Négy, a Demokratikus Koalícióhoz (DK) tartozó parlamenti képviselő kezdeményezi, hogy az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottsága indítson vagyonnyilatkozati eljárást Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben – mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc, az ellenzéki párt elnöke.

Kijelentette: azzal vádolja a kormányfőt, hogy politikai pályafutásának jelentős részében olyan jövedelmekhez jutott hozzá, amelyek túlmutatnak a vagyonnyilatkozatában megjelenő hivatalos jövedelmeken, és amelyek nélkül nem igazolható a vagyongyarapodása.

A miniszterelnök idei, illetve felesége legutóbb nyilvánosságra hozott, 2010-es vagyonnyilatkozata alapján Gyurcsány Ferenc úgy számolt, hogy kettejük "vásárolt" vagyona legalább 310-330 millió forint.

"Orbán Viktor idegen pénzekből gazdagodott, Orbán Viktor korrupt politikussá vált" – mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a kormányfő számadással tartozik, hogy miből futotta 24 év alatt több mint háromszázmilliós magánvagyonra. "És akkor még nem említem" azokat a vagyonelemeket, amelyek "minden feltételezés szerint" nem saját nevén, hanem környezetében, felcsúti ismerősök, Simicska Lajoshoz köthető személyek tulajdonában vannak, de "okkal feltételezzük", hogy a tulajdonjogot Orbán Viktor javára gyakorolják – folytatta a DK elnöke.

Szavai szerint a miniszterelnök felnőtt életének legnagyobb részét politikusként töltötte, nevén vállalkozás, vállalkozásból befolyó érdemi bevétel nincs, mint ahogy "érdemi írói munkássága" sincs, politikusi tevékenységéből származó bevételei azonban nincsenek arányban az ő és családja elmúlt 24 évben felhalmozott vagyonával.

Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóján kormányzati és állami szintre emelt korrupcióról beszélt, és ennek fő felelőseként a miniszterelnököt nevezte meg. "Én a magyar politika egyik legkorruptabb emberének Orbán Viktort tekintem" – jelentette ki.

Ő áll az élén annak a politikai erőnek, amelyik súlyosan sérti a demokratikus versengés alapvető szabályait és egy civil szervezet mögé bújva több száz millió forintos kampányt szervez, hogy lejárassa ellenfeleit – mondta Gyurcsány Ferenc. Azt mondta, meg kell tudni, hogy a Civil Összefogás Fórumnak miből telik több száz millió forintos kampányra. Szerinte "ez a pénz piszkos pénz", forrását minden bizonnyal a Fideszhez köthető politikai körökben, magában a pártban, annak alapítványában, esetleg a Fidesz "tisztességtelen akaratával" meggazdagodott vállalkozásoknál kell keresni.

Orbán Viktor annak a kabinetnek a feje, amelyik a választások előtt hónapokkal sok száz millió forintos, a kormánypártok érdekeit szolgáló kampányt szervez, ami a demokratikus választási rendszer súlyos megsértése – tette hozzá a DK elnöke.

Azt is mondta, hogy a kormányhoz tartozó politikusok és holdudvar nem egyszerűen "tisztességtelenül vállalatokat privatizál, hanem privatizálta magát a törvényhozást".

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország számos mély válságjelenségtől terhelt ország lett az elmúlt években, ahol a politikai osztály is súlyos és mély erkölcsi válsággal is küzd. Az "ősbűn" szerinte 1993-ban történt, a Fidesz-székház eladásakor, az értékesítésből befolyt összeg meghatározó hányada ugyanis magánkasszákba vándorolt, "jelentős részben Orbán Viktor családjához". Ez volt az a "harsona", ami arra indította a politikai pártok többségét, hogy megengedhető bűnnek tartsák, hogy közpénzből magánpénzt és pártpénzt csináljanak – ismertette álláspontját Gyurcsány Ferenc.

