A rendszerváltozás eredményeiről és hiányosságairól is beszélt Kövér László a Veszprém Megyei Naplónak adott, szombaton megjelent interjújában. Az Országgyűlés elnöke rövid távúnak tartja a Jobbik előretörését a fiatalok körében és úgy látja, ha más pártokban is lenne legalább egy-egy Orbán Viktorhoz hasonló képességű ember, akkor az ország az elmúlt 25 évben előbbre jutott volna.

Kövér László az interjúban a rendszerváltozásról szólva rámutatott: a politika abban az értelemben ma már nem korlátja az ambiciózus emberek felemelkedésének, mint volt 1990 előtt, hiszen akkor a tehetséges emberek is úgy érezték, ha el akarnak jutni olyan beosztásokba, ami a képességeiknek megfelel, akkor jobb, ha a lojalitásukat párttagsággal is kifejezik.

Másfelől pedig a deklaráltan egyenlőségelvű szocializmus nem engedte meg, hogy a képességekhez, teljesítményhez vagy egyszerűen csak az eltérő élethelyzetekhez kapcsolódóan létrejövő különbözőségek túlságosan nagy jövedelmi, vagyoni egyenlőtlenségeket eredményezzenek – idézte fel Kövér László, hozzátéve, hogy ilyen értelemben ma már nem állnak fenn akadályok, de ettől függetlenül igaz, hogy a politikának sok egyéb gátat nem sikerült elhárítania.

A házelnök a rendszerváltozás hiányosságai közé sorolta, hogy nem sikerült az elmúlt 20 évben az oktatási rendszer problémáit úgy kezelni, hogy versenyképes tudáshoz jussanak a fiatalok. Szerinte a privatizációt sem sikerült úgy megoldani, hogy az államosított vagyont úgy osszák szét, hogy az a legkevésbé legyen igazságtalan, egyúttal hozzájuttassa az elindulás lehetőségéhez azokat az embereket, akik addig érdemtelenül el voltak zárva ettől.

A házelnök úgy folytatta, nem sikerült orvosolni azt a társadalmi problémát, ami a vállalkozások tőkeszegénységét okozza, illetve nem sikerült megoldani a legszegényebbek helyzetét sem, még ha a minimálbér-emeléssel, a közmunkaprogrammal, az ingyenes gyermekétkeztetéssel és a családok támogatásával a mostani kormány sokat tett is az ügy érdekében.

"Összességében nagy, rendszerszintű átalakításokat már nem kell, sőt, már nem is lehet tenni. Viszont az emberek fejében lévő képzeteknek az átalakításához – ami egy sikeres polgári átalakuláshoz szintén elengedhetetlen lenne – a politikának kevés eszköze van. Leginkább az oktatási rendszeren keresztül kell ebben kötelességszerűen szerepet vállalnia a politikának, de ez egy nagyon hosszú érési folyamat" – értékelt Kövér László.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a fiatalabb generációkat nem sikerült olyan mértékben érdeklődővé tenni a saját sorsuk iránt, hogy hajlandók lennének közéleti szerepet vállalni, adott esetben párttagságot vagy képviselőséget.

Kövér László kitért arra, hogy a Jobbik a felmérések szerint nagymértékben előretört a fiatalabb korosztályban a Fidesz rovására. Ezt – mondta – látszólagos és rövid távú jelenségnek tartja, annak következményének, hogy a Jobbik még nem volt kormányon, és ebből fakadóan a fiatal generációk számára tud radikálisan, tetszetősen fogalmazni. Ám azok a fiatalok, akik ma a Jobbikot választják, idősebbek is lesznek és akkor már nem biztos, hogy arra a pártra fognak szavazni, amelyik egyébként tetszetős tőmondatokban próbálja leírni és megoldani az egyébként bonyolult világot, hanem arra, amelyik minden tökéletlensége ellenére már letett valamit az asztalra – fejtette ki álláspontját.

