Újab kemény adóemelésre bukkant az Index a héten benyújtott adócsomagban. A gyógynövényes italokat és a pálinkákat leszámítva gyakorlatilag minden tömény jócskán megdrágul, például egy 46 százalékos alkoholos ital literjét 900 forint adó terheli jövő évtől – olvasható a lapban.

Ez szerepel a kormány által kedden beadott tervezetben. A kezdetben még csak csipszadóként emlegetett adótípust az utóbbi években egyre szélesebb körre terjesztették ki, energiaitalok, olcsóbb szörpök, cukrozott kakaópor, snackek, később ízesített sörök estek áldozatul - írja az Index.

Az adó nem érinti sem a bort, sem a sört, sem a pezsgőt, ezek külön jövedéki kategóriába tartoznak, és értelemszerűen nem vonatkozik az alkoholtartalmú gyógyszerekre sem. Jelentősen megdrágulnak ugyanakkor a kommersz italok, a vodka, a whisky, gin és likőrök.

109 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Te jó ég! Mibe fog kerülni a részegen internetezés!? :-)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
tivoli
Lehet, a közmorálnak is jót fog tenni.
Szimba
@szandokan: "pálinkákat leszámítva" Miért? Van valami frappáns válaszod?
Szimba
@tivoli: A közmorált csak a pálinka javítja, illetve nem rontja?
szandokan
@Toby: Az alkoholproblémáidat ne velem akard megbeszélni, és komolyan mondom, ezt az alpári stílust fejezd be!! Menj az origóra, ott találsz hozzád hasonló intelligenciájú embereket bőven.
bencemacska
@Szimba: Emlékezz a karácsonykor feltöltött képre, ahol a veje demizsonból öntötte bele a pálinkát. Na az biztos 0 adós volt!
A Tündik bündije
Na, mi lesz így az egymillió alkoholista országával, ahol a fővezér arcvonásai lassan már szétfolynak a házi vegyestől?
nezelodo
Ettől még nem józanodik ki senki a a vezetés csúcsán, meg tudják fizetni. Egyébként is hogy venné ki magát ha télen a nagy hidegben józanul osztogatná a hólapátot a szerencsétleneknek a kormányzati, két lábon járó flaska. Aztán meg a vakkomondor sem lökheti fel józanul a gazdaasszonyát.
lópicigáspár
Te jó ég! Mibe fog kerülni a részegen internetezés!? :-)
Feraj49
Értem már , a sós csípsz szomjassá tesz.Tehát inni kell rá.Mivel a kettő kapcsolódik egymáshoz,ezért egy kategóriába is sorolják.
Persze,hogy nem emelik a bor adóját.Kinek is van Tokajban akkora szőlője,hogy nem tudja bejárni ? Csak nem ellensége saját magának.Mert akkor ismét harcolnia kell!
dzurinda
A kérdés megint felvetődik: ha jól teljesít az ország, rendben van a költségvetés, akkor mégis miért kell új adót bevezetni?

Egyébként ezzel nem fogják visszaszorítani az alkoholizmust, legfeljebb az alkoholisták családjának kevesebb pénze marad értelmes dolgokra.
Szimba
@bencemacska: Igen:"A feltöltött képekből kiderül, hogy Orbán a konyhában is otthonosan mozog, mézeskalácsot süt, mint Bárándy Gergely a Hír24 politikusos főzőshowjában, no meg pálinkát iszik Tiborcz Istvánnal, a vővel, a képek is Ráheléknél készültek" Aztán: "...Orbán Viktor sütötte el Rogán Antalné, Klárika konyhaasztalánál egy adag túrós-almás, és egy nagy tál kókuszos sütemény fölött, miután bedobott egy pálinkát", "...normál napi programjairól szóló beszámolóba bevágták, ahogy legurított egy felest", "Alkalom persze mindig van, hiszen azt épp ő szolgáltatja a látogatásával, az emberek pedig már tudják, hogy nem ellenkezik, ha pálinkával kínálják. Először évekkel ezelőtt, egy kolbásztöltő versenyen örökítették meg Orbánt pálinkázás közben..." Nem baj, ha szereti és issza, sokan vannak még így rajta kívül, gondolom. De miért hagyja az útszélén azokat, akik a vodka, a whisky, gin és likőröket szeretik?
