„Attól még, hogy az IMF-et rendeztük, az állam továbbra is hitelekből él. Ezért azt, amit most kifizettünk, mástól kell kölcsönkérnünk. Ráadásul valószínűleg drágábban. Bár egyébként a jegybank kéthetes kötvényeinek a kamata eléggé lement azóta, hogy felvettük a 2008-as nagy hitelt. Akkor 5-6 százalékot fizettünk a lehívott pénz után, most pedig négy százalék az alapkamat (a jegybank kéthetes kötvényeinek a kamata). Az MNB 2009-ben a devizatartalékai növelésére vett fel hitelt az IMF-től. Ezt törlesztettük elő augusztus hatodikán. A mostani kifizetéssel elvileg a devizatartalék és a devizában jegyzett adósságunk aránya nem változik (mert devizában fizetjük ki az adósságot). (…)Ha most kell új hiteleket bevonnunk, akkor az simán fog menni. Annyira alacsonyak Európában az állampapírkamatok, hogy a magyar papírokat is nagyon veszik, mert viszonylag sokat fizetnek. Az viszont kérdés, hogy mennyit vesztünk az előtörlesztésen, és mennyivel fognak többe kerülni az új hitelek, amiket ezek...

Forrás: mandiner.hu
Feltöltő: scandináv
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Nem fognak az IMF-hez menni hitelért, és nem veszik el az emberek 3000 milliárdját, és nem építik tovább a stadionokat, ls nem lesz Bős Nagymaros sem. Lesz helyette kemény kérdürevonás Orbánokkal, Simicskákkal, mindenféle csókos Vitezy rendekke, meg a többi hasonszőrúvel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
marlin
@verőce21: Tudod, már sokszor mondtam!! :))
Ha az iskolát a fejedre építenék, te akkor is . . . . .
JAJMÁR
@verőce21: Unortodoxiában minden lehetséges. Az IMF hitelt nem tartottam annyira veszélyesnek, mint a kötvénykibocsátást.
- Az IMF hitel visszafizetését garantálta maga az IMF, a kiadások megkötésével és az időnkénti felülvizsgálatával. (Ezt a jelenlegi kormány nehezményezte, ettől nem voltunk "szabadok". Illetve ők nem költhettek szabadon!)
- a kamatai kedvezőek voltak
- tudtuk kivel állunk szemben, világos, átlátható, nyilvános szerződés készült
- közel volt a lejárata
Ezt váltotta ki a jelenlegi kormány:
- a kötvények kamata jóval magasabb
- Nem egy személy vásárolja fel, illetve nem nyilvános, hogy kik
- a piactól függ, itt van kockázat, újabb és újabb kibocsátás szükséges, ilyen módon soha nem jár le
- Erősen függünk a piactól, vékony a tartalék
- a költségvetés kiadásai sokszor ad hoc alapon működhetnek (ez nekem nem függetlenség, hanem bizonytalanság)
A "hazaárulás" kemény szó, manapság túl sokszor hangzik el. Én nem mondogatnám, egész biztos, hogy a magyar emberre a haza féltése a jellemző.
verőce21
@human: (09:35) A linkelésed nem tartalmazza a tényleges szerződést. Csak a kormány szándéklevelét a megállapodásra... és a felülvizsgálatokat!
De a szándéklevélben is nagy csúsztatás van a devizaárfolymok vállalását illetően.

"A program tekintetében a magyar forint árfolyamát az Euróval szemben 243,17 HUF/EUR, az USA dollárral szemben 169,15 HUF/USD, a svájci frankkal szemben 154,01 HUF/CHF értéken állítjuk be…”

Milyen árfolyamokkal is adták át ezeket 2010-ben?

@ranger47: (09:39) A megállapításod éppen a maszopra igaz, mert "Már a szándék is hazug!!" - lásd fent.
verőce21
@JAJMÁR: (10:30) Bizony az élet maga bizonytalan. - és nagyon törékeny!

(De olyat állítani, hogy a hitelt nem tartod olyan veszélyesnek, mint a kötvényt, az csak egy dacoska kijelentés! - főleg a devizahitelre vonatkozóan!) :)
verőce21
@Dr.luigilongo60: (09:59) Jó nagyot akartál most mondani! Sikerült! :)

@marlin: (10:28) Ferike vadászni ment!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.