Augusztus 20-án Kertész Imre író és Rubik Ernő feltaláló vehette át a legmagasabb állami kitüntetést. A többi elismerést már az ünnep előtt átadták a szakminiszterek.

A legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István Rendet idén Rubik Ernő feltaláló és Kertész Imre író veheti át – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője. Hozzátette: az elismerést olyan személyiségek kaphatják, akiknek nemzetközi elismertsége vitathatatlan, és szerte a világban öregbítik Magyarország hírnevét.

Kertész Imre és Rubik Ernő kapott Szent István Rendet

A Szent István Rend ünnepélyes átadására augusztus 20-án került sor a Sándor-palotában. A kitüntetést, amelyet a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományoz, a Mária Terézia királynő által 1764. május 5-én alapított – és 1946-ban megszüntetett – Szent István rend megújításaként 2011-ben vezették be. Tavaly Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszónak és Lámfalussy Sándor közgazdásznak adták át.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Pont az a Kertész kap kitüntetést aki tagadja a magyarságát???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mobil123
Érdekes névsor! Hol vannak a beosztottak dicsérete legalább? Kertész mivel érdemelte ki?
dr. prédikátor
Pont az a Kertész kap kitüntetést aki tagadja a magyarságát???
tivoli
@dr. prédikátor: @Mobil123: Odahat a zsidó lobbi.
bakegya
Akárki ,akár mit is mondhat,ORBÁNVALAGRENDET nem akárki kaphat!
human
Örülök, hogy Rubik Ernő kitüntetést kap. Ritkán hallani róla sajnos, pedig a világ minden szegletében ismerik a nevét.
tivoli
Csak tudnám, hogy a cikk miért múlt időben szól az aug.20.-ai eseményekről, aug 19.-én?
miazavalami
Mikor Kertész megkapta az irodalmi Nobelt a sorstalanságért úgy éreztem hogy műveltségem igen nagy hátrányt szenved ha nem olvasom el. nem kellett volna. Tétova mondatszerkesztése és az a mód hogy az olvasó úgy érzi nem neki írták a könyvet , teljesen kizárja ami egy könyv lényege. Azt hogy élvezze, átélje az aki olvassa. Én nem merültem el Kertész világában, nem éreztem úgy hogy valami egetrengető igazságot adott nekem azáltal hogy a könyvét kezembe vehettem. nem voltam neki hálás azért hogy olvashattam. Ja és még valami! Kertészből teljesen hiányzik az alázat ami egy igazi művészt , zsenit megkülönböztet a pojácától. Olvastam sokkal jobb könyveket a haláltáborokról, olyanokat amik csak egyszerüen leírják az "élményeiket". Nem próbálják befolyásolni az olvasót. Egyszerű mondatszerkezetek, tiszta mondatok. Na ez az ami neki nincs. Igaz más könyvét nem olvastam. Nem érzem úgy hogy olvasnom kellene.
Más! Hogy van pofája ahhoz hogy átvegyen egy Magyar állami kitüntetést amikor fennen hírdeti hogy ő nem magyar...
dr. prédikátor
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Tulipánfa
„a konszenzus megteremtésének a vágyáról és elodázhatatlan szükségességéről szól a díj elfogadása és átvétele”, mondta az író.
Vajon a hatalomtechnikus nemzetvezetőben és koleszos társaiban is megvan e a szándék az együttműködésre, vagy továbbra is az "akarom és végrehajtom" folytatódik.
Azt hiszem Orbán ezt a gesztust egész másként fogja értelmezni, és felhasználni.
tivoli
Lehetséges, hogy ez már az utolsó szó jogán hangzott el? Megbánta volna bűneit végső útja előtt?
Fradigege
Azért jókor jött a vele járó zsebpénz. Ezek után szabad az út, hogy magukat, a régi diákbulis haverokat is kitüntessék, így már a ballibek nem szólhatnak bele. Le van ez zsírozva.
Cicamama55
Rubik Ernő kitüntetésének én is örülök, Kertész Imrének-az én véleményem szerint-a könyvének megjelenése után lett volna időszerű valamilyen elismerés, nem így "utólag" a Nobel díj átadása után...Ez mindig azt sugallja, megvárjuk, hogy a nagy világnak mi a véleménye, utána mi is lépünk. Áder János díjátadó beszéde ünnepélyes volt, az ünnepeltek számára felemelő.
keresztapa
Zsidó pénzért, még az általa tagadott magyarságot is vállalja, hisz saját fajbélije adományozta a Magyar Szent István rendet!
bakegya
Kertész se tudja már hogy kinek a kezét szorongatja!
Manhattan
Nem engedték be a riportereket.. Féltek a kérdésektől? Szegény, öreget szépen felöltöztették, odaültették. Nem hinném, hogy tisztában van vele, mi is történik körülötte.
lajospapa
Ez csak egy kirakatkitüntetés.
Furcsa ügy tele ellentmondásokkal. Eddig nem tartottuk magyarnak. Már akkor sem amikor deportálták. Visszajött és írt néhány regényt és Nobel díjas lett. Felfedezték, pedig a könyvei már addig is olvashatók voltak. Kezdődött a még nagyobb elutasítása a zsidósága miatt a jobboldal részéről. Mit mondhatott erre Kertész akinek már 1944-ben megmondták, hogy nem magyar? És be a vagonba?
A magyar kitüntetés már késő! Szerintem a kitüntetett nem tudja mit vett át. Orbán meg tudja mért adta.
Művei alapján a kitüntetést megérdemelte! A Nobel díjat!
Manhattan
@Pálinkafőző Rézüst: Lehet, csak én maradtam le róla, de te láttad valahol nyilatkozni a díjjal kapcsolatban?
Pálinkafőző Rézüst
@Manhattan: élőben nem. A felesége által üzent állítólag, hogy ez az első lépés a kiegyezés felé...A fene se érti ezt. Illetve a viktátort értem, a skizofréniájával együtt nyitott könyv, a Kertészt nem értem. Tényleg bábunak használták, és már nem fogja fel sajnos, leépült teljesen. Na de a neje meg partner volt ehhez? Eladta szegényt a háta mögött...:O Na ezért nem nősülök meg mégecce...:)
Manhattan
@Pálinkafőző Rézüst: Akkor egyre gondoltunk.. Kösz. Jó éjt!
nusika
...talán mert már nincs ereje ellenállni, elfogadja a neki méltán járó díjat. Lehet, hogy felesége irányítása is közbeszól?

