Esterházy Péter a Der Freitagnak adott interjút amiben azt mondja, az Orbán-rendszer káros Magyarország számára – olvasható a 168 Óra szemléjében.

Hozzátette, hogy a demokrácia nem liberális, a sajtószabadság korlátozott, a hatalom elosztása elégtelen. De ami nagyon fontos, hogy

nem élünk sem diktatúrában, sem fasiszta államban.

Esterházy Péter az interjúban a magyarországi viszonyokkal kapcsolatban azt is mondja: "a magyarok szívesen merülnek el az önsajnálatban, s Orbán megerősít bennünket ebben. Ügyesen játszik a magyarok bizonytalanságával, ahogyan ezt már sok elődje tette századokon át – s felveszi ehhez a rebellis fiatal pózát. Ahelyett, hogy felelősséget vállalna, a magyarok indulataira épít és gerjeszti félelmeiket. Orbán nem államférfi".

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök viszonyáról azt mondja, nem tudhatja, hogy komolyan gondolja-e vele Magyarország miniszterelnöke.

"Orbán nem is titkolja csodálatát a tekintélyuralmi rendszerek hatékonysága iránt – ugyanabból a kottából játszik, mint Erdoğan török elnök, ki maga sem makulátlan demokrata. (...) Úgy sejtem, mindenekelőtt azt akarja megmutatni, hogy Magyarország önállóan cselekszik."

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
"nem élünk sem diktatúrában, sem fasiszta államban."

Erről kissé más a véleménye azoknak, akik nagykanállal kapják a mindennapjaikban a fasizmusara hajazó önkényt. Nem véletlen, hogy aki teheti menekül a liberális demokráciák felé.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
"nem élünk sem diktatúrában, sem fasiszta államban."

Erről kissé más a véleménye azoknak, akik nagykanállal kapják a mindennapjaikban a fasizmusara hajazó önkényt. Nem véletlen, hogy aki teheti menekül a liberális demokráciák felé.
Toby
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
justhpeter
Igaza van Esterházynak, Orbán nem államférfi, csak egy pitiáner populista megélhetési. 2001 óta Magyarországon nincs államférfi. Voltak és vannak olcsó, primitív pártkatonák.
Papuska1
Először is nem értem, hogy miért fáj Esterházynak az, hogy Orbán nem liberális? A világban számos konzervatív demokrácia van! Ezek szerint ezek sem helyesek? Mi a liberális demokrácia előnye mondjuk egy nemzet számára? A liberalizmus mai formája milyen jövőt garantál mondjuk ezer év múlva a magyaroknak? Nekem inkább úgy műtik, hogy a felelősségtől menekülő, gyökértelen emberek a magasztos több nemzedéken át elérendő célok, az utódainkban való továbbélés helyett a pillanat öröméért adják el a jövőt, a következő generációk magyarságát. Tisztán szabadkőműves elvekre épül, a szabadkőművesség pedig végül a világ belátható időn belüli elpusztulásáról is beszél. Addig kell élvezni az életet? Ráadásul sokan, akik ezt hirdetik, csak másoknak hirdetik, maguk teljesen másképpen élnek. Ez nem gondolkodtat el senkit?
Papuska1
Még egy rövid kérdés, ha valaki csak egy világnézetet fogad el, a liberalizmus mai formáját és minden mást, tehát a gondolkodás szabadságának bármely más formáját is elveti, és ezt nem tudja igazi érvekkel alátámasztani, egyszerűen elvárja, hogy azt elfogadják, az nem diktatúra véletlenül?
Mézike
@Papuska1: Miből gondolod hogy aki liberális a gondolkodás egyéb formáját elveti?
Desischado
Esterházynak igaza van. Ami itt folyik, az minden, csak nem demokratizmus. orbán egy tolvaj, hazug megélhetési törpediktátor!
wagabund
most mit nem ért ez az író? Az Orbáni politika véghezviteléhez kell egy furfangos politikus, és tízmillió ember, aki csak néz, mint a lőtt medve..

