Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója kapta idén a Magyar Szabadságért díjat. A díjat szombaton a gödöllői Szentháromság templomban adták át.

Az elismerést minden év júniusának utolsó szombatján, a szovjet csapatok 1991. június 19-i Magyarországról történő kivonulására és az ország függetlenségének visszanyerésére emlékező Magyar Szabadság Napján adják át. Gémesi György polgármester (GLK) a Magyar Szabadság Napja Alapítvány elnöke köszöntőjében kiemelte: a díjat mindig olyanok kapták, akik jelentősen hozzájárultak a magyar nemzet felemelkedéséhez, és megőrizték azt a szellemiséget, amit az ország örökségül kapott elődeitől.

Hazafiasságért díjazták Böjte Csabát

Koltay Gábor filmrendező, a kuratórium tagja felidézte: a győztes nagyhatalmak egyetértésével Kelet-Közép-Európa népei részeseivé váltak egy hosszú évtizedekig feldolgozhatatlan társadalmi és emberkísérletnek, aminek nyomában a teljes elszegényedés, a reménytelenség, a belenyugvás következett, az emberhez méltó élet teljes körű feladása azonban roncsoló hatású, s "többek között ezért sem tudunk igazán mit kezdeni azzal a történelmi lehetőséggel, ami 1989-cel számunkra megadott".

Böjte Csabát méltatva arra hívta fel a figyelmet, hogy a nehézségek ellenére is sikerrel végzett és sokak által elismert tevékenysége példa. "Egy társadalmi-gazdasági feszültségekkel teli átmeneti korban érkezik egy mély hitétől vezérelt bátor ember, aki baráti kezet nyújt honfitársainak. Gondoskodik gyerekeikről, biztosítja a legelemibb létfeltételeket, és ami talán még fontosabb, jó szót, mosolyt, szeretetet nyújt a számkivetett emberpalántáknak". Nagyhatású életművének üzenete, hogy van remény, nincs leküzdhetetlen élethelyzet – fogalmazott.

Böjte Csaba, akit a jelenlévők felállva, vastapssal köszöntöttek, a díj átvételekor úgy fogalmazott: hiszem, hogy a világunkat a szeretet, a jóság képes szabaddá tenni. Hozzátette: a gyűlöletet, a sötétséget, a butaságot kell legyőzni, mert azok roncsolják a szabadságot. Böjte Csaba szólt arról is, hogy csak együtt, közösen lehet a Kárpát-medencéből "tündérkertet" építeni, mert külön-külön a nemzetek erre nem képesek, és azt kívánta, hogy mindig legyen meg a párbeszédre való készség.

Az eseményen részt vett Antall József volt miniszterelnök özvegye is. A Magyar Szabadság Napja Alapítvány által 2000-ben alapított díjat olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez.

A díjat elsőként Nemeskürty István író vehette át, 2014-ben Jókai Anna író kapta.

77 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@troppauerhumer: Elolvastam a cikket , de már előtte is ugyanaz volt a véleményen a ,,barátról,, mint utána, ez csak megint a ,,fütyiszes nyájnak,, szól!!!Tőkés II. ez a véleményem, és ez is erdélyi, és ezt a palit is a hazugovics tünteti ki, mintha itthon Magyarországon nem lenne erre érdemes valaki!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
FN
böjte csaba egy Sátánista. (nem tudom észre vette valaki, hogy böjte csabával ellentétben Sátán nevét nagy kezdőbetűvel írtam?)

böjte cs. megítélt, hazugságokat terjeszt, tanít Istenről!
Ezzel a világ legnagyobb bűnét követi el!!!
Ki a hazugság Atyja?
Sátán!
böjte cs. hazudik Istenről!
Akkor ki az ő atyja?
...
És most díjazzák ezért...

Ez a világ miért ilyen szar?
