Orbán Viktor szerint az Európai Unió bővítése nélkül az európai gazdaság nem lesz versenyképes. A miniszterelnök ezért a további integráció és a szabadkereskedelmi megállapodások híve.

Orbán Viktor minderről pénteken nyilatkozott magyar újságíróknak, miután részt vett a vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozón, ahol az Európai Unió parafálta a társulási és szabadkereskedelmi megállapodást Grúziával és Moldovával, egyben megállapodást írt alá Azerbajdzsánnal a vízumkötelezettség enyhítéséről.

A magyar kormányfő szerint a világban zajló, az európai gazdaságoknak kihívást jelentő változások miatt új együttműködési formákra és keretekre van szükség. Ezért – mint fogalmazott – a keleti partnerségi program, vagyis olyan országok bevonása az európai uniós együttműködési rendszerbe, amelyek nem tagjai a közösségnek, "nemcsak nekik érdekük, hanem nekünk, európaiaknak is".

"Világosan meg kell mondani a választóinknak, hogy Nyugat-Európában ugyan sokan ellenzik a további bővítést, de bővítés nélkül az európai gazdaság nem lesz versenyképes" – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki ennek megfelelően kiállt a szabadkereskedelmi megállapodások és a további integráció mellett.

Hozzátette, hogy ezért nem érdemes úgy felfogni a keleti partnerségi együttműködést, "mintha mi szívességet tennénk" a ma még az EU-n kívül lévő államoknak.

Mindennek alapján nagy dolognak, történelmi eseménynek nevezte, hogy Grúzia és Moldova "a csatlakozás ösvényére lépett" a soros EU-elnöki posztot betöltő Litvánia fővárosában.

Azzal kapcsolatban, hogy Vilniusban elmaradt a társulási megállapodás aláírása az EU és Ukrajna között, a kormányfő azt mondta, tudomásul kell venni, hogy Ukrajna egy különböző ország: egy európai ország, de más a politikai kultúrája, és másképpen van szervezve a társadalma és a gazdasága is. "Ezért ha együtt akarunk velük működni – ami most nem sikerült –, ahhoz több időre, türelemre és kölcsönös alkalmazkodásra lesz szükségünk. Tehát ez nem egy lezárt történet, itt még dolgoznunk kell majd" – mondta.

A felvetésre, hogy Ukrajna azért is különösen jelentős Magyarország számára, mert Kárpátalján nagy számú magyar kisebbség él, Orbán Viktor így válaszolt: az Ukrajnában élő magyar kisebbségnek az lett volna jó, ha Ukrajna és az EU Vilniusban megállapodik. Az, hogy ez nem történt meg, rossz hír a kárpátaljai magyaroknak, de nem jelenti azt, hogy véglegesen lezárult az együttműködés lehetősége az unió és Kijev között, "csak időben hátrébb tolódott" – mondta.