a feltételek megvannak...akkor?
Lepényleső
Lám mindenki tudja,hogy baj van,ám senki sem cselekszik,csak a talpnyalók hada növekszik!
magyarbakancs
@Papuska1: "Mi a liberális demokrácia előnye mondjuk egy nemzet számára? A liberalizmus mai formája milyen jövőt garantál mondjuk ezer év múlva a magyaroknak? Nekem inkább úgy műtik, hogy a felelősségtől menekülő, gyökértelen emberek a magasztos több nemzedéken át elérendő célok, az utódainkban való továbbélés helyett a pillanat öröméért adják el a jövőt, a következő generációk magyarságát."
1867. március 20- Deák Ferenc kiegyezése is liberális alapokon működött .
Csak egy példa a liberalizmushoz.
Konzervatív és diktatórikus vezetés menekült a felelöségrevonás elöl.
Lásd Horthy,Szálasi ,Rákosi,Kádár rendszerekben.
Jelenleg regnáló Orbánizmus egy fél diktatúra, és csak azok élvezhetik maradéktalanul a jó létét ki Orbán úr hátsójához közel áll a nyelvileg..
.
Kiesik a pikszisből mint Simicska úr megtorlásra számíthat.
Krivánok neked további jó Orbán imádást.
Papuska1
@magyarbakancs: Ha a hozzászólásomat végig olvasod ott van: "a liberalizmus mai formája" . Nem a Petőfi, Kossuth, Deáki liberalizmussal van gondom, sőt a XX. század első harmadában élt liberalizmussal sem, de a mai úgynevezett "újliberalizmus" a maga kirekesztő, a szabadság nevében mindennél több szabályt előíró, és a dogmáit egy picit is másképp értelmezőt negatívan címkéző liberalizmus (ami ma divat), számomra erősen a kommunizmus és más emberellenes eszmékre hajazó világ. Nem valami, amit ügyesen elneveztek valami régen pozitívra, hanem a tartalom az ami a mai liberalizmust számomra és szerintem éppen az Európai ember számára veszélyes volta, az esetleges az eszmerendszerbe nem tartozó gondolkodást automatikusan lefasisztázó, minden a gondolatmenetétől eltérőt elvető, kvázi pusztító volta miatt ezt az "újliberalizmust" vetem el, amit szerintem Kossuth, vagy Deák is határozottan elvetne. Ez egy álszabadság, ami valójában szabadosság, a klasszikus értékek elvetése az "éljünk ma jól, ne törődjünk semmivel (közben mások gondolkodnak helyettünk) világát nem tudom elfogadni!
coyote3
A fejlődésnek alapvetően két fajtája van. A progresszív és a regresszív. Ez az orbán nevű tolvaj tökéletres példája a regresszív fejlődésnek. mert ugye arra még emlékszünk, hogy a Liberális Internacionálé elnöke is valt valaha. Most meg populista . Jó nagy adag kisebbségi komplexussal nyakon öntve. és még egy nagyon fontos ennek a lélegző lénynek a jelleméhez. A gonosz emberek legrosszabb ösztöneire játszik. És sajna ezt az egy dolgot jól csinálja. Ja, nem! Jól is lop...
Papuska1
@coyote3: Érdekes megállapítás. Azért jó lenne tudni, hogy kitől és mit lop. Ez most egy szisztéma, hogy a baloldalon kijelentik, hogy Orbán lop és pont. Egyszerűen állítunk valamit és csúsztatunk hozzá! Egy miniszterelnök, az ország ura. Mi illeti meg és mi nem? Mi az, amit jogtalanul tesz, és mi az, amit nem? Jó lenne például, mikor a jövedelmeket megkérdőjelezni, összehasonlítani a francia, a német, a holland, az osztrák és a magyar miniszterelnök fizetését! Arra is gondolni kellene, hogy mit lehet keresni hazánkban az állami és a magán szférában. Orbán Gábor államtitkár a 870 ezres fizetését a privát szférában 10 milliós havi fizetésért plusz bónuszért hagyta ott. Az államtitkárok többsége minimum 3- ötszörös fizetést kapna a magán szférában. Egy közepes magyarországi cégnél, azzal a képesítéssel, ami nekik van kettő és fél és ötmillió plusz bónusz a fizetés. Egy csomó államtitkár elvből, becsületből marad! De ezt valahogy nem igazán teríti a sajtó. Ezért nem is foglakozik vele a helyi primitív "irigység faktor" bunkó népesség. Persze ezek nem állami vállalatok, mert ott kétmilliós törvényi plafon van. Nem is találnak igazán jó szakembert sok esetben, és ez a mi kárunk! De ez valahogy elkerüli az emberek figyelmét! A magán szektorra az államnak vajmi kevés hatása van! De ezt a szocializmusban felnőttek nehezen értik. Jó volna utána nézni!
Toby
@Papuska1: Szép volt ! Szép hosszú...de üres ! A sírógörcs kerülget, ekkora jóság és önfeláldozás láttán !

