A fegyelmi vizsgálat indul a tegnapi horthysta maszkabál miatt ifj. Hegedűs Loránt ellen. A vizsgálat tárgya kideríteni, hogy magatartása megfelel-e a lelkészekről szóló törvénynek, vagyis megtett-e mindent egyháza jó híréért és kerülte-e megbotránkozást kiváltó magatartást – írta az egyházmegye püspöke.

"A vizsgálat lefolytatásáig csak megütközésemet tudom kifejezni, hogy egyházunk közfelfogását és korábbi megnyilatkozásait semmibe véve, a keresztyéni közösséget lejáratva a Szabadság téri református templomban provokatív politikai akciót szerveztek, amelynek politikai hasznát máris ki-ki maga láthatja, ám egyházunk tisztességének és a lelkipásztori szolgálat becsületének okozott kára beláthatatlan" – olvasható Dr. Szabó István püspök nyilatkozata a parókia.hu oldalon.

Feljelenti a lelkész a zavargókat

Ifj. Hegedűs Loránt délután közleményben tudatta, hogy a Hazatérés Temploma nevében feljelentést tesz azok ellen, akik vasárnap megzavarták az istentiszteletet. Rágalmazásért és becsületsértésért feljelenti Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselőt is, mert a szocialista politikus "antiszemitának bélyegezte Krisztus Földi Testének szerves részét, a Budapest Szabadság téri Szent Eklézsiát". A református lelkész szintén feljelenti Rétvári Bencét (KDNP), a közigazgatási tárca parlamenti államtitkárát jó hírnév megsértéséért, mivel az államtitkár az ünnepi úrnapi istentisztelet meghirdetését a széles nyilvánosság előtt provokációnak nevezte.

Ifj. Hegedűs közleményében arra kérte a magyar református egyházi vezetést, határozott állásfoglalásával védje meg a nemtelen támadásoktól a templomot és a gyülekezetet.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bencemacska
Hajrá Bölcskei, vidd is végig, nem úgy mint korábban!
pbalage
természetesen meg fog felelni, és még elő is léptetik lelkészmesterré.
nemzeti_nyugdíjas
Nem is helyes az egyháznak politizálni. Tőkés is nagyon beleéli magát. A vallásos embereknél ez a stílus nem jön be, mert gyűlölködés nem méltó hozzájuk. A más nézetű lejáratása pedig gyűlöletből fakad.
mariaberta
Végre egy helyes intézkedés. Ezt az alakot már régen ki kellett volna rúgni az egyház közösségből.
aborisz
@mariaberta: S pali bátyámon múlna , furu farku keresztények lennének a világon!!!
lópicigáspár
Suszter maradjon a kaptafánál! A pap meg a szószéken, és ne politizáljon! Jelentse fel az összes ateistát, kommunistát, meg minden istát! Remélem az egyháznak lesz annyi esze, hogy elhatárolódik tőle és felajánlanak neki valami tisztességes polgári állást, mondjuk a templomkert rendbetételéért felelős személy beosztásában!
nemkati
Hónapok óta nem volt nap, hogy valaki ne jelentett volna fel valakit. De jó is ebben az országban élni, egyre jobban teljesítünk.

És még mindig nem tudom, hol van most az a Horthy mellszobor? Csak nem a templomban? Áldom a jószerencsémet, hogy ateista vagyok, mert már régóta a föld alá süllyednék. De csak azért, hogy idefent legyen elég helye a derék híveknek.
leszúrt rittberger
Én csak karácsonyi éjféli misére járok, éppen ezért. Az mindig szép, hangulata van, jó érzés na, egy nem hitbuzgónak is.