A házelnök egy felvetésre elutasította annak realitását, hogy ő váltsa Orbán Viktort a miniszterelnöki pozícióban. Meggyőződését fejezte ki, hogy "Orbán Viktor politikai képességei a mai magyar mezőnyben páratlanok". Ez – tette hozzá – abból a szempontból rossz, hogy "ha más pártokban is lenne legalább egy-egy Orbán Viktorhoz hasonló képességű ember, aki nemcsak a politika napi gyakorlatának végrehajtásában kivételes, hanem a koncepcióalkotásban, a dolgok egyben- és átlátásában is, akkor az ország az elmúlt 25 évben előbbre jutott volna". Kövér László kijelentette, Orbán Viktor az egyedüli, akit az államférfi jelzővel merne illetni, és nem gondolja azt, hogy vele vagy bárki mással a Fidesz, illetve az ország előrébb jutna.

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Anna Mária
Ennek tényleg az a "munkája", hogy hülyeségeket beszéljen?
Orbán nem államférfi.
Egy államférfi soha nem osztja meg a népet, nem hazudik, nem populista, nem uszít - ja, és nem válik fura módokon milliárdossá.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Anna Mária
Ennek tényleg az a "munkája", hogy hülyeségeket beszéljen?
Orbán nem államférfi.
Egy államférfi soha nem osztja meg a népet, nem hazudik, nem populista, nem uszít - ja, és nem válik fura módokon milliárdossá.
papa.49
@bohóc: Nagyon jól bemutatja a mai hazai helyzetet, gratula!!!
zöldszem
Sürgősen keresse fel kezelő orvosát, vagy gyógyszerészét!!!
Állam férfi???
Az,! itt élősködik a nyakunkon családostól, vejkóstól...vagyis jól meg él az államból!!!
Maholnap telekkönyvileg, az egész ország a nevükön lesz!
Nem soká rohangálgat mint a mérgezett egér, és elborult elmével ordíthatja: Az állam- én vagyok...
dr. prédikátor
Köteles lancelot ! csontig benyaltál ??? és utána volt cumi is???a viktor szopkinnál???
lampa laz
Esze van hozzá, hogy sorolja milyen hiányosságok, megoldatlan problémák vannak, de vot 4+5 évük, amikor tehettek volna ezek megoldására, de nem volt idejük nekik sem erre, mert akkor nem sikerült volna szétlopniuk az országot. A zorbán meg 1 egyedüli államrabló, nem pedig államférfi.
istvanka
Az ilyenek miatt megy le a nap,mert nem bírja a "sőtét"erőt!
silber13
Ez államférfi??? Na erre leesett az állam!!
volvós
Lacika !!! Neked ugy irták ezt a mesét, amit " felolvastál " ???
köhögő bolha
Vitya még teknyővájónak is gyenge lenne,pedig az az ősi mestersége a fajtájának!
tűzróka0919
Te meg lacám az egyedüli ember Magyarországon aki nem volt komcsi . Ugye ? A hiányosságokon pedig nem rágódni kéne hanem sürgősen pótolni nem pedig lopikázni .
magyarbakancs
"Kövér szerint Orbán az egyedüli államférfi."
Majd a történelmem eldönti házelnök úr és nem egy volt komcsi .
Az állam férfiassághoz szerénység kellene.
Nem olyan mint amilyen Orbán úr.
Aki a szomszéd telkére felépített egy stadiont.
Látott olyan Európai államférfit kinek hóbortja a szomszédtelkén elérhető.?
craven
le is szokta szopni bőnyállal mindennap!
Clavigo
Ekkorát nyalni egy vályogvető Senkinek...Nem zavart a durung bajszod ,Furkó ??
abacs62
Istenem, hát ha szereti a volt komcsi, a volt kiszest. Manapság már engedélyezett a buzi kapcsolat, még ha ,,konspiratív" a szerelem, akkor is.
adrenalink
Államférfi: Kimagasló képességű politikus; elvi szempontból is korszakos hatású vezető. Szerepét az egész ország elismeri, függetlenül a politikai nézeteitől.
Egy politikus esetében ritkaság az, hogy már életében államférfinek tartják. Legtöbbször el kell telnie jó néhány évtizednek, hogy valakiről azt mondják, hogy ő egy államférfi volt.
