A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgató-helyettese a köztévében azt mondta a 444.hu szerint, hogy aki tudatosan nem akar gyereket, "lehet, hogy pszichológusnál van, de meg is érdemli, hogy pszichológushoz vagy pszichiáterhez menjen".

A 444.hu vette észre a beszélgetést a köztévé Család-barát magazinjában. A műsor vendége kedden Pongrátz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgató-helyettese volt, a téma pedig az egyre csökkenő születések és házasságkötések száma.

A demográfus szerint Magyarországon a fő probléma a gyerektelenség és a szinglik számának növekedése. Ez pedig az individualizmus, az önzés és a hedonizmus irányában tolja el a társadalmat.

"Nem az van, hogy a magyar nők nem akarnak gyereket, hanem halogatják a szülést, és a végén kifutnak az időből. Aki tudatosan nem akar gyereket, olyan, hát lehet, hogy pszichológusnál van, de meg is érdemli, hogy pszichológushoz vagy pszichiáterhez menjen. Tudatosan nem nagyon van ilyen" – fejtette ki velős véleményét a szakember. A műsort vezető Novodomszky Éva nem reagált semmit – írja a lap.

74 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Ha ez a nő demográfus (is), akkor nagyon jól kellene ismernie az egzisztencia, a biztos munkahely, a kiszámítható gazdaság összefüggéseit a gyerekek születési számával!
Ő most vagy csak hátsót fényezett, vagy szakmájához kókler.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
F_Viktor
Ha ez a nő demográfus (is), akkor nagyon jól kellene ismernie az egzisztencia, a biztos munkahely, a kiszámítható gazdaság összefüggéseit a gyerekek születési számával!
Ő most vagy csak hátsót fényezett, vagy szakmájához kókler.
Mobil123
@F_Viktor: Neki van egzisztenciája, biztos munkahelye csa kívácsi lennék mégis jonnan jött? Milyen környezetből? Ha elvennék tőle hirtelen a vagyonát, kihajítanák a munkahelyéreől akkor is ilyen bunkó pofátlan dumája lenne?? Arra is kíváncsi lennék hogy a rokonságában van e olyan akinek nincs gyereke és annak mit mond?
Meine Ehre heisst Treue
Aki ilyet nyilatkozik, annak az elmeállapota egészen biztosan megérne egy vizsgálatot.

