Ismeretlenek meggyalázták Horn Gyula volt miniszterelnök emlékművét Marcaliban – tudatta a szocialista párt hétfőn közleményben az MTI-vel. Mesterházy Attila felháborodását fejezte ki a volt kormányfő és MSZP-elnök emlékét gyalázó bűncselekmény miatt, és azonnali rendőrségi vizsgálatot, valamint az elkövetők felelősségre vonását követeli.

Ami történt, nemcsak Horn Gyula emlékét sározza be, hanem az egész országra hoz szégyent – olvasható a közleményben.

A 444.hu, majd az Index hétfőn számolt be arról, hogy valaki egy kabátot és egy kötelet, valamint egy Pufajkát a pufajkásnak feliratot akasztott Horn Gyula szobra alá Marcaliban.

A Somogy megyei város MSZP-irodájának falán október 5-én avatták fel a volt kormányfő fejszobrát, egykori privatizációs minisztere, Suchman Tamás kezdeményezésére. Horn Gyula 1994 és 1998 között miniszterelnök, 1990 és 1998 között az MSZP elnöke volt. Életének 81. évében hosszan tartó, súlyos betegség után idén június 19-én hunyt el.

Suchman Tamás az MTI-nek hétfő este telefonon azt mondta: határozattan elítéli azokat a szélsőjobboldali – a nap során szerzett információi alapján részint helyi, részint más településeken élő – rongálókat, akik meggyalázták Horn Gyula szobrát.

"Eddig is szorgalmaztam, most azonban felgyorsítottam az előkészületeket annak érdekében, hogy a szobor védelmét kamerás megfigyeléssel biztosítsák" – mondta, hozzátéve: a párt megyei és országos vezetőivel egyeztetve mindenképpen a rendőrséghez fordulnak, kérik az elkövetők felderítését.

Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére közölte: még nem kaptak bejelentést a szobor megrongálásáról, a rendőrséget senki nem értesítette, így egyelőre nem indítottak eljárást az ügyben.

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Vizual
Hát igen. Eddig őrizte, mint családi ereklyét, most meg nem kellett neki.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pisti271
Ilyen esetben fognám és bedobnám a legközelebbi kukába.
Országos hírt semmi esetre sem csinálnék belőle.
Vizual
Hát igen. Eddig őrizte, mint családi ereklyét, most meg nem kellett neki.
JAJMÁR
Korai volt a szobor. Senkinek nem lenne szabad szobrot állítani halála után 200 évig. Ennyi idő kell ahhoz, hogy általánosan elfogadott legyen.
Nil
Valószínűleg nagyon büszke magára az illető, de csak a tudatlanságáról tett tanúbizonyságot. Sajnálom szegényt ...
mariaberta
Ez az egész pufajkázás azért egy nagy marhaság, mert abban az időben minden katona főként télen pufajkát kapott és hordott. Ezen az alapon ifju fideszeink atyja fiát is lehet pufajkásnak nevezni.
Igazán nem ártana ezeknek az... némi kis történelmet tanítani.
Bár azt hiszem ezeken az sem segítene.
Azért azt megkérdezném jelen honvédelmi min.úrtól, ha ma behívnának fiatalokat a katonasághoz, -mint tudjuk lassan hadba kell állni- válogathatna-é a fiatal, hogy milyen gúnyát akar hordani, nemzetit, régi divatút, vagy olyat, ami kifinomult ízlésének megfelel?
mariaberta
@JAJMÁR: Akkor a Horthy szobor is kissé korán érkezett nemde?
JAJMÁR
@mariaberta: Igen, ezt ott is leírtam. Horthy talán még megosztóbb, nem hiszem, hogy túl sokáig fog ott állni.
sbl
@mariaberta: Csakhogy Pufi Gyuszi annak idején a Kádár huszárok (Munkásőrség) patkányszürke pufajkájában követte el azt amit.
A pufajka különben nem rosz viselet, a téli munkaruhák egyik darabja volt.
Olcsón volt előállítható és jól hőszigetelt nagy hidegben, viszont átengedte a párát ezért nem lehetett úgy beleizzadni, mint a műszálas anyagokból készült ruhákba manapság.

