Átlagosan havi ötvenezer forintból élnek a magyar egyetemisták és főiskolások, akik a szűkös anyagi lehetőségeik ellenére is pozitívan látják a jövőjüket, elhelyezkedési esélyüket – írta a Magyar Nemzet csütörtöki számában az Aktív Fiatalok Kutatócsoport felmérésére hivatkozva. 

A megkérdezettek hatvan százaléka mondta, hogy a pénze okos beosztásával jól kijön, egynegyedük azt állította, hogy anyagi gondok nélkül él. 

A diákság legnagyobb hányada étkezésre és utazásra költi a pénzét, havi átlagban 16 és 8 ezer forintot, emellett a lakhatás jelenti a legnagyobb kiadást, átlagosan havi 26 ezer forintot költenek erre a hallgatók. 

A diákok 11 százaléka tanult már külföldön, 18 százalék pedig a közeljövőben szeretne kimenni valahova a felmérés szerint. A megkérdezettek 63 százaléka szeretne rövidebb ideig, 52 százalékuk hosszabb távon külföldön munkát vállalni. A diákok 37 százaléka végleg is hajlandó lenne más országban letelepedni a kutatás szerint.

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kamazuka
Nagyon helyes!Menjenek csak,vissza se nézzenek.Az egy főre jutó kórházi ellátás összeg e a megdögléshez elég csak!
Nyugdíjuk itt úgy sem lesz,egyenlőre.

Mi maradunk páran, stadiont meg olimpiát építeni.Talán futja majd egy olcsóbb állójegyre is a karzaton!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kamazuka
Nagyon helyes!Menjenek csak,vissza se nézzenek.Az egy főre jutó kórházi ellátás összeg e a megdögléshez elég csak!
Nyugdíjuk itt úgy sem lesz,egyenlőre.

Mi maradunk páran, stadiont meg olimpiát építeni.Talán futja majd egy olcsóbb állójegyre is a karzaton!
human
Tegnap találkoztam ismerőssel. Eddig kijártak dolgozni, de most úgy döntöttek, kiköltöznek. Nem látják biztonságban a jövőjüket itthon.
Egy másik ismerősöm Franciaországban dolgozik. Honvágya szokott lenni, de mikor hazajön mégis alig várja, hogy újra Párizsban legyen. Ennek az az oka, hogy komor és panaszkodó embereket lát itthon. Ő teljesen megérti, hogy nem ok nélkül ilyenek itthon az állapotok, de ez mégis elűzi az országból annak ellenére, hogy kint azért éreztetik vele, hogy ő bevándorló.
m.macskosz
Lehet, hogy most nem leszek népszerű, de nem igazán ríkat meg ez a "felmérés".

Először is érdekelne, honnan is van "átlagosan" havi ötvenezer forintnyi jövedelmük.

