A gyűlöletkampány véget érhet, de a gyűlölet marad. Az egyik ismerősöm távolsági buszra száll, hogy hazautazzon. Mögötte a sorban áll egy anya, 12 éves forma kislányával. A kislányon Kárpátia-pulcsi (Kárpátia, te jó ég, Kárpátia, egy 12 éves kislányon Taylor Swift vagy Violetta helyett). Telik, telik a busz, meséli az én kedves ismerősöm, és úgy tűnik, hogy anyuka és lánya nem fognak fölférni. Az anya azt mondja kislányának, lehet, hogy vonattal fognak utazni. De ugye nem a Keletiből?, kérdezi a kislány. Én oda nem megyek a retkek közé, de ha oda megyünk, jól megrugdosom őket. Aztán ott az a történet, melyben óvodások vegzálják fekete bőrű csoporttársukat, akivel néhány hónappal ezelőtt még minden bizonnyal semmi bajuk nem volt, vagy, ha volt, hát csak a szokásos barátnős sértődés, veszekedés a kék játékmotoron, az összeszerelős, fa vasúton, meg ilyenek. A Mario és a varázsló Cipollája, pardon, Arthur J. Finkelstein és helyi megbízója, valamint lokális segédcsapata, ahogyan...

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: Anna Mária
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Anna Mária
Sajna ezek a gyerekek már ilyenek maradnak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Anna Mária
Sajna ezek a gyerekek már ilyenek maradnak.
nemkati
Azt hiszem, a vezetőink, és a gyűlöletkampányaikra vevő szülők, nem fogták fel, mekkora iszonyatos bűnt követnek el. Itt a lényeg az utolsó mondatban:

"A gyerekek lelkére mért visszafordíthatatlan károkozást semmilyen ravasz kommunikációs terv, stratégia, skill, okosság és csűr-csavarás nem fogja helyrehozni. Ami marad az a szégyen és a gyalázat."
verum
@nemkati: - a gyűlöletkampány is bűnös, de véleményem szerint csak arra hat, akiben megvan a gyűlölet. Én hiszek abban is, hogy az a gyerek, akit a szülei ilyen elfogult gyűlöletre nevelnek, az is felnőve, ha nincs benne gyűlölet, nem fog rá hatni többet.
Anna Mária
@nemkati: Igen, a most felnövekvők így szocializálódnak és megmaradnak rasszistának.
verum
@nemkati: - tudod, nem jelent semmit az sem ha igazam van, mert sajnos a fordítottja is igaz.
Rendes, humánus szülőknek is van néha fanatikus, elfajzott gyereke...
Anna Mária
Többek között ezért sem egészséges dolog ma Magyarországon gyereket nevelni.
F_Viktor
@nemkati: Írod:
" Itt a lényeg az utolsó mondatban"

Ezért hagytam ott az országot, hogy a gyerekemet az iskolában ne ezt a gyűlöletrőlm, gyűlölettől fröcsögő nevelést kapja.
Nem véletlen, hogy a kormány meghosszabbított időben, kötelezően délután 4 óráig végzi az agymosást az általános iskolákban.
nemkati
@F_Viktor: Azt azért nem hiszem, hogy csak ezért. :)
F_Viktor
@verum: Írod:
"Én hiszek abban is, hogy az a gyerek, akit a szülei ilyen elfogult gyűlöletre nevelnek, az is felnőve, ha nincs benne gyűlölet, nem fog rá hatni többet."

Bocsi, de ellent kell mondanom:
index.hu/tudomany/2015/06/16/bizonyitottak_az_iskolai_agymosas_veszelyesseget/