De a "normál" vasárnapi misékről folyton azt hallom vissza, hogy a végén a pap politizált, pénzt tarhált egy közelgő rendezvényükre vagy belekotyogott az aktuális közéletbe valami szerinte humorosat... Éppen ezért arra nem járok, pedig akár járhatnék is, ha olyan lenne, mint a karácsonyi mise. És még szerintem sokan vannak ezzel így.
kkalman
Az egyház renoméja már így is elég zilált. A katolikusoké jobban, a reformátusoké kevésbé, de a megítélésük nem éppen a pozitív irányba mutat. Talán ha a politikát meghagynák a politikusoknak, kicsit javulna a kép. De amíg az istentiszteletet is átszövi a politika, addig ne is várják, hogy jobb véleménye legyen az embereknek róluk.
Amelyik csuhás meg politizálni akar, az lépjen ki az egyház kötelékéből, és menjen politikusnak.
silber13
Hegedűs nem komplett! Feljelentget a templom nevében? Figyu mán te Lóri! Egy épület nevében feljelentgetni? Te hülye szolgája a Teremtőnek! Csak mártir akarsz te lenni, és mindenáron ki akarsz kerülni a parlamentből, feleségestől együtt. Mert most azt fogod elérni! Remélem, sikerül és eltűnsz, mehetsz a lovas tengerészedet imádni!
lenhardtibolya
Megdöbbentő, hogy ennyien rettegnek egy mellszobortól, ami eddig is ott volt a templomban, csak mostanra bronzba öntötték, mert összegyűlt a rávaló... Nem Horthy és nem ifj. Hegedűs Loránt a bűnös, hanem a sok hivatásos rettegő, akik azt képzelik, hogy ők fújhatják a passzát-szelet. Hát nem!
human
A szobor ellen nem léptek fel az egyházi vezetők csak a Lóri ellen? Érdekes.
A szobor közvetlenül a templom előtt van. Az egyszerű hívő még azt hiszi, hogy valami szent szobra és ezért tisztelnie kell. Mert ha már az egyház odaállította, akkor csak jó ember lehetett.
silber13
@lenhardtibolya: Nem, kredves Ibolya! A passzát szél fújási joga bizonnyal az öné , mint ahogy öné a bóra, a főn-szél és egyéb szelek fójási joga, ugye?
szaboria1
@lenhardtibolya: Bocsáss meg de pont a reformátusok hirdetik szobrot nem tesznek a templomukba. Ajánlom nézegesd a református templomok belsejét nincsenek képek sem.
lenhardtibolya
@szaboria1: Nem a templom belsejében van, hanem az előtérben. Ebben a templomban az előtér nemcsak a templom előtere, hanem a Szabó Dezső színházé is. Nagyon szép és szakrális hely, érdemes megnézni.
lenhardtibolya
@silber13: Mindenki jobban járna, ha így lenne, de sajnos én is csak egy ember vagyok a sok közül. Talán annyi a sajátosságom, hogy katolikus létemre is tisztelem a református vallást, és időnként elmegyek istentiszteletre ebbe a templomba.
szaboria1
@lenhardtibolya: Nem kötözködök de az előtér a templom kapuja mögött van ugye? Tehát az már a templom területe.
Nil
Ez az ember nem először gyalázza meg Istent és Jézust. Már az első alkalommal ki kellett volna közösíteni. Egyelőre azonban az látszik hogy a református egyház támogat minden ilyen akciót. Talán majd ha a hívek nem adnak pénzt - nehogy valami hülyeségre költsék - akkor majd rájönnek hogy lépni kell ... a templom előtti tér az egyház és nem a lelkész tulajdona- az egyháznak joga van eltávolítani onnan a szobrot ... nem tette... közleményt ad ki - vizsgálódik - minek? ha eddig helyén hagyta akkor nyilván egyet ért vele-a többi Horthy emléktábláról, utcáról már ne is beszéljünk ... én szégyellem magam helyettük
lenhardtibolya
@szaboria1: Igaza van, az már a templomhoz tartozó terület. Egyébként nem annyira egyszerű, hogy a templom kapujának mit tekintünk, mert ennél a templomnál van egy külső lépcső, fedett, bekerített rész, ahonnan tovább visz egy lépcső a templomnak abba a részébe, ahol az istentiszteletet tartják, és másik lépcső vezet az altemplomhoz, jelen esetben a Szabó Dezső színházhoz. Tehát a templom területén van a szobor, de mégsem a templomban. Ez nem kötözködés, azért próbálok segíteni, hogy megértse, nem történt semmi olyasmi, ami a református egyház tanításával ellenkezne.
lenhardtibolya
@Nil: Remélem, hogy Ön sem gondolja komolyan, hogy ifj. Hegedűs Loránt tiszteletes úr bármikor is gyalázta volna Istent és Jézust. Ez olyan elképesztő sértés, amit kénytelen vagyok visszautasítani. Önnek semmi oka, hogy helyette/helyettük szégyellje magát, mert bővel elég az is, hogyha a saját nevében szégyenkezik, mivel tudatlan és rosszindulatú. Ha megkérdezne bárkit is ebben a gyülekezetben, mindenki a Hegedűs családdal értene egyet, mert bizony példamutató emberek, akiknek tisztességéhez kétség sem férhet!
Nil
@lenhardtibolya: Az emberek nem a mellszobortó félnek hanem attól amit jelképez... és hogy ezt szabadon lehet tenni - a szólásszabadság nem azt jelenti hogy azt mondasz amit akarsz - ezt már meg kellene tanítani mindenkinek - én olyan helyen voltam közmunkán ahol mindenki félt - meg is volt az oka rá ... nyugdíj előtt senki nem akarja elveszteni a munkahelyét- ha hitele van akkor sem- ha gyereke van akkor sem- egyetlen igaz ember volt ott, az fel is mondott- velem együtt :-) Én megértem ha valaki fél, de nem értem azokat akik lámpavasat emlegetnek ... akik alig várják polgárháborút mert azt hiszik majd hősük lesznek. Az egy másik dolog hogy félelem tárgyával vagy személyéve szembe kell nézni és akkor kipukkad a félelem... inkább vagyok gerinces munkanélküli sok értelmes feladattal, mint gerinctelen akinek van állása de semmi értelme a munkájának ...
Nil
@lenhardtibolya: volt amíg oda nem tették a szobrot - majd Lóri is megtanulja hogy Isten nem bottal ver ...
Nil
@lenhardtibolya: most már értem a megjegyzéseit- egy fasiszta sosem fogja azt gondolni hogy amit tesz az helytelen és Isten ellen való vétek... nem baj...én tudom hogy a büntit mindenki megkapja előbb vagy utóbb -persze jobb lenne előbb ... és nem kell válaszolnia az én agyamat nem mosta ki egy ilyen ember - és hozzáteszem- valamikor a református vallás volt a kedvencem-így amikor a gyermekem ezt a vallást választotta ürültem neki -ilyen iskolán is járt - ma már nem vagyok ettől boldog de a mostanában történtek segítenek megérteni miért alakultak úgy a dolgok ahogy ...
lenhardtibolya
@Nil: Nem tudom, hogy a "fasiszta" jelzőt kinek szánta, remélem, nem nekem... Ha Ön olyan kapcsolatban áll Hegedűs tiszteletes úrral, hogy "Lóriként" emlegeti, akkor nem értem, hogy miért kíván rosszat neki.