Pl a böjte csabák miatt!!!
papa.49
@troppauerhumer: Elolvastam a cikket , de már előtte is ugyanaz volt a véleményen a ,,barátról,, mint utána, ez csak megint a ,,fütyiszes nyájnak,, szól!!!Tőkés II. ez a véleményem, és ez is erdélyi, és ezt a palit is a hazugovics tünteti ki, mintha itthon Magyarországon nem lenne erre érdemes valaki!!!
human
Biztos nem volt szándékos a részéről, de a "tündérkert" hasonlatától felállt a szőr a hátamon, mert Matolcsy tündérmesés hasonlata jutott eszembe.
verum
Mindegy, ki díjazza, mindegy, ki mit gondol róla -- sok, nagyon sok gyerek köszönheti neki az életét és jövőjét egy egy olyan országban és olyan körülményben, ahol senki nem támogatott, csak veszni hagyott volna.
Ez minden mást űberel véleményem szerint.
volvós
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
justhpeter
@verum: Teljesen egyetértek. Nem érdekel Böjte Csaba pártszimpátiája - ha van neki, azzal számoljon el ő -, az érdekel, hogy annak megfelelően él-e, amit hirdet. Ha igen, rendben van, ha nem az a szégyen is az övé. A gyermekek érdekében tett dolgait támogatom. Egyházról alkotott véleménye közömbös, mivel egyik egyháznak sem vagyok tagja. Politikai véleménye nem érdekel. Azt pedig sértőnek tartom, hogy bármely szempontból a politikussá lett "szélkakas" Tőkés Lászlóhoz hasonlítsák.
magyarbakancs
Kíváncsi leszek rá mikkor mi fog kiderülni róla.
Mert minden szentnek maga felé hajlik a keze.
glorianna
@human: Feltételezem, hogy Böjte Móricz Erdély-trilógiájának első kötetére utalt, annak a címe Tündérkert. Érdemes elolvasni :)
bakegya
@glorianna: így van-a régiek-a gyermekotthonokat "tündérkertnek" nevezték.
glorianna
@bakegya: :) majdnem - Angyalkert volt az első magyarországi ovi neve.
hu.wikipedia.org/wiki/Brunszvik_Ter%C3%A9z
bakegya
@glorianna: igen,és szerintem nagyon szép helyen van az első angyalkert alapítójának szobra,a vár Tabán felöli lépcsőjének alján.
lampa laz
@human: nekem is hasonlô érzésem van ettől a tündér jelzőtől, oly annyira, hogy mese olvasásnál is kihagyom, ha nem túl éberen figyel az unokám.
Cicamama55
Nekem az a véleményem, hogy ez a díj nagyon megfelelő helyre került! Nem lehet őt egy lapon emlegetni sem Tőkés Lászlóval, sem a hazai KDNP díszes vezetőivel! Élete, s amit képvisel, az teljes összhangban van azzal, amit hirdet! Igazi hívő ember, aki nem a párok, hanem Isten szolgálatában áll! A hazai álszentjeink a lába nyomába nem léphetnek!
bakegya
@Cicamama55: a haza és a gyerekek biztonsága minden előttt!!!-és aki ezzel napi szinten vesződik az köszönetet érdemel-nekem is ez az álláspontom.
Cicamama55
@bakegya: Nagyon egyet értek önnel. A haza adja az otthont, ahová a gyermekek születhetnek, s utána felnőtté válva ők ápolják, dolgoznak érte, védik a hazát! Ez egy olyan körforgás, melyért tenni, áldozni kell ! Éppen ezért Böjte Csabát megilleti az elismerés és segíteni kell, hisz ha ő anyagi támogatást kap, nem önmagára, hanem a gyermekekre áldozza. Balogék csapatával ellentétesen, ő valódi keresztény értékrendet képvisel!
KERKA
Tavaj nyáron egy küldöttséggel jártam Déván. Sok mindent vittünk, főleg könyveket, tanszereket. Az atya nem volt otthon, de fogadott bennünket két nevelő szülő. Mert ott a gyerekek családias környezetben , 10-12 gyerek lakik egy pótszülővel egy lakásban. Végig jártuk a kolostort, az iskolát, ebédlőt, és ahol laknak a gyerekek.El voltam és azóta is el vagyok ragadtatva mindattól, amit láttam, tapasztaltam.
