Könnyekben tört ki a siket török fiú, amikor rájött, hogy konkrétan a fél város megtanulta a jelnyelvet azért, hogy kommunikálni tudjanak vele. Megható kommunikációs kampány egy világcég kreatív csapatától. Mi, még nagyon messze vagyunk attól, hogy így tudjunk gondolkodni a hátránnyal élő embertárainkról...sajnos.

Forrás: life.hu
Feltöltő: szolmekkoj
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Szívszorító, könnyfakasztó és csodálatos amikor ilyen is tud lenni az EMBER!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
Szívszorító, könnyfakasztó és csodálatos amikor ilyen is tud lenni az EMBER!
Cicamama55
@lampa laz: Teljesen egyet értek Önnel! Egyes kis településen azért nálunk is tapasztalható az ott élők összefogása egy-egy családért, jó ügyért. Egy ember sem születik hazugnak, gonosznak. Az elfuserált társadalmi környezet vetkőzteti le az Embert, s az új tulajdonságokat ráaggatva válik az embertelenné. Úgy is lehet mondani, amikor rákésztetik az élelemért való harcra, átmegy állatba.
miazavalami
@lampa laz: Engem van hogy hülyének néznek, ha visszakérdezek.
De! Sokkal több türelmes és megértő ember van a süketekkel szemben mint bunkó.
micfild
@lampa laz: A legkisebb lányom hallássérült. 18 éves készüléke van, jól kommunikál... jó tanuló egy normál gimiben.
Az én tapasztalatom az elmúlt 12 évből... .. a társai köréből.. a kiközösités a cikizés a lestréberezés.. és 0 segitőkészség.
A tanárok mind áltsuliban mind a gimiben elég rendesek. Tényleg segitenek... ami egyébként annyi csak, hogy lássa a lányom a beszélő arcát, vagy ha nem értett valamit, akkor ismételje meg aki szól hozzá.
A lányom hatalmas küzdőszellemel 4es feletti átlagon tanul. Az osztálytársak kihasználják... arra jó, hogy lemásolják róla a matekleckét, mivel matekből kitünő... de amugy talán egy- két kivételtől eltekintve... semmibe nézik.
Féltem mi lesz vele késöbb.. A magyar társadalom kiközösiti a sérülteket, még akkor is ha azok képesek a normál életre.
micfild
@miazavalami: szabad megkérdeznem.. hogy Neked mennyire "súlyos" A Helyesírásod nagyon jó, nem gondoltam volna.. ...
lampa laz
@micfild: igazán sajnálom, hogy ilyen lelki gondokat kell átélni a kislányodnak. Nagyon szomorú és elkeserítő, az egész társadalomra nézve ez az elutasítás, pedig a gyerekeket picikortól kezdve az elfogadásra ellene nevelni.