A református vallás - ahogy bármelyik vallás - nem választás kérdése, hanem a neveltetés része, akit reformátusnak kereszteltek, református. Ha betartja vallása előírásait, akkor egy keresztyén gyülekezet tagja, ha nem, akkor csak annyi történt, hogy megkeresztelték, de ettől függetlenül vallástalannak számít.
A "büntit" - ahogy Ön említi - valóban mindenki megkapja előbb-utóbb, tetteinkkel és szavainkkal valamikor felelnünk kell Isten előtt.
Kívánom, hogy találjon vissza Ön is Istenhez, és gyermekét is hitben nevelje!
Vizual
@nemzeti_nyugdíjas: Már bocsi ! De miért gondolná bárki is, hogy a papi hívatást választok mindegyike korrekt és becsületes ember. Tudjuk, és már a Pápa is foglakozott a pedofiliával, aminek nincs meg a vége. Ha jól emlékszem, van más is, mert hallani lehet pénzek lenyúlásáról, és olyan papokról akik előnyben részesítik a luxust. Volt itt egy cikk erről is.
És azt is tudjuk, hogy nem Isten segíti őket, hanem az állam, nálunk Orbán. Azok a milliárdok amiket számolatlanul kapnak. mert visszakaptak mindent. Majdnem. Nem bánom, mert viszont tény, hogy az egészségügyet jól kezelik, és ismert, hogy vannak elhívatottak is, akik az egyház példaképei lehetnének.
De ugye olvastuk , hogy Teréz Anyu sem volt egy Teréz Anyu. Milliárdjai voltak. Vagy neki, vagy ...
pesti
"A fegyelmi vizsgálat indul a tegnapi horthysta maszkabál miatt ifj. Hegedűs Loránt ellen. A vizsgálat tárgya kideríteni, hogy magatartása megfelel-e a lelkészekről szóló törvénynek, vagyis megtett-e mindent egyháza jó híréért és kerülte-e megbotránkozást kiváltó magatartást "
?mit kell kideríteni?Nem világos???
Kamu az egész!!!
szablyafűrész
Az Egri csillagokban volt egy Hegedűs hadnagy...felakasztották !