bundi
hát ezt hamarabb is megléphették volna... mondjuk választások előtt...még tavasszal...és a sok békemenetes ezért is vonulgathatott volna...
egyébként ezt helyeselni tudom... cak arra lennék kíváncsi az így befolyt összeget mire is használják...ha az egészségügybe vagy az oktatásba tolják...hajrá... ha az új stadionokba, mert kell a puskásra is vagy 100 milliárd...akkor inkább menjenek és igyanak egy fél szilvát helyette...
Feraj49
@dzurinda:" Dübörög a gazdaság" csak a pénzük csörgésétől nem hallják!Ezért újabb adókat kell kivetni. Vannak csoportok akiket azért fizetnek,minél több címet találjanak amivel lehet sápolni a kis jövedelműeket.A rendszerváltás óta hirtelen felindulásból meggazdagodottakra nem vetnek ki"milliárdos "adókat.De gyűjtést rendeznek az államadósság rendbetételére.Talán,ha vissza hoznák a svájci,az amerikai stb. bankokból az az állami pénzeket,amit magánvagyonként vittek oda,akkor talán nem kellene...!!
hetöndöe
Nincs az az adóbevétel,amit ezek a patkányok ,ne tudnának ellopni.
Szimba
@dzurinda: Szerintem nem is akarják visszaszorítani, csak valahonnan pénzt akarnak szerezni. Ha máshogy nem megy, megadóztatják még az élő fát is.
hetöndöe
@Szimba: Pontosan,ez a történet nem az egészségmegőrzésrő és a morálrol szól,hanem a harácsról.
nemjoezigy
"Az adó nem érinti sem a bort, sem a sört, sem a pezsgőt,..." már egyébként is a természetes szelekció következtében a bor és a sör ára megemelkedett. A szakemberek szerint normális bort nem lehetne venni 1000-1500 Ft/liter alatt, a söröknél meg mindenféle (pancsolt) ízesített, meg sok a külföldről behozott áremelő, tehát árszabályzó, és így jó drága lett mindkettő alapban. Tehát a normális, átlag ember (tudom ez egy kicsit képzavaros, de aki akarja érteni az megérti, aki meg nem az nyasgem) ezeket az "állami" boltokban már nem tudja megvenni! Emelkedik a maszek pincészetek, tablettás borok időszaka. Ennek megint több hatása lesz: emelkedik ezen termékek ára is.
Több lesz a zug alkoholista (növekszik az egészségre káros hatás), ugyanakkor a statisztika javul, mert kevesebb legális alkohol fogy. Csökken az adóbevétel, stb.
bundi
@Horizont: addigra meglesz az államreform, megkoronázzák a viktort és a nép tehet egy szívességet neki...mert ha nem el lesz nyomva...
www.youtube.com/watch?v=EgY49RCnz-4
vagy ha nem nyomja el a népet...akkor vonulhat illegalitásba is és szövögetheti ott tovább a világra törő terveit mr Obrán...
www.youtube.com/watch?v=I4DZ3ZopUYM
tivoli
@Szimba: ma, 11:35
Akárhonnan is pénzt, mert nincs miből fizetni a segélyeket, nyugdíjakat?
Egyéb kiadásokon kellene spórolni, a bevételi lehetőségek lassan véget érnek.
keresztapa
Ennyi pihent agy egy rakáson, lehetne értelmes is, de a pihenés elvette az alkotási kezdeményezést! Működik az ideológia a mohás elméknek! Minden ami régi az a jó, az új arra való, hogy rossz legyen, ami jó!
Csizmás Kond
Kit érdekel a viszki a vodka stb...igyon szilvapáleszt vagy cseresznyét...előétel mellé utánna meg bort...:)
1magyar
Aki viszkizni bír, annak nem fog számítani ez az emelés sem. Egyébként is a röviditalok mind agysejt csökkentők.