Azt mondta, az elmúlt években sokszor kiállt a pártokat beszövő pénzügyek átláthatóvá tételéért, ami miatt sok vitája volt, többek között saját korábbi pártjával, az MSZP-vel is. E vitában alulmaradt, ezért alapított új pártot 2012-ben, mert a DK-n belül más mércét akart érvényesíteni – mondta. Tudatta, nincs kétsége afelől, hogy például az LMP vagy az Együtt távol tudja magát tartani a nem tisztázott eredetű pénzektől, ahogy bízik abban is, hogy az MSZP Mesterházy Attila elnök vezetésével, "talán kevésbé látványosan", de képes volt hasonló változásokra.

Kérdésre közölte, nem kezdeményez vagyonosodási vizsgálatot szocialista politikusok ellen; ha további hasonló vizsgálatot indítványoznak, azoknak alanyai a Fidesz vezető politikusai lesznek, akiknek az elmúlt években sok tízmillió forintos vagyonuk lett.

Egy másik kérdésre Gyurcsány Ferenc kijelentette azt is: vagyonát tisztességesen és törvényesen szerezte.

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Most már láthatjuk, miért tartott Orbán Gyurcsánytól.
Szili kezdeményezte, hogy az összes képviselő számoljon el mennyit gyarapodott a vagyona a 4 év alatt és az új parlament is vagyonellenőrzéssel kezdjen.
A Fidesz leszavazta 2/3-al. Ugyanaznap, hogy Simonra rászálltak.
Nem lóláb, de az egész ménes...!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
töky
Késő Uraim és nagyon átlátszó a Simon ügy óta. Tetszettek volna korábban ébredni. Ezzel a magatok szegénységi bizonyítványát írjátok alá. A fideszmaffiának ez a Simon ügy kúrva jókor jött ! A tiétek ennek gyenge utánzata sem lesz. Ki fognak röhögni benneteket.
Vizual
@töky: Figyelj tökikém. A bűncselekmények felszínre hozása nem időtől függ, hanem az észlelésről. Eddig az olyanok mint Te is akadályoztak meg mindent, hogy bármit is elkezdjenek. Most rajtunk Európa szeme és a kelet keze. Nem kell ez az óhéber duma. Menyél tüntetni és harsogd, hogy bűnözzünk emberek ez a jövő. Neked tökikém. Nekem nem.
coyote3
Miért van olyan érzésem, hogy ezt is lesöprik? :)))
1magyar
De ha nem az ő nevén van, hanem stromanokén?
human
@Vizual: Volt már olyan ismerősöm, aki azt mondta, hogy ő nem jár tüntetni. Csal, lop és hazudik, ha már csak ebből lehet megélni. Tudom persze, hogy nem szó szerint értette ezt, de biztos vagyok benne, hogy sokan konkrétan így cselekednek. Ha tisztességgel nem lehet, nem engednek előrébb jutni, hát marad a görbe út.
human
@1magyar: Mint például egy polgármester?
tivoli
@Vizual: @töky: Van egy könyvem.
Írta: Ferenczi Krisztína
Cime: Szüret
Alcíme: Az Orbán vagyonok nyomában
Megjelent 2006-ban
Ami ebben a könyvben le van írva, dokumentálva, az maga elég lett volna az ő és üzlettársainak vagyonosodási vizsgálatához, bűnvádi eljárásához, s mi történt? 2010-ben visszatérhetett gazdasági sikereinek forrásához, újra minielnök lett, további lehetőségek letéteményese.
1magyar
@human: A maffia nem tűr konkurenciát.
Dr. Felipe
Nagyon helyes. Ideje már a jobboldali zsebekben is kutakodni az ügyészségnek mert igen lejt a pálya ha csak a baloldaliak zsebében kutakodnak.
Vasárnapiiskolás
@1magyar: Azért kéne megfingatni a kutyáit előszőr.Kezdeném a tetves Polt-pot kimunnal!
1magyar
@Vasárnapiiskolás: Egyszer minden "jónak" vége van.
bakegya
@GeoCravker: kell de csak időzitve,már régen kellett volna,akkor minden és mindenki kevesebbet sérült volna és mi is élhetnénk dolgozhatnánk egy teljesebb, becsületesebb társadalomban.Krassó Gyuri,de még Bíbó álma is teljesülhetett volna,de így már nehéz lesz.Minden esetre sohase késő-ez az orosz roszatom viszont nyugtalanságra adhat okot-ezt sem részletezném ,mert engem előbb bebörtönözne mint ahogy levegőt veszek.
Vasárnapiiskolás
@1magyar: A sánta törpét hamarabb utolérik,mint kolbászból a kerítést:)
tivoli
@1magyar: A gugliban van róla szó, több helyen is. Pl. egy Orbán pártoló cikk is.
Mond minden félét, ki, mikor gazdagodott, de én csak azt látom, hogy gazdagodott. Mindegy, hogy mi a neve és melyik érában szerezte a vagyonát, piszokság, hogy azok, akiket megválasztunk - sorsunk kezelésével bízunk meg -, arra használják hatalmukat, hogy a maguk és környezetük vagyonát gyarapítsák a többség hátrányára.
hvg.hu/velemeny/20060307szuret
Vizual
@human: De ugye nekük nem ez az utunk. Nekünk marad az az út ami jó álmokat hoz. Bűnözök voltak, vannak, és sajnos lesznek is. De ezeket most kell börtönbe csukni.
nemkati
@tivoli: 0rbán vagyonosodása a székházeladás körül kezdődött, amivel nem tudott azóta se elszámolni. Amikor a szolnoki lakótelepi lakásból Pestre költözött, itt hirtelen lett egy 50 nm-es bérlakása amit pikk-pakk egy 135 nm-esre cserélt, majd az önkormányzat pénzén felújította, és 2002-ben 6 milláért eladta. Az önkormányzati bérlakást! És vajon miből vette meg ezután a következő házát 70 millióért? A mostani meg nem tudom, mennyit ér, de a 200 milliót biztosan közelíti. És akkor hol vannak még a tokaji és a felcsúti birtokok!