Különben a magyar egyen-ruházatban is megvoltak - vannak a téli ruhadarabok.
Persze tudnivaló, hogy a magatokfajtáknak mindig az idegen a menő...
macilaci
@sbl: Tudod régebben volt olyan, hogy sorkatonaság, Horn sorkatona volt '56-ban. Ja a munkásőrség '56 után alakult. Kiváncsi lennék a "magatokfajtáknak" mi a menő, Télen a bocskai vagy a kakastoll?
macilaci
Lemaradt: a sir gyalázás -bárkié- nagy aljas dolog.
lópicigáspár
Minden tiszteletem Horn úré és emlékéért, de ami tény az tény, pufajkás volt, így nem értem mi benne a gyalázat?
sbl
@macilaci:
Horn - állítólag - '56-ban sorkatona volt.
Nos azért akik valódi katonák és rendőrök voltak, akkoriban azok igyekeztek kimaradni a civilekre való lövöldözésekből!
Nem így az ún. "belügyiek" egy jelentős része!
Ezek közé tartozott a Pufi Gyuszi is.
És '57-ben tömegesen rúgták ki azokat a tisztességes érzületű tiszteket, akik nem voltak hajlandók aláírni az ún. "Tiszti Nyilatkozatot.
Volt egy kedves tanárom a középiskolában, forgácsolást oktatott a tanműhelyben - aki '56 előtt a repülőalakulatoknál szolgált, mint repülő műszaki tiszt.
Emberként és szakemberként is briliáns volt, hihetetlen precizitással végezte a feladatát és ilyen szemléletű munkavégzésre oktatott minket.
Ő is '57-ben került lapátra.

Sajnos már nincsen köztünk, de valamennyien - így én is - sokat köszönhetünk neki.
És minden osztálytalálkozón szeretettel emlékezünk rá.
szepwilly
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
nahát
a festék még ezután fog jönni :) Mert ugye az társadalmilag is hasznos- egy bíró szerint...
Csizmás Kond
@macilaci: Azért ma már szégyen bárkiért is hazug dolgokat állítani...
"1956. október vége, november eleje között – állítása szerint – nemzetőr volt,[3] majd belépett a megalakuló Magyar Szocialista Munkáspártba (MSZMP). 1956 decemberétől 1957 júniusáig az MSZMP KB felkérésére a karhatalmi őrszolgálatnál, az úgynevezett pufajkásoknál volt állományban."
Kala Majka
Háát!