-Az vajon mitől van, hogy amint állami alkalmazásba kerülnek ezek az önfelálfozó kamikázék, azonnal vagyongyarapodnak ?
- És mekkora önfeláldozás kellett a trafikmutyikhoz ?
- Hát a földmutyikhoz ?
- A "magán szféra" nem képesítés után fizet ! Ami a "Egy közepes magyarországi cégnél, azzal a képesítéssel, ami nekik van kettő és fél és ötmillió plusz bónusz a fizetés." megjegyzésedet illeti !

- Cserélj "anyagot" - veszélyes rád nézve !
Papuska1
A vitának ez a módszere eléggé parlagi, és az előítélet és a gyűlölet sugárzik belőle. Olyan biztos vagy benne, hogy mások is így látják? Például a közvélemény kutatások nem ezt mutatják. Egyes célpropagandák ezt próbálják belesulykolni a lakosságba. Az is tény, hogy ez a módi az USA nagykövetségéről indult. Csak úgy leírnám, a 10 millióból a kiválasztott néhány száz ember, akik vezetik az országot, nem lehet, hogy emellett még jó üzletemberek is? Esetleg pont ezért választották ki Őket? Ez esetleg nem jut valaki eszébe. Ismétlem az Orbán Gábor példát. Erre valahogy nem jött értelmes reakció! Egyébként a 1000 legjobban kereső menedzser jövedelméből kis hazánkban a legrosszabbul kereső is dupláját keresi egy államtitkárnak! Nézz utána! És ez csak a bevallott jövedelem!
zöldszem
@Papuska1: Na akkor azt áruld már el nekünk, hogy ha olyan xarul keresnek a politikusaink, miből vett mondjuk Lázár a kölkének 70 millás házat. Vagy Szijjártó 167 milliós házat+ a napokban befejezte a felújítást is. Persze sorolhatnánk az összeset, mert vagyonbevallásuk után tényleg szegényebbek még nálam is, mert némelyiknek még autója sincs, velem ellentétben. Hogy van az, hogy többet tud félretenni mint amennyi a fizetése. Nem eszik nem iszik, így wc papírt sem vesz mert nem xarik, nincs rezsi sem amit fizet? Hogy, hogy a jó francba???
..." néhány száz ember, akik vezetik az országot, nem lehet, hogy emellett még jó üzletemberek is::" Akkor miért szegények az adóbevallásuk szerint?? Vagy a vállalkozásból befolyt összeget nekik, nem kell bevallani??
kepkezelo.com/images/pzp2o8gmu5p7sqp5zo.jpg
hetöndöe
@Papuska1: Üzletemberek ezek a tetvek?Most ez komoly?Politika nélkül senkik lennének,abból élnek.Úgy nem nehéz "üzletembernek" lenni,hogy milliókat lopok a közösből,majd azt a pénzt fialtatom az általam hozott törvények és korrupció útján.A fitymaszosk nagy hányada a semmiből lett valaki de csak a politikusi pályafutásának felfelé ívelése után.
Fletónál ez fordítva történt,tán ezért utálják annyira ezek a kváziüzletemberek.
Qrbán egy szaros farmerban ült be a parlamentbe,azóta milliárdos.
Kinek csobogsz te kicsi patak?
bencemacska
@Papuska1: ma, 14:27
"Csak úgy leírnám, a 10 millióból a kiválasztott néhány száz ember, akik vezetik az országot, nem lehet, hogy emellett még jó üzletemberek is? Esetleg pont ezért választották ki Őket? Ez esetleg nem jut valaki eszébe."