Szimba
@tivoli: nem csak a segélyeket, nyugdíjakat, hanem az államapparátust. Fizetni kell a képviselők és kormánytagok luxus kiadásait.
Citromka
Így van! Internetadó, alkoholadó! Minden, ami a "népnek" fontos! Basszus, ha a netfüggők és az alkeszok összefognak, kő kövön nem marad! :)
tivoli
@Szimba: ma, 12:41
Ez mind-mind egyéb kiadás, de ha spórolásról van szó, mindig csak a segély és nyugdíj jut eszükbe, holott..
Feraj49
@tivoli: Hát sajnos így van ! Új irodabútorok,új gépkocsik A6-osok. Jól fizetett TANÁCSADÓK,"szakértők, /a szakértői kormánynak / Csomó felesleges miniszteri aparátus. /most is kiderül mennyi "csókós" a külügyben,és még hányan vannak más területeken.
Remélem kapnak seprűt és tiszta lesz Budapest.
orogordog
@tivoli: befolyó nyugdíj és tb járadék 27% áfa fedi a nyugdíj és segély kiadásokat bőven.
szandokan
@Citromka: Elég szomorú, ha az alkohol szerinted a második legfontosabb dolog az életben.
miazavalami
@lópicigáspár: Kénytelenek leszünk józan önmérsékletet gyakorolni!
Toby
Na, wazze, a "keresztény" de különösen " demokrata" Pálffy Szittyós Pista ismét visszatérhet a denaturált szesz tisztításához !
simmering73
@Citromka: Említhetted volna a manyupot is, hogy a színész úrnak is tessen. Ott tíz millióan statisztáltak a rabláshoz. És még vissza is tapsolták őket. Innentől kezdve miről beszélünk?
Nil
No akkor megszaporodik boltokban az itallopás- eddig sem volt kevés.
Egy páran pedig belehalnak az alkoholelvonás okozta epilepsziás rohamba.
Bercifiu
@Toby: Jöhet a kannás bor, annak nem emelik az árát.
varrólány
Akkor lemondhatok az "évi" kb 5 üveg borfogyasztásról! :-(
varrólány
@szandokan: Gondolod? Egy minőségi bor azért nem olcsó! A tablettásakat meg igya aki bírja!:-))
Igazi jó bor a pincékben van , oda meg mostanában nem járok , sajnos!
szandokan
@varrólány: Az kétségtelen. Én nem iszom alkoholt, kivéve az aszút néha, de az inkább desszert, mintsem alkohol. Egy minőségi bort azért kapsz már 4 ezer körül.
varrólány
@szandokan: Az biztos hogy kapnék annyiért csak annyit már nem bír el a költségvetésünk! Az aszú az finom , azt tényleg nem is inni hanem ízlelgetni kell !
tivoli
@varrólány: ma, 17:47
Én nem iszom alkoholt, annyira nem érdekel a téma, de a vitaindító cikkben ezt írják: "Az adó nem érinti sem a bort, sem a sört, sem a pezsgőt, ezek külön jövedéki kategóriába tartoznak, és értelemszerűen nem vonatkozik az alkoholtartalmú gyógyszerekre sem. "
szandokan
@varrólány: Hát ezt sajnálom, de tényleg. Azért évi 20 ezer borra nem gondoltam, hogy sok.
varrólány
@tivoli: Köszi!:-)) Még jó hogy van aki figyel! :-))
m.macskosz
@lópicigáspár: ma, 10:57 Ha előtte kezet mosol és tiszta ruhában ülsz a géphez, sokba.
De ha közben egy csokor művirágot behintesz illatosítóval, akkor a gatyád is rámegy.
m.macskosz
@Szimba: Ha igaz lenne, hogy ez a nép egészségének megőrzése érdekében (is)
történik, akkor minden 18 éven felüli állampolgárnak ingyen kellene adniuk 2 dl
jó minőségű vörösbort, mert azt már mindenki elismeri, hogy az kimondottan javallott!
ma, 11:14 Az égetett szeszről nem hallottam, hogy egészségvédő hatása lenne.