Ami azt illeti, szmokingot nem is érdemelt volna.
hallgatag
Wittner Mariska meg a " fröccsös" pufajkás volt...
De halottról vagy jót, vagy semmit !!!
Ez az alapállás !!!
hetöndöe
És akkor most nem volt egyetlen tökös gyerek sem,aki oda mert volna állni,hogy én voltam?
Lóbányai Hümérnél legalább oda mert állni az elkövető.
Sunyi,szarházi jobbosok.
Dr. Felipe
Most akkor itt is lesz nyomozás vagy csak a szobordöntésnél? A tömjén keresztények ezt is el fogják ítélni? Vagy a hallgatás beleegyezés.
Amúgy csodálkozom hogy ebben a gyűlölködő országban egy egész hétig békén hagyták a szobrot.
mariaberta
@sbl: Kérdezni merészelek, nem baj? Milyen az a "magatok fajta"
sbl
@mariaberta: Miért lenne baj?
A "magatokfajta" a "magunkfajtáktól" való különbözőségre utaló jelzős szerkezet.
Jogilag támadhatatlan, viszont markánsan megkülönböztet.
Éppen erre való!
sbl
@Dr. Felipe: Bizonyára lesz, csakúgy mint a gyömrői Horthy szobor esetében.
pbalage
ezt a hírt nem kommentelem, mert esetleg elég csúnyára sikerülne a fideszre nézve.
bretagne
@Pisti271: Nem lehet szó nélkül elmenni mellette.
lajospapa
57-58-ban fiatal legénykeként szerettem jó külföldi cuccokban járni. Kedvenc összeállításom a következő ruhadarabokból állt: cseh gumicsizma, ruszki puffajka és svájci sapka.
coyote3
Idióták mindig is lesznek. Csak körül kell nézni itt a kommentek közt:))))
silber13
@Vizual: Netán a pincében őrzi a pufajkához tartozó Davaj gitárt is?
silber13
@mariaberta: 22:29-re : A két szó nem más, mint , sértegetésre, lenézésre és megkülönböztetésre kiválóan alkalmas pejorativ jelző. Minden többi csak belemagyarázás!
nezelodo
Kínosabb az a pufajka a Lendvai utcában, oda kellett volna vinni, hátha passzol valamelyik ex munkásőrre!
Vizual
@silber13: Nem tudom. De úgy néz ki. Ki tartja otthon még mindig a pufajkát ?
magyarbakancs
Lehet ,hogy azt hitte,hogy fázott a szobor.
Ezért tette oda a pufajkát.
Nil
@sbl: 1956-ban november 3-án az emberek megegyeztek abban hogy felveszik munkát - és egy valóban szocilista eszmékre épülő (nem ártana utána nézni mit jelent szocializmus - mi ellen tiltakozol valójában) társadalmat hoznak létre - nem mellesleg ami addig volt az nem nevezhető szocializmusnak - ekkor nagyon sok forradalmár lett általad nevezett pufajkás- mert próbálták elkerülni hogy a szovjet csapatoknak indoka legyen bejönni ill. be kelljen hívni - ez biztos titkos iratokban van csak meg hogy is történt valójában - az egy dolog mi terjed a fejekben. Mindenesetre szépen indulhatott volna minden újra -másképp. Ehelyett egyes hatalomra vágyó emberek tovább lövöldöztek- hiába beszéltek a fejükkel - most ők a hősök pedig nekik köszönhető Nagy Imre kivégzése valójába. "1953. július 4-én Nagy Imrét miniszterelnökké nevezték ki. A Parlamentben elmondott és rádióban is közvetített beszédében új szakasz kezdetét hirdette meg. Ez a kormányprogram szakított a korábbi, erőltetett iparfejlesztésen alapuló gazdaságpolitikával, ígéretet tett a törvényesség helyreállítására, a mezőgazdasági politika újragondolására, az előző években súlyosan visszaesett életszínvonal emelésére.[11] Az új változások között szerepeltek még a következők: a parasztság terheinek könnyítése, a termelőszövetkezetekből való kilépés lehetősége, részleges amnesztia, a kitelepítések és az internálás megszüntetése, nagyobb türelem vallási kérdésekben. Az ÁVH-t a Belügyminisztérium felügyelete alá vonta, s eltörölte a beszolgáltatási hátralékokat.
1953. július 26-án korlátozott közkegyelmi rendelet lépett érvénybe, Nagy Imre feloszlatta az internálótáborokat, és feloldotta a kitelepítéséket.
1953. július 31-én az élelmiszerek árát a kormány jelentősen csökkentette, 1953. augusztus 14-én pedig a rendőrbíráskodás intézményét is eltörölte. 1953. szeptember 6-ától néhány közszükségleti cikk árát is leszállították."
JAJMÁR
@űrbán: 10:16 Nem vonom kétségbe az érdemeit, de miért kell kitenni a megalázásnak? Ez a szobor ma arra jó, hogy a már így is meglévő feszültséget növelje az országban.
Ahogy a Horthy szobor is.
Igaz a kettő nem összehasonlítható, hiszen Horn Gyula demokráciában volt miniszterelnök, és az érdemei nem vitathatók, de látod, mégis mi történik?
Tudom, hogy Németo. utcát neveztek el róla, de ez itt Mo.
Egyébként emlékművet jobban el tudnék képzelni, pl. a határnyitásról, ahova fel lehet írni egy kis emléktáblára, hogy kinek az érdeme. Szóval a kiemelkedő eseményekről, tettekről és azt hiszem elfogadottabb lenne a szobor, vagy emlékmű, és többet is mondana a fiatalságnak.
sbl
@Nil: Ki mondta, hogy én a szocializmus ellen "tiltakoznék"?
Én a bolsevizmus ellen tiltakoztam és tiltakozom!
Ezt hívták-hívják egyesek szocializmusnak. (L. sz ún. "Béketábor"-t.)