Hegedűs körzetvezető testvérrel mi lesz ?

Ezekkel a zenészekkel csak a baj van...
kkalman
Egy templomban, vagy annak az előterében egy megosztó történelmi személyiség szobrát felállítani, több mint meggondolatlanság.
Horthy nagyon is megosztja a társadalmat, ezért nem lenne szabad kultuszt csinálni a személyéből, és nyakló nélkül utcákat, tereket elnevezni róla, szobrot állítani neki. Hagyni kellene, hogy a történelem maga ítélkezzen róla 150-200 év múlva.
Kala Majka
Na persze! Besúgóknak és békepapoknak ez a dolguk.

Most a reformátosokkal folytatódik a Mindszenty per.
Kala Majka
@nemzeti_nyugdíjas: Az egyházaknak nem is kell politizálniuk, de kötelességük elenörzésük alatt tartani a politikát!

Ez volt már az ősidőkben is a Gyula feladata. A hármas hatalom még soha sem ártott meg egyetlen országnak sem. Egyik sem avatkozhatott be a másik hatáskörébe, de mindegyik ellenörzése alatt tartotta, hogy a másik kettő nem lépi-e túl a saját hatáskörét.
Kala Majka
@Nil: "Lórit" egyáltalában nem Isten veri, hanem a verésre utasító USA! Olvastad az USA követését?

Pedig az Usa sokkal bűnösebb a holokausztban, mint a magyarok, Horthy, vagy ami bűnt belőle éppen a fiatal Hegedűs Lórántra lehetne fogni.

Amerika ugyanis szépen elnézte az egész cécót. Nem a zsidókért háborúskodott Németországban, hanem a saját világhatalmáért.

Ráadásul nyerő állapotban sem tudott Horthy ellen egy Nürnbergi perre való anyagot összemórikálni. Pedig ott aztán nem volt kímélet.
Kala Majka
@kkalman: Tessék akkor megengedni, hogy a tereken álljon Horthy szobra és kész.

Az, hogy a közvélemény megosztott, nem lehet akadály, hiszen nagyon kevés szobor van a tereken, amin a köz nagy része nem borzongana.
Nil
@Kala Majka: Isten szolgája ne politizáljon hanem segítse az embereket a túlélésben. HA Jézus nevében beszél akkor pedig ne szítsa az ellentétet bármilyen alapon hanem menjen pl a zsidók közé és ismerje meg őket. Jézus is ezt tette!! Ennek az embernek már nincs joga a lelkészi mivolta mögé bújni- Igaz a főnökének sem. Ki kellene lépniük az egyházból és politikusnak állni. Aztán sokat imádkozni és megbánni a bűneiket. Tőlem a református egyház bármilyen szeretetszolgálatot működtethet és mondhatja hogy ő a krisztusi úton jár- de ez nem lesz IGAZ (azért írtam nagybetűvel hogy megkülönböztessem a személyes igazságot a valódi sosem változó igazságtól). A Horthy szobor és táblaavatásnak köszönhető hogy megmérettettek és könnynek találtattak. A Jobbik egy erőszakszervezet... nem fér össze Jézussal aki a megbocsátást és a szeretetet hirdette ... ha az ember megérti mi miért történik akkor képes lesz megbocsátani az ellenfeleinek és szeretet szórni a világba... addig nem
Kala Majka
@Nil: !

A világegytem Isten birodalma, nem a politikikusoké! A vallásoknak éppen az lenne a feladatuk, hogy szinkronizálják a kettőt.

Egyáltalában nem állíthatod, hogy a politika igazodik a természet törvényeihez. Miért akarod az egyetemes törvényeket alávetni éppen a te politikai ideológiádnak? Az enyémek sem lehetnek rosszabak a tiédnél. Csak az az egy aprócska különbség van közöttük, hogy én a nemzetet természetes képződménynek ismerem el, ti pedig a ti politikai rendszeretekkel ellentétes ideológiának.

Kár, hogy még az ideológiát is úgy váltogatjátok hozzá, mint koszos ember az alsónadrágját: 4 évenként.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.