Képzeld el, eszembe jut rögtön L. Simon, és tevékenysége -hogy a verseiről ne is beszéljünk, -de erről talán L. Simon testvérét kellene megkérdezni!

Civilben nem te vagy Mészáros Lőrinc?!
coyote3
@Papuska1: Drága csillagom! Ha szerinted egy miniszterelnök az ország ura, akkor Te valóban imádod a kommunizmust és nagyon nincs is mit csevegnünk. :) De ha már belefuttattad magad egy olyan csapdába, hogy hasonlítgatsz demokratikus és szervilis vezetőket. tedd azt tényszerűen... És még valami! Egy normális demokráciában teljesen normális, ha kurzusváltás van az új felkért miniszterelnök hozza a maga embereit. Normális, ha államtitkárig lecserélik az apparátus tagkait. De az, hogy egy okmányirodábvan is kirúgják/lecserélik a szakembereket hozzá nem értő pártkatonákra az több, mint elgondolkodtató. Jelzem az ilyen lépések eléggé hasonlítanak a diktatúrák lényegére. Igazad van abban, hogy kevés olyan miniszterelnök van, aki egy ft-ért töltötte be a posztot. Talán még Te is emlékszel rá... És honnan veszed a bátorságot, hogy lebunkózd az ország lakosságát? Ez sok mindent elmond rólad... És ha már ennyire "összemelegtünk", két dolgot kérnék Tőled. 1 Milyen nickeken jelentkeztél be eddig? 2 Ha lehet ne válaszolj, elég nehezen viselem az agresszív , kinyilatkozó, tényeket nem ismerő hozzászólókat :)
Cicamama55
"@sandokan" hozzászólásait hiányolom, Hová lett?
Január
@zöldszem: ...és ha már szegények a vagyonbevallásuk szerint, akkor nem is várhatjuk tőlük, hogy egy országot gazdagabbá, boldoggá tegyenek, hiszen magukat sem "tudják" gazdagítanui. Akkor miért is kellenek nekünk az ilyen vezetők? Talán másokat kellene helyzetbehozni...
zöldszem
@Január: Mert csak a "fecnin" szegények. Arra a rohadt söralátétre nem fért rá az összes.
+ hát "ugyi", takarításkor is hol itt, hol ott előkerül 1-2 milliárd...
+ inkább az asszony, meg a kölkök gyarapszanak.
Apropó, miért nem Anikó asszony a pénzügyminiszterünk? Szinte non-stop széjjel volt a lába.
5 gyereket megcsinálni, megszülni, felnevelni és közben mesés gazdagságra szert tenni.
Valamit nagyon tud az a nő!Nem kellene nyilvánosságra hozni, hogy ezt, hogy lehet megcsinálni.
Január
@zöldszem: Én is úgy gondolom, hogy már eléggé gazdaggá tették magukat, most már az országot is azzá kellene tenni. De, már nincsenek illúzióim, mert volt itt milliárdos miniszterelnök is, aki előbb tette magát gazdaggá, - gondoltam is akkor , hogy hátha az országot is azzá teszi. Az bizony nem jött be.