Egyébként érdekelne a véleménye azokról, akik nincstelenül, a kopasz seggükre vállalnak gyerekeket.
Nyuszicsibe
@Meine Ehre heisst Treue: na azok eltartását szívesen ráruháznám, nem az én adóm szívná...
nehogymá
ha valaki ugy dönt,hogy akar vagy nem akar gyereket szive ,joga.saját döntés kell,hogy maradjon.eddig csak arra hallottam kritikát,hogy minek vállal az olyan aki csóró,fiatal vagy éppen öregedik kifele,szar a férje vagy éppen az asszony,tudta,hogy beteg lesz a gyerek mégis megszülte. azért van egy része az életnek amibe rohadtul nem kéne beleugatni. idióták.
joopapa
@Mobil123: Ez egy építő jellegű kritikus észrevétel volt! Én csak csatlakozni tudok. Azzal a kiegészítéssel, az apja f...t!!!
joopapa
Menj te a pszichiáterhez, és kérjél nyugi bogyókat! Menj le falura vagy kisvárosba ahol embereknek vagy nincs munkájuk vagy minimálbérért robotolnak! Na most akinek nincs munkája vagy kicsi a jövedelme az hová a szegénységbe szüljön, még meg is szólják őket "a nyakunkra szüli ez a Bőske azt a gyerökőt"! Tehát aki akarna több gyermeket az anyagilag nem teheti meg, aki megtehetné anyagilag az meg nem szül legfeljebb egyet!
szaboria1
Pongrácz Tibor volt pénzügyi államtitkár felesége minő meglepetés.
coni
Én inkább azt (is) kezeltetném aki szerint 7 hónapra születnek a gyerekek piros pöttyökkel a popsijukon, mint a japánoknál...
human
Ok. Az okozatot tudjuk. Nem ártana kutatni az okot is. Persze akkor kiderülne, hogy a jómódúak kényelemből halogatják a gyerekvállalást, a kiskeresetűek meg megélhetési problémák miatt nem szülnek. Ezt persze már nem illik manapság reklámozni. Olyan ez mint az ételosztáson kígyózó sorok. Nem szerencsés mutogatni. A külföldön munkát vállalók is csak tapasztalatot szerezni mentek.
kkalman
@F_Viktor: Mindkettő együtt. Ez nem is lehet kérdés.
kkalman
Hol van már a három szoba, három gyerek, négy kerék szlogen?
Ezt valami Orbán nevű fickó harsogta kb. 15 évvel ezelőtt.
Hogy véletlenül ő volt akkor a kormányfő, és most is ő az, az már csak tényleg a véletlennek köszönhető. Az meg a súlyos amnéziának, hogy mára semmi nem igaz, nemcsak a távoli, de a közelmúlt ígéreteiből sem.
És erre nyalnak egyesek, mint ez a Pongrátz mélyen nyaló Tiborné.
Dr plágium
@kkalman: Az anyaotthonban megvan a három szoba :( meg a hajléktalan szállón is
Nil
Aki ma szül az vagy bolond vagy fideszes és elhiszi a propagandát vagy elég vagyona/bátorsága van ahhoz hogy szüljön.
De az is lehet hogy nincs pénze fogamzásgátlóra, mert az sem két fillér manapság.
modera
@Mobil123: Apám szülei cselédek voltak annak idején, és egy szobában neveltek fel 6 gyereket, és mindből jól nevelt, kitanult, sikeres ember lett. Egyáltalán nem igaz, hogy csak a nagy jómódban lehet gyereket vállalni, tisztességben felnevelni.
Mobil123
@modera: Írtam én az hogy csak abban lehet??? Nem !! Én sem gazdag családban nőttem fel és nem vagyok rabló , csaló szarházi hazug ! És én sem vagyok milliomos de igyekszem tisztességesen felnevelni a gyerekem . De nem ítélkezem afelett aki nem akar vagy később szül gyereket. (én 20 éves szültem a lányomat de attól még nem vagyok pszichiáter eset.!! Az hogy régen már mint a Te vagy az Én időmben vagy még előbb mi volt a gyerekvállalás ügyében teljesen más, és más világ is volt. Itt a mai időről van szó és nem a pl 50 évvel ez előttről . Én csak a bunkó megnyilatkozóra reagáltam !!!
modera
@Mobil123: Tudom, miért írtad, én csak meséltem kicsit a régi időkről...:-))
Mobil123
@modera: " (én 20 éves szültem ...)" na ezt rosszul írtam!!. Tehát - " én sem 20 évesen szültem a lányomat... " - így helyes .
Egyébként jól ismerem magam is a régi időket , hisz nem tini vagyok.:-))) (igaz a másik véglet sem:-)) )
F_Viktor
@modera: Írod:
"Apám szülei cselédek voltak annak idején, és egy szobában neveltek fel 6 gyereket..."

