a polgármesternővel az élen a munkatársai - ezzel az emberhez méltatlan és minden humanitást tipró eljárással?
Mert ezek ha bizonyítást nyernek, akkor eljárás alá kell a vétkeseket vonni és kellő szigorral példát kell statuálni!

Csak remélni lehet hogy a polgármesternőt és bagázsát a jövő évi választáskor kiebrudalják a jelenlegi egzisztenciájából a település lakói!
A községházára meg legfeljebb akkor juthasson be, ha közmunkára vezénylésért folyamodva eligazításra oda berendelik!
ranger47
@szaboria1: Ilyen bizony,Fidesz módra.
ranger47
@miazavalami: Igen,meglehet érteni,de az elhúnyt végakaratát önkényesen megváltoztatni, /még egy anya részéről is/ pontosan,a vele szemben elkövetett legnagyobb tiszteletlenség.A végtisztesség megadásába az is bele tartozik,hogy a végakaratot teljesítsük.
ranger47
@Dr.luigilongo60: Szerintem ezt entero sem tudja bizonyítani,de jól hangzik.
ranger47
@Tootsy: Igy igaz Kedves Totsy! Az élőket a Fidesz-KDNP kormány már többször meggyalázta,most a holtakon a sor! Csakhogy kerek legyen a karika!
Tootsy
@ranger47: Mindenesetre a polgarmesterno keze konyekig benne van az esetben, de leginkabb az elhunyt allampolgar hagyatekaban,...

Mindig buszke voltam arra, hogy nok is kepesek jo vezetok lenni,... Ez a no arra sem erdemes, hogy no legyen, nemhogy polgarmester,...:o((

Ilyenkor szegyellem, hogy no vagyok,...
miazavalami
@ranger47: Azt mondja ő erre , hogy a feltámadáskor mindketten megköszönik neki..:-)
csa-csa
@lbs: " Indiában pl. a Gangesz folyóba szórják az úgy-ahogy elhamvadt csontokat."
igaz! Persze ott fürödni nem is kéne, DE hogy nem kell megdögleni az adósságban az életben maradottnak az is biztos! Te lelkedre vennéd ha "miattad" félmillás adósságba verné magát a családod? Neked már nem mindegy? A szétszórásos temetés is kb 200 ezer ft. mindennel együtt! Megtiltom hogy ennél többet költeni merjen a párom csak hogy még 300 ezret felvegyen a kegyelet miatt! A rokonságnak is megtiltom hogy beleavatkozzon - majd mi kölcsönadunk címmel - ugyanis azt is és mindenfajta kölcsönt valahogy vissza kell adni!!! Nyugdíjból pláne nehéz. Kegyeletből szép csendben sirasson el otthon és inkább a rezsire legyen gondja! különben utcára kerülhet! az jobb??!!! Szerencsére előre megbeszéltük egymás között. És mindenki gondolhat amit ha ránk hallgat! Vagy kifizetik helyettünk??!!! Itt csak a józanságnak van helye! Közben lehet szomorkodni, DE a másiknak élni és valahogy megélnie kell!
ranger47
@Tootsy: Ne szégyeld,mert a ganéság nemtől független! Nekem egyébként az egész históriából az jön le,hogy a felsőmocsoládi /egy eldugott, kis baranyai falvacska/ közkassza üres és most a "soha vissza nem térő alkalom" megragadása volt a motiváció, az elhúnyt nem kis vagyonának "államosítására".Ritka eset amikor egy külföldi teljesen magányosan,rokonoktól,gyermekektől nem látogatottan él egy idegen országban és így is hal meg.A külföldön élő hozzátartozók mit sem tudnak az egészből,hiszen az elhúnyt még csak nem is beszélt róluk,kapcsolatban egyáltalán nem volt velük.Tehát adott volt a kísértés a hivatal hiénái számára, és oda se neki ki is használták.Ezzel kiállították magukról az erkölcsi bizonyítványt./egyébként van egy tippem a hivatalnokok pártállására nézve/ Csak remélni lehet,hogy a hozzátartozók, /ha valaha is megtudják, mi történt a hozzátartozójukkal/ vagyoni-örökösödési pert indítanak a polgármesteri hivatal és persze a polgármesternő ellen.No,persze lehet "baloldali gyűlöletkeltésről" komcsi ármánykodásról dehonesztálni az semmi mást nem jelent, mint az elkövető felsőmocsoládi hivatalnak és annak vezetőjének tisztára mosdatását.
ranger47
@miazavalami: Szíve joga arra várni! Élje meg!Magán ügye!
Január
@csa-csa: Végül is a beszórásos temetés is egy temetkezési forma. Egyáltalán nem alább való a többinél. Városunkban nagyon szépen kialakították ennek a helyét. Hatalmas márványtáblába vésik egymás alá az így eltemetett nevét. A táblák előtt mindig rengeteg a virág, mert azért még vannak/élnek, akik ezt a kegyeleti módot gyakorolják.
Ma már sok fiatal valamilyen oknál fogva nagyívben elkerüli a temetőt - tisztelet a kivételnek - ezért is nagyon jó ez a temetkezési mód, senkinek sincs terhére az elhunyt, nem kell ápolni a sírját stb...
nehogymá
@lbs: ne keverd a kulturát a higiéniával.csinálnak ott mást is a gangeszbe még sincs népesség fogyás.megjegyzem a kereszt vagy gyürü csokolgatás se tul egészséges ha csak nem te vagy az elsö..
lbs
@csa-csa: Te a szórásos temetés - valójában szélnek engedés - "kultúrájáról" ejtettél szót. Erre reagáltam az indiai módszer leírásával.