Tehát sem balról, sem jobbról nem sikerült egy olyan vezetőt kiválasztani, aki a magyarság érdekeiért dolgozott volna.
Azért ez valahol szörnyű, és ezért vagyunk ott ahol. Mintha mindenki a magyarság ellen dolgozna, és csak a saját zsebét tömi, és semmi nem elég.
zöldszem
@Január: Maholnap elfogyunk az országból.
plágium!
30 év múlva felirat a határon:
"93 030 km² ingatlan, igénytelennek kiadó! Kiválóan alkalmas birkák rideg tartására. Az ingatlan egy elvadult birkanyájat és némi egzotikus lakosságot leszámítva lakatlan. Négyzetméterenként pár millió dollár jelzáloghitellel terhelve.
Érdeklődni a tulajdonosnál:
Orbán vajda, Felcsút. (Stadiontól balra.)"
zöldszem
@Január: Én sajnos nem látok semmi jót. Az államadósság az égig ér. Felvették az orosz hitelt, lassan vissza kellene vásárolni az államkötvényeket,Quaestor , bokermarcsi, arany hamisítás...Mi pénzez? Van még egy- két nagyobb külföldi autógyár, aki még lendít valamit GDP-n. Mi lesz, ha fogja magát átpakol pl. Romániába.
Nincs munkahely, kifogy a nyugdíj kassza mert nincs bevétele.
+ Olimpia. Igen siralmas szép új világ.:((((
Cicamama55
@zöldszem: Ki lett tiltva? Én, ha nem is szólok hozzá, el szoktam a hozzászólásokat olvasni. Jó ideje, hogy nem találkoztam a "nevével".
zöldszem
@Cicamama55: még @swordigo (saját bevallása) néven volt de úgy is eltünt.
Lehet nyaral...
Cicamama55
@zöldszem: Most csuklik "sandokan". :) S a "tavasz", vagy "tavaszi" nevű hozzászóló is a választások után eltűnt. Csak a választás előtti időben tombolta itt ki magát. Vagy ő is nevet változtatott? Neki volt a savanyú a szőlő a szavajárása, s a múltkoriban egy más néven hozzászóló is előszeretettel használta ezt a szóösszetételt...
zöldszem
@Cicamama55: Én akkor még nem voltam itt!:)))
Cicamama55
@zöldszem: Én örülök, hogy itt van, mert nagyon tetszenek a beírásai. :) Ez pedig akkor rejtély marad...
zöldszem
@Cicamama55: Aranyos vagy, de nem olyan jók az én szösszeneteim.
Előbb utóbb, hátha kiderül, csak nincs 30 évre titkosítva:)))))
Papuska1
@zöldszem: Elnézést, hogy ilyen késéssel válaszolok, aki csak az utolsó hozzászólásokat olvassa, nem is érti.( Volt egy kis vihar, meg egy hosszú áramszünet nálunk. Sajnos ez mindennapos.) Először is számos mostani miniszter és államtitkár mögött áll gazdag család. Hódmezővásárhelyen Lázárék nagyon jól éltek a (számukra jogos) kárpótlással, és ma a város leggazdagabb családja. Gondolom ez nem titok. Külügyminiszterünk családja külföldről tért haza (Ő is ott született) bizony nálunk szokatlan nagy vagyonnal, és több működő nemzetközi vállalkozással. Amennyibe a ház került, azt zsebpénzként is megkaphatta volna a gyerek. Meg kellene végre szokni, hogy vannak az országban nagyon szegények és nagyon gazdagok, és a gazdagoknak több szerep jut a hatalomban. Ilyen a kapitalista "szabad" világ! Ezt akartuk! (Szerintem helyesen!) Ha külföldiekről lenne szó, senki sem csodálkozna! A vagyonbevallás pedig mindenre alkalmas, csak a politikusok anyagi helyzetének korrekt megismerésére nem. Persze ez is minden oldalon igaz. Attól okosak és profik a mai politikusok, hogy kihasználják a joghézagokat. (Ez is több oldalon igaz!) Azt, hogy milyen nick néven voltam ez előtt szívesen megmondom: számos fórumon vagyok Papuska, Papuska1, vagy Papuska54. Soha más nevet nem használok. Bizony, van, hogy kitiltanak, szerintem elég becstelenül, mert a véleményemet mindig korrekt módon fejezem ki, érvekkel lehet velem vitázni. Elég ciki, ha egy oldal azért zár ki valakit, mert más a véleménye, mint az oldal profilja. Már írtam, egy adott oldal akkor egyenes, és él tisztességesen a véleményszabadsággal, ha a cikkeit megválogatja (ez nem bűn) de a véleményeket hagyja működni. Egyébként unalmas és egyoldalú is lenne egy fórum. A saját adataimmal regisztráltam, van, aki már kinyomozta ki vagyok, vállalom.
zöldszem
@Papuska1: Nem vitatkozom tovább, mert a cikkről amit akartam megírtam.
Csak egy megjegyzést. Ezeknek a politikusainknak mindegyiknek olyan gazdag szüleik vannak, hogy a székről majd leesek!:))))
Ha pedig ilyen gazdagok, miért csak az utóbbi 5 évben ilyen segítő készek??:)))
Miért nem abban az időben segítettek mikor megnősült, gyerekek születtek?:)))
Én nem külföldi munkáról tudok, hanem kartelezésről...:)))
Ha vissza olvasol, (nem is sokat kell) @Cicamama55: szandokánt hiányolta, a kitiltás róla szól nem rólad.
Papuska1
@zöldszem: Pedig mindkét említett politikus családjának a vagyona a rendszerváltás óta szaporodik. Akik jobban ismerik a családokat tudják. Igaz, hogy Szijártó esetében már a rendszerváltás előtt is volt jelentős vagyon és az külföldön volt, mint írtam. A kis Zoltán sem Magyarországon született, de az életrajza tudtommal bárki által hozzáférhető. Végül arra erősítenék rá, ha egy nem magyar ember gazdag, az senkinek nem tűnik fel, ha egy magyar az (25 év kapitalizmus alatt ez nem természet ellenes) az mindenkinek szemet szúr. Ez bizony kettős mérce, illetve egy rossz beidegződés. Egyébként Orbán apja is jelentős vagyonú vállalkozó, a felesége szülei pedig annak idején a Lázár családhoz hasonló jogos kárpótlási és örökölt mezőgazdasági nagyvállalkozók, a birtokokhoz tartozó feldolgozó iparral és piaccal Szolnok környékén. Csak példaként Galambos Lajos (Lagzi Lajcsi) több milliárdos mezőgazdasági vállalkozása és frissen épült uradalma és kastélya nem lep meg senkit, egy miniszterelnök egyszerű polgári jóléte ilyen családi háttér mellett igen? Csak azt szeretném, ha reális mértékkel mérnénk! Egyébként tiszteletben tartom, hogy nem szeretne vitatkozni, és nyugodt jó éjszakát kívánok!
Eriksson
Egyik hozzászóló szerint a miniszterelnök az ország ura, a másik szerint nem az. Jó volna tudni, melyikük véleménye az igaz. Ha valóban az ország ura lenne, akkor joga volna a saját szemléletét érvényesíttetni az adminisztráció minden területén, ha meg nem, akkor miért mindenért, a legkülönbözőbb történésekért a miniszterelnök van itt okolva?
zöldszem
@Papuska1: Lehettek vállalkozók, csak a becsület a becsület!!!???
hvg.hu/itthon/20110705_szijjarto_ceg_kartellezese_kapcsan_nem_te