Tudom, ismerősöm édesapja is heten vannak testvérek, de azóta változtak az idők, nőttek az igények.
Nagyon jó példa a GYES és vele a szülési szabadság megjelenése a Kádár korszakban. Demográfiai robbanás történt. Tehát pénzzel motivált már Kádár is. Nem elvonással, mint Orbán.
Desischado
Ez a nyomorult némber hol él?! Mobil 123, és Joopapa mindent elmondtak, én csak annyit tennék hozzá, hogy gyerekeket az szüljön ebbe a mai nyomorult világban, akinek lehetősége van felnevelni! Aljas, ostoba, piszok dög!!! Hogy volt képe ilyet nyilatkozni!!! Szüljenek a nők? szülnének, ha lenne mire, miből! Magamról tudom!
modera
@F_Viktor: Na igen, hogyne nőttek volna az igények, gondolod, hogy 5 gyerek apjaként ezt nem tudom? :-)
pacsni
aki nem akar gyereket ki mondta ezt a nagy marhasàgot!Ha nem akar gyereket azèrt nem akar, mert csak nyomoruèlete lenne ebben a moslèk vilàgba. Minek szuljenek, hogy elmennyenek a Blaha L.tèrre sorba àllni? làttam karàcsonykor, hogy mi volt ott. Borzalmas làtvàny volt, a sok kulfoldi fènykèpezte azt a sok nyomorult emberet. Szègyen gyalàzat Mo-ra nèzve, de inkàbb a a csavargò kormànyra. Kulfoldon is van ètel osztàs a ràszorulòkra, de azok olyan megfelelohelyen bonyolitjàk le.
Zsuga
Ezek szerint, ha jól értelmezem, akkor a romák sokkal egészségesebb pszichével és józanabb gondolkodással bírnak, mint sok agyilag zakkant magyar ember, akik nem a gyerekgyártással próbálnak a megélhetéshez szükséges pénzhez jutni. Mennyivel is egészségesebb felfogás, mikor halomra potyogtatjuk a halmozottan hátrányos helyzetbe születendő porontyokat!!!
Zsuga
@F_Viktor: Orbán igen is motivál a gyerekvállalásra. A munkahellyel és magas fizetéssel rendelkezők megkapják a bruttó bérüket, a munkanélküliek pedig a 22 ezer mellé igényelhetik a különféle segélyeket a rakás poronty mellé. Mi kell hát ennél okosabb és humánusabb megoldás a népességnöveléshez?
Mellékesen megjegyzem, hogy Földünknek is az tenne már jót, ha az emberi szaporulat inkább visszaesne világszerte.
darwin
@modera: " egy szobában neveltek fel 6 gyereket "
Remélem a régi idők emlékére ,ti is egy szobában éltek az öt gyerekkel.
A nagyeszűeket mindig szerettem.Aki ilyen hülye példákkal jön,az költözzön vissza a barlangba,hátha feltalálja a kereket.
F_Viktor
@Zsuga: Orbán - kimondatlanul éppen a cigányságra hivatkozva - megszüntette a szociális segélyeket is!
Zsuga
@F_Viktor: Hát nem tudom melyiket, mert mifelénk ők sokan kizárólag abból élnek.
csa-csa
hülye kérdés! abszolut magánügy akarunk-e gyereket van nem!
Még mindig jobb mintha kényszerűségből szülünk pláne több gyereket.
Egyébként gondoljatok bele mennyivel könnyebb helyzetben van aki eleve nem akart soha gyereket. Neki nem fáj és nem is gondol erre élete végéig. Ő így akarta leélni az életét és kész. Míg aki nagyon akart de nem lehetett, az egész életét megkeseríti a tudat. Persze lehet örökbe fogadni és természetesen ugyanúgy szeretni, mintha! a Tied lenne, de nem ugyanaz. A saját utáni vágyat nem tudja elnyomni. Na ezért nem emészti magát aki soha nem akar gyereket. Ilyennek is kell lenni. És felesleges önzőnek nevezni, mert nem az! Vannak akikben nincsenek anyai ösztönök és ennyi. Erre is születni kell.
modera
@darwin: Én sok mindent feltaláltam már életemben, speciel a kereket nem. A gyerekeim miatt meg ne aggódj, mindnek van külön szobája, de ne mond, hogy ezt nem tudod...:-)
JAJMÁR
Nem lehet összehasonlítani a régi időket a maival. Régen együtt élt több nemzedék, és nem volt egy-egy településen nagy különbségek az életmódban.
Mégis kiszámíthatóbb volt a jövő, mindenkinek volt ennivalója. Ma pedig szétesett ez a családforma, a fiatalok a maguk életét akarják élni, és bizonytalan jövő. Bizonytalanabb, mint régen.
JAJMÁR
Egyébként akarnak a nők gyereket, és a férfiak is családot akarnak.
Csakhogy nem 5, de még a 2 gyerek megszületése is egyre ritkább, mert a gyerek utáni vágy az elsővel, az eggyel kielégül, és nem mernek vállalni többet, mert a jövő bizonytalan.
kukac50
Aki közmunkás és gyereket akar szülni, annak is a pszichiátrián van a helye.
modera
@Brother Louie: Nekem, te Modern Talking...:-)
Brother Louie
@modera: öt gyermeked van? Öszintén sajnálom.
Brother Louie
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Brother Louie
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Brother Louie
@modera: no és eldöntöttétek már, hogy az öt gyermeked közül melyik lesz tartósan munkanélküli? Egynek mindenképpen annak kell lennie.

Statisztikailag.

Kettő közmunkás lesz, egyet remélem felvesznek valamelyik multinacionális céghez. Az ötödik valami köztisztviselő lesz. Államilag eltartott közszolga.