ferii
Kövér maéac,inkább hízzál még,mielőtt megszólalsz !
ferii
Mert butább vagy,mint egy hízott tök.
vörösfuvalat
Micsoda!! Orbán az egyedüli állatférfi??
Fradigege
Apám! Most jó szaros lett Laci bátyánk nyelve.
Anna Mária
"1990 előtt... a tehetséges emberek is úgy érezték, ha el akarnak jutni olyan beosztásokba, ami a képességeiknek megfelel, akkor jobb, ha a lojalitásukat párttagsággal is kifejezik."
Nem, nem így volt Kövér elvtárs. A tehetséges, becsületes, gondolkodó emberek nem léptek be az mszmp-be.
A tehetségtelen karrieristák, mint Kövér elvtárs is, szaporították a párt tagságát.
És ez ma sincs másképp.
nyanya001
Jócskán meghaladja a közszférában bevezetett kétmillió forintos bérplafont Kövér László javadalmazása. Az Országgyűlés elnöke tiszteletdíjat, választókerületi pótlékot és lakhatási támogatást is kap.
2 millió 481 ezret keres havonta Kövér László !Ennyi pénzért érdemes fényesre nyalni
a csuti szarka seggét Kövérnek !
www.borsonline.hu/20130504_29_milliot_keresett_tavaly_kover_laszlo
kakaósbögre
ez egy beteg elme.normális országban a maximum beosztás amit elérhetne az a vécésbácsi.
bakurasz
Pont ez a marha mondja ezt? Azt se tudja mi a különbség az állam és a férfi közt! Még nem evett olyant...
Nil
Én azt hitte sokáig hogy ez az egyetlen fideszes akinek esze is van - hasonlít egy nagyon okos emberre- az utóbbi időben rá kellett jönnöm hogy ő is pszichiátriai eset. Ma a döntéshozók annyira sötétek, annyira nem értenek semmihez hogy fogalmam sincs hogy jutottak bármilyen diplomához- bár ma pénzért bármit meg lehet szerezni és nekik aztán van bőven- csak a tudás az ami hiányzik. Empátiáról már nem is beszélek.
a régi diplomásokra fel lehetett nézni - tényleg tudtak - a maiakra nincs szó annyira tudatlanok még a szakmájukban is
Cicamama55
Ez egy nyitott mondat, lehet fojtatni..."Kövér szerint Orbán az egyedüli államférfi"-akit korrupciós maffia hálózat szolgál ki, tart hatalmon, -aki fél a felnövekvő, tanult nemzedéktől, -aki nem az igazmondásáról híres, stb.
papa.49
@köhögő bolha: Szarva közt a tőgyit, eltaláltad!!!
justhpeter
Kövér testvér nyilatkozatát megértem, azt, hogy mit csinált ez alatt a parlament orvosa, azt már kevésbé.
Szörnyű ! Szegény olyan sötét, mint a belsőzsebem.
Az egész parlament olyan, mint a bolondokháza. Ott is a legbolondabb az elnök.
DR Eric CARTMEN
Beteg ember, ez nyilvánvaló. Láttam fiatalkori képeit, már ott is gyanakvóan összehúzott, apró malacszemekkel pislogott. Belezakkant, hogy csak másodhegedűs lehetett Orbán mögött, – nyilvánvalóan önmagát tartotta a legalkalmasabbnak a vezéri szerepre a fideszben ( életem bulija-mondotta volt) de ebben a beszédhibája megakadályozta. Hebeg is meg dadog is, így nem lehet kiállni szónokolni. Azonkívül tudjuk, hogy komcsi volt, ahogy a kedves mama és papa ,: beleőrült abba, hogy a nép nem annak látja, akinek ő szeretné láttatni magát. A nép pontosan látja és tudja, hogy egy nyomorult csinovnyik, egy senki. Megúszhatta volna, ha be tudja fogni a lepcsest és nem kezd kommunistázni…”Kommunista kutya…” emlékszik mindenki. Sajnos nem büntethető. Az elmeállapota ezt kizárja.
papa.49
@DR Eric CARTMEN: Túl kellene lépni ezen az ,,elme állapota kizárja a büntit,, hát ne zárja ki aki ilyen sok g..iséget tett az országgal, aki pofátlanul lapátolja a zsebébe a közösből a pénzt igen is legyen büntethető, mert MEGÉRDEMLI, hiszen nem beteg csupán egy xemétláda!!!
Manhattan