Másodsorban az sem lenne közömbös információ számomra, ha tudhatnám, mely pályán kívánnak elhelyezkedni ezek a majdani diplomások. Ugyanis a pénzért vett büfé-ruhatár szakosok menjenek is, nem fognak hiányozni. A jelenlegi politikai elit fizetős csemetéi meg úgyis csak költik az ország vagyonát, nem gyarapítják.
Anna Mária
@m.macskosz: Az egyetemisták dolgoznak sokat, rettentően kevés pénzért, aztán vannak ösztöndíjak, így jön össze a vacak ötvenezer.
Az orvostanhallgatók, a műszakiak sokkal nagyobb arányban tervezik külföldön a jövőjüket, mint az átlag diplomások.
Én nem szeretem a "büfé-ruhatár" dumát, szerintem nagyon fontos, hogy a fiatalok igenis, tanuljanak, bármit is tanulnak, az csakis a javukra válik. Nagyon sok olyan munka van, amit a középfokúnál magasabb végzettséggel lehet csak rendesen csinálni.
Szerintem rettentő tragikus, hogy a képzett réteg hosszú, tömött sorban hagyja el az országot. Magyarország már rég megbillent - éppen emiatt.
Hellcat
Havi 50 mindenre elég??? Ez arra sem lenne elég 1 hónapban hogy megfésülködjek...már ha mindent magamnak kell állnom. Vicc...megint a 47ezres baromság felé kanyarodunk tényleg?
eszegfu
@m.macskosz: 9:21 A nem fizetősöknél elég sokféle "kiegészités" létezik az ösztöndij mellett. Ha pl. résztvesz tudományos-kutató csoportban, vagy elég sokat publikál, vagy jó sportoló, jegyzetekhez, könyvekhez kapnak hozzájárulást, vagy klf. fokozatu nyelvvizsgát letesz. Ezekhez még hozzájöhet az eseleges szociális alapon kapott támogatás. Vagyis szerintem a "csóróbbaknak" jobban kell hajtani, hogy fedezni tudják tanulmányaikat és a megélhetésüket minél kisebb szülői segitséggel. Azt, hogy külföldön milyen pályán helyezkednek el, azt nem tudom...de szeritem még ők sem...talán amit a helyzet majd kinál. A fizetős "csemeték" pedig szerintem nem mennek el, mert esetleg külföldön dolgozni kellene, itthon viszont apuka-anyuka majd szerez nekik egy "jólfizetős", "nemdolgozós" állást. Érzésem szerint csak az "agyasok" mennek külföldre, az "agyhiányosok" pedig sajnos megmaradnak nekünk.
Gemüs52
Megértem! Mikor segítettem csomagolni gyermekemnek,a szívem azt mondta nem,de az eszem azt mondta igen ! Félek,hogy az eszemnek volt igaza !
m.macskosz
@eszegfu: Ahogy mondod, nincs semmi, amit hozzáfűzhetnék. :)
Hellcat
@eszegfu: A szoctám osztás sok helyen úgy megy mint a kormány pénzosztása...kap az is akinek kell de azért a haverok nem maradhatnak ki...láttam sorbanállni srácot szoctámért úgy hogy közben a BMW kulcsot pörgette a kezében. Mikor sorra került úgy fogadták: "Szevasz Jocókám...a szokásos?"...szal erről ennyit.
eszegfu
@Hellcat: Én ilyenre nem is gondoltam! Őszintén mondom!
szandokan
Ma már mindenki eldöntheti, kimegy külföldre, vagy sem. Ezt is magával hozta a rendszerváltás. Aki nem képes itt boldogulni, az próbáljon meg kint szerencsét próbálni, majd amikor rájön, hogy egy lakásbérlés közel 2000 euró, majd hazajön.
m.macskosz
@Anna Mária: Tudod, a munkahelyemen olyan gyakornokok vannak, akik a majdani jövőjüket a szálloda-, illetve a vendéglátóiparban képzelik el. (Kötelező gyakorlat a diploma megszerzéséhez.) Ehhez képest odáig nem jutottak el, hogy köszönni tudjanak...:(
A jövő nemzedéke Magyarország számára pont az, amelyik anyagi okok miatt nem jut el a főiskola/egyetem kapujáig.
Anna Mária
@m.macskosz: Igen, sajnos az iskola nem tanít viselkedni. És nagyon sajnos, hogy már lassan kivész a társadalmi elvárás: hogy legyen az emberek között normális kommunikáció.
Engem is borzasztóan föl tudnak húzni a baromi neveletlen, beképzelt fiatalok - szoktam ilyen egyetemistákkal találkozni -, rövid úton elintézem, hogy legalább velem használjanak tisztességes hangot, maradjanak állva, amíg végigmondom a mondókámat, mint ahogy én is végighallgatom őket. Pedig engem nem illemtanárként szoktak alkalmazni, ugye. Brrrr...
Bizony, igazad van, azok a gyerekek, akik szegénységben nőnek föl és tisztességes nevelést kaptak, sajnos nagyon gyakran nem kerülhetnek be a felsőoktatásba.
bundi
@szandokan: bele akarsz ebbe menni ?...biztos?...
Hellcat
@szandokan: Gondolom több szárezer magyar akik kimentek és kint is maradtak ezért is jöttek már haza...ja bocs...mégsem. ESZÜK ágában sincs hazajönni.
KERKA
Az egyetemistáknak mindíg is volt ösztöndíjuk, ezt az államtól kapják. Hogy most mihez aránylik az összeg nem tudom, de régen a tanulmányi eredménytől is függött. De ez az összeg akkor sem, és most sem volt elég. De jó, ha van, mert különben még ezt is a szülőknek kellene adniuk. Rohadt sokba kerülnek a jegyzetek, könyvek, utazás kaja, stb.
Én azért haragszom, ha egy magasabb végzettségű egyetemista alacsonyabb rendű munkát vállal külföldön, bár kezdetnek az is jó, ha a megélhetését tudja ebből fedezni.
Ami aggasztó számomra, hogy 37 %-uk eleve úgy indul el, hogy haza sem akar jönni.
50% azt mondja, lehet hogy hazajön, lehet, hogy nem. De nem jön haza.
Ha már ott alapít családot, biztos, hogy nem. Ha elfogy az értelmiség, itt nem lesz aki tanítson, gyógyítson, fejlesszen, építsen. Mi leszünk a 10 millió segédmunkás országa.
Anna Mária
@KERKA: Hát ez az.
Az azért vigasztaljon, hogy már nem tízmillió, kevesebb és egyre kevesebb.
m.macskosz
@Anna Mária: "Igen, sajnos az iskola nem tanít viselkedni."
Nem is az a dolga. Nevelnie a szülőnek kell a gyereket.
Az iskola dolga a tanítás.
Találkoztam a minap a fiam egyik óvónénijével, azt hittem, hanyatt esem:
nem tudnak pohárból inni és nem szobatiszták.
Anna Mária
@m.macskosz: Arra utaltam, hogy az iskolai végzettség és az elfogadható viselkedés között nincs összefüggés.
m.macskosz
@m.macskosz: Kissé félreérthető voltam.
A mai ovisokról beszélek, a fiam nemsokára a krisztusi korba lépl
m.macskosz
@Anna Mária: :)
Stimmel,. erre szoktam mondani, hogy a diplomával nem osztják az intelligenciát.
vizinyuszi
@m.macskosz: Ezt a legjobbnak írtad, komám! xd, lol (14:10)