'56-ban az emberek valóban fel akarták venni a munkát - ennek vetett végre a szovjet hadsereg és magyarországi kollaboránsai!
Kádárt Szolnokról szovjet harckocsival hozták fel.

A nép '56-ban valóban igazi szocializmust akart - az állítólagos restaurációs törekvéseket (Uradalmak visszaadása, gyárak visszaadása, stb. - csak a kádári vészkorszak bírái fogták rá azokra akiket a forradalom után össze tudtak szedni.
Sokan az életükkel fizettek a forradalom melletti bátor kiállásukért.

Azután '57-ben megalakult a patkányszürke egyenruhás Munkásőrség a hírhedt párthadsereg, amely a gyűjtőhelye volt a megszűnéséig igen sokaknak akik a munkáról inkább beszélni szerettek mint azt végezni.
A fegyverzetük és a műszaki felszereltségük kiváló volt több tekintetben jobb mint a Magyar Néphadseregé.
Annak idején a május elsejei kötelező örvendezésen "díszőrséget" álltak.
Az ember elnézte az olykor 60 éven felüli kivénhedt nemzetnyomorítókat és - aki volt katona - az érezte, kétségbe vonta hogy ezek az alakok ezeket az eszközöket egyáltalán képesek lettek-e volna kezelni?
A legcsodálatosabb a mundérjuk volt, mert mindegyiken csörömpölt vagy egy csomó ócskavas - kitüntetések formájában.
Ha azokat beolvasztották volna legalább egy A4 formátumú 6-os trepnilemezt kiadtak volna...
sbl
@JAJMÁR: Horn "érdemei" igenis vitathatók.
Először is nem az ő döntése volt az NDK állampolgárok kiengedése nyugatra, hanem Gorbacsov és stábjáé.
Másodszor a határmegnyitáshoz szükségeltetett még Németh Miklós akkori miniszterelnök hozzájárulása is, aki a poziciója lévén a közvetlen felettese volt Hornnak.
Horn abban volt ügyes, hogy ezt a határmegnyitási lépést magának kaparintotta meg.
"Érdeme" még a rabló privatizáció kiterjesztése, annak a folyamatnak az egyens folytatása amit annak idején Antall megkezdett.

Ennek a nemzeti javak intézményesített szétherdálásának a fő végrehajtója Zuchmann Tamás volt.
Dr. Felipe
@sbl: Ott sokat nem kellett nyomozni mert a tettes maga jelentkezett a rendőrségen de itt gondolom a nyilasok lapítani fognak mert egyik sem meri felvállalni.
sbl
@Dr. Felipe: Mindig újat akarsz mondani! Neked rögeszméd hogy jelenleg Magyarországon vannak nyilasok.
Hasonlóan az inverz szexbomba Heller Ágicához...

Szerintem fordulj kezelőorvosodhoz és gyógyszerészedhez!
Dr. Felipe
@sbl: Hát ha szerinted nincsenek nyilasok akkor neked kell felkeresni orvosod és gyógyszerészed míg nem késő.
dr. prédikátor
@Dr. Felipe: Nem jöttél rá hogy ö is közéjük tartozik???
sbl
@Dr. Felipe: Te is etilénglykolos bort ittál?
Különben kifejlett üldözési mániásokkal foglalkozni, a pszichiáőterek és a pszichológusok dolga...
Vizual
@sbl: Te ide figyelj már. Szolnokról nem a Piros belügyminiszter jött fel, páncélosokkal ? Ezt is a vegyi főiskolán tanultad ? Mert akkor ezt is rosszul.
sbl
Lehet hogy Piros elvtárs is feljött, de tény hogy Kádárt is pléhdobozban hozták fel az akkor még szabad Budapestre a szovjet elvtársak.
Dr. Felipe
@sbl: Én veled ellentétben sosem fogyasztok alkoholt, fagyállót meg pláne nem. Azt meg neked kell tudni hogy ki kezel téged és mi ellen.
Dr. Felipe
@dr. prédikátor: De tudom hogy ő is az, attól még jó néha lemenni a szintjükre.
JAJMÁR
@sbl: 12:25 Te így gondolod, más meg másképp. Ezért írtam, hogy megosztja az ország lakosságát, ahhoz, hogy letisztuljon, még hosszú időnek kell eltelnie.