hvg.hu/itthon/20141001__Szijjarto_Istvan_kartell_Vasutepitok_GVH
25 éve fosztják ki hazug politikusaink az ,országot ! Minden politikai garnitúra csak a zsebét tömi, az egyik megy a másik jön, csak az étvágyuk lesz egyre nagyobb! Nem számít ezeknek semmi sem, sem ember, sem gyerek,sem rokkant...semmi sem, csak a pénz és a hatalom!!! De! Az minden áron! Én az elmúlt 25 év minden politikusát, annak családtagját börtönbe zárnám... mert az országot ide juttatták!
evacica
@Papuska1: Maradjunk abban, hogy az Orbán család és a Szijjártó család is a rendszerváltás után kaparta össze a kis vagyonkáját, és hogy hogyan azt megtudhatja Ferenczi Krisztina könyveiből. A Lévai Anikó családja sem a kárpótlási jegyeiből tollasodott meg, mert abból bizony nem lehetett, én már csak tudom, hogy miért mennyit adtak. Persze itt sem volt hátrány hogy Orbán a rokonuk! Na erről ennyit!
magyarbakancs
@Papuska1: A mit ma liberalizmusnak neveznek abban teljesen igazat adok neked szar kupacot sem ér.
Ugyan úgy mint amit ma szocialista pártnak neveznek az maga a rettenet.
Toby
@Papuska1: Mi van cimbikém, ideküldtek tompítani ?
Orbánc - a geci ! - is szépen kifejlődött a panelból, pedig nem külföldön született és nem befutott vállalkozói családban !
Jól bemutatta a "saját lábon állás" hogyan működik ez "tisztességeséknél" ! A trafik - és fölkdmutyikrók már szóltam !