Köszönöm.
m.macskosz
@vizinyuszi: Gőzöm nincs, miről beszélsz,""" komám"""én ugyanis mást is olvasok
Az egeremet meg a te kedvedért nem rongálom..
Mézike
@m.macskosz: Én sejtem mit akar a nyuszi...:-)))
Pálinkafőző Rézüst
@Mézike: +18-as? :)
@vizinyuszi: neked van 4 diplomád? :)))
szandokan
@bundi: Veled nem, mert ki nem állhatom a linkjeidet, meg mindent, amit ide röffentesz az újságokból. Kint voltam Svájcban egy cég megnyitóján a múlt héten, és a tulajdonos, mint ahogy ott szokás, bérli a lakását, ami havi 2300 euróba kerül neki. A másik társtulajdonosnak saját háza van, nem nagyobb és különb az enyémnél, de ott közel a tízszeresébe került neki. Most ne menjünk bele az ilyen "menekült" szállókba, mert az nem érdekel.
szandokan
@Hellcat: Lehet lakni persze olcsó munkásszállásokon is, ha valakinek ehhez van gusztusa.
Dr. Felipe
Na meg 1981 óta folyamatos a népesség fogyása, plusz még a kivándorlás. Vajon ki fogja kitermelni az én nyugdíjamat?
szandokan
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Dr. Felipe
@szandokan: Elvtárs!