Mert ha 0rbánnak lennének vállalkozásai, akkor mondhatná, hogy abból gazdagodott így meg, de még egy napot nem dolgozott. A Történelmi zsákutcámban (vagy milyen) című könyvéből, vagy a felesége szakácskönyvéből szedte össze a százmilliókat?
szablyafűrész
"Orbán Viktor vagyona csak igen kis részben fogható meg a közvetlen tulajdonában álló vagyontárgyak révén. Ezekről az Országgyűlésnek tett évenkénti vagyonnyilatkozata ad információt. Itt is nehézséget okoz, hogy az ő bevallásában (2014) csupán 3 ingatlan szerepel a saját tulajdonaként: a Bp. XII. kerületi ház felerészben, egy felcsúti belterületi föld (5035 m2) és egy felcsúti lakóház – míg a felesége nevén ennek a sokszorosa.
A XII. kerületi svábhegyi villát 2002-ben 75 millióért vásárolták, majd több tízmilliós költséggel felújították. Ez eredetileg két lakásból álló társasház volt, ám az átépítéssel egyetlen (Ferenczi Krisztina adata szerint tízszobás) villává alakították át, Orbán ennek ellenére még 2014-ben is „társasház”-ként jelöli a nyilatkozatában – hamisan. 2012-ig – ugyancsak hamisan – a 2002-es átépítés előtti 82 + 101 m2-es alapterületet vallotta be, s csak 2013-tól 233m2-t.
Lévai Anikó 2010-es vagyonnyilatkozata ismert csupán, abban 38 ingatlan szerepel. (Noha a törvény szerint a házastársnak is évente be kell nyújtania a nyilatkozatát, ez nem nyilvános: csak a Mentelmi és Összeférhetetlenségi Bizottság tagjai tekinthetnek bele, de ők is csak hivatalos vizsgálati eljárás során.)
A 2010-es adatok szerint a Lévai Anikó tulajdonát képező 38 ingatlanból 14 Szolnokon, egy pedig Parádon található (ezekhez öröklés útján jutott). 18 fekszik Felcsút, 2 a szomszédos Bicske határában, jórészt termőföldek: szántók, rétek, legelők. Ez mindösszesen 105, 5 hektár.
Hogy az elmúlt 4 évben volt-e vagyongyarapodása, arra csak nyilatkozatainak a megismerése adhatna választ. Lévai Anikó mindig leszögezi: a művelés után járó állami és uniós támogatásokat nem ő veszi föl, hanem akik a földjeit művelik. Ám hogy ők kik, azt sose árulja el, holott ez törvényes kötelessége volna. Ferenczi Krisztina szerint: Lévai Anikó bicskei és felcsúti – összesen közel 80 hektár – földje egyikére sincs bejegyezve, ki a földhasználó, holott ennek feltüntetése előírás. ”A tulajdoni lap III. része...
szablyafűrész
folyt: ”A tulajdoni lap III. része az ingatlanhoz kapcsolódó következő jogokat, illetve azok jogosultját tartalmazza: földhasználati jog, haszonélvezeti jog és használat joga.”