Senki nem tud eltántorítani a véleményemtől. MInden ocsmányság lepereg amit mondanak róla.
Az, hogy elismerték a munkáját és érdemeit, megérdemli. Erdélyben a magyarok szeretik és tisztelik, mert az elhagyatott magyar gyerekeket karolja föl.Akit érdekel még írok privátban arra választ amire kíváncsi.
Miért nem Magyarországi pap kapta a kitüntetést???Mondjatok egyetlen egyet, aki az életét áldozza fel a szegény gyerekekért. Ő mindent a gyerekekre fordít és nem az egyház vagyonát gyarapítja.
Egyébként nagyon jó humorú ember, nagyon vidám, szeret fotózni, a képeit látom a Facén
verum
@KERKA: - nagyon igaz - és milyen könnyen sarat dobálna ma arra, aki különb!
KERKA
@verum: Még hogy pedofil és politikai nyalonc??? Olyan, mint Tőkés??? Ostoba, primitív sárdobálás! Azt sérelmezik sokan, hogy idejön Magyarországra pénzt kuncsorogni. Igen, mert az otthon működtetéséhez pénz kell, a román kormány egy fillér támogatást nem ad!!!
Egyedül a gyerek családi pótlékát kapja meg az államtól, mivel nem a szülők nevelik a gyereket. De ennyi pénzből nem lehet etetni és ruházni, taníttatni egy gyereket.
Cicamama55
@KERKA: Minden sorával egyet értek! A mi városunkban is folyamatosan gyűjtést tartanak, s hívő fiatalok szállítják ki a "gyermekeinek". Böjte Csaba az egész életét az általa vállalt missziónak szenteli, s mint minden gyermekek között élő embernek-akit a feltétel nélküli elfogadás vezérel- a lelkét a gyermekies tisztaság, őszinteség, humor, nyitottság itatja át. Nagyon lebilincselően tud beszélni!
KERKA
@Cicamama55: Egyetértek. Ruha adomány az van bőven, az nem kell. Viszont sportszerek, játékok és minden egyéb ami kell egy gyereknek, arra nagy szükség lenne. Mit gondolsz mennyibe kerül egy játszótér kialakítása? Esetleg, ha elmennek kirándulni, az mennyibe kerül? Ő mindent meg akar adni a gyerekeknek. Amikor kiszálltunk a buszból, adtunk a gyerekeknek gyümölcsöt, édességeket. Ők azonnal bevitték az étkezőbe, mert majd a vacsoránál közösen eszik meg.!!! Én csupa jót tapasztaltam, örülök, hogy lehetőségem volt az otthonba bemenni.
Anna Mária
Nem világos számomra, mi szüksége van egy szerzetesnek bármelyik pártra.
Azt értem, hogy a fidesznek van szüksége a szerzetesre.
verum
Sok értékes, megszívlelendő mondása van, én ezt ragadnám ki:
"Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé."
Cicamama55
@Anna Mária: Bizonyítani akarják, hogy valóban keresztény emberek gyülekezete a magyar kormány. Ezzel a lépéssel akarják tisztára mosni korrupciótól, lopástól mocskos kezeiket, hazug álszent lelküket!
Anna Mária
@Cicamama55: Azt én értem.
De egy szerzetes miért hagyja, hogy a fideszkdnp felhasználja őt a saját céljaira?
Cicamama55
@Cicamama55: De ezt a lépésüket legalább nemes célok elérésének szolgálatára tették!!!
Cicamama55
@Anna Mária: Ez a szerzetes mindenki felé nyitott, nem táplál "alantos" szálakat. Ha valaki csak pártokban tud gondolkozni, az nem képes ezt felfogni.
Anna Mária
@Cicamama55: Hja, értem, ezek szerint mindenki hülye és csak pártokban tud gondolkodni, aki felteszi a kérdést: miért van egy szerzetesnek szüksége a fideszkdnp-re.
Gratulálok a kimerítő válaszhoz.
Mármint a semmitmondás kimerítő. :)
Csizmás Kond
@Anna Mária: Marika te ma ismét akkora hülye vagy hogy ütöd el magad...hol olvastad hogy a díjat a fidesz adta a szerzetesnek ?