(A pálinkáról sem.)
kukac50
A gyümölcsből készült jó házi pálinka jó vérnyomás csökkentő, epére gyomorra
Nem sok csak egy kis pohárral naponta.
Nem kotyvalék,csak igazi jó minőségű gyümölcsből. .
varrólány
@m.macskosz: 18:51 a jó házi pálinka állítólag egészséges ! Nem véletlenül hagyományos a" pálinkás jó reggelt "köszönés. Talán még egy korttyal végig tudnám égetni a torkomat , de a szagát nem bírom!
m.macskosz
@varrólány: Nem nagyon iszom rövidet, beérem az 5 *-os Metaxával. :)
A pálinka nekem kemény.
varrólány
@m.macskosz: Én se mert nincs itthon alkohol. Nagyon ritkán kapok likőrt de majd karácsonyra kérek!:-))
m.macskosz
Aki hozzám hasonlóan elég öreg, az emlékezhet Buga doktorra, aki a rádióban adott orvosi tanácsokat. Ő is javasolta a stampedli rövidet, de ő a gyomorkeserűre gondolt:
Hubertus, Unicum.
1magyar
@m.macskosz: Azok nem drágulnak, hallottam a híradóban.
picike
pedig kell az alkohol is néha még ha kicsi is de eddig is nagyon drága volt tovább kitudja még ritkán se lesz na de majd megtudják ha megöregszenek ők is
m.macskosz
@1magyar: Na, azért most gyorsan veszek pár hektóval, mert holnapra már lehet,
hogy módosítják...:)
Január
@m.macskosz: A pálinkát állítólag mi magyarok rosszul isszuk, mert mi evés előtt fogyasztjuk.
Evés utáni fogyasztása különösen jót tesz az egészségnek.
Ebben biztosan van valami. Évekig nem tudtam megenni a tepertőt, egyszer ittam utána pálinkát. soha többet nem okozott gondot a tepertő evés.
Igaz ritkán iszom pálinkát, de ma már azt a kortyot is kétszerre iszom evés előtt és utána.
miazavalami
@m.macskosz: Pedig a házi pálesz egészséges! :-) @varrólány:
Január
@miazavalami: Különösen a jó gyümölcsből készült. Szilva, barack, körte, meggy, cseresznye.
m.macskosz
@Január: Én a tepertővel is meg a töpörtyűvel is jó viszonyban vagyok,
friss kenyér, paprika, paradicsom társaságában pláne.
Pálinkával még nem ettem. :)
miazavalami
@Január: Én a szilvára szavazok! :-)
Csak addig rossz amig leér, utána + tök mindegy! :-)
m.macskosz
@miazavalami: Sokan mondják, ezért elhiszem, de nem lehet belőle valami koktélt csinálni,
hogy könnyebben lenyelesse magát? Na, egyszer ittam valami nagyon elit törköly pálinkát,
na, az álmomban ne jöjjön elő!
m.macskosz
@miazavalami: Most, hogy mondod, tényleg!
Száz évvel ezelőtt tényleg ittam szilva pálinkát, ami nagyon finom volt.
Január
@miazavalami: Nekem nincs kedvencem, különleges a meggy és a pekem -ezt másképpen kell írni, most nem tudom csak fonetikusan - körte.
miazavalami
@m.macskosz: Nem! Az igazi az ha teljesen tiszta, szinezékmentes pálinkát iszol. Na nem részegedésig...:-)
Itt függetlenül attól hogy lehetett-e főzni vagy sem, főzi szinte mindenki mióta az eszem tudom. Nagytatám 94 évesen halt meg, de aznap reggel is a saját pálinkájával nyitott. :-) Nagymamám már akkor nem élt, mondta is az öreg, ha édesanyám néha rászólt, hogy nem lesz baj édesapám? , ? Ollan vagy, mint anyád vót! Ihon van- e' Én mék itt vagyok, az öregjány meg a sírba! :-)
miazavalami
@Január: Meggypálinkát még nem főzött Papus, de már ki fogja próbálni, ha jövöre se veszik normális áron a meggyet , azt mondta megy mind a cefrébe.:-)
Január
@miazavalami: Csak bizony magvalni kell a meggyet előtte, az meg macerás. A magban lévő cián nem egy egészséges dolog.
