Az Átlátszó birtokába jutott Vagyonkezelői előterjesztések szerint a magyar kormány olyan üzletet vásárolt 260 milliárd forintért, ami – 355 milliárdot (mínusz háromszázötvenöt milliárdot) ér.

Miután az oknyomozó portál – pereskedés útján – hozzájutott az állami tulajdonú, Magyar Villamos Műveknek az E.on földgáz-nagykereskedő és a földgáztározók megvásárlásáról döntő közgyűlésére kiadott mandátumokhoz és az azt megalapozó előterjesztésekhez, ami ellen a Nemzeti Vagyonkezelő az utolsó pillanatig küzdött –, kiderült, hogy az előterjesztések az E.on földgáz-nagykereskedő piaci értékét a Take-or-Pay kockázatok beárazásával együtt -600 milliárd forintra, nem tévedés, mínusz hatszázmilliárd forintra teszik.

600 milliárdot bukunk Orbán nagy ötletével?
forrás: atlatszo.hu

Szokatlan tranzakció keretében szerezte meg közpénzből az állam az E.on magyarországi földgáz-nagykereskedőjét és gáztározóit: a vételárat már a cégek teljes körű átvilágítása és a szerződés kitárgyalása előtt, a miniszterelnök és az E.on vezére közötti szándéknyilatkozatban meghatározták – írja az Átlátszó, leleplező riportjában.

Az MVM olyan előkészítő anyagot készített, ami olyan kiemelkedő árazási és finanszírozási kockázatokat azonosított, valamint Vagyonkezelő gazdasági főigazgatója véleményében hasonlóan járt el, mindenképpen miniszteri döntést javasolt a témában. A Vagyonkezelő igazgatósága is csak miniszteri utasításra (részvényesi joggyakorlói határozatra) adta ki az MVM közgyűlésre szóló, az E.on-cégek megvásárlására vonatkozó mandátumot, Németh Lászlóné az utasításában pedig a Kormány határozatára hivatkozott. A legfontosabb kockázati tényező a Take-or-Pay kötelezettség, ami annyit tesz, hogy akkor is fizetni kell a Gazpromnak, ha a magyarországi nagykereskedőnek, ha nem tudja a gázt értékesíteni.

A fenti kockázatok miatt az előterjesztés – 600 milliárdra tette a piaci értékét, ami kedvezőtlen esetben akár azt is eredményezheti, hogy a 260 milliárdért megvásárolt nagykereskedelmi jog és a tárolók csak – 355 milliárdot érnek (mínusz háromszázötvenöt milliárd).

103 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gemüs52
Nagyon elfásultak és beletörődök lettünk! Ha ez az "elmúlt nyolc évben " történik meg a fidesz és a jobbik már verné szét Budapestet a nagy forrongásában ! Nagyon remélem azoknak is rosszabb akik nem mentek el szavazni !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Látszik mennyire értik a dolgukat!!! Lehet tapsolni fanok...erre adtatok felhatalmazást.
silber13
Szép volt fijjúg! Maximális elismerés!:--)))))
Gemüs52
Nagyon elfásultak és beletörődök lettünk! Ha ez az "elmúlt nyolc évben " történik meg a fidesz és a jobbik már verné szét Budapestet a nagy forrongásában ! Nagyon remélem azoknak is rosszabb akik nem mentek el szavazni !!!
Manhattan
Amikor elkonfiskálták 3 millió ember megtakarítását, az emberek nem mentek ki az utcára, akkor határozta el Orbán, hogy ezzel a lakossággal mindent, bármit meg lehet csinálni. És ez eddig sikerült is.
hetöndöe
@Manhattan: Szó szerint,az volt a főpróba.Azt soha nem bocsátom meg ezeknek a tetveknek de akkor kellett volna azonnal utcára menni és elzavarni ezt a mocsadék bandát.
F_Viktor
Pedig milyen szépen megmagyarázták, milyen jó üzletet kötött az állam mikor Bajnai túlárazásról beszélt.

Ebben a 600 milliárdban benne van a lakossági gázüzem hatalmas éves veszteségei is?
ancika
Ez az abszolút unortodox befektetés...
bundi
@F_Viktor: nem...az minden évben még pluszban jelenik meg...mert ugye a rezsicsökkentéssel még szarabb lesz a bevétel...
de mondom ezt már 2012 végén is lehetett tudni, amikor még nem volt benne a rezsidémon...
index.hu/gazdasag/2012/12/12/e.on/
F_Viktor
@bundi: Sejtettem, hogy még rosszabb a leányzó fekvése.
nyanya001
Ezeknek semmi sem drága !
Folyik a herdálás ész nélkül !
Manhattan
Az az igazság, hogy az emberek többsége addig jut el, hogy 1000 forinttal kevesebbet kell fizetni a rezsiért. Teljesen fölösleges dobálózni ilyen nagy számokkal, a magyarok 80%-a olyan buta, mint a föld!
Pálinkafőző Rézüst
Nem, összességében ennél sokkal, de sokkal többet!
Ébresztő magyarok!
Csizmás Kond
Ja persze, most mindenki okos, ügyes, zseni csak Orbánék a buták meg az élősködők és a csalók, ezért is voltunk annó válságban meg a csőd szélén.
Pálinkafőző Rézüst
@nyanya001: megint repül a bálna...:))) (marlintól plagizálva )
nyanya001
@Pálinkafőző Rézüst: Majd leesik ! :))
F_Viktor
@Csizmás Kond: A példák, a gyakorlat nem téged igazol.
Azonos időben voltunk válságban, mint pl. a csehek, a szlovákok, a németek, s most nézz körül, fényévekkel előttünk járnak. S ezt az előnyt azóta szerezték mióta Orbán mondja meg Magyarországon a tutit.
Pl. a MOL függetlenítésével mekkora bukóban vagyunk?
Dilettáns miniszterelnöktől csak dilettáns kormányra telik. Csodák nincsenek. Vagyis annyi van csak, hogy 4,5 év ámokfutás után - igaz inogva - még úgy, ahogy talpon az ország. De ez nem Orbán érdeme, hanem Bajnaié, az EU-é, az EU-s pénzeknek köszönhető.
Csizmás Kond
@F_Viktor: Azonos időben, vagyis program szerint...és mindez az eu-nak köszönhető...na meg Bajnaiéknak...egyre jobban csodállak...:)
intrepid
Nem kellett nekik Kupa Mihály, Nem volt elég jó Német Miklós, akkor örüljenek annak, akinek megszavazták a 75%-ot.
Grafix69
Az energia szektor eladása nem mai dolog volt , igazából azokat terheli a felelősség akik a saját zsebükre lobbizva eladták ezt az ágazatot szarér hugyért. Még a gyerekek is tudják mekkora felelőtlenség egy ilyen ágazatot függővé tenni nem hazai cégeknek.Nyilván az ,hogy az állam megpróbálja vissza vásárolni nagyon jó dolog , ez nem is lehet vita tárgya persze az már koránt sem mindegy mennyiért megy maga az üzlet. Kicsit megkésve történt ez és kicsit olyan ez is mint az eladása , valaki zsebbe is kap érte ez biztos. Tulajdon képen ez a cselekedet ( vissza vásárlás ) dicséretes dolog.
Fradigege
Gondatlanságból és megalomániából elkövetett lopás.+ majd reprivatizáció a haveroknak, ha már elült a csend.+felelőtlen, kapkodásból eredő szándékos károkozás!
Pálinkafőző Rézüst
"Az pedig tényleg csak hab a tortán, hogy az előkészítő anyagokból kiderült: a vásárlás után nem sokkal be akartak zárni két tározót kihasználatlanság miatt. Ezért tényleg érdemes volt megvenni azokat. "
Írja ezt egy immáron egy fütyeszközeli izé...
www.stop.hu/belfold/szazmilliardokat-herdalt-el-orban/1257080/
Na bakker...
alterego56
@Csizmás Kond: Olyannyira csődben voltunk hogy ijedtünkben 500 milliárd forintért még MOL részvényeket is vásároltunk 23 000 Ft/db áron. Ma 11500 Ft a MOL részvények ára, vagyis 250 milliárdot bukott az ország csak ezen. Legyen még neked itt bizonyságul két adat az AKK oldaláról, államadósság 2010 május 19,933.4 Milliárd forint, ennyivel adta át Bajnai a kormányzást. Államadósság 2014. június 24,786.9 milliárd forint. Forrás "www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy" Add hozzá a 3000 milliárd elzsarolt manyup pénzt is. S most kérj meg valakit aki el tud százig számolni hogy adja össze neked mennyi is Orbánék által össze hozott adósság. Ha a végeredmény 7.853,5 akkor jól számolt. Ekkora szarhegyet a Gyurcsány-Bajnai kormányok csak az "emúttnyócév" alatt hoztak össze. Orbánnak ez négy év alatt sikerült. Ebben is jobban teljesít.
Csizmás Kond
@alterego56: Ja adósság...és persze azért buktak meg Gyurrcsány meg utána Bajnai mert jók voltak...te egy zseni vagy...
F_Viktor
@alterego56: Vigyázz, a jobber hívők unortodox gazdaságtudományi tanulmányaiból még az ehhez hasonló matematikai alapműveletek is távol állnak, soha nem fogják megérteni.