Nos akkor műszakilag vizsgálva ezt a "technológiát" akkor ezt - szerintem - a következő módon lehetne ténylegesen civilizálttá tenni.
Az egyik már működik is: Ez az osszáriumba való temetkezés.
Ez lényegében egy speciális kút - amely rendszerint valamelyik templom része.
Ide beszórják egy szertartás után a hamvakat. (Itt természetesen nem érvényes a "szélnek eresztés" kifejezés!)
Ez minden évszakban működik.
A másik a temetők adott pontjain kijelölt szóróparcellák Ezek - egyelőre Magyarországon évszakfüggők.
A hamvakat egy speciális talapzatra helyezett - szintén speciális - szóró urna segítségével mesterséges szél alkalmazásával szórják egy vízfüggönybe, amely a talajba mossa azt.
Ennek hátránya, hogy a zord időjárási viszonyok esetén eleve nem alkalmazható, mivel fagypont alatt a vízfüggöny nem működik normál vízvezetéki víz alkalmazásával.
Ezt a XXI. sz. színvonalára úgy lehetne felfejleszteni, ha speciális környezetbarát - idővel természetes elemekké lebomló adalékkal kevert vízből fejlesztett vízfüggönyt alkalmaznak, amelyet a jobb hatékonyság végett még felforrósítva adagolnának a szórófejekbe.
A szóróhely felett pedig filagória jellegű tetőzet lenne, amely megakadályozná a szilárd csapadék felgyülemlését a szórási talajzat körzetében.
Az oldalszél elleni szilárd csapadékbehordás ellen pedig leengedhető redőnyözet védene.
Ilyen, vagy hasonló műszaki megoldás - amely valóban fejlett technológia, viszonylag egyszerű egyszerű eszközökkel megvalósítva - tudtommal egyetlen magyarországi temetőben nem üzemel.
Mellékesen ez lehet a temetkezés húzóüzemága, mert az egyszeri befektetés és létrehozatal után minimális energia és vízfelhasználással üzemelhet szinte korlátlan gyakorlati kapacitással.
Tehát a temetés - ig
en alacsony árszintű is lehet akár - tisztes haszon számításba vételével is.
Főleg ha a hamvak felfogására...
lbs
@csa-csa: folyt.
megfelelő csatornázással, gyűjtőmedencék is kialakításra kerülnek valamint a szórási helyek tetőzete fényelemekkel burkolt, amely a napenergiát a rendszer működtetésére alkalmas villamosenergiává alakítja. .

Ez esetben a vízpermet vize kellő derítés és szűrés után újra visszakeringethető.
A kiszűrt hamvakat pedig vissza lehet juttatni a gyűjtőmedencék valamelyikébe.
Nos beláthatod ez cca. egy a XXI. sz.-nak megfelelő civilizált és kultúrált temetkezési technológia, amely ráadásul minden évszakban működtethető.
Most nem taglaltam a kapcsolódó szertartáskultúra alapvető műszaki kritériumait még.
csa-csa
@Január: "nagyon jó ez a temetkezési mód, senkinek sincs terhére az elhunyt, nem kell ápolni a sírját stb... "

remekül megfogalmaztad! ez lényeges, mert tényleg leveszi a pl. a folyamatos sírgondozás, a látogatások "terhét" is az emberek válláról. Otthon is meg tudok emlékezni egy mécses mellett a szeretteimről.
csa-csa
@lbs: köszönöm az igazán kimerítő választ. alaposan utánajártál.
lbs
@csa-csa: Szívesen!
Viszont amit leírtam az nem utánjárás, hanem néhány olyan szórásos temetés - amelyen részt vettem - megfigyelése után magamban megfogalmazódott gondolat.
Amikor zord idő van, a híradásokban mindig szerepel olyan, hogy a szórásos temetések szünetelnek.
Ezeket hallva alakultak ki bennem a leírt gondolatok, amelyek napjaink által nyújtott lehetőségeket használja ki - figyelembe véve a környezetvédelmi szempontokat is.
Az egész alapgondolatát tulajdonképpen tibeti csortenek - a temetkezési emlékművek - ihlették.