Cicamama55
Amint a cikk írja: "a magyar nemzet felemelkedéséhez, és megőrizték azt a szellemiséget, amit az ország örökségül kapott elődeitől." Magyarságunk védelmezőjének számít azzal, hogy a gyermekeknek otthont teremtve a magyar nyelvet, a mi hagyományainkat, a magyar történelmet oltja beléjük. @Mirabilis:
Anna Mária
@Csizmás Kond: Mással beszélgess, én nem vagyok rád kíváncsi.
Csizmás Kond
@Anna Mária: dehogy akarok beszélgetni csak figyelmeztettelek, hogy szajkózod a semmit amivel megbíztak...legalább olvasd el a cikk elejét...ott világosan írja ki adta és miért.
Cicamama55
@Anna Mária: A Fidesz KDNP-nek a választásokkor a romákra volt szüksége, ha már itt tartunk, s ez fordítva is igaz volt. Így már nem tűnök semmitmondónak.Ugye?!
Anna Mária
@Csizmás Kond: Olvastam, kösz, de ne fáradj. Mondom, velem nem fogsz beszélgetni, nem vagyok rád kíváncsi, nem olvaslak többé.
Anna Mária
@Cicamama55: Nem értem, mit akarsz a romákkal.
A kérdés az, miért van szüksége egy szerzetesnek bármilyen pártra. Nekem ez nem világos.
Csizmás Kond
@Mirabilis: ...vagyis akkor ha ott ingyen őrzik akkor nem is kell díjazni ?
Csizmás Kond
@Anna Mária: mondom hogy nem beszélgetek...te beszélgetsz...
Cicamama55
@Mirabilis: Ez igaz, de ez a szerzetes egy kapocs. Ő biztosítja, hogy ezek a magyar gyerekek ne kerüljenek bele az árokba úgy, mint ahogy azt idehaza a kormányunk a magyar emberekkel megtette és megteszi. Gyökereiket ápolva a hovatartozásukat erősíti bennük.
Dr. Felipe
@Csizmás Kond: Valóban nem a fideSS adta hanem a fideSSesek. A kuratórium tele van fideSSes szarjankókkal. Ők adták neki a díjat. Legyen vele boldog, miattam még díszdoktor is lehet. Én nem sajnálom tőle, sőt még a jeruzsálemi lovagrendnek is tagja lehet, legalább misézhet g vicctorért.
Cicamama55
@Anna Mária: Csak párti érdekekről példálóztam, semmi más.
Cicamama55
A Romániában élő magyarokat nem a mi kormányunknak kell elsődlegesen ellátni, létüket biztosítani. Ez a szerzetes vállalta, hogy megtesz értük mindent, s ezt ismerték el. Igen, ezt komolyan írtam. Hogy ott kint van egy ember, aki nem hagyja veszni a magyar gyerekeket. Ezzel csak ellentétbe állítottam az itthoni helyzetünket, mert úgy érzem, nem érti amit írtam.Szavakba pedig lehet folyamatosan kapaszkodni, de akkor soha nem lesz vége.@Mirabilis:
Csizmás Kond
@Mirabilis: Ebben van valami, viszont az én elképzelésem szerint a határon túli oktatást abban látják megtérülni, hogy a külföldön magyar nyelven elvégzett tanulmányait nem Angliában fogja kamatoztatni hanem vagy otthon vagy itt Magyarországon, ellentétben azokkal akik innen mennek ki diplomamegszerzés után.
Cicamama55
@Mirabilis: 20:07 Na ebben egyet értek!
Anna Mária
@Cicamama55: Nem tudom, mégis mi a különbség Romániában egy román és egy magyar árván maradt gyerek között. Miért fontos egy szerzetesnek vajon egy árva gyerek nemzetisége?
Cicamama55
@Anna Mária: Na ez az, amiért az elismerést kapta! Mert ő fontosnak tartja a magyarságuk tudatosítását. Innentől befejeztem a további szóf...st, mert ezt hiába ragozzuk tovább, ha valaki akarja érti, ha nem akkor meg minek...