varrólány
@miazavalami: 20:30 Nem főztök meggylekvárt? Nagyon finom jó savanykásan.
miazavalami
@Január: :-) Látszik hogy nem vagy paraszt.:-) Ki magval ma már kézzel? Sőt a fáról is gép rázza le...
miazavalami
@varrólány: Hogyne. De majdnem 100 fának a termését főzhetném szezontól szezonig.:-)
Január
@miazavalami: Az biztos, hogy egy kupica pálinka nem árthat öregkorban sem. A nagymamámnak az orvos is javasolta, jót tesz. 86 évesen halt meg.
varrólány
@miazavalami: Értem , az tényleg sok! De lekvár csak a parasztmeggyből jó!
miazavalami
@Január: És ettek mindenféle, zsíros disznó húsokat , sonkákat. Igaz abba még nem volt ízfokozó és egyéb hozzáadott vacak. Mi még a szalámit is háznál csináltuk. Sőt a régi házunkban kemence is volt. Nagymamám sokáig dagasztotta a kenyeret is.
miazavalami
@varrólány: Nagy szemű "spanyol " meggyet szoktam berakni. Abból főztem lekvárt is valamikor, de egy pár éve már nem. Nem szerette a család, így minek bajlódjak vele?
Január
@varrólány: Próbáld meg a meggyet fekete ribizlivel, vagy berkenyével, vagy szederrel.
Egészséges mindahány a benne lévő flavonoidok és egyebek miatt.
varrólány
@miazavalami: @Január: A férfiak minden gyümölcsből pálinkát főznének mi meg lekvárt! :-)
miazavalami
@varrólány: Nálunk ennek hagyománya van. :-) Aztán meg sokkal egészségesebb mint a kocsmai pálinka, ha van itthon pia itthon marad az uram...:-)
Hellcat
Ezt akarta az ország ötöde...erre szavaztatok (már aki) Egyétek meg amit megfőztetek. Mondtam én már szeptemberben, hogy a választások után kössétek fel a nacit mert a qrbán a szart is kihajtja belőletek.
mekkelek
@szandokan: Asszem elôször értünk egyet. Inkább az alkohol és a cigaretta dráguljon (bár arról nincs szó mert nagyrész csókosok a trafikmutyi kedvezményezettjei), az nem gátolja és nem fordíja vissza a kôkorszakba az ország fejlôdését mint az internet adó.

Persze ez egy bonyolultabb társadalmi probléma annál mint ahogy elsôre látszik, és nem lehet egy árcédula cserének tekinteni.
bundi
@tivoli: olvass utána mi az árnyékboksz és nézd meg ha lehet független szemmel mit művel szandokán haverod...
már ne is írom neki hogy ez csak kamu meg önpolír, amikor terel...@szandokan: ugye?
tivoli
@bundi: ma, 11:32
Hogy mit művel szandokan haverom? Semmi különöset csak előad egy alternatívát, hogy így is lehetne. A többit ti magyarázzátok bele, saját vérmérsékletetek szerint. Fel lehtne fogni szociológiai felmérésnek is. :-))
Ő meg titeket olvasva issza kedvenc aszúját, s közben jót szórakozik.
Szerintem.. De ha mégsem, majd kijavít. :-))
szandokan
@bundi: Már írtam neked, hogy ha majd egyszer Békés megyében jársz, írj egy üzit. Azért az érdekes, hogy erre még a legnagyobb szidalmazóim sem vállalkoznak. Talán félnek tőlem? :-)
szandokan
@tivoli: Mindenkinek van valami dilije. Nekem ez a propi. Vannak olyan gazdag, jól öltözött úriemberek is, akik felvesznek egy stoppos lányt, majd halálra kínozzák az autóban. Jobb lenne, ha ezt csinálnám? Biztosan emlékszel erre a történetre.
bundi
@szandokan: tavaly decemberben jártam arra utoljára...akkor is debrecen környékén...