( Népszava - "khohoohooo" által bemásolt szövegrész )
pacsni
az idelye règen eljott,hogy utànna nèzzenek, a vikinek is, majd kivàncsileszek az eredmènyre, mert azt àlltalàban elhallagatjàk, titkositjàk.
martinpalermo
Fletó,,,először a tiédet,vagy Orbánnal együtt mind a kettőtökét,miért óbégatol,mikor nyakig benne vagy te is ,és még jó néhányan!!!
verőce21
Majd Fletóra is sor kerül a vagyonosodásáról a Fidesz számonkérésében. Lesznek ott ügyek, dolgok...
szablyafűrész
@verőce21: Igen ? Orbán-gengszter miért nem vállalja a megmérettetést vagyongyarapodási ügyében ?
verőce21
@szablyafűrész: (21:20) Meg kell próbálkozni vele, legfeljebb visszanyal a fagyi! :)
kkalman
Ha Orbánban a gerincnek csak egy parányi morzsája is lenne, akkor kiállna egy vitára, akár Gyurcsány ellen is.
Lehet most mondani, hogy mert a Gyurcsány is lopott, ő sem tud elszámolni a vagyonosodásával, felesleges. A Fidesz már többször több módon próbált rajta fogást keresni, találni, sikertelenül. Ha találtak volna valami törvénybe ütközőt, akkor Gyurcsány, most nem tudná vitára hívni Orbánt, hanem valamelyik rácsos egyetemen töltené napjait. És Orbánnak nem lenne tele a gatyója a Gyurcsánytól.
coni
Most már láthatjuk, miért tartott Orbán Gyurcsánytól.
Szili kezdeményezte, hogy az összes képviselő számoljon el mennyit gyarapodott a vagyona a 4 év alatt és az új parlament is vagyonellenőrzéssel kezdjen.
A Fidesz leszavazta 2/3-al. Ugyanaznap, hogy Simonra rászálltak.
Nem lóláb, de az egész ménes...!
nyanya001
@nemkati: A MAHÍR-t se hagyd ki !
2002-ben nagy hirtelen a legjobban menő 12 Állami Gazdaságot adta el
miután vesztett a választásokon ! Ki tudja a mai napig hol a lé ?
Kevés lenne a karakter felsorolni a mutyijait !
tavaszi
Ferenctestvér!! Nyakig-szügyig álltok a hamisitásba, hazugságba , sikkasztásba , simon ügy után van pofád elöállni eme ötlettel...kiröhög az ország...hahotáznak rajtad...leraboiltad a kiszvagyon...az ezermesterbolthálózatot...hiteltelen és zakkant politikus lettél...kész neked.
nemkati
@nyanya001: Ezért nem soroltam fel a többit, mert kötetekre rúg az 0rbán és a Simicska pofátlansága, amivel lerabolták az országot 20 év alatt. Csak Debreczeni József, Magyar Bálint, Ferenczi Krisztina, Kéri László, Mayer Aranka könyveit, az ÉS sorozatát felsorolni is sok, amik leírják, micsoda bűnöző banda a Fidesz, élén 0rbánnal. Ez már nem mutyi, ez égbekiáltó bűn!
Senara
Ferit lehet támadni a vagyonával ! Lenne csak egy icurka-picurka adu a kis - gömböcéknél már az Apró villában lenne az ügyészség . Megtalálták Simont próbálják rákenni , hogy a szocik pénze van nála amiből 50 millás lakást vesz saját célra ??? :-))))
rugacs
Ez a tipikus magyar politika: ha lebukik az egyik oldal, rögtön a másik hitelességét vonja kétségbe, hogy magáról elterelje a figyelmet!