Anna Mária
@Cicamama55: Egy szerzetes nemzetiségi alapon tesz különbséget árva gyerek és árva gyerek között.
Ez biztosan valami rettentően keresztényi, istennek tetsző dolog, vagy ha mégsem, akkor a fidesznyikeknek. :)
KERKA
@Anna Mária: Fölraktad ám a szemellenzőt, mint a fuvaros lovára. Ha valamit nem értesz, akkor nem is akarod megérteni.
Az egyház a kormánytól kapja az állami támogatást, ez mindíg is így volt. Jelen esetben csak mint képviseli az egyházat Böjte Csaba, de nem akar Brüsszelbe kurválkodni, és nem politizál, hanem gyerekeket nevel. Azért ez nagy különbség
Anna Mária
@KERKA: Dehogynem értem, éppen az a baj, hogy az egyház a kormánytól kapja a támogatását.
A magyar kormány pedig azt kívánja az egyháztól, hogy ha már árva gyerekeket nevel, akkor azok a gyerekek kizárólag magyarok legyenek.
Nagyon gáz, randa politika, mind a kormány, mind az egyház részéről.
KERKA
@Anna Mária: 19.26. Böjte nem hagyja, hogy kihasználja a Fidesz, elvégre nem neveli a gyerekekbe a fidesz imádatot, csak sajnos a Fidesz irányította kormánytól kapja az állami támogatást. Mongyá egy példát, amikor misét celebrált az orbánért!
Anna Mária
@KERKA: De Böjte nemzetiségi alapon különbséget tesz a gyerekek között, ami nem helyes.
Kíváncsi lennék, hogyan ellenőrzi egy elhagyott, elárvult gyerek esetében, hogy az elvárásoknak megelelően "tiszta magyar"-e.
KERKA
@Anna Mária: Minek kevered bele a politikát, nem tudnál egyszer 2 percig hallgatni, vagy nem kötözködni? Én még nem hallottam az atyát politizálni, de emberi kapcsolatokról beszélni igen.
Személyesen 1996-ban találkoztam vele, akkor kb 20 gyereket nevelt.
Azóta ez a szám a többszöröse lett.
Azért leginkább magyar gyerekeket nevel, mert olyan szegények ott a magyarok, hogy inkább beadják ide, De hétvégén a legtöbb gyereket hazaviszik és van akit egész nyárra hazavisznek. Látszik, hogy fogalmatok sincs az egészről de csípőből tüzeltek
Anna Mária
@Mirabilis: Ne viccelj! Mi történt?
Törölték egy kommentedet?
Velem is rendszeresen megtörténik, egészen udvarias hangú szövegeimet törölteti rendszeresen valaki.
Érdekes, amit írsz, mert van, aki folyamatosan uszít romák, menekültek stb. ellen, fenyegetőzik, hogy így lesz, meg úgy lesz, ha hatalomra kerül a jobbik, hosszú idő után kitiltják végleg, majd rögtön megjelenik más néven.
KERKA
@Mirabilis: amennyiben egy családban van 2 számítógép, meg 3 laptop. akkor 5 néven is itt lehet valaki. Ennyit már egy gyerek is tud.
Mi ez az elköszönés, hiszen nincs a kommenteddel semmi baj.Egész jókat beszéltem veled
verum
@Anna Mária: - nem Böjte Csabának fontos a származás. Romániában a magyar gyerekek vannak háttérbe szorítva. Nem direkt magyar gyerekeket gyűjtött, hanem árván maradt gyerekeket, akik történetesen zömmel magyarok voltak. De nem nézte, hogy magyar, román, cigány, aki rászorult, magához vette és veszi.
KERKA
Amúgy aláírást is gyűjtöttek a Nobel békedíjra jelölésért, ha jól tudom, eddig 80 ezer lájkot kapott a Facén.
Anna Mária
@verum: Akkor jó, az más. Tehát nincs válogatás a gyerekek közül nemzetiségi alapon.
verum
@Anna Mária: -
"30 gyermekkel kezdte. Az erdélyi falvakban mindenfelé eljutott a ferences híre, és a papok, iskolaigazgatók, polgármesterek hívni kezdték, hogy náluk is segítsen. Ma több tíz szegény faluban a szerzetes ad otthont a szülők nélkül maradt vagy szegény családból származó gyermekeknek.