tivoli
@szandokan: ma, 14:08
Pontosan ezt csinálod, virtuálisan. Őrült sikoltozás hallatszik mindig felőled, fiúk, lányok, vegyesen. :-))
szandokan
@tivoli: Szóval virtuálisan kínzom az embereket:-))
szandokan
@tivoli: Azért ehhez te is hozzájárulsz olykor:-)
tivoli
@szandokan: :-))
Pedig nem is vagyok fideszes!
m.macskosz
@tivoli: Cö-cö-cö. Az, hogy egyesek véleménye irritál engem például, az egy dolog,
de agyvérzést azért nem kapok se tőled, se szandokantól. A szúnyog döngicsélés is
zavar, de azért még nem sikoltozom. Képzeld el, hogy a közvetlen főnököm, aki ráadásul a "kenyéradó gazdám is egyben" kőkemény fideszes és úgy utálja a zsidókat és a "kommunistákat", hogy az elképesztő, ennek ellenére már vagy tíz éve elviselem őt.
És képzeld, ő is engem.
Szandokan mondja a magáét, de azért még nem leszünk miattadepressziósak. :)
tivoli
@m.macskosz: ma, 15:06
Örülök neked, hogy józan vagy az életben is. Üdítő kivétel! :-))
varrólány
@tivoli: 14:18 Akinek nem inge...
Csak ennél nagyobb bajunk ne legyen mint hogy olvassuk amiket ír!:-)
karma1
Akkor marad a Zwack unicum, meg a Jaegermaister? Tokig vannak gyogynovennyel...
Toby
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
szandokan
@Toby: Atya ég, te mit akarsz Svédországban? Lejáratni a magyar kultúrát? Az egész magyarságot? Megtanultál káromkodni svédül is egyébként? Ne mondd, hogy nincs elég hótakarító a hideg északon:-)) Jó utat!!
szandokan
@m.macskosz: Azt én sem szeretném, ha miattam lennél depressziós:-)
mariaberta
Most aztán jól nézek ki, éppen terveztem, hogy veszek egy kis házi pálinkafőzőt jó sok pénzért, de ha ez után mégis csak kell a pálinkám után adót fizetnem, akkor inkább lemondok a vételről.
De azért valljuk meg, remek emberek ezek a fideszesek, hogy a levegő vételt MÉG nem akarják megadóztatni.
Az internet adót meg azért akarják bevezetni, mert olvassák a "propeller" kommentjeit, és nem tetszik a tükör.
szandokan
@mariaberta: Akkor engem nem érint az internetadó...:-))
Desischado
Nem iszom alkoholt, ez az egy dolog nem érint, de akkor is disznóság! Egyébként senki sem vette észre a lényeget! Emelik a pia árát, mert JÖN AZ ITALMUTYI! Majd figyeljétek meg hogy igazam lesz! A ciginél is ezt csinálták! Egyébként a magam részéről szivesen összefogok egy alkoholistával is, ha meg lehet akadályozni az internet és a pia adót! Már azt sem tudja ez a főrabló, hogy mit találjon még ki! Hogy miért is nem vagyok Lucrezia Borgia! Megkínálnám jó kis ciánkális pálesszel!
Boszi27
@m.macskosz: A pálinka vérnyomáscsökkentő állítólag, de szerintem ihatatlan, borzasztó és a többi égetett szesz is. Kinek a papné, kinek a pap, nekem a fia. :))
tivoli
Jó emésztéshez sört iszom,
Étvágytalanság esetén fehérbort iszom,
ha alacsony a vérnyomásom vörösbort iszom,
Magas vérnyomás esetén konyakozok,
és ha meg vagyok hűlve, pálinkázok.
És mikor iszol vizet?
No, olyan betegségem még sosem volt!

A kormány a népi gyógymódok külön adóztatásával, a szeszadóval tovább rombolja az egészségügy helyzetét.
m.macskosz
@tivoli: Továbbá:
Az alkohol kis mennyiségben gyógyszer,
nagy mennyiségben orvosság.
bretagne
Nem baj, majd mindenki otthon pancsolja a pálinkáját!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.