A felelősséget ugyan nem vállalja, inkább a másikat köpködi! És ezért a tettéért követői dicsőítik!

Na hát én is köpök az ilyen szélhámosokra!
Desischado
Én is szeretném látni, remélem, megérem, hogy lesz elszámoltatás a csuti hazuggal szemben!
Yoda69
@verőce21: Hol eltel az elmult 4 evben? A taho semmi massal nem foglalkozott annyira lelkesen mint hogy Gyurcsanyt racs moge juttasa. Megsem sikerult neki. Gondolod ha csak egy icipici stiklije is lenne azt nem hozta volna elo fasisztoid partod? Ugyhogy errol ennyit
verőce21
@Yoda69: (01:45) Eddig! - tedd hozzá! :)
Yoda69
@verőce21: Ja,ja eddig, es ezutan sem. Ezt meg te tedd hozza.
kukac50
Mindenkit el kellene számoltatni és a Navnak is lenne mit vizsgálni.
Simon Gábor 240 milliója eltörpülne a Fideszesek mögött ha vizsgálnák Őket.
bukfenc
@Desischado: ma, 00:09

Ígérem-megéred! :))
(nem vagy te annyira öreg mint amennyinek érzed magad!) :))
bukfenc
@kukac50: tegnap, 17:19

Először a NAV-t kéne megvizsgálni, utána a többit!!

A NAV első-felső 10 emberét kirúgni, megégetni, felnégyelni!!
A fidess első-felső 100 emberét, csak simán - felnégyelni!!
(gyorsított eljárásban - népharag által!)
Desischado
@bukfenc: Valóban nem, szerencsére nem látszik, de tényleg! Nem fényezem magam! De ari vagy, cimbikém! (megy a fülvakargatás)
szablyafűrész
@verőce21: Akkor vedd rá Orbánt, hogy meséljen a hirtelen megduzzadt vagyonkáról...vajon miért nem akarja megosztani a szuper, vállalkozás nélküli gazdagodás titkát megosztani a "magyarokkal" ?
spu00
@szablyafűrész: Miért nem kérik meg Gy.F-t, hogy hozza nyilvánosságra a 2007-s hivatalos állami vizsgálat anyagát, amit O.V ellen inditottak? Nagyon érdekes olvasmány, a röhej kategóriájába tartozik, mivel a vizsgálat eredménye, hogy az APEH-nek korábbi kivetéséből vissza kellett fizetni Orbán részére.Szóval ne reménykedjenek. Én O.V helyében felfüggesztettem volna az elévülés fogalmát az állami tulajdonú vásárlásokkal és az adócsalásokkal kapcsolatban is.S ez után lehetne folytatni az Önök eszme futtatását, gondolom a hangnem is megváltozna, nem csak a szerepek.
szablyafűrész
@spu00: Nem volt Orbán esetében vagyonosodási vizsgálat !

