A bankszövetség két javaslatot dolgozott ki a devizaadósok megmentésére, ezek a  forintosítás, a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem kombinációján alapulnak. A szövetség elnöke szerint a javaslatok jelentősen csökkentik az adósok törlesztőrészleteit, a több évre több százmilliárdos teher nagyobb részét a bankok állják.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője a tárgyalást követően az MTI-nek elmondta: a bankszövetség a kormányzattal folytatott tárgyalások keddi fordulójára két részletes, hatástanulmányokkal alátámasztott tervet terjesztett elő.

Három fő eszköz kombinációját vizsgálta meg a szövetség: a kedvezményes árfolyamon történő átváltás (forintosítás), a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem lehetséges kombinációit, és a két optimálisabb verziót tették le a kormány asztalára.

Patai Mihály bankszövetségi elnök, aki az UniCredit Bank Hungary vezérigazgatója, a Reuters tudósítása szerint az egyeztetést követően elmondta: a bankszövetség javaslatának fő eleme a kormány kérésének teljesítése volt az adósok havi törlesztőrészletének jelentős csökkentésére.

A javaslatban a bankrendszer vállalná a terhek nagyobbik részét, a költségvetés pedig egy kisebb hányadát, de az adósokra is jutna egy kis rész a terhekből - tette hozzá.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
ha csak a lakáscélú jelzáloghitelekre születik valamilyen megoldás, bármilyen, az megint gyengíti a forintot. Akkor a nem jelzáloghiteles devizások rosszabb helyzetbe kerülnek,. Vagy együtt mentsenek, vagy ne csináljanak semmit, meg se szólaljanak, már az is eredmény lenne...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Január
Azért én kiegyeznék egy olyan végtörlesztésbebn is, hogy osztanák az árfolyamkülönbözetet akár 2 felé is. A szerződött 149,-Ft/CHF után végtörleszthet az adós mondjuk 190 Ft/CHF-el, de mindenki - a jelzálog-szabadfelhasználású-autós devizahiteles.
Hiszen már a 5-6 éve felvett hitelek már jócskán ki vannak fizetve - a 10 éves törlesztési idejűek -, amit pedig ezentúl kellene az a banké, a banki uzsora jövedéke/extraprofitja.
verőce21
@Január: De igazán úgy lenne igazságos, ha az egyéb devizahiteleseknek is pl. 180 HUF/CHF-en, stb. kínálnának fel végtörlesztési lehetőséget.
Január
@verőce21: Igen, - jó nem leszek kishitű - kapja meg mindenki a 180 Ft/CHF-et a végtörlesztésre.
verőce21
@Január: Előbb kellett volna már felkínálni a szabad felhasználású jelzáloghiteleseknek és autóhiteleseknek is a végtörlesztési lehetőséget, hogy tisztuljon a kép, mert a spekulánsok ott is visszafizették volna.
sentinel216
A bankosok ne hitegessenek, ígérgessenek! Azok a szemét "szakemberek" akik ezt a hatalmas kaszálást kitalálták álljanak a nyilvánosság elé! A hitelesek pedig az eredeti szerződés szerint kapják vissza az attól eltérő lopott pénzt! Nem igaz, hogy egy fiatal pár egy kétszobás negyedik emeleti panel lakásért kénytelen kifizetni az eredeti 4,2 m forint háromszorosát! Ilyen a világon nincs! A virtuális pénzekkel bűvészkedő bankár brókerek és cimboráik csak zsírosodnak, míg az embereket a nyomorba hajszolják.
Azt se' mondja nekem senki, hogy nem kellett volna felvenni a hitelt! Abban az időben nem tehettek mást! Elvégezték az iskoláikat, szerettek volna összeházasodni, kirepülni a szülők szintén két szobás panel lakásából. A fizetések egyre szarabbak lettek, megtakarítani nem lehetett. Az állam leállt a bérlakás programokkal, se! remény, se! kilátás, hogy saját otthonuk legyen. Maradt a lakáshitel ! Azért a svájci, mert akkor azt mondták, hogy az a leggazdaságosabb. Tudjuk, hogy voltak akik luxusra vettek föl, még egy házra, autóra, nyaralásra. Azoknak Orbán lehetővé tette, hogy bőséges nyereséggel visszafizessék egyben amivel tartoztak. Emlékszem, ő maga is vigyorogva jelentette be, hogy megszabadult a svájci hitelétől. Hát a többiek is szeretnének! A kárt pedig fizessék azok, akik ezt a rendszert kitalálták!
kukac50
Mese habbal! Forintra váltanák át, a futamidőt meghosszabbítanák,ezzel a segítséggel a hitelesek az elkövetkező 20 évben nem szabadulnak ki az adósság csapdából.
Aki nem svájci frankot kapott az a kezdő törlesztő részlettel fizesse végig,hiszen az szerepel a szerződésben.Az egyoldalú kamatemelés törvény ellenes szerződés szegés!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.