Bizonyították az iskolai agymosás veszélyességét
"Élethosszig tartó hatást gyakorolt az antiszemita propaganda azoknak a német gyermekeknek a gondolkodására, akik a náci uralom ideje alatt jártak iskolába - állapította meg egy hétfőn megjelent tanulmány, amit az MTI ismertetett.
Ez a korosztály ugyanis a második világháború után fél évszázaddal is sokkal hajlamosabb maradt a zsidókkal kapcsolatos negatív nézetekre, mint a korábban vagy később született korosztály..."
verum
@F_Viktor: - nem tudom, ki és hogy bizonyította. Én az életben másként látom.
Saját magamon tapasztalva: tizenvalahány éves koromig a szocializmus nagy híve voltam, a kapitalizmus és a nyugati országok szerintem a világ bűneit hordták kizárólagosan. Aztán felnőttem, dolgozni kezdtem és jött a pálfordulás.
Gyerek koromban édesanyám tanította, hogy kell csirkét vágni. Bár sosem próbáltam, de gond nélkül végignéztem. Ma vegetáriánus vagyok, több mint harminc éve.
Hogy kiben mi lakozik alapvetően, abban nevelés csak csiszolhat, vagy valamit fedhet, de meg nem változtathat.
GeoCravker
@verum: A xenofóbiát magunkkal hoztuk a hordából genetikusan. A szegregatív magatartásforma, mint minden magtartásforma, már tanult viselkedés. A nevelésnek határkijelölő szerepe van.
Mint a territoriális védekezésre nemesített bullterriernél. Megfelelően nevelve a legkitartóbban védő kutya. Elcseszve megeszi a szomszédot. De erről nem a kutya tehet. (emlékszem arra, amikor a hatévesforma kislány és a 40 kilós anyuka számára az egyetlen védelem a "kedves apuka" ellen a gazdavédelemre kiképzett kutyus volt a lakótelepen, és a leghatásosabb távoltartási végzés is volt a kutya).
verum
@GeoCravker: - én masszívan kutyás párti vagyok, de azért azt tudni kell, hogy a kutya nem ember. Nincs módjában önállóan dönteni.
De az "elcseszett" kutyát is lehet rehabilitálni - és nagyon, elenyészően kevés az alapból agresszív, kezelhetetlen kutya.
Igen, a nevelésnek fontos szerepe van, de lévén hogy az ember önálló lény, a tapasztalatnak is és a saját gondolkozásmódnak, érzelemvilágnak is.
bakegya
@GeoCravker: tetszik,na nem a tartalom,hanem a szakszerűség-de mi haszna ha a nyájösztön erősebb (itten -mostan).
Nekem is az a véleményem :a legnagyobb önzés a gyermekvállalás( itten-mostan).
F_Viktor
@nemkati: Írod:
"Azt azért nem hiszem, hogy csak ezért. :)"

Kb. 85-90 százalékért ezért .-)
F_Viktor
@verum: Írod:
"nem tudom, ki és hogy bizonyította."

Idézek a cikkből:
"...kutatók olyan, 1996 és 2006 között készült német közvélemény-kutatások adatait vizsgálták, amelyek kérdései érintették a zsidókkal kapcsolatos nézeteket és véleményeket is. A felmérések Németország 264 településéről összesen 5300 személy válaszait tartalmazták, és lehetőséget adtak a vélemények nem, kor és lakhely szerinti vizsgálatára is.
A kutatók a felmérések adatainak vizsgálata alapján úgy találták, hogy a második világháború vége óta eltelt mintegy fél évszázad dacára a legszélsőségesebb antiszemita nézeteket azok vallották, akik az 1930-as években születtek."

Írod:
"Saját magamon tapasztalva: tizenvalahány éves koromig a szocializmus nagy híve voltam, a kapitalizmus és a nyugati országok szerintem a világ bűneit hordták kizárólagosan. Aztán felnőttem, dolgozni kezdtem és jött a pálfordulás."

Szerintem azért ott motoszkált benned, hogy a jólét azért azt az általad elítélt nyugatot jellemezte, a Balatonon a németet nem Ladákból és Skodákból láttad kiszállni :-)
S amint dolgozni kezdtél, erre az "álomra" vágytál Te is.

Írod:
"Gyerek koromban édesanyám tanította, hogy kell csirkét vágni. Bár sosem próbáltam, de gond nélkül végignéztem. Ma vegetáriánus vagyok, több mint harminc éve."

Az én gyerekem is egy éves kora óta ott van a disznóvágásokon, neki ez természetes, nem hinném, hogy felnőtt korára böllér szeretne lenni. ;-)
verum
@F_Viktor: - először is a kutatók ma ezt mondják, holnap azt. Évtizedekig, talán évszázadokig hitték az orvosok, hogy az újszülöttnek nincs fájdalomérzete, vagy kisebb, mint a gyereké, vagy felnőtté. Mostanában mutatták ki, hogy nagyobb a fádjalomérzete. Sokáig azt mondták, a spenót egészséges, ma már tudják, hogy vannak veszélyei, mint minden egyoldalú táplálkozásnak.
A kutatók most kezdik pedzeni, hogy a kutya gondolkozó lény, amit már sok kutyás évszázadok óta tud.
Antiszemita nézetet meg a mostani jobbikosok és szélsőségesek is vallanak szép számmal és igen kevés született közülük 1930 táján.
A szocializmusból meg nem a jólét utáni vágy miatt ábrándultam ki, hanem a hazugságok, az igaztalanságok, miatt és azért, mert az embereket rászoktatta arra, hogy az állam megold helyettük mindent, ők csak bamba élvezői a dolgoknak.
Az igazságérzetem mindig igen erős volt. Erre bármilyen ideológiát raktak rá, mindig felszínre tört és segített tisztábban látni.
Szerintem kutatók sem vitathatják, hogy embereknek van veleszületett habitus, hajlam a békességre, vagy éppen harciasságra. Ezeket lehet kordában tartani, de kinevelni nem.
Nem vagyok hiszékeny, még tudósokkal szemben sem, a józan ész és a tapasztalat mindig kritikussá és kételkedővé tesz.
GeoCravker
@verum: állatpárti vagyok. simogattam már meg "doromboló" pumát és nem bántott (16 éves voltam) Más állat sem bántott még "akarattal".
GeoCravker
@bakegya: A gyermek mindig "önzés", és pokoli nagy felelősség. Nem "megcsinálni", hanem felnevelni.
Nem véletlen, hogy már a horda elkülöníti az erre "szakosodottakat".
www.euroastra.info/node/36168
bakegya
@GeoCravker: magam is így gondolom-de hát ezt adaptálni itt és most?-lehetretlen.
JAJMÁR
@Anna Mária: 17:03 Pár hete, hónapja éppen azt próbáltam neked elmondani, hogy a társadalom nevel, és azt is, hogy a kormány is. Örülök, hogy ez most már nyilvánvaló. Erről beszéltem.
Számít, hogy milyen a hatalom, hiszen "fejtől büdösödik a hal", és a gyűlöletkampány mindig sikeresebb mindegyiknél.
Sok ember örül, ha valamiben, vagy valamiért mások fölé helyezik - mert akkor nem ő van alul. Ahol ez a nézet befészkeli magát a közösségbe, az önpusztítás elindul, az a közösség már nem fejlődőképes.