Az pedig a magyarok sikertelenségének és kudarcainak az egyik oka, hogy soha, senki közülünk valót nem tud igazán elismerni. Elismerheti a fél világ, de akkor sem, még ebben sem tud egységes lenni. Talán még Szent István is megosztja a népet, mert ez a nép mindig, mindent valamilyen ideológián át vizsgál.
Nem kellene.
verőce21
De milyen snájdigul állt rajta!
Persze a mai hűvös éjszakákon még hasznos is lehetett állagmegóvás céljából. :)
sbl
@Dr. Felipe: Miből gondolod, hogy én miket fogyasztok?
Ez is afféle rögeszme által vezérelt bejegyzés a részedről.

Ráadásul nem szorulok kezelésre, hacsak nem az allergia, meg az influenza ellen, mert a családban orvos is van, ezért ezt a problémát házilagosan megoldjuk.

Nem veszed észre, hogy irányzékot kellene állítanod, mert piszkosul mellé lövöldözöl?

Persze mondhatom mert egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy egyáltalán tudod hogy mi az "irányzék"...
sbl
@JAJMÁR: Szerintem meg mindig és mindent valamiféle ideológián át célszerű vizsgálni.
E nélkül pl. a műszaki élet el sem képzelhető.
Más kérdés, hogyha az ideológia alapját a mára már egyértelműen megbukott áltudományok alkották.
JAJMÁR
@verőce21: 21:47 Nem áll rajta sehogy. Nem adták rá :DDDD Csal a szobor alá akasztották.
verőce21
@JAJMÁR: (22:42) Már "Csal a szobor" is? :)
JAJMÁR
@sbl: Az alapvető erkölcsi értékek és a társadalmi rend persze, hogy fontos. Ezen túl viszont az egyén dönti el, hogy milyen nézetet, vallást vagy ideológiát tart még fontosnak, és ebből nem lehet egyet kivenni, mindent azon keresztül vizsgálni. Vagyis lehet, csak torz lesz az eredmény. Erre akartam utalni.
Egyébként érdekes hsz.-aid vannak, Neked megvan a saját véleményed mindenről :) Nekem is :) Előfordul, hogy egyetértek, és van, hogy nem.
verőce21
@JAJMÁR: (22:42) Egy régi vicc maira formált változata jut erről eszembe.
- Mi az, fekete és repül?
- Békegalamb klottgatyában!

- És az mi? Didereg és szobor?
- H. Gyula pufajkában. :)
JAJMÁR
@verőce21: 01:02 Hm.. szóval, ez nagyon jó vicc :D
Grat.
(Félelmetes, mire vagy képes az éjszaka közepén? :) )
verőce21
@JAJMÁR: (10:42) Gondolom, mert Neked ez a klottgatyás jobban tetszene. :)

rtlklub.hu/hirek/XXI/video/32171
Dr. Felipe
@sbl: Azért én a helyedben ilyen könnyelműen nem osztogatnám a pufajkát mert kemény lesz a tél.
Oszt ebben a nagy honvédő rezsiharcos küzdelemben hiába mondod zorbánc elvtársnak hogy Adj gázt, mert nem lesz.
sbl
@Dr. Felipe: Mit mondok én majd - szerinted, kinek és mi nem lesz?
Ráadásul azzal a "gáz" szóval nem árt vigyázni, mert az életvitel szerűen rettegők még bepánikolhatnak és a mesterségesen, állandóan feszített állapotú önvédelmi reflexeik hatására elkezdenek címkézni,,,
sbl
@JAJMÁR: Nos számtalanszor elmondtam, leírta, hogy annak idején az "átkosban" is voltak karakán jól képzett vezetők, akik messze megelőzték a szemléletükkel a korukat.
Elég ha Horváth Edére a "vörös báróra" gondolunk, de igen sok más példát is tudnék mondani ebben a témakörben is.