...Az adásban bemutatták a Nicolae névre hallgató fiút, aki két „párhuzamos világban” él: nappal a ferences szerzetes alapítványának a házában, este pedig az otthoni nyomorban. Ő elmondta, úgy érzi magát, mintha egész évben nyári táborban lenne, a különbség annyi, hogy az alapítvány gondoskodik arról is, hogy iskolába járjon."
erdely.ma/jotekonysag.php?id=162848&cim=meghato_film_keszult_csaba_testverrol_a_romanok_szerint_is_megvaltoztatta_a_vilagot
verum
@Cicamama55: - meggyőződésem, hogy nem a magyarságtudat fenntartása a legfontosabb célja.
Hanem, hogy a gyerekeknek legyen mit enni, inni, legyen fedél a fejük fölött és tudjanak tanulni.
És feltételezem, Böjte Csaba kettős állampolgár lehet és mint magyar állampolgár, kapásból nem tudok nemesebb tettet egy nemzet felemelkedéséhez, minthogy a gyerekeket megtartani és tisztességre nevelni.
Mégpedig sok olyan gyereket, akik enélkül elvesztek, elkallódtak volna.
verum
@KERKA: - csak hiába van két számítógép, ha ugyanannál a szolgáltatónál vannak, az ip cím ugyanaz. Akárhány néven is jelentkezik be.
verum
@Mirabilis: - úgylátszik egyre keményebb a moderáció mindenhol.
A Blikknél tiltottak le engem, a Saul filmről szóló cikknél. Hemzsegtek a zsidógyűlölő hozzászólások. Én írtam néhány választ és azonnal töröltek és közölték, hogy le vagyok tiltva x időre, mert más véleményét nem korlátozhatom! Én - aki a sajátját mondta és nincs semmi jogom és lehetőségem mást korlátozni ezen kívül egy fórumon.
Sajnos, ez egyre gyakoribb lesz. Ez van.
Desischado
A változatosság kedvéért most végre olyan kapta a díjat, aki megérdemli. a baj csak az, hogy a fidesz a saját mocskát akarja ezzel fényezni!
Cicamama55
@verum: Azt tudom, hogy városunkból nem csak élelmiszert, ruhát, játékot, de rengeteg magyar mesekönyvet, sőt tankönyvet is visznek ki a gyermekeknek. Van olyan katolikus fiatalunk, aki rendszeresen rövidebb-hosszabb időre vállal kint önkéntesen feladatot, sajátos hangulatot teremtve a gyerekeknek népdalokat, néptáncokat tanít. Bárhogyan is fogalmazunk, hogy nemes feladatot lát el, azt nem lehet elvitatni tőle.
Cicamama55
@verum: 23:57 Hozzászólásait olvasva el sem tudom képzelni, hogy bármi sértőt írt volna. Nagyon érthető, konkrétumokra alapuló kommentjei vannak!
Cicamama55
@Mirabilis: Nem volt itt semmi adok-kapok szerintem, csak vélemény csere. Ebben nincs semmi rossz. Erre találták ki az ilyen oldalakat. Én szívesen olvasom mások véleményét-na nem a trágárságot, uszítást, sértegetéseket- még akkor is, ha nem egyezik az én személyes véleményemmel. Segít a tisztán látásban.
bakegya
@verum: újra csakkk EZ VAN-nem tanul a mi nemzetségünk semmiből-engem ez nem egészen,de nem találok rá jobb szót,mint hogy ELIDEGENÍT ÉS MONDHATNI FÁJÓ,HA A SZERETTEIMRE GONDOLOK ÉS MINDARRA A SOK SZÉPRE JÓRA AMIT AZ ÉLETTÓL KAPHATTAM.
