Ez a hely Magyarország legnagyobb temetője – mondta Áder János köztársasági elnök az auschwitzi munka- és megsemmisítő táborról az ott tartott Nemzetközi Élet Menete megemlékezésen, hétfőn.

Az államfő a lengyelországi eseményen arra emlékeztette a jelenlévőket: mintegy félmillió honfitársa lelte itt halálát. Auschwitzban minden harmadik áldozat magyar zsidó volt – idézte fel Áder János –, azok, akiket Magyarország német megszállása után a magyar állami szervek közreműködésével zártak gettóba, majd deportáltak.

Az emlékezés és az emlékeztetés fontosságára is figyelmeztetett az államfő, "mert fokozhatatlan tragédiájukat nem tetézhetjük a feledés bűnével" – mondta. Vértanúságuk örök időkre szóló tanulságot jelent Európának és az emberiségnek – fűzte hozzá –, "1944 tragédiájának a megértéséhez önmagunkkal kell szembenéznünk" – hangsúlyozta.

Áder: Auschwitz Magyarország legnagyobb temetője

Úgy fogalmazott: máig ható fájdalom, hogy a magyar állam nem szegült szembe "a német megszállók ördögi tervével", a végső megoldás kikényszerítésével, sőt annak kiszolgálójává vált. "Az 1944. március 19-én megszállt Magyarország nem védte meg polgárait" – szögezte le. Áder János szerint erre sem mentségként, sem magyarázatként nem szolgálhat, hogy ez Európa sok más országában is így történt, az áldozatokat ugyanis senki nem adhatja vissza nemzetünknek.

A történteket a ma élő magyarok és az jövő nemzetékek közös veszteségének, fájdalmának, közös gyászának nevezte, "közös a sorsunk, közös a sorstalanságunk" – mondta. "Akik zsidó honfitársainkat megalázták és halálba küldték, azok a magyar nemzetet is megalázták" – hangsúlyozta.

Mint fogalmazott, mindegy, hogy náci németként vagy a hitleri ideológiákat kiszolgáló magyarként tették, amit tettek. Nincs bocsánat arra, ha egy állam a saját polgárai ellen fordul – hangzott el.

Áder János arra kérte a jelenlévőket: egy perces néma csenddel emlékezzenek az áldozatokra, felfoghatatlannak nevezve, hogy ha Auschwitz minden egyes áldozatának egy perces néma főhajtással adóznának, "a minden lelket megszólító csendnek három esztendőn át kellene tartania".

A köztársasági elnök emlékeztette a jelenlévőket a vasárnap szentté avatott II. János Pál pápa tanítására is, arra, hogy Karol Wojtyła több alkalommal hitet tett a zsidógyűlölet és a kereszténység összeegyeztethetetlensége mellett. Felidézte: ő volt az a pápa, aki a haláltáborokban történteket az ördög diadalának és a történelem legsötétebb fejezetének nevezte, és ő figyelmeztetett a rasszizmus, a kirekesztés az idegengyűlölet rémképének leküzdésére is.

Áder János szerint ezzel minden erkölcsös ember egyetért a világon, a bűn mentegetését, relativizálását pedig erkölcstelenségnek nevezte az államfő.

A megemlékezést megelőzően ötvennégy ország képviselőinek részvételével, a magyar zarándokokkal az élen vonult végig a Nemzetközi Élet Menete az auschwitzi egykori haláltáborból a mintegy három kilométerre lévő birkenaui emlékhelyre.

Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója az MTI-vel azt közölte: a repülőgép meghibásodása miatt az elnöki delegáció gépkocsival ment Birkenauba –, így sajnos a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt az államfőnek nem volt lehetősége arra, hogy az Élet menetével tegye meg az utat Auschwitztól Birkenauig.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