Nyomj le egy konyakot és olvasd az értelmeseket !
Toby
Mert aki szükségesnek tartja, hogy egy fórum adatlapján "címzetes igazgatóként" állítsa be magát, az előttem annyit is ér !
Egy Traktoros Józsi véleményét szíveebben olvasnám, valszeg hitelesebb is !
Toby
@profon: Nem, Gézám, nem én vagyok !
Papuska1
@evacica: Nyilvánvaló, hogy a legtöbb mai gazdag a rendszerváltás után gazdagodott meg, hiszen azért csináltuk a rendszerváltást, hogy elvegyük a tisztességtelenül összeharácsolt pénzeket az érdemtelenül ezt magukhoz ragadó proli rétegtől és érdemesebbek kerüljenek hatalomra. Ehelyett sajnos egy nem várt kis réteg próbált sokat összeharácsolni. A szegénység és a gazdagság természetes része az osztálytársadalmaknak, és a kapitalizmusnak. Vagy nem így van? Huszonöt év alatt a rendszerváltók közül a tehetségesek természetesen meggazdagodtak. A világ nyugati felén is vannak gazdagok és vannak szegények. Nem értem mi ezzel a baj. Milyen alapon állítja bár ki, néhány jól felépített politikai alapon született rágalom alapján, hogy a jól működő vállalkozások, amiket a politikusok is működtetnek, lopnak? Valakit bizonyítékok nélkül, tudatos hazugságok alapján lopással vádolni, nem biztos, hogy becsületes dolog! Egyszerűen nem értem, hogy azzal a világon semmi baja nincs egy csomó itt megszólaló embernek, hogy a nyugati országokban van gazdag és szegény, de az rettentően zavbarja az embereket, hogy itt Magyarországon is van gazdag és szegény. Ebben a politikai rendszerben a gazdagok a vezetők, ez természetes. Miért jobb egy német, vagy francia gyárosnak gürizni, aki betiltja az üzemében a szakszervezeteket, és alig lehet vele betartatni a mostani, nem is túl szigorú munkaügyi törvényeket, mintha ezt mondjuk magyarok tennék? A szocializmus már nem jön vissza! Ki kell épülni az új gazdagok és az új szegények világának, mert másképp nem működik az ország! Vagy hogy képzelik?
Toby
@evacica: Aki megkérdőjelezi a orbánci vezetés "eredményeit", annak itt van a propin egy czikketske:

"Szép sorban mindenki elhúzott mellettünk" - Oszt' jó napot !

