Felmentését kérte egy évvel ezelőtt az egyházi szolgálat alól Balogh József, mert nem tudott megbirkózni a kettős élettel, amelybe érzelmei miatt kényszerült, és amelyeket legyűrni több évtized alatt sem volt képes. Szerinte nem kellene feltétlenül lemondani az emberek, az egyház szolgálatáról, ha a közösség is úgy akarná. Nemrégiben 26 olasz asszony írt levelet Ferenc pápának, amelyben arra kérik, hogy töröljék el a cölibátust, mely annyi sorsot megkeserít. „Még ma is ünnepelünk” – kínál hellyel Zombori Ildikó, a „kiugrott” plébános felesége. „Sok szenvedés előzte meg a boldogságot. Úgy találtunk egymásra, mint a regényekben.” Tavaly ilyenkor még a kínok-kínját élték át, mígnem Balogh József úgy döntött szakít a kettős élettel, felmentését kéri a püspöktől. Három dolog érleltette meg a plébánosban a döntést: kisfiának nehéz születése, egy súlyos betegség, és XVI. Benedek „üzenete”. Balogh József 2013. július 1-én írta meg felmentését kérő levelét.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szvetlana
Nem kellett volna évtizedekig várni a boldogságra. Ha nem ment a papi hivatás, előbb is kérhette volna a felmentését. Máshol is van az, hogy később jön rá valaki, ----ez nem megy!
Semmi erkölcstelen nincs abban. ha valaki inkább a családot választja, mint isten szolgálatát.
Tényleg jó lenne feloldani a papi cölibátusságot a katolikus egyházban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pityuka
@JAJMÁR: Nem. Fentebb megírták. Mára idejét múlta. A sötét középkorba vezet ez vissza, mikor az egyháznak irdatlan vagyona volt és politikai befolyásuk is hatalmas volt.
A cölibátus előtt a pápáknak és a papoknak nem csak feleségük, hanem több, olykor 8-10 ágyasuk is volt. Viszont észre kellett venniük, hogy az öröklődések miatt elkezdett fogyni az egyházi vagyon (földbirtokok). Ezért az akkori pápa (már nem tudom melyik) kihirdette a cölibátust. Ebből megint nagy balhé lett, mert akiknek addig volt felesége meg ágyasa az megtarthatta őket, az új papoknak viszont már nem lehetett. Ezért ezek titokban hódoltak a női nem bájainak. Nem lehetett egy irigylésre méltó korszak.
Minderről és még több disznóságról bővebben olvashattok Peter de Rosa Krisztus helytartói avagy a pápaság árnyoldalai című művéből. Többek között arról, hogy a történelem során egyetlen egy pápáról mondható ki biztosan, hogy valóban szent életet élt, az összes többinek vaj volt a füle mögött.
JAJMÁR
@pityuka: 08:36 Szent László királyunk uralkodása alatt, a Szabolcsi Zsinat vezette be. Az indoka viszont az, amit fent írtam. Persze, ettől a papok még emberek maradtak, és hatalmukkal visszaélve vagy nem visszaélve, de párt találva, ha titokban is, de szexuális életet éltek. Ezért nincs értelme szerintem se. Nálunk is volt olyan pap, aki "házvezetőnőt" tartott, de mi gyerekek is tudtuk, hogy nem az. - Akkor még gyerek voltam -. Az egyházban ugyanúgy megvan, és megvolt a hierarchia, mint a társadalom egyéb rétegeiben. A magas rangú papok voltak gazdagok, a nép között élők nem.
Azért a sötét középkor nem volt annyira sötét, egy csomó jó, hasznos dolgot hagytak ránk a kolostorok, és tanították meg a környező népet pl. borászatra, kertészkedésre, betűvetésre, gyógyításra stb. A szegény embernek egyetlen kiút volt a papi hivatás.. csak, hogy ne mindig az árnyoldalát nézzük.. :)
JAJMÁR
Szóval, nálunk, van olyan "tanár", vagy "diakónus"? akinek van családja, 3 gyereke, és misézik, de csak fehér ruhában. Nem gyóntat, és nem ajánl fel oltáriszentséget.Kevés a pap, ezért. Elvégezte a teológiát, ledoktorált, tanít az egyetemen..
azt gondolom, hogy ezt a munkát a "kilépett" pap is végezhetné.
Persze, lehet, hogy "büntetik" :( Sajnos, hogy a "bűneit nyilvánosan felvállaló" embert büntetik, de akiről mindenki tudja, de tagadja, azt tisztelik.
A közösség tehet arról, ha fölötte korlátlan hatalmat és elnyomást megtűr. Így volt a múltban, és így van ma is.
Másik
@JAJMÁR: " Sajnos, hogy a "bűneit nyilvánosan felvállaló" embert büntetik, "
Erre van az a mondás, hogy más is belepisil a medencébe, de nem a trambulinról.

Az a baj, hogy akik dönthetnének ez ügyben, a zsinat bíborosai impotens öregemberek, akik mintha ki akarnának szúrni a fiatal társaikkal. Mi egyszerű hívők ebbe nem szólhatunk bele, bár én még soha nem éreztem a korlátlan hatalmat, illetve csak Istenét, nem a papjaiét .Az életben mindennek ára van, a pappá szentelésnek, a papi hivatás gyakorlásának is.
Nem egyszerű folyamat, "válogatósak" is az atyák (volt olyan év, hogy 1 azaz egy db ember kapott diplomát a "hittudin"), bőven van ideje a leendő papnak eldönteni akarja-e.
Az én fiam pont ezért nem lett pap, "csak" teológus hittanár, mert családot akart.
Eperjes Károly egyik nyilatkozatában olvastam egyszer, hogy ő is erős hívást érzett a papi hivatáshoz, de tudta, hogy nem tudna ellenállni a női bájaknak. :)

Én tisztelem ezt az embert, megértem a kínjait is.
Csak gratulálni tudok a döntéséhez, további jó egészséget kívánva neki is, és a családjának is.
mariaberta
Talán itt lenne az ideje eltörölni a cölibátust, hiszen más vallások nem tiltják a házasságot papjaiknak. Minden embernek joga a családalapítás, és szerintem attól még lehet tisztességes lelkipásztor egy ember, ha van egy családja. Vagy rosszul gondolom?
Legfeljebb megszűnne az u.nevezett " házvezető" nők egyéb szolgáltatása tisztelendő uraimék számára.
tenger49
...szerintem,egy tisztességes ember!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.