Mert így épül fel az orbáni birodalom, amit ajnározol. Ők sem lesznek kivételek!
Brother Louie
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
modera
@Brother Louie: Ők már most gazdagok, mert tudod vannak szülők, akik képesek az életük során olyan szintre jutni, hogy a gyerekeik már akkor is sínen lehessenek, amikor a pályát kezdik. Attól, hogy te erre nem vagy képes, más még lehet, és ezeket az aljas, ocsmány megnyilvánulásaidat a szemembe mond legközelebb, ne itt legyél ilyen bátor. Könnyen megtalálsz, vannak, akik útba tudnak igazítani. Egyébként a gyár, amit csinálok, vezetek, tárva nyitva áll bármelyik gyerekem előtt, de sajnos a legnagyobbik annyi "hülye", hogy szívsebész lesz. Remélem, április véget vet a hozzád hasonlóknak ebben az országban, mert nincs it minden jött mentre szükség ám...
Brother Louie
"Szóval jól megy."

Gondolom minden hónapban bizsergő érzés volt lenyúlni az állami GYES-t, GYED-et meg minden olyan támogatást orrba szájba, amire igazából nem volt szükséged.

Gratulálok a csemetéidhez meg úgy általában mindenhez.
modera
@Brother Louie: Látom, a rosszindulat és a sötétség nálad nem múlandó. Nem vagy te véletlen gabrella másik neve? Amikor rádöbbensz, hogy na, ez az ember mégis csak vitte valamire, akkor betámadsz az alanyi jogon járó támogatásokkal. Tudom, a magadfajták el sem tudják képzelni, hogy a tudás és a munka is lehet kifizetődő, de fogadd el, van ilyen.
Brother Louie
@modera: nem kell bosszankodnid, mert elpukkan az agyad és oda a birodalmad amit építgetsz.

Amúgy is, tudod ki írta ide nem olyan régen?

"Én nem is akarok vitázni, leírom a véleményemet, és kész."
modera
@Brother Louie: Már felépítettem, szóval ne aggódj. Amúgy meg szerinted bosszankodom én? Miközben itt írogatok esténként, végig mosolygok rajtatok.
Brother Louie
@modera: szóval jól esett. Megjelent Madonna mikor az "alanyi jogon járó" bár rá nem szorult összegeket a kezedbe vehetted minden hónapban.

Mind az öt gyermek után éveken át. Csak mert "alanyi jogon járt".

Csodálni tudlak komolyan.
modera
@Brother Louie: Aki dolgozik, embereknek ad biztos megélhetést, az miért is mondjon le arról, ami a dolgozni nem akaróknak jár? Vajon ki fizeti a segélyedet például? Ki fizeti a legtöbbet a közösbe, kinek az adója segít meg embereket? Egyébként meg ezen juttatások általában a beteg gyerekekhez kerültek, szóval tényleg csak sajnálni tudlak, és csak irigykedj továbbra is, mert máshoz valószínűleg nem értesz.
JAJMÁR
@Brother Louie: tegnap 23:48 Ne má, nekem is ilyet írt :)
Kissé "önző" az úr, nem érdekli senki mondanivalója, élete, véleménye, csak az övé a :D
(De minek írja le, elég lenne elgondolni neki saját magának, oszt jó napot!)

Látom, Téged elkapott a radír...
m.macskosz
"...a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgató-helyettese..."

Kezdem azt hinni, hogy a Rákosi-Kádár érában kinevezett cipészek egy gyár élén messze többet értek, mint az ilyen entellektüelek.
rézfánfütyülős
Elemi dolgokkal nincs tisztában az a mafla aki ezt a butaságot a pártja utasítására nyilatkozta!
A gyermek vállalása amúgy a vallással együtt az egyén legszentebb magánügye!
A társadalomnak csak annyiban van köze hozzá, hogy milyen feltételeket biztosít az utánpótlásnak.