Nekem ebben az évben - eddig - az a hír tetszett a legjobban, hogy Ferenc pápa kinyilatkoztatta azt, hogy azok akik nem hívők, de tisztességesen és példamutatóan élnek, hasznos tagjai a társadalomnak, ugyanúgy üdvözülhetnek, mint azok akik hívőnek tartják-vallják magukat!
Nos ez a kijelentéssel egyértelműen a tolerancia helyes értelmezéséből adott a világ közvéleményének leckét.

És igencsak hasonlít ahhoz a szemlélethez amit érzékeltettél a beírásoddal!
JAJMÁR
@sbl: Ilyet mondott a Ferenc pápa? Az első pillanattól szimpatikus nekem :)

Köszönöm :)
JAJMÁR
@verőce21: 11:53 Na, most megtudtam, hogy saját "SZOT" üdülője volt a múlt rendszer vezetőinek :)
( Nekem lenne egy olyan üdülőm, ahova senki nem lát be, és nem jöhet be, csak akit beengedek, és őriznek, klotgatya sem kellene :) )
sbl
@JAJMÁR: Nekem is.
Ráadásul én elfogult vagyok vele, mert az édesapja pályamunkás - tehát vasutas - volt annak idején.
Énnálam az mindig pozitív érzéseket vált ki, ha valaki a vasúttal, vagy valamilyen tömegközlekedési céggel van kapcsolatban.
Láttam egy képet az első nyilvános szerepléséről, közvetlenül a megválasztása után.
Csak a fehér reverendáját és a cipőit mutatta.
Akkor gyakorlatilag ugyanolyan, vagy igen hasonló munkabakancsot viselt, mint amben én is járok.
Az enyémnek kevlárral megerősített a talpa, tehát nem gond, ha esetleg éles acélanyagra, vagy kiálló szögre lépek, vagy a .vasúti zúzottkő ágyazaton kell hogy lépkedjek.
JAJMÁR
@sbl: A cipő azért is volt érdekes, mert visszautasította a piros cipőt. A pápai cipő ugyanis piros, a Benedek pápa pedig megtartotta, de ezzel sincs baj :)
Láttam olyan felvételt, hogy a Ferenc pápa simán beült egy misére az emberek közé (azért persze biztos, hogy vigyáztak rá), de sokat jelent ez a gesztus, amivel közli, hogy Ő egy az emberek közül. (Sok jóval kisebb hatalommal bíró ember képzeli magáról, hogy a föld felett jár, meg a vízen )

Azt hittem otthon tervezel, és nem fenyeget az a veszély, hogy kiálló szögre, vagy acélanyagra lépj. Hacsak nem szórakozásból :)
verőce21
@sbl: (19:23) Pedig ha egy kiálló szögbe lépnél, akkor tudnád meg, hogy úgy nem lehet megcsúszni! :) @JAJMÁR:
sbl
@verőce21: Dehogynem lehet megcsúszni! Szöggel együtt.
Csak kissé kellemetlen lenne.
verőce21
@sbl: (21:15) "...kellemetlen"? Inkább furcsa!
De nagy lendülettel lehet vinni az aljzatot is... :)
verőce21
@sbl: (21:24) Tudod az tetszik benned, hogy „éles vasutaselméddel” rögtön felfogod a helyzet komikumát. :)
sbl
Nem tudom milyen "komikumról" beszélsz, mindössze munkavédelmi szempontból is szoktam szemlélni a dolgokat, mert a második oklevelem meg erre a témára érvényes.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.