A keleti partnerség és az Európai Unió bővítésének felgyorsítását szorgalmazta szombaton Szijjártó Péter az EU külügyminisztereinek informális találkozóján Rigában. A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon elmondta, a tanácskozáson részt vettek a tagjelölt országok külügyminiszterei, így a bővítés volt az ülés meghatározó témája. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, Európa tovább veszítene versenyképességéből, ha bezárkózna.

A legjelentősebb gazdasági folyamatok ugyanis a regionális integrációk szintjén zajlanak. Mint mondta, szükség van a nyugat-balkáni országok csatlakozásának felgyorsítására. Kiemelte, hogy az uniónak elemi érdeke szorosabbra fűzni az együttműködést Törökországgal, amely a világ tíz legerősebb gazdasága közé törekszik. "Emellett előrelépést kell elérni a keleti partnerség tekintetében, hiszen az Azerbajdzsánból származó gáz lehet az egyik megoldás Közép-Európa energiabiztonságára."

Szijjártó Péter kétoldalú tárgyalást folytatott görög kollégájával, Nikosz Kociasszal: a megbeszélés témája szintén a közép-európai energiaellátás volt. "Görögország kulcsszerepbe került a déli gázfolyosó tekintetében. Magyarország közösen dolgozik Szerbiával, Macedóniával és Görögországgal azon a terven, hogy ezen az útvonalon juttassuk el Magyarországra, illetve Közép-Európába a Törökországba szállítandó orosz gázt" – mondta, és közölte, hogy a négy ország külügyminisztere április elején Budapesten tárgyal majd ezügyben.

Szijjártó Péter megbeszélést folytatott Paolo Gentiloni olasz, illetve a Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel Magyarországnak az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban való részvételéről. A külügyminiszter emlékeztetett arra, ez a két ország tölti be a vezetői tisztséget az IÁ ellen harcoló nyugati koalíció kötelékében, a két ország júliusban váltja a parancsnokságot. Mint mondta, mindkét ország elismerését fejezte ki, hogy Magyarország konzultációt kezdett katonai hozzájárulásáról. 

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban elmondta, technikailag májusi kezdést is lehetségesnek tart a 100-150 tagú magyar missziónak. A magyar katonák biztosítási feladatot kapnának. Közölte, hogy keddre egyeztetésre meghívta a parlamenti pártok képviselőit az ügyben. Tájékoztatása szerint van olyan, a parlamentben frakcióval nem, de képviselettel rendelkező párt, amely jelezte, hogy kész támogatni a missziót, így lehetséges a kétharmad elérése, ezáltal pedig az, hogy "Magyarország katonai jelenléttel is harcolhasson az Iszlám Állam ellen".