Írod:
"Ekkora szarhegyet a Gyurcsány-Bajnai kormányok csak az "emúttnyócév" alatt hoztak össze."

Kiegészíteném, hogy ebben az "elmúltnyócévben" a világ nagy részén, köztük Magyarországon is végigsöpört egy gazdasági világválság.
F_Viktor
@Csizmás Kond: A bukta valós okának 80 százalékát Orbán hazugságai tették ki!
lajospapa
1990- Az állam rossz gazda, adjunk el mindent. Olcsón csak vigyék! Bevettük.
2010- Az állam jó gazda, vegyünk vissza mindent. Drágán. Bevettük.
A jövő?
Mikor végleg belebuktunk adjuk oda ingyen.
F_Viktor
@lajospapa: 1990: Veszteséges állami cégeket nem lehetett arany áron eladni, tovább finanszírozni (államilag dotálni) pedig nem lehetett.
karma1
@Csizmás Kond: Vedd mar eszre, hogy amikor Magyarorszag sz@rban volt, akkor MINDENKI sz@rban volt, a Nyugat is, mert azt ugy hivtak, hogy RECESSZIO!

Mondd, te nem ezen a bolygon elsz? Hol voltal az elmult 7 evben? Partertekezleten, oszt elszunyokaltal?
Tulipánfa
Orbán egy rendkívül tehetséges népbutító hatalomtechnikus. Azonban a megszerzett hatalommal nem tud gazdálkodni, ahhoz nem ért. Munkatársai megválasztásánál a hatalom megszerzéséhez való hasznosság volt a döntő, és a kézben tarthatóság. A kontraszelekció következményeit pedig imádói miatt az egész társadalom fizeti.
lajospapa
@F_Viktor: Akkor most minek vesszük vissza? Mondd, minden cég veszteséges volt amit eladtunk? Most jobb, hogy nincsenek? Vagy most azért kell visszavenni mert már jók? Biztos jók lesznek állami kézben? Mindent be kell venni, amit politikus mond? Mikor mely oldali mondja?
F_Viktor
Igen, az állami cégek nagy része veszteséges volt, o'szt volt ahol ezt bevallották, de volt, hogy nem verték nagy dobra mekkora állami dotációból tartották talpon.
Igen, ezért kellett ezeket a vállalatokat privatizálni. Amit elcsesztek, nem nézték meg a vevőket, rossz szerződéseket kötöttek.
Miért kell újra államosítani őket? Hogy újra lehessen privatizálni. Természetesen ennek is oka van, hiszen ismerjük Orbánt.
Vannak akik azt mondják, Orbán masszív szocializmust épít, vannak akik államkapitalizmust vizionálnak, én azt mondom, állami pénzen kőkeményen saját kapitalistáival (oligarcháival) kívánja az országot leigázni mind politikailag, gazdaságilag, kulturálisan.
Tehát most sem lesz jó kezekben állami pénzen, mert újra csak hitelekből, közpénzen lesznek ezek a cégek talpon maradni (lásd FŐTÁV), közpénzekkel kibélelve, törvények által biztosítva mutyikból élnek oligarchái.
bundi
@Csizmás Kond: bocsi cicamica
"Ja persze, most mindenki okos, ügyes, zseni csak Orbánék a buták meg az élősködők"
de ha belenézel abba amit előtted hivatkoztam...ezt már előtte is tudták...tehát nem csak most okos, ügyes, zseni aki számon kéri rajtuk ezt a kb 600 milliárdos buktát...valamint aki akkor is ilyen döntést hoz, amikor tudja hogy ezek lesznek a következményei, akkor az a legjobb esetben is csak buta szimplán...rosszabb esetben, ezt az aláírást anyagi ellenszolgáltatás (tudod ez az amikor visszaosztanak a pénzből az aláírónak ilyen léptékű ügynél pár 10 milliárdot) fejében teszi...mert ugye nem neki kell állnia a cehhet... ezt megteszik a hozzád hasonló tapsikolók...tudod ez minden magyar állampolgárnak csecsemőtől haldoklóig kb 60 ezerben fog fájni de ha csak az adófizetőket nézzük, akkor ez kb 120-150 ezer fejenként...mert ugye nem gondolod, hogy ezt a 600 milliárdot orbán beteszi zsebből a közösbe...inkább felvesz erre is jó húzós kölcsönt és ebből is lesz mire visszafizetitek kb 1000 milliárdos tétel...de szépen is hangzik...ugye cicus?
szandokan
@F_Viktor: @karma1: Abban az emútt nyócévben valóban volt egy válság, csak éppen Magyarország sokkal jobban megszenvedte, mint más nyugati országok. Miért is? Mert valakik legyengítették akkortájt...
szandokan
@Csizmás Kond: Úgysem fogják megérteni, szerintük a gazdaság most gyengült meg 2010 óta.
bundi
@alterego56: bocsika hogy közbekotyogok, de a medgyessy-gyurcsány-bajnai kombó igaz kb 10 000 milliárrdal növelte az adósságot 8 év alatt, de ebből 5000 még nem volt elköltve akkor amikor a kormánykereket magához ragadta a kisgömböc... tudod 3000 manyup, 1000 az mnb-nél, és 1000 továbbhitelezve a bankoknak...tehát gyakorlatilag ők 8 év alatt kb 5000 milliárdnak léptek a torkára...(és ebből kb 1500 volt az amit mint államilag támogatott lakáshiteleket, az orbántól örököltek, és nekik kellett kicsengetni)
tehát ennek a fényében kissé más a leányzó fekvése, ha figyelembe vesszük, hogy a kedves vezető ezzel szemben kb 4 év alatt elmulatta azt az 5-öt amit az előzőektől megörökölt, és még hozzácsapott másik ötöt...
tenytar.blog.hu/2011/06/22/allamadosag_szammisztika_avagy_hogyan_novelte_az_orban_kormany_az_allamadossagot
de javíts ki, ha valamit rosszul írtam volna...
bundi
@szandokan: halihó...
"Úgysem fogják megérteni, szerintük a gazdaság most gyengült meg 2010 óta."
ezt senki sem mondta...
eddig az egyik oldal azt szajkózta, hogy egyre nagyobb a córesz, a gazdaság lejtmenetben van, valamit tenni kéne, míg a kisgömböcék, meg kerekedtek a boldogságtól, mert ugye szerintük meg a gazdaság egyre fényesebb...meg felemelkedés, meg elrugaszkodás, meg szárnyalás, és aratás van azóta is...
de mint említettem az előbb is, javíts ki, ha valamit rosszul tudnék...örömmel venném
bundi
@Csizmás Kond: azért ez a csőd széle, kissé erős nem?
"ezért is voltunk annó válságban meg a csőd szélén."
mert hogy is volt?
sokan boldogok lennének (többek között a devizások) ha az ország most ís úgy tántorogna a csőd szélén, mint 2010 áprilisában...
napiarfolyam.hu/2010-04-15/
valamint akkor a gdp 26 095 milliárd Ft volt
www.elemzeskozpont.hu/content/2009-ben-63-sz%C3%A1zal%C3%A9kkal-cs%C3%B6k
akkori árfolyamon kb 99,22 milliárd euro...
és az adósság 19 323 milliárdnál volt
míg ma az euro kb 315 ft
napiarfolyam.hu/
a gdp 29 114 milliárd
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/gdn/gdn21312.pdf
azaz kb 92,425 milliárd euro
és az adósság 24 786 milliárd