moiszikf
@JAJMÁR: Kitől várod a bocsánatkérést? A "dunábalövők" és az "elgázosítók" szintén halottak..., csak MI vagyunk már itt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
JAJMÁR
Ez egy jó beszéd volt, bárki írta is.
lópicigáspár
Ez a Jani nem hallotta, hogy a temető üzemeltetőinek állítunk épp emlékművet?
nehogymá
@lópicigáspár: de az itt lesz,ez meg ott volt.nnna. max nem megy el a szoboravatásra.
moiszikf
Ha jól emlékszem, már megtörtént a hivatalos bocsánatkérés. Az viszont nem rémlik, hogy lett volna megbocsájtás...
JAJMÁR
@moiszikf: 22:15 Kitől várod, a Dunába lőttektől, vagy az elgázosítottaktól? Ilyen tettekre nincs bocsánat!! Hogy lehetne?
moiszikf
@JAJMÁR: Kitől várod a bocsánatkérést? A "dunábalövők" és az "elgázosítók" szintén halottak..., csak MI vagyunk már itt.
JAJMÁR
@moiszikf: 22:29 Csak mi vagyunk itt, azt hiszed?
Nem, az a sötét, mindent elpusztító, normális embereket magával ragadó, és gyilkossá tevő ideológia itt lebeg folyamatosan. Ezért kell nagyon sokszor emlékezni, nehogy elfelejtsük, hova vezet. Mindig lesznek, akik el akarják ezt velünk feledtetni.

Sajnos attól tartok, hogy Einsteinnek még ebben is igaza lesz: "A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
moiszikf
@JAJMÁR: Ha EGYSZER említed a Gonoszt, akkor az lehet EMLÉKEZÉS... De ha FOLYTON emlegeted, MEGIDÉZÉS.
JAJMÁR
@moiszikf: 23:40 Jól hangzik, de téves!
Az áldozatokra emlékezünk. A gonosz, (nevezzük így), mindig is itt volt, itt van.
Tényleg megerősödött mostanában, de ennek oka, hogy bizonyos csoportok elfogadják, törekvésük a borzalmak kisebbítése, egyes tettek feloldozási kísérlete, sőt, egyes tettek majdnem helyeslése.
Én elutasítom, mert ezt kell tenni, ez az egyetlen módszer.
Ez a kormány mindig szabadságharcot folytat, mindennel és mindenkivel, de a fő ellenségekkel szemben nem harcol, szinte már elfogadó, sőt gyenge . Félek, vesztésre áll.

Örülök ennek a beszédnek, mert ideje volt, Így kellene. Ami sajnos, hogy ez sem itt történt.
moiszikf
@JAJMÁR: "Az áldozatokra emlékezünk." - MI igen, de Áder beszéde egy szimpla vádbeszéd volt, az állami felelősségéről, az áldozatokról alig esett szó.Az egyetlen, komoly megemlékező momentum, a beszéd végén az egyperces néma gyász volt, önmagában többet ért, mint az egész cécó.
JAJMÁR
@moiszikf: 09:39 Az "állam felelőssége" bizony, ez lényeges!
"a bűn mentegetését, relativizálását pedig erkölcstelenségnek nevezte az államfő"
Jó beszéd volt, érthetett belőle, aki akart :)
magyarbakancs
Áder: Auschwitz Magyarország legnagyobb temetője.
Sajnos ez lépten nyomon megkérdőjelezzük.
Onkan
@JAJMÁR: És akkor miért nekünk kellene bocsánatot kérni te nagyeszű? Kit lőttünk mi a Dunába?
Onkan
@magyarbakancs: Ti nem. És mi sem. Mi tagadjuk!
Sziszifusz
A szülők bűneiről a gyermekek nem tehetnek. Az más kérdés, hogy milyen megítélés alá esnek a történtek. Az emberi élet kioltása bűn, nincs olyan elfogadható ideológia mely bárkit is népirtásra jogosíthatna.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Csak azzal kell elfeledtetni akiknek mindig az eszében jár...akik folyton emlékeznek.
human
Na ezért kapott egy piros pontot nálam Áder.
"a bűn mentegetését, relativizálását pedig erkölcstelenségnek nevezte az államfő"

Persze, ha majd elkezdik magyarázgatni, hogy nem úgy gondolták, hanem amúgy, akkor dupla fekete pont lesz a vége.
JAJMÁR
@Onkan: 10:40 A dicséretet köszönöm. Ne add fel a reményt te se, egyszer hátha sikerül elvonatkoztatni - ha most fájdalmat is okoz - és gyúl világosság :)
renibébi
Menetelj is Barom A Képen is látszik hogy egyedül maradtál...A MOST felnövő fiatalok B@sznak majd a ZSIDÓKRA szerencsére azt sem tudják majd hogy kinek kell állandóan fizetni
renibébi
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
renibébi
@JAJMÁR: Van még 5-max10 évetek hogy leszedjétek ezt az Országot !!!
renibébi
Annyira nem vagytok Élhető Nép... hogy most már ők is Magyarok

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.