A lengyel-svéd kezdeményezésű keleti partnerségi program az unió 28 tagjára és hat szovjet utódállamra, Ukrajnára, Fehéroroszországra, Moldovára, valamint a három Kaukázuson túli köztársaságra, Grúziára, Azerbajdzsánra és Örményországra terjed ki.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Orbán és kormányának bukása a külföldi befektetők kegyelmétől függ, és bármikor bekövetkezhet a választások előtt!
A csőd előjele lehet a forint végelgyengülésének a kezdete?
A befektetői bizalom meddig tart ki vajon még Orbáni Magyarországgal szemben?
Közeleg az idő, hogy a befektetők megleckéztetik hazánkat a Fidesz-Orbán-Vona Jobbik EU ellenes, befektető ellenes, demokrácia ellenes politikája miatt.
Vajon a magyar nép tehet erről, vagy megint más a hibás?
Mivel járhat egy államcsőd: A befektetők megvonják a bizalmat hazánktól. Az MNB tartalékai elapadnak, a forint elértéktelenedik, az árak többszörösére nőnek, az ország finanszírozhatatlanná válik, megugrik a munkanélküliség, felgyorsul a kivándorlás, tovább nő a nyomor, a betegség, az elhalálozás.
Esik tovább a forint, már 302 közelében az euró...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Manhattan
Orbán és kormányának bukása a külföldi befektetők kegyelmétől függ, és bármikor bekövetkezhet a választások előtt!
A csőd előjele lehet a forint végelgyengülésének a kezdete?
A befektetői bizalom meddig tart ki vajon még Orbáni Magyarországgal szemben?
Közeleg az idő, hogy a befektetők megleckéztetik hazánkat a Fidesz-Orbán-Vona Jobbik EU ellenes, befektető ellenes, demokrácia ellenes politikája miatt.
Vajon a magyar nép tehet erről, vagy megint más a hibás?
Mivel járhat egy államcsőd: A befektetők megvonják a bizalmat hazánktól. Az MNB tartalékai elapadnak, a forint elértéktelenedik, az árak többszörösére nőnek, az ország finanszírozhatatlanná válik, megugrik a munkanélküliség, felgyorsul a kivándorlás, tovább nő a nyomor, a betegség, az elhalálozás.
Esik tovább a forint, már 302 közelében az euró...
dömdödöm
A Miniszterelnök úr a bővítés mellett kampányol brüsszzelben hogy tudjon gyarmatosítani miután leszovjetúniozta az Eu -t és táblát mutogattak hogy nem leszünk gyarmat :-(
hallgatag
Ha ennyire okos ez az ember, miért nem ö az EU elnöke ???
Ja, hogy ott tudni kell viselkedni ???
JAJMÁR
Majd jól megmondják neki, hogy előbb nézzen körül a saját háza táján...
dömdödöm
@JAJMÁR: A miniszterelnök úr olyan kettős beszédet folytat mint ide lacháza :-) és ide nagyon messze van lacháza
dömdödöm
Budapest XIV .kerület Gyarmat u -i lakosok tiltakoztak a tanácsháza előtt és követelték az
az utcanév változtatást . Nem , Leszünk , gyarmat ! Nem , Leszünk , gyarmat ! :-)
JAJMÁR
@dömdödöm: Ide is, meg kanyarba is lehet és oda-vissza, akkor Kb. mint Makó Jeruzsálemtől :)
kukac50
Magyarország sem versenyképes, csak ha termelő munkahelyek,és normális bérek lesznek,hogy a fogyasztás is fellendüljön.
hajhagyma
@dömdödöm: én is arra felé laktam csak a pétervárad utcába...de azért sem leszek gyarmat
karaj
De jó is a zembereknek,hogy van egy ilyen jól képzett közgazdájuk.Mindig megmondja a tutit.
lópicigáspár
Mondja mindezt az, kinek leghőbb vágya kilépni az EU-ból, hogy totális teljhatalma legyen!
excep
szerintem jó nagy marha lesz aki újra belép!!! nálunk is azóta van ilyen rohadt jó lét!!! minden szar dolog és a magas árak bejöttek de hol maradnak a jó dolgok ???
human
@excep: Ha igaz az évi 2000 milliárd eltűnt pénz, az is megmagyarázza, hogy miért csak egy szűk rétegnek jó és érzik úgy a többiek, hogy nem tudnak annyit keresni, hogy valódi életet éljenek.
coyote3
Én már a mocskos kizsákmányolóknál elvesztettem a fonalat. Most akkor mi is abba a mocskos kizsákmányoló bandába tartozunk?:)))
Desischado
Hazugovics jobbra indexel, és balra tart! Ha annyira tudja a tutit, akkor miért pofázik állandóan arról, hogy az EU az ellenség? Emlékeztek, mikor nyáron plakátokon hirdettek olyan hazugságokat, amit az Unió és az IMF sohasem kért az országtól! Neki csak az a lényeg, hogy beüljön a totális teljhatalomba, most és mindörökké! Tisztára, mint Palpatine császár! Csak az a bibi, hogy az Uralkodó, aki azt mondta, hogy a Birodalom ezer évig fog állni, és ő akart lenni az örökös császár, milyen érdekes, megbukott alig huszon év alatt, a Felkelők Szövetsége megbuktatta! Remélem, ez vár Hazugovicsékra is, de azt is remélem, hogy nem huszon év múlva, hanem például nekem megfelelne 2014-ben is! Vagy akár holnap is, még az is késő lenne! És rémlik valami, hogy valami Hitler nevű ürge is hosszú évekre jósolta a Harmadik Birodalom fenállását, aztán érdekes módon, ott is megbukott pár év alatt! Ezek a diktátorok mind ugyanabban a betegségben szenvednek, azt hiszik, hogy örök életű lesz, amit "alkottak"!
libelle
@Desischado: Attól tartok, hogy ujra négy évig szivja a polgárok vérét. Ebben az országban a polgárokat nem érdekli a saját sorsuk. Ugyanis a nagy többség nem megy el választani!!! Persze ha valami nem jól sikerül ezek a személyek nyitják ki legjobban a szájukat. Èn már az ismerösöktöl is csak azt szoktam kérdezni, voltál választani? Amennyiben a válasz nem, akkor azt mondom csend!!! ugyanis nincs jogod panszkodni mert igy akartad. Egy nyugati intervjuban a kérdésre, hogy esetlegesen a következö négy évet is mint miniszterelnök fogja orbán tölteni, azt válaszolta, " ha jól csináltam a dolgomat nem fognak megválasztan" A riporter kérdezte, hogy mi történik akkor ha a fidesz kapja a több szavazatot, akkor ön nem jól csinálta a dolgát. Nos erre már csak vigyorgott válszt nem lehetett belölle kicsiklandozni.
Desischado
@libelle: Félek hogy igazad van, de azért reménykedem! De az emberek már belefásultak, hogy nekik mindig csak rosszabb lesz. Pedig igazad van, én is igyekszem magyarázni ezt boldog-boldogtalannak, hogy ha nem megyünk minél többen szavazni, akkor a nyakunkra ülnek újabb négy évre, és akkor végünk! Bár ha ez bekövetkezik, én a magam részéről lépek innen, ahogy csak tudok! De ezt kéne már a jónépnek megérteni, hogy el kell menni szavazni, nem szabad otthon maradni, külömben nekünk kaput finito!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.