BÖJTE CSABÁKAT IGEN IS KI KELL TÜNTETNI-sajnos nincs elég belőlük-
Minden lényeges gondolat abból amit közreadtál az emberszeretetből munkálkodás elvi alapjainak összefoglalását tekintve FONTOS INDÍTTATÁS-EBBŐL IS TÖBB SZÜKSÉGELTETIK-
bakegya
@Cicamama55: a mi anyanyelvünk-nem tudom mennyire figyelte-számtalan hangsora lélekemelően illeti az e féle cselekedeteink körét-mint pl."Pártfogó,patronáló,mentor,..."
papa.49
Kedves mindenkinek, nem avval van bajom amit a ferences barát Romániában tesz az elesettekért, hanem avval hogy elfogadta ettől az aljas bandától a kitüntetést!!!
Ismerve a fiúk működési elvét, megpróbálják bedarálni őt is, a saját céljaikra...
mate03
@justhpeter: Minden szavaddal egyet értek! Gratulálok.
Anna Mária
@verum: Magyarországon azt nem értik, hogy a véleménynyilvánítás szabadságába nem tartozik bele a mások iránti gyűlöletkeltés.
Ha maga a kormány használja a gyűlöletkeltés és -szítás technikáját, hogyan is lenne elvárható a kis moderátoroktól, hogy értelmes európai emberek módjára végezzék a munkájukat? Sehogy.
A magyar helyzet a közbeszéd terén is katasztrofális: az európai szokásokhoz már rég semmi nem köti.
verum
@Anna Mária: - a kormány tagjai is és a kis moderátorok tagjai is pontosan értik, hogy miről van szó. A matolcsy-féle "tudattalanság" hazugság. Bizony, felelős mindenki a tettéért legnagyobbtól a legkisebbig.
Anna Mária
@verum: Azzal vitatkoznék, hogy a kis moderátorok pontosan értenék, miről van szó. Ők fiatalok, ebbe a kommunikációs káoszba nőttek bele, ahol összetévesztik a véleménynyilvánítás szabadságát pl. a burkolt vagy nyílt zsidózással.
De ez természetesen nem menti fel őket sem semmiféle felelősség alól, ugyanúgy nem, mint ahogy az uszító, mocskolódó kommentelőket sem menti semmi. Egy nagykorú ember felelős a szavaiért és még azt is el lehet várni tőle, hogy belássa: az uszítás mások ellen mindig kihat az egész ország állapotára, rongálja azt.
verum
@Anna Mária: - nézd, mindenkinek szíve joga utálni bárkit, bárkiket, ameddig megmarad annyiban, hogy ez az ő véleménye.
Én ott akadtam ki, hogy a vélemény nem tetszését is véleménynek kellett volna tekinteni és nem a vélemény korlátozásának.
És hogy ezt egy fiatal ne értené, azt nem hiszem el!
Anna Mária
@verum: Utálni bárkit lehet, ez mindenkinek szíve joga.
De Európában nem lehet nyilvánosan emberek semmiféle csoportja ellen gyűlöletet kelteni, nem lehet őket megbélyegezni nagy nyilvánosság előtt.
Ez az, amit Magyarországon egyszerűen nem vesznek tudomásul.
Abban a tévedésben leledzenek, hogy a vélemény szabadsága egyenlő a kirekesztés, megbélyegzés kifejezésének szabadságával, pedig az utóbbi szabadság nem létezik.
Látod, hogy ezt nem értik, hiszen a te hozzászólásodat törölték, de azt nem is ismerték fel, hogy amire reagálsz, az nagy nyilvánosság előtti gyűlöletkeltés, gondolom, a téma miatt a zsidók ellen. Sajnos óriási a káosz a fiatal, de az idősebb fejekben is. Pedig csak meg kellene nézni, hogyan érvényesül a szólás szabadsága Nyugat-Európában, ahol pl. egy kurucinfó-szerű förmedvény két napig sem él.
Csizmás Kond
@Anna Mária: Marika, ha megengeded ismét kiveszem a füldugót a füledből...
Bőjte azokat a gyerekeket neveli akiket rábíznak, tehát akik rábízzál azok tudják, hogy magyarul tanítja...nem különbséget tesz hanem egyformán magyarként nevel mindenkit.
...roppant egy betompult felfogásod van...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.