@szandokan: esetleg segíthetnél mondom abban, hogy hol is a gubanc ebben a dologban...
bundi
@szandokan: hová lettél kistigris előbb még erre kolbászoltál...
www.kabirbedi.com/
csak hogy szebb legyen a reggeled...
namaste
ancika
@bundi: A MOL részvényeket konkrétan az addig le nem hívott IMF-hitelből vették. Tehát ha azt vesszük, hogy kamatos pénzből vették az egyébként akkor nagyon drága részvényt, akkor ki lehet jelenteni: duplán jártunk jól...:) (Már az unortodox matek szerint.)
Csizmás Kond
@F_Viktor: Orbánék...öszödön...80 %-ban...még mindig csodállak...
Csizmás Kond
@karma1: Ja recsesszió...és mond az egész világon kívül esik ausztrália ?
...amúgy én veled ellentétben élőben élvezhettem a jelenséget...
Csizmás Kond
@szandokan: ...nagyon okosak...annak a levét ittuk...:))
Csizmás Kond
@bundi: Szerintem fel sem fogod mit jelent az egész...és hiába is magyaráznám...
..." tudod ez minden magyar állampolgárnak csecsemőtől haldoklóig kb 60 ezerben fog fájni de ha csak az adófizetőket nézzük, akkor ez kb 120-150 ezer fejenként"
...és mond amit az angyalos szobor körül elműveltetek az kinek kár, vagy ott a te adód nem szerepel ?
Amúgy te személyesen hányszor és mennyit fizettél az ilyen ügyletek helyrehozása érdekében ?
almosd
Ebből is látszik hogy a németek nem hülyék ,csak azt lehet át ba...ni aki hadja magát és aki más pénzépel játszik.
mate03
@alterego56: Gratulálok!Helyettem is válaszoltál!
rugacs
Mindenki azt mond, azt állít, amit az érdeke megkíván.
Az "Átlátszó" sem tényeket közöl, hanem a saját véleményét, amivel a kormány ellenfeleit próbálja szítani.
Nekik meg ennél lényegesen kevesebb is elég, hogy kihirdessék a világ végét! :-)
Ezeket a primitív emberszabásúakat nem érdeklik sem az előzmények, sem az okok, kizárólag a lehetséges és esetleg bekövetkezhető negatív körülmények.
Azokat sztárolják.
Bizonygatnak és számolnak ... (abakusszal?), hogy mennyibe fog ez fájni minden magyarnak, de hogy az mennyibe fájt, hogy eladták nem magyar cégnek az energiaszektort szarért-hugyért a rohadékok, azt már nem tudják kiszámolni!
Mint ahogyan azt sem, hogy MINDENT eladtak, a teljes állami vagyont (amit mellesleg előzően tőlünk vettek el és államosítottak!!!), hogy szakadna rájuk az ég, csak 1 mocskos komcsi-mszp-s tolvaj kerülne a kezeim közé...!!!
Igen, ezek valóban átlátszóak és gerinctelenek.
Pedig én már '79-ben azt tanultam PG-ből, hogy épeszű nép idegen kézbe nem adja az energia szektort!!!
Ebből is látszik, egyesek a pénzért a saját anyjukat is képesek eladni, nem hogy a hazájukat!!!
Ti meg csak örvendezzetek és éltessétek eme szemeteket!!!
Hogy micsoda népek vannak...?!
bundi
@Csizmás Kond: azért fussál neki cicus...talán sikerül valami értelmeset kipréselni magadból...habár ahogy az eddigi teljesítményed figyelem...erre nem sok esély van...
tehát billentyűzetre fel...hajrá...
bundi
@rugacs: amiket írogattál abból nekem valami olyasmi jön le, hogy ezt nekem (is) szántad...tehát bátran rányomhattál volna a "válasz erre" -re
a hozzám hasonló "primitív emberszabásúakat" legalább ennyivel megtisztelhetnéd...
na jó de vissza az írásodra...mivel épp reggelizem, most nincs nagy hangulatom szétszedni...
az adatokat a ksh-tól, az akk-tól...és egyéb a fidesz kezében lévő helyekről emeltem be, csak hogy ne lehessen belekötni...
esetleg, ha te is elmondanád, hogy te mire alapozod azt a együgyű optimizmusod...megköszönném...
tudod ez nem világvége kiabálás...inkább hasonlítsuk ahhoz, mint amikor az egyszeri parasztnak próbálják elmagyarázni, hogy ne vegyen milliós plazmatévét devizahitelből a tanyájára, mert lehet hogy a vége az lesz, hogy viszi a bank az ólat-tanyát-szántót...
akkor sem jön el a világvége, csak az egyszeri ember nagyon elcseszi az életét az együgyűségével...ami mondjuk hidegen hagy, de mivel én is családos vagyok, emiatt az empátiám nem hagy nyugodni, amikor látom, hogy magával rántja a hülyéje (igen ezzel valakire célzok) a gyerekeit is...
de térjünk vissza az írásodhoz...nézzük konkrétumokkal...tudod én nem szeretek csak a levegőbe hörögni mint te..
például pécsen a vízmű régebben veszteséges, fenntarthatatlan pénznyelő volt... ezt egyesek meglovagolva (tudod a fideszes pávamadár) eladták a csúnya multiknak...(egyébként ha utánaolvasol...nem csinálták rosszul...sőt kimondottan jól járt vele a város...ezt el kell ismernem... csak a módszer ahogy csinálták...na az volt a zavaró)
és nemrég meg visszaállamosította ugyanaz a madár... na az nagyon gáz volt...ahogyan csinálta az is, és ami következményekkel járt ...na az főleg...
tehát kicsit több konkrétumot...
egyébként kíváncsian várom a válaszod...győzz meg, hogy alaptalan a félelem...
bundi
@Csizmás Kond: cicamica ne szégyellősködj...bujj elő... tudom hogy itt sunnyogsz...eddig 5-10 perc volt a reakcióidőd...tehát lássuk sikerül e meggyőznöd, hogy rosszul látom a dolgokat...
karma1
@Csizmás Kond: Nem tom mi volt Ausztraliaban, de nalunk 2 ev alatt 15 hitelintezet dolt be, vitte az emberek penzet, ami itt is a betetesek penze volt, takarekolva a nyugdijas evekre. Nagyon sok vallalkozas bezart, a megszunt exportoktol igenis mi is szenvedtunk, en is megertem egy cegbezarast , utcarakerulest. Igaz, vegkielegitessel es teljes tamogatassal a szakszervezet es az allam reszerol.

Tudod, a vilag nagyon sok reszen muxik a szocialis halo, az embereket nem nezik tappenzcsalonak, nem kuldik az utcara, nincs hajlektalan, nincs ehezo.

Ha megszorulsz, kapsz atmeneti segelyt, amit akkortol kell elkezdeni visszafizetni, amikortol dolgozol, akkor is minimalis torlesztessel. Kapsz ingyenes jogi tanacsot, segitenek munkat talalni, azonnal kapsz lakhatasi tamogatast.
A recesszio alatt ment fel az AFA (GST) 12.l5 %-rol 15 %-ra, aminek senki sem orult, de mindenki szo nelkul befizeti.
Felmentek az ingatlan arak, megszunt a "nulla onreszes" lakashitel, az elelmiszerek ara az elmult 6 evben 40 %-kal ment fel. Az aram es az uzemanyag ara szinten felment, az arame 3x egy evben, az uzemanyag az elmult 14 evben 120 %-kal.