Mindennap erősítsd benne a tudatot, hogy ő attól olyan csodálatos emberke, hogy más mint a többi.
micfild
@lampa laz: Kedves vagy, köszönöm!
én azt erősitem, hogy nem más... hiszen megállja a helyét mindenhol. Még a két idegen nyelvből is négyese van.. angolt és németet is tanul.
lampa laz
@micfild: én is köszönöm Neked, legyél nagyon büszke rá, lánykádnak pedig tartalmas boldog életet a jövőre nézve.
micfild
@lampa laz: . :-) köszönöm szépen..
JAJMÁR
@micfild: 18:44 Sok sikert kívánok a lányodnak, és remélem, hogy megtalálja az életben azt a közösséget, ahol őt önmagáért és a teljesítményét értékelik.
micfild
@JAJMÁR: köszi.. átadom neki... . .:-)
lampa laz
@miazavalami: tudod nekem is van egy iyen kedves ismerősöm és nagyon jókat mulatunk azon, ha félre értjük egymást.
KERKA
@micfild: 18.02 Remélem, csak az elkeseredés miatt írtad azt amit... Nekem az a tapasztalatom, hogy a gyerekek sokkal elfogadóbbak, mint a felnőttek, a másságot, a testi hibát ők sokkal jobban tolerálják mint a közvetlen környezetben élők. Ám a gyerekek, ahogy írtad, ki is tudják használni a másikat, lásd leírják a kész leckéjét, vagy strébernek nevezik. Sajnos, ez erre a korosztályra jellemző.
Én biztos vagyok benne, ezer százalék, hogy nem nézik le a kislányodat azért, mert nem hall, szeretném azt hinni, hogy inkább a kislányod jóval érzékenyebb emiatt, és azt gondolja, hogy lenézik.
Pedig csak egy nagy sikerélmény kellene a kislányodnak ahhoz, hogy ő is értékes embernek érezze magát a többi között. És szerintem ő az is, csak még nem tudatosult benne. A gyerekeknél egy sikerélmény néha meglepő módon nem várt eseménynél is bekövetkezhet és egyszerre megoldódik minden.
Lehet, hogy még nem volt igazi barátnője, vagy még nem volt egy fiú, aki egyedül őrá mosolygott volna. Nyugtasd meg, hogy ő éppen olyan értékes, mint bárki más.
micfild
@KERKA: köszönöm Kerka kedves vagy... :-)
Tényleg.. igaz.. igazi barátnője tényleg nincs, és fiú sem... még nincs. Majd lesz.
Egyébként.. a gyerekek valóban toleránsabbak.. A gyerekek. A kamaszok sajnos már nem.
Alsóban nem is volt különösebb gondunk ezzel. A stéreberezés felsőben kezdödött. Én meg azzal motiváltam, hogy tanuljon- tanuljon, mert a gimi majd jobb lesz.
Biztos ő is hibás ebben valamennyire, kifejezetten nem érdekli az ami a korosztálya nagyobb részét. Disco és celebek..
A gimiben van olvasókör, velük jár el szÍnházba és minden ketten a suli könyvtárában szakköröznek... van egy- egy téma amit feldolgoznak.
A tanárai tényleg nagyon nagyon rendesek voltak mindig.
Az biztos, és ő is tudja, hogy egyedül ő az akinek meg kell találnia azt a társaságot, aki elfogadja őt.
KERKA
@micfild: szerintem ő már meg is találta azt a társaságot, akik elfogadják őt.
Az az irodalmi csoport, akivel minden kedden témáznak. Ez nagyon jó, sőt szuper.
Próbáld meg rávenni arra, hogy ne csak elméleti síkon foglalkozzon a színházzal, hanem adjon elő egy rövidke monológot, vagy adjanak elő egy jelenetet. Megjön a sikerélmény előbb, mit hinnéd.:))
micfild
@KERKA: sikerélmény megvan. Matek-fizika kitünővel.. dicséretes ötössel. .:-D
Általánosban szertornázott, nagyon jól ment az is...
Szóval.. tanulás- sikerek miatt nem féltem- küzdő tipus.
KERKA
@micfild: üdvözlöm őt és további sok szép élményt, sikert kívánok:))
miazavalami
@micfild: A bal fülemre teljesen süket vagyok, a jobb oldalon 70 % -os a halláskárosodás.
Nem születtem hallássérültnek. 2 éve lettem az. De már nagyjából tudok szájról olvasni. Ha megyek valahová ahol nem ismernek , szólok hogy hangosan és tagoltan beszéljenek, úgy hogy lássam a szájukat. A legtöbb ember megérti, de akad olyan is aki nem A legrosszabb " élményem" pont a nővérekhez kötődnek.
miazavalami
@lampa laz: Nekem eleinte rosszul esett ha kinevettek mert nem értettem mit mondtak, vagy félre értettem és nem arra válaszoltam. Attól függ ki nevet ki, mert van aki fel se akarja fogni mit jelent ezzel élni.
szolmekkoj
Köszönöm, hogy megnéztétek a videót. Ilyen kampányra és összefogásra lenne szükség itthon is, hogy minél többen fogadják el és integrálják a társadalomba a hátránnyal élő társainkat. Alapvetően a gyermekek között az iskolában kellene elkezdeni ezt a fajta nevelést is, de hát erre sem figyel senki. Pedig a hittan meg foci mellett megférne a toleranciára nevelés is.
lampa laz
@miazavalami: én akiről írtam Neked, ő nagyon közel áll hozzám és mi együtt, egymást
nevetjük ki ha beszélgetünk. De már egyre jobban tudunk kommunikálni, ha meg elakadunk akkor elő a papír, ceruza vagy mobil és leírjuk.