"Bakonyi Ágnes, az APEH sajtófőnöke az [origo]-nak elmondta: a vizsgálatok adótitkot képeznek, így azokról nem rendelkezi információkkal, de valószínű, hogy Orbán Viktor pártelnökkel és Kubatov Gábor pártigazgató ellen csak szja-vizsgálatot kezdeményeztek, amely a vagyonosodási vizsgálatot előzi meg általában. A szóvivő szerint előbbit abban az esetben kezdeményezik, ha valaki pontatlanul tölti ki adóbevallását. Amennyiben kiderül, hogy ennél többről van szó, vagyis a vizsgált személy életvitele nem egyezik a jövedelmével, akkor kezdeményezi az adóhatóság a vagyonosodási vizsgálatot - közölte a szóvivő, aki szerint ezt minden esetben megelőzi a rutinszerű szja-vizsgálat.

Orbán Viktor egymást követő vagyonnyilatkozataiban nincsenek látványosabb változások: 2002 óta egy XII. kerületi, 193 négyzetméteres ház felének tulajdonosa, tavaly decemberben pedig több, összesen ötezer négyzetméternyi belterületi ingatlant vásárolt Felcsúton, amelyekre 50 éves ingyenes használati jogot biztosított a Felcsút Utánpótlásáért Alapítványnak.

Tulajdonosa még egy 2001-es VW Golfnak. Orbán Fidesz-elnökként 723 ezer forintot keres havonta, ehhez járul még a képviselői tiszteletdíja, illetve 2004-ben, A történelem főutcáján című könyvéért kapott 18 millió forintot. 2002-ben felvett 20 millió forint jelzáloghitelt. Legutolsó vagyonnyilatkozata szerint bankbetétje, értékpapírja vagy gazdasági érdekeltsége nincs."

2014. február 18. kedd Origo
Így még érdekesebb a dolog...
szablyafűrész
Vagyonosodási vizsgálat esetében a vizsgálat alá vontnak kell igazolnia, hogy életszínvonala, költekezései, egyéb kiadásai arányban állnak jövedelmével !
Orbánéknál az asszony nevén van egy csomó érték, vagyontárgy, amely azonban nem nyilvános !

Ez a trükkje a "panelproli" Orbán-gazdagodásának !
csa-csa
@szablyafűrész: "Nem volt Orbán esetében vagyonosodási vizsgálat !"
öszödi Fletó meg az összes többi mocsadék esetében volt?
szablyafűrész
@csa-csa: A fidesznyik nyilván értelmetlennek találta Gyurcsánnyal szemben egy vagyonosodási vizsg. lefolytatását - ezért nem volt !
Meg azért sem, mert senki nem indítványozta, nyilván ennek is okai voltak, pl. az, hogy Gy.F. először vállalkozó volt, azután lett politikus, míg Orbán soha nem volt válllakozó, ezért érdekes a vagyongyarapodása !
csa-csa
@szablyafűrész: "Gy.F. először vállalkozó volt, azután lett politikus, .."
Mindenki ezzel jön! és akkor mi van! az akkori paksi pályázat milliárdjaival mi van!
vagy megvizsgálta valaki az adóbevallását, a könyvelőjét...? Félreértés ne essék, egyformán mocskok ezek mind, de azért két hónappal a választások előtt a gyurcsitól elég szemét húzás egy vizsgálat erőltetése nem? miért nem csinálta 2 évvel ezelőtt! Remélem egyik tetves bagázs sem nyer!
szablyafűrész
@csa-csa: - Ki, mikor, milyen eljárás keretében állapította meg, hogy a paksi 80 milla ( mert nem milliárd, hanem millió ! ) törvénytelen, etikátlan ?
evacica
@kkalman: Egyet értek , de Orbánnak soha nem voltak gátlásai, és gyáva is. Gyurcsánnyal meg pláne nem fog kiállni, különösen 2006 óta., mióta felmosta vele a padlót. Gyurcsány mellett csak kisinas lehet Orbán.
kkalman
@evacica: Pedig szívesen megnézném megint, ahogy felmosórongy lesz a vezírből.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.