Hogy tudd: MINDENHOL volt recesszio, ebbol senki nem maradt ki, csak eppen attol fuggott minden, hogy melyik orszag hogyan kezelte ezt.

Aki tudta kezelni, az 2-3 ev alatt jobb helyzetbe jutott, aki nem tudta kezelni, - mint ahogy mi magyarok sem a mienket - azok lesznek a sereghajtok.

De ezt neked ugyis magyarazhatnam, akkor se ertened meg, mert nem AKAROD megerteni, csak fujod a magadet. En sajat tapasztalatbol. a sajat zsebemrol (is) beszelek, nem legbol kapottak az adataim...
Meggyozni meg veletlenul sem akarlak, mert esetleg ez a ket iranyzat osszekavarodik a fejedben, aztan majd nem tudsz a partertekezleteteken jol nyilatkozni a vezirnek, oszt meg visszaveszik a parttagsagidat...
Yoda69
Mi ez ha nem hutlen kezeles?
Remelem ezert orban es bandaja a sitten fog megrohadni.
rugacs
@bundi: Nem neked írtam, mert nem is olvastalak...
Másrészt, ugyan kérlek, írd már le, KI és MIKOR? próbálta az "egyszeri parasztnak próbálják elmagyarázni, hogy ne vegyen milliós plazmatévét devizahitelből"???
Eső után köpönyeg???
Tégy már ide légyszi egy linket, hogy a válság kitörése előtt KI és MIKOR tett erre bármilyen próbálkozást??!!
Persze arról én is olvastam, hogy az Unió-ból már 2008 előtt jöttek olyan figyelmeztetések a kormány felé, hogy korlátozzák a deviza hitelek folyósítását, de érdekes módon az akkori kormány a füle botját sem mozdította erre...!!
TE nagyon okos...!!
A saját példádat próbáld végig gondolni...eladnak egy évek óta veszteséges valamit, amit az "okos" nyugati multi nyereségessé tesz.
Vajon hogyan lett veszteséges?
És...te honnan tudod, hogy valóban veszteséges? Te voltál a főkönyvelő?
Vagy olvastad az újságban? Ha, ha, ha :-))))
Követeled tőlem a bizonyítékokat, ahelyett, hogy a saját eszedet használnád.
Már ha van...(?!)
NEM FOGOK BIZONYÍTANI SEMMIT!
Felesleges, idő pocsékolás, nincs is annyi időm, hogy az őskortól magyarázzam a történelmet csak azért, mert hiányoztál a töri órákról, vagy mert agyilag a gazdaságtant és a politikát nem bírod ésszel felfogni.
Ráadásul felhoztál 1 (egy!!) példát a több ezerből!
Ha az "ismereteid" kizárólag a rokonszenves firkászmányokból ered, de a szemedet és az eszedet sosem használtad, akkor nincs mit bizonygatnom.
Nekem is megpróbálták beadni, hogy a cég, amit mi építettünk és üzemeltettünk, év tizedek óta veszteséges, állítólag már az építése óta az volt. De ha jól gondolom, már az építése kigondolása előtt az volt... :-))))
Veszteségessé tenni egy nyereséges céget egy pillanat műve (csak le kell nyúlni az alaptőkét) és kész.
Sok esetben ezek a lenyúlások nem a véletlen műve volt...
Na mindegy, neked ez úgy is magas...
human
Ha mi ennyit vesztettünk rajta, akkor a Gazprom biztos nyert.
Azért gyanús, hogy miért kellett alapos előkészítés nélkül egy atomerőmű építésbe beleugrania a kormánynak. Mit várhatnak cserébe Putyintól? Nagyon kényszerlépésnek tűnik ez az alaphangon 6000 milliárdos beruházás (ami majd 10 ezer milliárd lesz a végén).
A jelenlegi államadósság 24000 milliárd felett van a jól tudom.
bundi
@rugacs: átlátszóra senki nem hivatkozott, de a ténytárra például én...és a másik... milyen dolog, hogy hozzászólsz egy cikkhez, úgy hogy közben bele sem olvasol, és az előtted szólókba sem.. ez max annyit jelenthet, hogy tojsz mások véleményére, mert a lényeg az, hogy elmondd a sajátodét és kész...
dehát nézzük mit is írtál...
"Másrészt, ugyan kérlek, írd már le, KI és MIKOR? próbálta az "egyszeri parasztnak próbálják elmagyarázni, hogy ne vegyen milliós plazmatévét devizahitelből"???
Eső után köpönyeg???"
index.hu/gazdasag/2012/12/12/e.on/
ez 2012 december...az aláírás előtt...
index.hu/gazdasag/2013/01/15/e.on/
ez 2013 január még ekkor is vissza lehetett volna táncolni...
olvsad el őket...tanulságos...és a paraszt mégis aláírta...
de mint mondtam ne csak nagy vonalakban osztogasd az észt... te is tegyél be légyszi valamit a közösbe... a másik neveden sem tetted ezt, ott is csak a nagy hörgés jött tőled...semmi konkrétummal...és akárhányszor kértelek erre, utána napokra hetekre eltüntél...aztán jött ez az új neved...
de hát a rossz szokásaid nem tudod levetkőzni ugye?
de a kedvedért...
index.hu/gazdasag/vilag/2011/10/20/mindenki_maskent_csinalja/
vagy szemezgess innen...
www.google.co.uk/search?q=deviza+hitelek+foly%C3%B3s%C3%ADt%C3%A1s%C3%A1nak+korl%C3%A1toz%C3%A1sa&oq=deviza+hitelek+foly%C3%B3s%C3%ADt%C3%A1s%C3%A1nak+korl%C3%A1toz%C3%A1sa&aqs=chrome..69i57.18580j0j7&sourceid=chrome&es_sm=122&ie=UTF-8
tehát fuss neki mégegyszer...
szerinted ha nekiállnak korlátozni a viktorkád kedvenc hitelét, mi hörgés lett volna a válasz a páholyotokból...elvégre szerintetek...
„Mindenkinek alkotmányos joga, hogy hülye legyen.” emlékszel még erre?
de mindegy...
"Persze arról én is olvastam, hogy az Unió-ból már 2008 előtt jöttek olyan figyelmeztetések a kormány felé, hogy korlátozzák a deviza hitelek folyósítását, de érdekes módon az akkori kormány a füle botját sem mozdította erre...!!"
esetleg valami hivatkozás, mikor is...
human
@bundi: Ugyan már. Pár százmilliárdon nem veszünk össze. Nekem a fele is elég :)
bundi
@rugacs: de folytassuk...
"A saját példádat próbáld végig gondolni...eladnak egy évek óta veszteséges valamit, amit az "okos" nyugati multi nyereségessé tesz.
Vajon hogyan lett veszteséges?
És...te honnan tudod, hogy valóban veszteséges? Te voltál a főkönyvelő?
Vagy olvastad az újságban? Ha, ha, ha :-))))"
nol.hu/belfold/20130223-mit_er_egy_vizmu__ha_pecsi_-1368943
igen olvasgattam, valamint még dolgoztunk anno a sueznek... és ott éltünk...jártunk azokra a meccsekre amit a franciák szponzoráltak és halgattuk azokat a koncerteket rendezvényeket amiket szintén...
tehát akkor most te jössz mint külsős honnan tudod, hogy értelmes dolog volt elhajtani a franciákat?...
egyébként ezt az egyet írtad egyedúl nagybetűvel...
"NEM FOGOK BIZONYÍTANI SEMMIT!"
ez jelent valamit? netán azt hogy nem tudsz te semmit?
bundi
@human: és ez az akk álltal kozmetikázott anyag...ennél valószínűleg sokkal több a tényleges összeg...
mert ugye az akk vezetője sem egy grál lovag...
www.atlatszo.hu/2013/04/02/kis-oligarchatarozo-torocskei-istvan/
olvasgasd tanulságos...
rugacs
@bundi: Szóval szerinted a válság 2012-ben kezdődött?
Eddig úgy tudtam, hogy 2008 októberében (nálunk akkor jelentették be).
Látod pont erről beszéltem, hogy aki nem követi a történelmet, annak felesleges bármit magyarázni.
Pedig láthatóan lenne időd, hiszen folyamatosan itt ülsz ...
Nekem meg van más dolgom is, mint egy vak és tudatlant okosítsak :-)
Ja és lehet, nem tudok semmit.. :-)
Az biztos, hogy én nem az átlátszók szavának adok hitelt..., meg az olyanoknak, akik részt vállaltak az ország lerombolásában és kiárusításában.
Ha inged, vedd magadra.
bundi
@rugacs: épp off-os vagyok, úgyhogy időm mint tenger...
légyszi okosíts? kinek a szavára adhatok? ki tudja a tutit...
dobj egy linket, és b izonyítsd be mégsem vagy olyan buta mint amilyennek teteted magad...
"Látod pont erről beszéltem, hogy aki nem követi a történelmet, annak felesleges bármit magyarázni."
nem beszéltél te semmiről, csak nyomtál egy kis általános maszlagot tények nélkül...
ja és ezt...
"NEM FOGOK BIZONYÍTANI SEMMIT!"
és látod... magamra veszem... tehát okosíts...
bundi
@rugacs: egyébként téged nem érpatakról szalajtottak?
ott dívik ez a hozzáállás, de nagyon...
www.hir24.hu/nagytotal/2014/08/11/szabadidejeben-buzifelvonulasra-jar/
Senara
Vitatkoztok a semmin , megvette és az állam bukott 600 milliárdot , kinyert rajta , ,mert valaki nyert ? Találgathatunk ... az is borzalmas , hogy ilyen megtörténhet hazánkban ... borzalmasabb ha tudatosan történt ... mert ugye Krisztus koporsóját se őrizték ingyen ...
F_Viktor
@szandokan: Írod:
"Abban az emútt nyócévben valóban volt egy válság, csak éppen Magyarország sokkal jobban megszenvedte, mint más nyugati országok. Miért is? Mert valakik legyengítették akkortájt..."