Látom "finki" számíthat rád mindenben, rád tud alapozni.
justhpeter
Megértem a fiatalokat, én sem tartanám jónak, hogy ebben a mai magyar rendszerben szocializálódjanak tovább, mert olyan "érdekes" helyzettel találhatják magukat szemben, hogy a megszerzett végzettség gyakorlatilag semmit nem jelent, hiszen a szakmai lehetőségek kiaknázásában többet jelent a pénz, a politikai kapcsolat. Ezzel szemben a nem pénz és nem politikai kapcsolat révén érvényesülni akaró fiatal kifejezetten alacsony pályakezdő bérrel találja magát szemben és még abban sem bízhat, hogy ebben az évek múlásával jelentős változás állna be. Az esetek nagy többségében a hazai munkavállalás esetén érdektelenné válik a diploma megszerzéséhez olyan nagyon erőltetett nyelvvizsga megszerzése is, hiszen sem annak komolyabb érvényesítésére sincs lehetőség, ahogyan a nyelvtudás folyamatos gyakorlására sem.Szerintem egyre több rendszerszintűvé vált probléma az oka annak, hogy rengeteg fiatal már csak külföldön lát maga számára perspektívát. Ez pedig a hazai politika lemoshatatlan bűne.
lajospapa
Majd az olimpiára hazajönnek látogatóba .
kkalman
Nem minden diplomás kap alacsony kezdőfizetést, és még csak nyaloncnak sem kell lenni hozzá. Fiam az egyetemi évei alatt már dolgozott egy svéd informatikai és telekommunikáció cégnek. A diploma megszerzése után itt Magyarországon sikerült munkát találnia egy amerikai cégnél, és nem a hazai vállalatoknál szokásos pályakezdő fizetésért.
Ja, hogy ő nem buli éveknek tartotta az egyetemi éveit, hanem már akkor dolgozott, és nem pályakezdőként kezdett a friss diplomájával? Hát ezt mindegyik egyetemista megpróbálhatná. Igaz, akkor elmaradna a fanta, haverok, dizsi, napszemüveg.
Lepényleső
Ennyi készül,de több megy el,ha a kerítés addig el nem készül körbe.
szandokan
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
bundi
@szandokan: hát én a te hivatkozásaid sajna nem utálhatom...ugye mindig csak kinyilatkoztatsz...mert te mondod az úgy is van...egyébként az a 2200 eurós bérelt dolog itt kb egy alsó középkategóriás kétszobás lakás lehet a 3. zónában...én is ilyet bérlek 1500+150 council tax ért az ugye kb 2300 euro...ha valaki kijön akkor az első időkben kénytelen share house ban lakni amíg nem lesz szerződése referenciája...és csak utána léphet tovább...viszont ha nem hülye egy pár éven belül kitörhet a mókuskerékből...de ha egy idő után lelépsz londonból vidéken az árak a töredékei ezeknek...
a másik ha utánaolvasol rájössz hogy a kecskepásztorok max egy határral mennek arrébb...a menekültek 90-95 százaléka afrikában megáll...csak akinek van pénze vagy elég fiatal erős ...az próbál meg elvergődni európáig...és nem románia vagy a horvátok lesznek a cél később sem...ők nincsenek benne a schengeni övezetben...egyébként kína épp bebukni készül és az amcsik meg az unió menteni próbálja...
www.telegraph.co.uk/finance/china-business/11725236/The-really-worrying-financial-crisis-is-happening-in-China-not-Greece.html
vagy itt...
www.wsj.com/articles/imf-sees-2015-global-economic-growth-at-weakest-rate-since-financial-crisis-1436446905
de magyar cikk is van róla...tudom nem szereted a 444 et de itt leltem ezt meg...
444.hu/2015/07/08/erdemes-amiatt-aggodni-hogy-kinaban-teljesen-osszeomlott-a-reszvenypiac/
Dr. Felipe
@szandokan: bonbon elvtárs!