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Feraj49
@nyanya001: 17,00-ra : Nagyon jó a kép.Hozzá tenném vihetnék a családjukat és a rajongóikat is. Ők állandóan fantom háborúznak. Végre megtudhatnák mi az amiről fogalmuk sincs,csak beszélnek róla. Ne más farkával akarják verni a csalánt. Eddig nem robbantgattak nálunk,majd fognak.És akkor hol lesznek ezek a parlamentharcosok? Külföldön ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Bercifiu
Petike! Jelentkezz az iszlám államba, úgy is kevesen vannak. Kell egy észkombájn közéjük.
libellle
peti, peti nagyon bolond vagy. Nem csak ugy nézel ki mint aki nem normális de a fejedben is kattog valami idegen rendszer. A törökök BIZTOS!!! nem lesznek EU-Tagok, de legalábbis a kovetkezö 10-15 évben nem, valószinü azután sem. Persze ha azerbeijdzsan annyira a szived-lapja költözzél oda kormányostól maffiástol, senki nem tart vissza söt,...Persze senki nem vesz komolyan az EU-s miniszterek is hasonlót gondolnak róllad mint amit itt leirtam.
mariaberta
Na már ez is harcos lett, Nem kellene ezeket kiküldeni egy kis tapasztalás cserére? Orbánnal remek kettőst alkotnának. ja mehetne még Semjén is mint lovas harcos.
silber13
Hagyni kell, harcoljon csak a félnótás főnökével egyetemben. Hene aa nagy hadügyér majd szépen kistafírozza őket, aztán mehetnek a küzdelembe! Hja, hogy ott vissza is lőnek?? Hát tudod Petike: " Cest la vie!'
csa-csa
eddig nem volt okuk bántani minket, most lesz!
anyátokat is küldjétek ki eszement rohadék idióta banda!
ki akarsz nyíratni minket?! remélem a ti falkátokat fejezik le először!
Feraj49
@nyanya001: 17,00-ra : Nagyon jó a kép.Hozzá tenném vihetnék a családjukat és a rajongóikat is. Ők állandóan fantom háborúznak. Végre megtudhatnák mi az amiről fogalmuk sincs,csak beszélnek róla. Ne más farkával akarják verni a csalánt. Eddig nem robbantgattak nálunk,majd fognak.És akkor hol lesznek ezek a parlamentharcosok? Külföldön ?
alterego56
Csináltok meg beszéltek ti mindent, csak a disznóságaitokról ne essen több szó. Úgy csináltok mintha az iszlám lenne a legnagyobb bajunk.
nyanya001
@Feraj49: Ezek közül, ha volt is valamelyik katona, az csak örömkatona lehetett !
Örült, ha a többiek megtűrték a kiváltságos nyálas nyápicokat !
Jó helyük lett volna Verpeléten, vagy Várpalotán a kis puhányoknak !
volvós
Egybites petike !!!
Te leszel az elsö, akit az Iszlám Állam
terroristái lefejeznek nyilvánosan !!!
Agyatlan baromság a terved !!!
KERKA
Van egy lidércálmom, ha mi megyünk oda, ők meg jönnek ide. Akár terrorcélpont is lehetünk, nemcsak átutazó ország.
innentől kezdve a magyarok is számíthatnak bármilyen terrorcselekményre. Szíjgyártó benevezett minket is a háborúba. Aki nem hal bele, az majd köszönje meg neki. Szijjártó mennyen elsőnek.
Juhász István
Igenis fel kell venni a harcot, az IÁ.-al szemben IS ! miért pont ők maradnának ki az örökös magyar HARCOKBÓL ? Aztán majd jól beszivárognak hazánkba, és végre olvashatja majd a világ sajtója, hogy Magyarországon hajtott végre az IÁ egy újabb terrercselekményt, 55 halottról 77 sebesültről érkezett eddig hir. A halottak száma még emelkedhet. Az IÁ bejelentette, hogy az akciót megtorlásnak szánták a magyar harci részvétel miatt, és, hogy újabb hasonló cselekményeket helyez kilátásba...eddig a kamu - hir. Azonban, lehet, hogy KÉSŐBB valóban lesznek ilyen hirek. Hajrá MAGYARORSZÁG !
bretagne
Harcoljatok csak fiúk! Csak a fogatokra vigyázzatok!
Tibor43
Nem egészséges a "szabadságharcot" az Iszlám Állam ellen kiterjeszteni...
kopeba
Még azt se lehet rá mondani hogy állat mert annak több esze van. Miért kellene beavatkozni más dolgába ? Hogy kerülhet ilyen gyagyás ember ilyen beosztásba ? Stadionbuzik.
coyote3
Azért az erősen elgondolkodtató, hogy valaki ennyire kevés sütnivalóval és ennyire hajlékony gerinccel külügyminiszter lehet...
papa.49
@nyanya001: Hol maradt a fő,fő harcolós hazugovics nélküle tapodtat se mennek a fiúk!!!
papa.49
@nyanya001: Bandzsít a prosztó, nem ismertem fel először, kösz...
jolibaba
@volvós: Képzeld el nevezettet, amint kakastaréjos frizurájára rátesznek egy rohamsisakot. Már a képzelettől is jót szórakozom.
papa.49
@jolibaba: A sisak szélénél meg gázlámpával körbe borotválják az üres tökfejét, milyen jól nézne ki a pali, vagy spiné???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.