Nem is a Nyugat-európia országokhoz hasonlítottam a gazdasági világválság magyarországi hatását és következményeit, hanem a térségünkhöz. Úgymint Szlovákia, Csehország, Szlovénia, Lengyelország!

Igazad van, tényleg valaki "legyengítette", azaz leamortizálta az országot, mégpedig az ellenzékben lévő Orbán!
Pl. a 2008. márciusi népszavazással, ezzel meghiúsítva az egészségügy és a felsőoktatás reformját!
Eltelt azóta 6 év, s ezekkel az ágazatokkal a fityesz még ma sem tud mit kezdeni, de a három igennel szavazók is csak annyit értek el, hogy a gyurcsányi 350 forintos vizitdíj helyett ma már MINDEN adózó ennek 10-15-szörösét fizeti, valamint a havi 5 ezer forintos oktatási díj évi 300 000-1 000 000 forintra emelkedett!

Hatalomátvételének érdekében Orbán az öszödi beszéd kiaknázásával pedig politikai káoszt teremtett.
F_Viktor
@bundi: Oicit pontosítanék:
A 2008-as IMF hitelből 2010 áprilisáig a baloldali kormányok 3 715,4 milliárd forintot hívtak le.
Ebből 364 miliárdot az MNB hívott le, valamint 910 milliárdot mint kormányzati betétként szintén az MNB kezelt.
Tehát a válságkezelést 2 444 miliárdból meg lehetett oldani.

A le nem hívott IMF hitel összege (amit később az Orbán-Matolcsy kettős költött el (tőzsdézett el, stb) 1 710 milliárd forint volt.
Orbánék eltapsolták a 3 000 milliárdos MANYP-tagok vagyonát, folyamatosan dobják picra az államkötvényeket. O'szt itt vannak még ezek az orosz homályos hitelfelvétel.
bundi
@F_Viktor: köszi, de ha egy kérésem lehet, nem nyomjatok rám tetszik-et... igazából elég nehéz kimazsolázninéha ki az aki válaszol ...
és mint írtam nem a tetszik miatt írogatok ide...de köszi mindenesetre a támogatást ...
Dr. Felipe
Akkor ez bizony hűtlen kezelés és hazaárulás egyben. Ezért egyszer sok sok évet fog kapni vicctor.
Manhattan
Majd Schiffer András feljelenti... Vagy nem?
Manhattan
Na, álljon már meg a menet! Sukorónál, ahol a csere nem is jött létre, mennyi lett VOLNA a veszteség? Talán 1 milliárd?
Itt meg 600 milliárd forint közpénzt herdálnak el megtámogatva rendesen a "gyűlölt" multikat/külföldieket. A politikai lózungszöveg sem stimmel, de nagyon nem! CSAK A BÍRÓSÁG ÍTÉLETÉRE ADTÁK KI A SZÁMOKAT, AZT SE FELEJTSÜK, TITOKBAN AKARTÁK TARTANI A DISZNÓSÁGOT.
Ügyészség! Munkára fel!
Csizmás Kond
@karma1: ...magyarázhatod...legalább te értenéd...
A recesszió gazdasági visszaesést jelent márpedig ilyen nem volt csak kereskedelmio spekuláció, szóval ha nem megdumálni akarnál akár kér mondatban is leírhattad volna.
A világ nem gazdaságilag gyengült, hanem túlszaporodott és túlköltekezett. Olyan országok vannak, hogy több élelmet dobnak ki naponta mint amennyit egy másik el tudna fogyasztani, szóval ilyen langya dumákkal ne próbálj etetni.
Csizmás Kond
@bundi: Mindig válaszoltam, kivéve a személyeskedést tehát nem bujkálok, csak unom a süket dumát. ...szóval nekem ennyi az értelmem és ahogy látom sokatoknak ugyanennyi, különben nem a propin gazdálkodnátok hanem a parlamentbe, úgyhogy hagyjuk az értelmet.
qxy
Japánok terveztek egy nyomozó-robotot, ami elkapja a tolvajokat. Be is
vetették három országban.
- Japánban öt perc alatt elfogtak 100 tolvajt.
- Az Egyesült Államokban öt perc alatt elfogtak 200 tolvajt. Majd Budapestre vitték a parlamentbe és valaki ellopta a robotot.
karma1
@Csizmás Kond: Szoval szerinted csak egy "kereskedelmi spekulacio" meg "tulnepesedes" "tulkoltekezes " okozta a recessziot...

Ehhez az orbitalis hulyeseghez nincs mit hozzatenni...(Mert ezek szerint Kinaban kezdodott az egesz, hiszen ott nepesednek tul... Pedig te is tudod, hogy egyaltalan nem ez tortent...)

Az elmeleted elegge hajaz a Fuhrer "eletter- politikajara", nemsokara biztos elorukkolsz a fajelmelettel is...(Ugye te a Harom kismalac helyett a Mein Kampf-ot lapozgattad gyerekkorodban? Mert nagyon ugy nez ki...:o((((
rugacs
@Senara: A borzalmas inkább az, hogy vissza kellett vásárolni azt, amit eladni sem lett volna szabad!!
Főleg nem külföldinek!
rugacs
@F_Viktor: Értem, szóval 2008-ig egy fillér adóssága sem volt az országnak...hiszen csak ezzel az általad említett pitiáner összeggel kellett számolni az új kormánynak.
www.mnb.hu/A_jegybank/eu/hitelmegallapodas
De azért ha ilyen pontos adataid vannak, kérlek mond már meg, mégis mire költötte ezt a csekély összeget az mszp?
Egyáltalán elég volt nekik arra a másfél évre?
bundi
@rugacs: olvasd el amire valaszoltal es fuss neki megegyszer...
szandokan
@bundi: Neked kár bármit is írnom. Olyan vagy, mint rézüst, legfeljebb nem efftássozol...
Törölt felhasználó
@rugacs (23:48):
A válság utáni GDp beszakadást fedezte(leti linken megnézheted) belőle és ha nem vette volna fel, akkor ma 300ft lenne egy chf...Mellesleg nem hivták le az egészet viszont a fidesz igen...
epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00115

Ja és ha már chf-nél tartunk 2010-ben 185ft volt egy chf, hozzáteszem a válság után már jóval. Ma mennyi is?. Elmondanám, aki 150-en vette fel és 185-öt fizetett még az is jobban járt, mint a forint hitellel. 185-ről jöttünk 255-re és a bankkok ellen hirdetünk háborút, miközben aki okozta 600 millás kastélyokban ünnepli magát...