Nagyon együtt tudok érezni veled és sajnálom, ha kellemetlen helyzetbe hoznak, mert ezt nagyfokú emberi butaságnak tartom.
lampa laz
@miazavalami: az előbbi válaszomnál megzavartak írás közben és az kimaradt, hogy ez a hölgy született siketnéma. Így érthetőbb amiről írtam Neked.
micfild
@miazavalami: Sajnálom , nem lehet egyszerű Neked.
Kivánom, hogy toleráns és empatikus emberekkel találkozz a mindennapokban
eszegfu
@micfild: Már most kérlek: ne haragudj meg a hsz-mért!! Nem szabad sajnálni a gyermekedet és Téged sem, inkább erősiteni kellene Bennetek... ugy vagytok JÓK, ahogy! Ugyanolyan tagjai vagytok az "eccerü" embereknek, mint bárki más! Minden nézőpont kérdése: az, hogy "kihasználják" a társai a lányodat és róla másolják a matekot... ezt ugy kell felfogni, hogy a Te lányod szorgalmas, van tudása, a sok buta meg csak másolja és soha sem fogja tudni. Erősitsed valami ilyesfélékkel az önbizalmát: ami a "hátránya" azt kell az előnyére forditani. Azért merek ilyeneket irni, mert én 4 évig hallóként tanultam a siket jelnyelvet. Láttam, benne voltam a közösségükben. Hidd el többször szégyeltem el magamat, mint ők! Először én nem tudtam mit kezdeni magammal, nem tudtam hogyan viselkedjek, ők segitettek át minden nehézségen.Ritka jó emberek! Ugyanugy sportolnak (még labdajátékokban is), sielnek, autót vezetnek, dolgoznak és tudnak örülni minden apróságnak és hatalmas lelkük van! (Itt láttam először egy 64 éves siket nőt hastáncolni zenére, vagy pl. egy Szabó Lőrinc verset is az ő előadásában!) Igazi EMBEREK! Nagyon szerettem közüttük lenni. (Sajnos a jelenlegi körülményeim között ma már nem tudok oda járni.) És ilyen nagyszerü ember lesz a lányod is! Bizzál Magatokban!
micfild
@eszegfu: Nem haragszom. Tényleg nem. Néha kicsit elkeseredek... de nem mutatom felé.
nemkati
@micfild: @miazavalami: @lampa laz: és TI mindannyian! Nehezen jutok szóhoz, annyira elérzékenyültem, nem is tudom, mit mondjak először is. Mindenkinek, aki bármilyen, mondjuk kommunikációs gondokkal, hallássérüléssel, vagy bármi mással küzd, kívánok sok-sok olyan embert a közelébe, mint amilyeneket a filmben láttunk. És kívánok minden nehézség ellenére sikeres és boldog életet. Már megfigyeltem, hogy azok között az emberek között, akik valamilyen hátránnyal indulnak, vagy menet közben kerülnek hátrányba másokkal szembern, sokkal több olyan ember van, aki azért is meg akarja mutatni, hogy többre képes, mint amit tartanak róla. Őnekik azt üzenem, hogy büszke vagyok rájuk, és ők is legyenek büszkék magukra, és ne tántorítsa el őket sem a kudarc, sem az olyan tapasztalat, amikor visszautasítással, vagy megnemértéssel találkoznak. Mindig sejtettem, hogy itt, a nevek mögött értékes, nagyszerű emberek vannak. Örülök Nektek, hogy ilyenek vagytok!

A filmről: minden elismerésem az ötlet kitalálójának, hogy egy ember életét kicsit boldogabbá, reményteljesebbé tették. Ez egy kis lépés, amit remélhetőleg sok nagy lépés követ.
eszegfu
@micfild: Köszönöm, hogy nem értettél félre! Az meg természetes, hogy időnként elkeseredsz. Ilyenkor arra gondoljál, milyen jó, hogy a lányodnak megvan a keze, lába, esze a helyén van, képes tanulni és tud is... és ha igy halad, képes lesz az önálló életre. Csak ezt tartsd a szemed előtt és ebben erősitsed meg őt is. Rajtad is mulik, hogy szerettel, de nem sajnálva (magadban azért lehet másképpen is...) egy önálló, értékes, klassz nő lesz. A lelkedet szeretném erősiteni, bár tudom, hogy ez nem igazán segitség, Neked kell megbirkózni a dolgokkal.
JAJMÁR
@micfild: 12:20 Csak gratulálni lehet Nektek, ugyanis sokkal nehezebb a nyelvre, szavakra, fogalmakra megtanítani a hallássérült gyereket, és előfordul, hogy lemarad emiatt az ismeretszerzés terén. Később, ha már a jelnyelvet megismeri ő is, a környezete is, és olvasni jól tud, a kisebb hátrányt gyorsan behozza, ha gondos, jó szülei és nevelői vannak. A sorstársak fontosak, de gondolom, tudjátok ti ezt.

Nem azért vannak hátrányban -- mert a többség hátrányban van - a süketek, vakok... stb., mert ők nem képesek teljes életre, hanem azért, mert a többség nem képes az ő igényeikre figyelni. Arról nem is szólva, hogy az "előnyeit" pedig nem használja ki a társadalom. Az egy kieső érzékszervre ugyanis az erős, fiatal szervezet egy másik érzékszerv különös fejlettségével válaszol.
Ráadásul a kor előrehaladtával minden embernek romlanak az érzékszervei, és mire az ember eléri az öregkort, egy sem marad ép. Tökéletes érzékszervekkel csak kevés ember él, mégis, erre alapoz a társadalom. ??