Az ellenzék hiánya, a másfajta értékrend megjelentetésének hiánya a társadalomban, a legnagyobb baj. Nincs egy erős, emberekre befolyással bíró és hiteles erő, amelyik a helyes értékeket hangsúlyozza, amelyik kijelölne egy másik igazodási pontot. Azt mondtad anno' lehet enélkül is gyereket nevelni. Nem, a gyerek is tudni akarja a határait, a világot pedig eleinte a szülei szemével látja.
Anna Mária
@JAJMÁR: Akkor is, most is félreértettél.
Igen, lehet gyereket nevelni ideológiák nélkül, nekünk például egész jól sikerült.
És biztosan tudom, hogy sokaknak szintén remekül megy, bármilyen rezsim is van hatalmon.
Ezeknek a kis szörnyetegeknek, akiknek a gyereke imígyen nyilvánul meg: "Én oda nem megyek a retkek közé, de ha oda megyünk, jól megrugdosom őket", azoknak nem megy a gyereknevelés.
Igen, nincs ellenzék, nincs olyan erő, amelyik világosan megmondaná, mi a véleménye ezekről a dolgokról és hogyan tovább. Kollaboránsok viszont vannak.
Anna Mária
@JAJMÁR: Baloldalon van egy-két okos képviselőnő. És ennyi.
JAJMÁR
@Anna Mária: 10:15 Az ideológia értelmezésében kell keresni a véleménykülönbség okát köztünk. Nem tudom, hogy te mit értesz alatta - én nem a szélsőséges, élesen meghatározott eszméket -, de tény, hogy a közösségek csak úgy tudnak jól működni, ha lefektetik az alapvető, mindenki által elfogadott, közös, morális szabályokat. Ez adja a rend alapját. Abban a családban, ahol ez nincs, ott a gyerek bizonytalanul lóg a levegőben, nem tanulja meg mi a helyes, ezt ő saját magától nem fogja tudni eldönteni, de még az érzelmeit sem tanulja meg uralni. Ott az éppen pillanatnyi érzés és ötlet irányít. (Láttam olyat, hogy a gyerek megrugdossa az édesanyját, ha éppen ahhoz van kedve, vagy mert az nem elég gyors.)
Ezért fontos, hogy egy jól behatárolt értékrend legyen családban, és fontos, hogy legyen a társadalomban is. Ha a társadalomban ez fellazul, vagy eltűnik, akkor szélre sodródnak az emberek, mert "kell"! Szükséges.
Az alapvető, emberi értékek vannak a földbe taposva már, mert nagyon sokan nem tudják eldönteni saját maguktól, hogy mi a helyes, és nem tudják uralni az érzelmeiket.
Igen, az ellenzék jelenleg kollaboráns, én még mindig reménykedek egy új létrejöttében.
Anna Mária
@JAJMÁR: Én nem reménykedem. Többek között azért nem, mert az ellenzék helyén kollaboránsok ülnek baromi kényelmesen, tovább rontva az amúgy is rossz levegőt.

propeller.hu/itthon/3130999-menekultek-kerites-tobbi?all#c1381310
JAJMÁR
@Anna Mária: Legalább már odáig eljutott egy-két gondolkodó, hogy leírja a keserű igazságot. Már ez is valami :)

Találtam egy-két Ancsel Éva idézetet, igazán jók:
„Látni akarni kell, de ennyi sem elég, még el is kell viselni azt, amit látunk.”

„Sokszor csak a sors ökölcsapása képes arra, hogy kiüssön minket a hamisság ringjéből.”

„Ha az igazság nem is szokott győzni – vagy nagyon ritkán –, azért minden igazságtalanságon fel kell háborodni, mert ha mindenki vállat von, nem áll meg a lábán a világ.”

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.