Elvettek 3000 milliárd magánynyudijat, ami most nem a nyugdíjkasszában van, hanem sehol.. A külső csilivili felújításokat/fejlesztéseket a gonosz eu álta 97%-ban. Igen lett 400e közmunkás, nőt a csökkent a munkanélküliség, csak ezek az emberek nem termelnek gdp-t, hanem utcát sepernel, előtte viszont a gazdaság valós szereplői voltak.

Sajnos a habony árpád féle csoda mögött egy szarkupac van. Nem lesz minden évben 3000 mmillárdos plusz bevétel innen-onnan..., vagy online pénztárgép, paksi szerződés. legmagasabb áfa az unióban.. Nem lehet örökké nadrágszíjat húzni és szép meséket előadni azzal hitetni egy népet, hogy mindenki hülye csak mi nem...
Csizmás Kond
@karma1: Persze hogy azt mert az ilyen egyoldalú felfogással rendelkező embernek hiába is magyaráznál egyebet.
rugacs
@ziziplanet: Ha 2008-ban kezdődött volna Magyarország történelme, talán még igazat is adnék neked.
Azonban eddig minden magyarázat azért sántít, mert úgy tűnik, ti sosem vettetek fel hitelt, mert fogalmatok sincs, hogyan működik...!!
- Ha felveszel X kölcsönt, azt ugyanennyiért már nem tudod vissza adni!
- 2008 előtt is már óriási volt az ország adóssága, pedig akkor még nem is volt válság...!!
- nem válságos időben kisebb adósságot könnyebb kezelni, mint válság idején lényegesen magasabb eladósodást.
- ha van jól fizető munka, akkor nagyobb kölcsön is könnyebben fizethető, mint ha nincs munka, nincs tartalék, van viszont magasabb törlesztő részlet!
- ráadásul a kölcsönöknek feltételei vannak, azt nem fizetheted vissza holnap egyben csak azért, mert akkor van rá kereted...!! Azaz visszafizetheted, de nem éri meg, mert annyi szart tesznek még rá, hogy belegárgyulsz!
MÁSRÉSZT!
A gazdasági válság annyit tesz, hogy túltermelés van, vagyis több a kínálat, mint a kereslet!
Azért lettek (többek között) többen munka nélkül, mert a megtermelt termék eladhatatlan.
S mivel az Unio előírja, miből mennyit termelhetünk, ha nem keres a kormány másfele piacot, akkor nem is lesz értelme termelő munkát végeztetni.
Tehát vagy lesz egy csomó munkanélküli, akit a kevés termelőnek kell ingyen ellátnia, vagy adnak nekik olyan munkát, ami ugyan nem termel GDP-t, de szükség van rá és fizetnek is utána.
Én mint dolgozó, a hátam közepére sem kívánok még több ingyenélőt!
Tehát nagyon szép amit leírtál, csak azt nem érted, hogy mi miért van!
És ez csak a felszín...
Amikor azt írjátok, hogy Ó csak ennyit vettek fel, amit ennyiből vissza lehet fizetni, az egy óriási marhaság!
Ráadásul, aki nyugatra termel euróért, az nem lehet nagyon elkeseredve, hogy 300 az euró, nem pedig 185!
GONDOLKOZZ!
rugacs
@bundi: Te tényleg azt hiszed ez telefon, hogy minden beszélgetésbe beleszólsz?!
Én nem vagyok gyógypedagógus, hogy ostoba kölykök értelmi szintjét csiszolgassam!
Én abból indulok ki, hogy mindenki eljutott már arra az értelmi szintre, hogy tud gondolkodni.
Aki úgy gondolja, ez túl sok elvárás, menjen vissza az elemibe!
Csizmás Kond
@karma1: Na látos ha nincs téma válasz semszületik.
A váslág egy fogalom és ma már politikai fegyver. Nincs válság csak és nem is lehet ugyani az csak olyankor tud jelenkezni amikor bedől az ipar, márpedig ennél fejlettemm technológia soha ne volt. Válság lehet egy háorú után amikor mindent lebombáznak vagy katasztrófa esetén de nem úgy ahogy neked beetették.
rugacs
@Csizmás Kond: Némileg sántít a válságról alkotott elméleted. Mert:
- szuper fejlett technológiából kifolyólag minden termelés robotizált, így felszabadul egy csomó emberi erőforrás.
- mivel minden automatizált (a szuper fejlett technológia miatt), a felszabadult emberi erőforrás okozata: drasztikusan emelkedő munkanélküliség.
- mivel a tömegtermelés az emberek számára gyártotta a rengeteg terméket, azonban az embereknek nem lesz munkájuk, nem lesz pénzük, felélik a tartalékaikat, s előbb-utóbb csak minimális mennyiséget vásárolnak (lévén nem lesz miből!)
- a gyárak termelnének, de nincs kinek, nincs pénz, nincs kereslet.
- lesznek marha gazdag gyárosok, és marha szegény munkanélküliek.
- de csak egy darabig, mert mivel túltermelés lesz, egy idő után leállnak a teljesen automatizált gyárak is, mert nem fogy el a termék.
Folytassam, vagy ennyiből is érted?
Mellesleg a válság megoldására eddig 2 megoldás volt:
1, megpróbáltak eladhatóbb terméket gyártani
2, fegyvergyártás (azt ugyan nem eladásra csinálták, hanem felhasználásra, mert megpróbálták a világot újra felosztani).

Én is tudok egy békés megoldást a válság kezelésére, de azt még soha sehol sem alkalmazták, és soha nem is fogják önszántukból.
F_Viktor
@rugacs: Nem bírtam végigolvasni @ziziplanet: -nek írtakat, fájt az a sok butaság amiket összehordtál, ezért csak két dologra reagálok:

Írod:
"2008 előtt is már óriási volt az ország adóssága, pedig akkor még nem is volt válság...!!"

A válság óta eltelt 6 év. Azzal kellene foglalkozni, hogy régiónk országai gazdaságilag, életszínvonalban miért hagytak állva bennünket?
Mi az oka, hogy szabadságharcunk az államadósság ellen csúfos kudarcba fulladt, annak ellenére, hogy beáldoztuk érte a MANYUP-tagok 3 000 milliárdját, s még ki tudja hány új adót? Mindezt közvetlenül a Zemberek zsebéből!
Két grafikon:
wapbooks.tuti.hu/kepek/allamadossag_nominal1.jpg
wapbooks.tuti.hu/kepek/allamadossag_gdp.jpg
S ez még a 2013-as adat, azóta még rosszabb a bizonyítványotok.
Kormányváltáskor az államadósság a GDP 79,8 százaléka volt, idén áprilisban 82,9 százalék!
Kormányváltáskor az államadósság 18 930 milliárd forint volt, idén áprilisban 24 487,4 milliárd forint!

Írod:
"A gazdasági válság annyit tesz, hogy túltermelés van, vagyis több a kínálat, mint a kereslet!"

Kevered a szezont a fazonnal, a Nagy gazdasági világválságot (1929-33) szokták túltermelési válságnak is nevezni, ami így teljesen nem igaz, mert a túltermelésnek is oka volt.
Az első világháború után inkább kimerültek a gazdaságok, sőt, a kevés emberi erőforrás és anyagi javak voltak a jellemzők. Kirobbanásáért okolhatjuk a FED alapkamat emelését, ami a tőke USA-ba beáramlását eredményezte, így a közvetlen ok a globális defláció okozta.
Ezt az alapállapotot fejelte meg a gazdasági recesszió, az újabb ipari forradalom, ami eredményezte a túltermelési válságot.