@m.macskosz: Köszönöm!
Józan hang ...
gabrella
A cigányoknak nincs pszichikai problémája, szülik a gyereket a csp. miatt.
magyarbakancs
Aki nem akar gyereket, annak a pszichiáternél van a helye?
Aki ezt kérdezve álltja azt meg hálós ágyba zárnám.
Kinek mi köze hozzá,hogy szül -e gyereket vagy nem.
gabrella
A bolygó tönkretétele helyett inkább a szaporodáscsökkentést kéne elindítani!!!
m.macskosz
@magyarbakancs: @rézfánfütyülős: Ennél gusztustalanabb talán csak a Ratkó Anna féle szlogen volt: „Lánynak szülni dicsőség, asszonynak szülni kötelesség”
magyarbakancs
Van egy család az utcában kissé IQ problémákkal küzdenek de van 3 gyerekük .
Egy sem dolgozik családi pótlékból élnek meg segélyből.
A három gyerekből kettő szellemileg visszamard.
Autista gyerekek.
Brother Louie
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
gabrella
Ezért nem jó az alanyi jogú támogatás sem. Valami okosat kellene kitalálni,hogy ne megélhetési szülések legyenek, ha meg megvan a gyerek,akkor azt rendesen neveljék és az állami támogatást csak rá költhessék ill.a vele összefüggő kiadásra fűtés,fürdés,ruha stb.
nehogymá
gabrella. a megélhetési szülés akkor lenne helyénvaló kifejezés ha a családipótlékból és a segélyböl meglehetne élni ugy,hogy esetleg a jómódot irigyelnéd. igy legfeljebb az bas...a csöröd ,hogy kap valami pénzt. én még egyetlen olyen "megélhetési" családot nem láttam,akivel elcserélném a szegényes kis életem.
modera
@Brother Louie: Attól, hogy ki vagyok, és hogyan élek, még szerethetek fórumozgatni, ez már nagyon régi függőség nálam. A stílusom sem volt ilyen annak idején, de itt ezt hozta ki belőlem a sok nyögdíjas siránkozás meg gyűlölködés.
JAJMÁR
@Brother Louie: 10:22 Hoppá! Lehet, nem tetszik neki az igazság?
bakegya
Minden ivarérett és nagykorú nő,had döntse el maga mikor szeretne életet adni a gyermekének.
Ha viszont a gyermekvállalás feltételei nem előteremthetők,jobb ha nem szül.
A jelen MAGYARORSZÁGÁN nem kedveznek a társadalmi és gazdasági viszonyok a felelős gyermekvállalásnak.Szociális egyensúly nincs!!!
gabrella
@nehogymá: Akkor te még nem láttál szegényeket akik a csp-ből élnek!
gabrella
@bakegya: A normális embereknél ez a korrekt, de vannak olyan primitív emberek akik a szexuális igényeiket is a saját gyermekeiken élik ki stb.
Azoknak valahogy megálljt kéne parancsolni!
nehogymá
gabrella hogyne láttam volna.cigánymentes kisfalunkban az éveleji papirkitöltögetös elsö szülöin ha nem tudnám is kederülne ki miböl él.14 böl 3 an nem voltunk gyermekvédelmisek.ebböl az egyik a falujegyzöje.nekem is 3 van.ugy vettem észre minél nyomorultabb annál gátlástalanabbul szül. a lányom volt osztálytársa,nagyon okos kislány volt ölég szar háttérrel,17 évesen az elsö 2 éve a második gyereket alkotta.kimaradt a gimiböl,az életbe nem fog visszajutni.a lányom nem rég mult 21.csalédipótlékból nem lehet eltartani rendesen egy gyereket.ezért nem jó a megélhetési jelzö.ha 47 ooo böl nem lehet megélni,akkor családiból igen? nem megy a válaszgomb,próbálkozásaim ellenére se.mi a tosz lehet?
modera
@JAJMÁR: A bunkóskodás nem tetszik, és te is vigyázz, mert jó úton jársz afelé...
JAJMÁR
@modera: Engem nem lehet fenyegetni! ÉRTED? Senkinek!
darwin
@modera: Pont azért ,mert tudom,nem értem,hogy másnak miért ajánlgatod,mint lehetőséget.
modera
@JAJMÁR: Senki nem fenyegetett, én csak felhívtam a figyelmedet...
bakegya
@gabrella: azt nem lehet mert emberi jogot sért-de van rá gyógyszer, csak drága-ezért választja az erősebbik kutya az olcsóbbat!!!-iróniával olvass mert komolyan mondom és nem csak gondolom , ezt tapasztalom,szerte amerre csak járok-kelek..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.