Látom "finki" mester sikeresen kimosta az agyadat a helyéből, csak így tovább vezérigazgató úr.
Kína sosem tudja letaszítani az USA t a trónról vagy talán nem hallottál a kínai tőzsde vergődéséről? A kínai "csodának" befellegzett.
Jaja, csak védjed golyószóróval a határokat, aztán ha kiküldenének éjszakai járőrbe, ott helyben összeszarnád magad. Pár váltás pelenkát vigyél azért ha mész védeni.
Desischado
Igazuk van. kint meg van a lehetőségük egy normális életre. Minek maradnának itt? Ezt köszönhetjük ennek a kormánynak! Mi lesz az országgal, mellékes, nekik menjen jól, a többivel nem törődnek!
varrólány
@szandokan: 00:11
Én is erre gondoltam hogy majd Románia felől jönnek nincs messze a határ. De körbe is keríthetnék az országot az sem lenne megoldás . Mindent a pénz mozgat a hatalmi harc , elhitetik velük a jobb életet . Nem lehet tudni ki miért jön nincs a homlokára írva milyen ember Nekem már mindenki gyanús hiszen nőket gyereket is fel tudnak használni célok elérésében.
szandokan
@varrólány: Csak most olvastam, hogy írtál, egy másik cikknél megint leírtam ezt neked. Sorry:-))
szandokan
@Dr. Felipe: @bundi: A lehető legbiztosabb forrásból tudom én ezt a bevándorlás témát, ti csak nyugodtan irkáljátok a marhaságaitokat. Aki nem dolgozik ebben a hatáskörben, az csak külső szemlélő lehet, és az Orbán utálat áll mindenek felett. Az a baj, hogy amikor már gondolkodni is tudnátok, késő lesz, hacsak nem történik Európa szerte egy komoly összefogás.
szandokan
@varrólány: Jól vagy? Nem látlak mostanában nagyon.
varrólány
@szandokan: 12: 49 Köszi , megvagyok !:-)) Keveset fórumozok már , régebben lehetett beszélgetni de most már inkább olyan támadásos válaszok vannak . Nem nekem , mivel már alig írogatok csak már olvasni sem igazán jó .
Dr. Felipe
@szandokan:" A lehető legbiztosabb forrásból tudom én ezt a bevándorlás témát"

Ismerjük már a forrásodat, írhattál volna helyette pártházat is.

Maradjunk annyiban hogy a menekült kérdést nem g vicctor kommunista spicli elvtárs fogja megoldani.
Ő csak a politikai hasznot szeretné kinyerni belőle és sajnos el kell ismerni hogy ez a mostani helyzet az idióta populista politikusoknak kedvez.
Csak remélni tudom hogy az unió minél előbb talál megoldást mielőtt még a populisták lerombolnák az összes európai értékeket.
szandokan
@Dr. Felipe: Volt határőrök, akiket átképeztek rendőröknek, de ugye a mai napig dolgoznak a határoknál. A te agymenésed biztosabb forrás ezeknél, tudom.
szandokan
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Mézike
@Pálinkafőző Rézüst: Nem. Nézd meg kinek címezte m.macskpsz az ominózus hozzászólást. :-)
bundi
@szandokan: tudod más ebben a hatáskörben dolgozni a hivatalban és megint más ezt csinálni az életben..munkát találni ismerősnek vagy csak barátoknak...elmondani mire figyeljenek az elején...mire jogosultak...mi kell ahhoz hogy béreljenek házat lakást...hogy kell kitölteni a tax igénylést..erre a hivatalodban marhára nemlátnak rá...
Tényfeltáró
Menjenek csak amíg lehet, mielőtt a Lajtánál kiteszik a felcsút (felsőbivalybasznád) országjelző táblát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.