A Gyurcsány kormányzására tehető 2008-as világgazdasági válság előzménye a 2006-os amerikai jelzáloghitel válság, az az amerikai ingatlanpiac válsága, a FED alacsony alapkamata, a CDS-ekkel való kereskedés, a hitelező bankok subprime politikája.

Tehát a 2008-as válságnak köze nem volt a túltermelésnek, ennek oka a pénzügyi-, a...
F_Viktor
@rugacs: Folyt...

Tehát a 2008-as válságnak köze nem volt a túltermelésnek, ennek oka a pénzügyi-, a hitelválság.
rugacs
@F_Viktor: Valóban az oka pénzügyi volt, az eredménye lett amit írtam...egyikből következik a másik, csak neked nem tűnt fel...mindegy.
Nem magyarázom, mert nem érdemes, csak fújod a marhaságokat...
Te csak fújod, hogy mennyi idő telt el, holott az is lényeg, hogy jutottunk ide és miért.
Mert a fajtádnak csak az volt a fontos, hogy hitelből jól, még jobban éljen már a válság előtt is. Már előtte felvettek akkora hiteleket, hogy abból az életben nem mászunk ki.
Hogy más országok miért nincsenek ilyen szarban?
Mert ott más volt a vezetők mentalitása.
Nekünk itt volt Gyurcsány meg a többi szarházi, ő jól betett nekünk.
Máshol ilyen gazember nincs. Mázli nekik.
Az államadósság idézeted is csak azt bizonyítja, gőzöd sincs arról, hogy működnek az adósságkezelések.
Mindegy hagyjuk, mert lassan már megint röhögő görcsöt kapok tőled... :-)
Nyilván az "elv" társaid is annyit konyítottak az ország irányításához, mint te, azért tartunk itt. Ő felveszi és elkölti a hitelt, a következő meg majd helyette visszafizeti!
Az O.V. meg igyekszik olyan gazdaságot és irányítást kialakítani, hogy ezek a szarháziak az életbe vissza ne tudjanak jönni!
Én támogatom őket ebben a törekvésükben, hibáik ellenére!
Nem őket szeretem, azokat gyűlölöm!!!
rugacs
@F_Viktor: Azon töprengek, te tényleg ilyen ostoba vagy, vagy csak megjátszod magad?
Írod:
Kormányváltáskor az államadósság a GDP 79,8 százaléka volt, idén áprilisban 82,9 százalék!
Kormányváltáskor az államadósság 18 930 milliárd forint volt, idén áprilisban 24 487,4 milliárd forint!"
Szóval mi következik (nekem) ebből?
AZ, hogy az mszp-nek válság nélkül sem sikerült eladósítás nélkül kormányoznia!
Mert az ország adósságállománya 2002-ben 7965,4 milliárd forint volt!
Tehát 8 év alatt (ami NEM válságban zajlott!!) közel 11 ezer milliárd adósságot halmoztak fel.
A Fidesz az elmúlt 4!! év alatt (végig válság idején!!!) 5,5 ezer milliárdot tett hozzá!! Miközben a meglévőt is törlesztette, kezelte!!!
Költői kérdésem: vajon az mszp-nek mennyi kellett volna ugyanezen idő alatt felvennie, ha a nem-válság idején is a dupláját vette ennek fel, amikor ráadásul még lényegesen kisebb adósságot is kellett törlesztenie???!!!

ÉS TE A FIDESZ KORMÁNY VÁDOLOD TÉKOZLÁSSAL???
Ha legközelebb számokat vetsz papírra, előtt vegyél már elő legalább egy abakuszt!!!
kukac50
A hűtlen kezelés büntetendő cselekmény!
A Kormányfőre is vonatkozik a törvény!
F_Viktor
@rugacs: Túltermelés nem volt, a pénzügyi válság harmadik következményeként a vásárlóerő tűnt el a piacról (miértet felesleges neked, akinek lövése nincs a közgazdasághoz részletezni!).

Szerinted a baloldali kormányok az elmútnyócévben nem törlesztették minden évben a soros államadósságot? Szerinted nem fizették a a fityeszes hagyatékot, pl. az államilag támogatott lakáshitelek évenkénti milliárdjait?

Írod:
"Tehát 8 év alatt (ami NEM válságban zajlott!!) közel 11 ezer milliárd adósságot halmoztak fel.
A Fidesz az elmúlt 4!! év alatt (végig válság idején!!!) 5,5 ezer milliárdot tett hozzá!! Miközben a meglévőt is törlesztette, kezelte!!!"

1) A fityesz 4 éve válságban kormányzott? :-)))) Jót röhög rajtad a világ, de részedről elég lenne ha csak a régiónkban néznél körül.
Igazságod csak annyi, hogy 5 éve fityesz válság sújtja Magyarországot.
2) A 10 800 milliárdos elmúltnyócévéből vonjuk le azt az 1 274 milliárd forintot amit az MNB-ben örökölt a fityesz 2010-ben, így a "sara" 9 526 milliárd. 8 év, ebből 2 év válságban!
A fityesz kereken 4 év alatt összehozott 5 557 milliárdot, + megfejelte a MANYUP 3 000 milliárdjával, az 8 557 milliárdocska.
Tehát a baloldalnak van 969 milliárd előnye, viszont a fityesznek van 4 év hátránya, valamint halandó ember nem tudja, hogy mennyi van az MNB-nél, mekkora a devizatartalékunk, s mi a helyzet a putyini hitel körül.
Ergo legyetek qrvára csendben!
rugacs
@F_Viktor: Hát öcsém, már nem csodálkozom :-))
Számolni sem tudsz. De miért nem használsz abakuszt? Nem tudod, hogy kell?
Nem te voltál a fletó pénzügyminisztere:-))))
Eddig bizonyítgattad a pénzügyi válságot, amire most azt írod, nincs is.
Mindegy, hiteltelen vagy... :-)
archivum.magyarhirlap.hu/gazdasag/tragikusan_felduzzadt_az_allamadossag.html
De ne törődj vele, én sem törődöm veled, de azért jót röhögtem ezen a sok zagyvaságon, amit itt összehordtál ..
:-)
Szerintem írj egy krimit, lehetne a címe: "Az eltűnt Vásárlóerő, avagy Válság márpedig nincs is" címmel? Elmeháborodattaknak ajánlva! :-)
Én azért próbállak megérteni: más balosok is meggárgyultak már, mikor rájöttek, ebben az életükben már sohasem uralkodhatnak többet ebben az országban.
Nyugodj békében szegény elmeháborodott..!! :-)
rugacs
@F_Viktor: Te honnan veszed az infóidat? Már a sokadik oldalon olvasom:
"A Fidesz kormányzása alatt – 1998-tól 2002-ig – hazánk GDP-arányos államadóssága 62 százalékról 53 százalékra csökkent. - See more at: archivum.magyarhirlap.hu/gazdasag/tragikusan_felduzzadt_az_allamadossag.html#sthash.gw2bKuFD.dpuf"
fn.hir24.hu/gazdasag/2011/03/02/tevhitek_magyar_allamadossagrol/
demokrata.hu/ujsagcikk/elszallt_az_allamadossag/
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=439942
www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100225-a-fidesz-es-az-mszp-az-elmult-nyolc-evrol.html

Van egy szép magyar közmondás: Tanulj tinó, ökör lesz belőled!
Akármit is csinálhatsz, belőled már biztosan nem lesz!
F_Viktor
@rugacs: Ez kevés amit halandzsázol, konkrétum semmi.