És a "szennyes anyagiakat" figyelembe véve itt lenne a helye az ilyen jellegű temetéseknek szubvencionált árakon, amelyek a kis jövedelmű néprétegek számára is kedvezők, sőt a Ferenc pápa által meghirdetett új egyházi kinyilatkoztatásoknak (Az Egyház és annak papjainak a köznapi problémák felé való hangsúlyozott fordulása és segítségnyújtása.)is megfelel.
Tootsy
@nehogymá: Vagy nem Te viseled azt a (papai, papi) gyurut, hehe,...:o))
Tootsy
@lbs: Koszi az utanajarast, a felgyorsult eletvitel mellett ez valoban az egyik leghumanusabb egyben legolcsobb temetkezesi mod, ahogy elnezem...
A legjobb baratnom elhamvasztatta a szuleit azok keresere, es urnaban tartja oket otthon maganal, a lakas egy meghitt sarkaban, ahol a szulei eletukben is szeretett lenni - ez igy nem morbid, Neki (a baratnomnek) is megoldas volt - eddig. Sajnos, O maga is nagyon beteg lett, es el kellett gondolkodnia azon, hogy mi lesz az urnak sorsa, ha O elmegy? Valaki azt tanacsolta a baratnomnek, hogy menjenek el egy szep motorcsonak-utra a Tiszara, es engedjek ott szelnek a hamvakat, mert a szulok is szorasos temetest akartak, csak a baratnom erezte komfortosabban magat, ha a kozelben tudhatja Oket, de ez most egy uj felvetodott helyzet: hogyan tovabb az O esetleges halala utan?
Eloszor hallani sem akart errol a baratnom, de szombaton beszeltunk errol is telefonon, es en is ezt javasoltam Neki, hiszen nem utkozik sem a Szulei vegakarataval, sot, es igy legalabb meg az O, a baratnom eleteben megoldodik a Szulok vegleges nyugalomra helyezese,... Embersegesnek tartom, es meltonak a "porbol vetettunk, porra leszunk" mondashoz is...
Boszi27
@ranger47: Pedig némely településen még az elhunytak is aláírták a rezsicsökkentés támogatását. Több tiszteletet érdemelnének.
csa-csa
@lbs: jó az ötlet, de félek az anyagilag támogatott temetkezés sokáig csak a Te fixa ideád marad. addig ásd magad a sírod, de vigyázz hogy szabályos legyen, mert különben nem támogatottan fizethetsz mint a köles. Persze ha nem tudod hogy kell, fizess azért hogy valaki kiássa. és a töbi amit erről az újdonsült csináld magad mozgalomról hallani lehetett.
Alakul ez..!
lbs
@csa-csa: Szeretném - minden bántás nélkül - lefixálni:
Én nem vagyok híve a hamvasztásnak, meg a szórásnak nemcsak érzelmi okból, de azért sem, mert napjaink valósága miatt sajnos sok minden ad aggodalmakat ezzel kapcsolatban.
Ugyanis ha valakit - minden szertartást mellőzve zugban szétszórnak akkor az soha többé elő nem keríthető!
Ennek a bűnügyi vonzatait talán szükségtelen is magyarázni.
Napjainkban gombamód elszaporodtak a magánkézben lévő krematóriumok.
Mindegyik majdnem megegyezik abban, hogy olyanb helyen épültek, amely meglehetősen félreeső és szinte feltűnésmentesen simulnak a környezetükbe.

A mai magyar közállapotok mellett sok minden megtörténhet.
De ez egy olyan forró kérdés - szó szoros értelembe is - hogy tovább feszegetni nem célszerű.
A végén még tippeket lehet adni olyanoknak akik esetleg meg is valósítják.

Csak annyit, hogy pl. Magyarországon sehol nincsen kínai temető. Pedig több ezren élnek itt és a legkülönfélébb korúak.
Ha esetleg meghalnak, hová temetkeznek?
csa-csa
@lbs: Mondasz valamit. Ha nem látom rosszul a zug szétszórás - és itt jön a (igenis figyelemere méltó bü. vonzat fogalma - talán MÉG nem dívik, (egy gyilkosnak jó a pöcegödör is) a temetkezés minden formája szinte teljesen magánkézbe került. Tényleg jó kérdés hova temetkeznek az itt élő kínaiak! Talán innen már nem is olyan fontos nekik ez a kérdés! Mi pedig olyan távol állunk a kínai, akár tibeti temetkezés és egyéb távoli kultúrák ismeretétől is akár - mint Makó Jeruzsálemtől.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.