Kertész Imre művét azonban e kitüntetéssel még nem kanonizálja a jobboldali kultúra, ahogy a Nobel-díj után sem kanonizálta, legfeljebb a központi irányelveket követve kevésbé gyalázzák majd.
Dr plágium
Rubik megérdemelte... Kertész Imre pedig, ha lenne gerince nem fogadta volna el.
lajospapa
Kár hogy csak most kapta Kertész a Szent István Rendet. Amikor Kertészt deportálóvagonba rakták 1944-ben, már a Rend birtokosa volt Hermann Göring és Ribbentrop, Horthy Miklós Kormányzó Őfőméltósága adományozásából. Na most, ha akkor megkapja, bizonyára kiemelt ellátásban részesülhetett volna a lágerben.

Ha kérdezhetném Kertész urat,azt kérdezném milyen érzés a két úr társaságában kitüntetettnek lenni? Ha még értené?
mariaberta
Kertész -állítólag- parkinson kórban szenved. Talán ezért fogadta el ezt a kitüntetést, amit korábban pont azok is kapták, akik részesei voltak a könyvében leírt szörnyűségeknek.
Rajta tehát nem csodálkozom, de a körülötte élőknek, -elsősorban a feleségének- lehetett volna önbecsülése, büszkesége, hogy lebeszéli a férjét ennek átvételéről.
Hogy a pénz beszél?
Azt gondoltam , vannak dolgok, amelyeket nem lehet pénzzel elintézni.
Kár, hogy mégis lehet.
Sajnálom!
aloe
akkor hogyan vagyunk a "diktátor", antiszemita", Orbán miniszterelnökúrral??, kedves balliberális károgók!!!...semmi idegeskedés...önök csak ugassanak, a karaván szépen halad.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.