Persze az időskori hallás és látásromlás más, - főleg, hogy időnként egyszerre romlik -
mint ebbe az állapotba beleszületett embernél, hiszen ott nem kopásról van szó, hanem erős, fejlődő, fiatal szervezetről. A többi érzékszerv felerősödhet, segíthet betölteni a hiányt.
Ezért van, hogy a látássérült meghall olyan hangokat is, amit mások nem, a hallássérült pedig sokkal fogékonyabb a testbeszédre, mimikára, fejlettebb a figyelme, - a vesénkbe lát - de talán a tapintás és szaglás is mindkét esetben jobb, mint az ép érzékszervvel születetteknél. Ezeket pedig érdemes lenne jól "kihasználni".

@miazavalami:
JAJMÁR
@miazavalami: 17:49 Mint pl. az én "kopó" érzékszerveim, ugyanis a fenti hsz.-t kettévettem, és a második felét neked akartam elküldeni, de úgy sikerült, ahogy :)
A lényeg, hogy Te egy nagyon intelligens, kedves ember vagy, nem hiszem, hogy bárki is rajtad nevetne, inkább a szituáción, azt is azért, mert van humorérzéked :)
miazavalami
@JAJMÁR: nem az a lényeg hogy nevetnek, vagy beszólnak, hanem az hogy ki az aki nevet illetve beszól.
Itt is van hogy videót nem hallom, és megkérem a kommentelőket hogy mondja el valaki miről szól. Mindig akad valaki aki leírja a lényeget, de volt egy eset hogy egy "nagyszerű" emberke visszaírt, hogy ha hülye vagyok és nem értem , akkor sem fogom érteni ha valaki elmondja..., nem világosítottam fel, hogy nem hülye vagyok hanem süket. :-)
miazavalami
@lampa laz: Nem kell hogy sajnálj, mert nem foglalkozom vele ha beszólnak. :-)
Ezzel minden ember magát jellemzi, és aki ezt teszi az nem érdemel annyit hogy én bosszankodjam rajta. Csak nézőpont kérdése.:-)
miazavalami
@lampa laz: @JAJMÁR: @eszegfu: Akik fogyatékkal élnek intelligensebbek, illetve a lelki világuk sokkal kifinomultabb mint egy egészséges emberé.
Ezt nem én találtam ki hanem felmérés készült. Mindegy milyen fogyatékossága van valakinek.
JAJMÁR
@miazavalami: 18:01 Értem, de azért tudnod kell, hogy akinek nem mondod el, az nem sejtheti :) eszembe jutott, hogy hányszor osztottál meg zenét, pl. Republic - büszke kisvárdaiként - , a Repül a bálna főleg a kedvenced, ha jól sejtem :)
Én is nagyon szeretem a zenéjüket, sok a kedvenc, választani is nehezen tudok. Talán most az Engedj közelebb..., de holnap meg egy másik, a Születni kell! Te, hogy csinálod? Ráteszed a kezed a hangszóróra? Érzed a zenét, ugye?
(Én is tettem ide egyszer egy feldolgozást, és azonnal megmondtad... ???)
miazavalami
@JAJMÁR: www.youtube.com/watch?v=Co_ai4PiIL0

Ezt a videót Bigyó tette fel a tubusra. Én is ott vagyok valahol. :-)
Egy évvel jártak felettem a Besibe a cipőfűzős fiuk.

A jobb fülemre hallok valamit. Fejhallgató és felspécizett számítógép kell hozzá akkor hallom . De így is előfordul hogy nem. A zenét azt igen , de a beszédet csak ritkán. Ez filmeknél rossz mert sokat nem hallok.
JAJMÁR
@miazavalami: 19:05 Nem láttam még ezt a videót, nagyon hangulatos. "Ez a város, gyönyörű, ezek a lányok szépek..."

jó zene, és jó a szöveg :)
miazavalami
@JAJMÁR: És itt még gyerekek voltunk.:-)
JAJMÁR
@miazavalami: 19:26 Láttam egy nagy feliratot a videóban "Békét, biztonságot a világnak". Ha így vesszük, semmi nem változott, ma is aktuális. Azért is szeretem őket, mert a könnyű, dúdolható zene mellett mindig van üzenetük, a magvas gondolatok és mély érzések ma is eltalálják az embert.
Szép gyerekkorod lehetett :)
miazavalami
@JAJMÁR: Igen . Szép volt. Azt hiszem az ember egész életében a gyerekkorából építkezik. :-)
Sok zsíros kenyeret ettünk.:-)
JAJMÁR
@miazavalami: 19:45 Én most is szeretem, főleg tyúk- vagy kacsazsírosat paradicsommal, paprikával :)
eszegfu
@miazavalami: @JAJMÁR: Ne "egyetek" már!! Csurog a nyálam a klaviaturára...
eszegfu
@miazavalami: Á, dehogy! Csak egy másik témánál már "ettem" valakivel sült kolbászt, itt meg az ujabb kaja...nagyon megkivántam...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.