Biztosan azt is tudod, ha Németországban még tartana a világgazdasági válság, akkor bizony az exportunk nem húzna semmit a gazdaságon (ahogyan 2008-2009-ben sem!)?
DE! Ha tartana most is a világgazdasági válság, akkor tudna Szlovákia ilyen gazdasági mutatókkal büszkélkedni?

wapbooks.tuti.hu/kepek/szlovakia.pdf

Avagy ha tartana most is világgazdasági válság, akkor tudna ilyen gazdasági mutatókat produkálni Csehország, Szlovákia, Lengyelország?

www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20131028-igy-huztak-el-mellettunk-a-szlovak-munkasok.html

Igen, a válság - minden értelemben, gazdaságilag, politikailag, kulturálisan - régiónkban csak nálunk, Magyarországon, Orbánnak köszönhetően csak itt van még most is!
Tudom, hogy egy ilyen szolgalelkű trollnak nehéz ezt elviselni, de tudatlanságodnak köszönhetően megérteni sem egyszerű, mert nem azt hallod, mint Kubatov tanfolyamain, de a tények makacs dolgok.
F_Viktor
@rugacs: "A Fidesz kormányzása alatt – 1998-tól 2002-ig – hazánk GDP-arányos államadóssága 62 százalékról 53 százalékra csökkent. "

Ó, mily nagy az Isten állatkertje...
Összefutottam már jó pár agyukat homály borította trollal, de te bent vagy az első ötben!

Ha már ilyen eredményesen tudsz Googlezni, elárulod, hogy milyen gazdasági világválságról hadoválsz Orbánnal kapcsolatban ha a nagy Vezír 4 év alatt 9 százalékponttal CSÖKKENTETTE az államadósságot? :-))
Törölt felhasználó
@rugacs: "@ziziplanet: Ha 2008-ban kezdődött volna Magyarország történelme, talán még igazat is adnék neked."

Én nem az a vitapartner vagyok, aki mindent feketén-fehéren lát, egy szóval nem mondtam, hogy az előző kormányok hibátlanok voltak.
A történelem szót pedig nem használnám 5-10 éves visszatekintésben. Ugyanis ezt múltnak hívják. A múlt és a történelem között az a különbség, hogy az utóbbi igazolható tényeken alapszik. Nem a szavag fogalmán szeretnék lovalgolni, hanem arra szeretnék rámutatni, hogy még a közeljövőben könnyen változhat a múlt megítélése. Ebbe nálam természetesen az is beletartozik, hogy na bumm ugyan ellent mond a közgazdaság alaptételének, hogy "nincsen ingyen ebéd", de lehet a fidesznek is bejön az unortodox politika. De az is lehet, hogy az "elmúlt 8 év" sok minden rossz volt, de alapértékeiben sokkal jobb volt annál, ami most van.

"Azonban eddig minden magyarázat azért sántít, mert úgy tűnik, ti sosem vettetek fel hitelt, mert fogalmatok sincs, hogyan működik...!!"

:) 56.000CHF hitelünk van...
Egy szót sem értettem abból, amit írtál,nem a szavakkal vagy a mondatokkal van bajom..:)
De erről is leírom neked a véleményemet, amiben szerintem lesz közös pont.
Kezdeném azzal, hogy mi a legvégén 18x forinton vettük fel és képzeld el ma vagyunk ott, mint ha akkor forintot vettünk volna fel, ha nincs válság, de leginkább matolcsy úr csinálta meg ezt, ha ő nincs akkor még mindig bőven jobban jártunk volna válsággal együtt.

Én ebben az egész devizahitelben ugyanazt a hibát tudom felhozni, mind az adós és mind bankok oldaláról. Az adós elé raktak 3 hitelkonstrukciót CHF/EUR/HUF. Persze a CHF messze jobb volt, de volt benne rizikó. Igazából sok adós forint hitelre elve hitelképtelen lett volna, de mégis felvette a CHF hitelt és elengedte a füle mellett, hogy ezzel rizikó is jár.. A bankok oldaláról ugyanezt hoznám fel, hogy nekik kötelességük lett volna a hitelképesség vizsgálatakor egy bizonyos kilengési tartományban vizsgálni a...
Törölt felhasználó
@rugacs: (folytatás, valamiért nem engedte teljes terjedelmében)

...hitelképességet és nem az értéknapon. Ezzel magukkal is kibasztak a bankok és az adósokkal is. De ez hibás termékezés egy akkora baromság. Ha egy részvényt veszel és csökken az értéke, akkor bepereled a tőzsdét..?:) Persze senki nem gondolt ekkora értéktelenedésre, de mégegyszer elmondanám, hogy aki 140-en vette fel az 2009-be is még mindig max ott tartott mint, ha forint alapút vett volna fel. A válság miatt 50-60 forint ment rá. A másik válság(matolcsy) miatt még ennyi, de ezt nem a világ okozta csak egy ember..:)

"S mivel az Unio előírja, miből mennyit termelhetünk, ha nem keres a kormány másfele piacot, akkor nem is lesz értelme termelő munkát végeztetni."

Ezzel a Szaniszló féle agyrém, nem tudok mit kezdeni. Szerintem nem így van, de sokat vitáztam a témában és nincs kedvem ilyen nem-de vitába megint belemenni.

"vagy adnak nekik olyan munkát, ami ugyan nem termel GDP-t, de szükség van rá és fizetnek is utána.
Én mint dolgozó, a hátam közepére sem kívánok még több ingyenélőt!
Tehát nagyon szép amit leírtál, csak azt nem érted, hogy mi miért van!

Nem azt mondtam, hogy a közmunka rossz. Legalábbis ebben a formában szerintem az.., de a céljával egyet értek. Én gazdaságilag mondtam, hogy ez nem megoldás...

"Ráadásul, aki nyugatra termel euróért, az nem lehet nagyon elkeseredve, hogy 300 az euró, nem pedig 185!
GONDOLKOZZ!"

Aki.., de őszeségében Magyarország import/export mérlege majdnem 0 vagyis ugyanannyi. A baj viszont az eloszlással van, jellemzően az importot a lakosság viszeti meg(nyaralás, termékek ára, deviza hitel, benzin, gáz, stb) Az export profit a cégeknél egy-egy embernél, tulajdonosi körnél realizálódik, amiből te vagy én semmit nem látunk..:)

Úgy gondolom normálisan, viszonylag objektívan válaszoltam mindenre. Te viszont személyeskedő, előítéletes és lekezelő vagy a dogmáidra alapozva. Most itt a többiekkel folytatott "beszélgetésedre" is gondolok. Sokfélék...
Csizmás Kond
@rugacs: Sántít, de nem is akarok tökéletes lenni, viszont a robotizált elképzelés még csak filmekben van.
Az, hogy egyre nagyobb mértékben helyettesítik az embert az csak egy része az egésznek, mert a robotok megtervezés, megépítése a gyárak felépítése mind embert igényel.
A leégetőbb az általad emmlített gépesítési folyamatban a mezőgazdaságban jelentkezik, viszont már az is biztos, hogy ha leállítanák a traktorokat akkor sem menne senki kapálni, szóval a válság nem természetes jelenség hanem mesterséges, és akkor idészik elő amikor nekik kedvük szottyan rá.
Törölt felhasználó
@Csizmás Kond: Ha nem lett volna gépesítés vagy általában "fejlődés", mert nem csak a robotokról beszélünk. Az csak egy fajtája a fejlődésnek, akkor még mindig egy barlangban vakarnánk a seggünket:) Nem kell ettől félni vagyis mindig féltek tőle, aztán ma eltudnánk képzelni egy "kerék" nélkül az életünket? Viszont ahogy megjelent a kerék, megjelent egy csomó új munka, amit maga az ember végzett el vele és persze megszűnt az hogy a hátán vitte a rőzsét a tűzhöz. Szerintem a természetellenes a fejlődés korlátozásáról beszélni, hiszen mi is csak egy amőbák lennénk vagy baktériumok egy langyos pocsolyában, ha valami vagy valaki megálljt parancsolt volna:)
F_Viktor
@ziziplanet: A "Ráadásul, aki nyugatra termel euróért, az nem lehet nagyon elkeseredve, hogy 300 az euró, nem pedig 185!"-re válaszodat kiegészíteném:

Addig jó az exportáló cégeknek a drága euró, míg van nyersanyag a raktáraikban. Mikor elfogy, importálniuk kell szintén drága euróért, s mindjárt nem örülnek a gyenge forintnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.