Igaza van, hogy egyedüli. Ilyen aljadék államférfi még nem volt.
mariaberta
Államférfi? Kövér nem tudja mit jelent államférfinak lenni. Orbán nem az, még akkor sem, ha nevezett úgy véli.
Anna Mária
@mariaberta: Orbán egy elmebeteg politikai kalandor.
hetöndöe
Azért szeretném látni a felcsúti kancigány elégedett pofáját,midőn a nappali kanapéján eldőlve hallgatja az őt tömjénező idiótákat.
Nyomjátok csak fiúk,hiszen kilóra megvettelek benneteket,igaz hogy sokba került a népnek de megérte.
human
Tehát egy államférfi tanácsadója lehet olyan lény, akit két nyugdíjast vert meg az utcán, majd ennek a többsejtűnek még zsíros állást is ad.
De hát akkor milyen erkölccsel rendelkezzen egy nem államférfi, átlagpolgár?
Anna Mária
@human: Jó, jó, azért attól még nem lesz senki államférfi, hogy a Kövér azt mondta rá! :)
Desischado
Ha orbán "államférfi", akkor én vagyok az Atyaúristen személyesen! Se nem állam, se nem férfi! Egy gerinctelen, embertelen, aljas parazita!
Knapp75
Álomférfit akart mondani.
Így már érthető a rajongása?
bretagne
@Knapp75: Álomférfi? Ha egyedüli pasi volna, akkor sem kellene.
bretagne
Ez a Kövér nem tudja, mit beszél. A fél országot megnyomorította ez az "államférfi". Ami a kormányzást illeti, nézzen már utána, mi is az a kormányzás. Harácsolások, az igen! Az egész kormány, képviselőstől - kevés kivétellel - mást sem csinál, csak fosztogat. Az Unió meg egymás után szabja ki a büntiket. Amit már "ezek" büntetésnek kifizettek!!!
papa.49
@simmering73: Aztán ,,pisztolyozhatják egymást,, naphosszat!!!
magyarbakancs
Egyedüli állam férfi.
Egyedüli államférfi nem küld ki olyan kérdéseket,hogy az ide menekültek dolgozzanak meg az eltartásáért.
1989-ben az NDK-s menekülteket is kellett volna dolgoztatni?
Vagy Erdélyből ide menekülteket is dolgoztatni kellett volna az eltartásért?
Vagy most Ukrajnából ide menekült Magyar nemzetiségűeket is?
Meg a Szerbiából idemenekült Magyar nemzetiségűeket is?
Nagy fortámátomú Állam férfi ilyenen nem gondolkodik.
JAJMÁR
"És évről évre jobban megharagudtam rájuk. Mert kiárusították fiatalságukat, tisztaságukat, hitelességüket. Kiderült, hogy csak választásoktól választásokig terjed a látóterük, soha nem lesz belőlük a szó churchilli értelmében államférfi, csak politikai sakálok csoportja. Valaki egyszer figyelmeztetett: Vigyázz! Ezek bűnözők!
Nem hittem el. Ma már tudom. S Orbán Viktor neve számomra szimbólummá vált. Egy nyolcvan év óta lezüllött ország még mélyebb politikai lezüllesztésének a szimbólumává. Holott a sors megadta neki a ritka lehetőséget, hogy sarokkő lehetett volna a magyar történelemben. De ő pénzt akart keresni. Népvezér akart lenni. Tündökölni akart az emberek felett. Ezt is megkapta. Látni fogjuk még, amint eldobott kőként az út szélén hever...". "(Utóközlés: Popper Péter Orbán Viktorról)
Hellcat
Köteles tapló már megint be vagy gombázva? Államférfi? Börtöntöltetlék inkább de még annak is ócska.
Vizual
Tudja Kövér, hogy a forradalom felemészti gyermekeit. Néha jégcsákánnyal.
amaramaistanna
Itt egy vendégkomment az "államférfi" tevékenységének hozadékáról. "Ungár Klára:
A Buda Cash valszeg egy titkosszolgálati fedőcég volt. A Buda Cash maga jelentette, hogy baj van, sokat bukott. Azt, hogy lopott is, nem. A kérdés az, hogy hogyan kapcsolódott a Buda Cash a Quaestorhoz és a Q pénz valójában hol landolt. A magyar vagy az orosz titkosszolgálatnál vagy a Tarsoly-Szijjártó-Orbán bandánál. Vagy/ is."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.