@Eriksson: Nem, orbánc -a geci ! - nem ura az országnak, hanem - jobb helyeken - a végrehajtó hatalom feje, nagy tévedés azt gondolni, hogy társadalmi konszenzus nélkül, azt csinál amit akar, ám a valóságban mégis így van - és ebben legnagyobb támogatója az a gyülekezet, amely zsinórban lesöpri a népszavazási kezdeményezéseket - hisz tulajdonának tekinti az országot és annak értékeit !
Ennek megfelelően bánik vele !
Orbánc -a geci ! - otthon valósítsa meg a saját elképzeléseit és ne a társadalommal kísérletezzen !
Különösen ne úgy, hogy egyik oldalról nyomort termel, a másikon meg hivalkodó gazdagságot - persze közpénzből !
1magyar
@Papuska1: Gondolom te nem az új szegényekhez tartozol, hogy ennyire helyesled a csalásból meggazdagodást?
Papuska1
Egyébként a nagy "szocializmusban" is voltak főnökök, és beosztottak. Ha jól emlékszem azt tanították, hogy ha ketten együtt dolgoznak, akkor az egyiket főnöknek kell jelölni. A működő hierarchiák nélkül nem működik semmi! A liberalizmus egyik szélsőséges formája az anarchia, ahol nincsenek hierarchikus viszonyok. Ilyenkor többnyire nagyon rövid idő alatt megindul az önbíráskodás és a forradalomnak nevezett gyors változás számos halottal, értelmetlen pusztítással a meglévő érdekcsoportok, többnyire egymást elpusztító összeütközésével jár. Néhány liberális ember szerint ezekre van szükség a világban (persze a zavarosban, háttérből könnyebb halászni!) Ezért próbálnak különféle féligazságokat bedobni, csúsztatni, és össze ütköztetni az embereket. Sajnos nem a véleményeket, hanem a fegyvereket. Szerintem egyesek ezen munkálkodnak, mások pedig ennek dőlnek be, de nagyon! Szerintem erről van inkább szó!
Papuska1
@1magyar: Röviden: a gazdagok közé sem! Lassan ki kell alakulnia egy széles középosztálynak is, de ehhez előbb a szélsőbbek születnek meg. Sajnos lehet gyorsítani a fejlődést, de valamiért nem marad ki történelmi időszak a változások után. Az országnak van x vagyona, ami nem arányosan kell eloszoljon az emberek között, és van egy hatalmas adóssága, amit vitathatatlanul a baloldal teremtett. Annak az adósságnak a visszafizetését is el kell osztani valahogy. Szerintem, úgy, hogy azok fizessenek többet, akik azokat támogatták, akik ezt az adósságot létrehozták!
Toby
@Papuska1: Te kínodban dumálsz ökörséget, vagy csak kimaradtál néhány előadásról ?

"A liberalizmus egyik szélsőséges formája az anarchia, ahol nincsenek hierarchikus viszonyok."

Érkezhetne a hiteles forrás, mert ha egy közel-keleti anarchistát megkérdeznének, megmondaná, hogy semmi köze - sőt. fogalma sincs - a liberalizmushoz !

Ne próbáld meg itt előadni a szakzsenit - elszóltad már magad ! Talán máshol kellene szerepelned, mondjuk a fidesz.hu-n !
Elág szarul mutatrkoztál be a "bölcseleteiddel".
Papuska1
@Toby: Semmi baj, ha nem érted! Utána lehet olvasni. Most ajánlok egy Wiki oldalt az a címe liberalizmus. Tanulságos lehet. Nem politikailag determinált, teljesen objektív. Egyébként egyáltalán nem szégyen az, ha valaki nem ért valamit, attól kezdve ciki, ha így mond véleményt róla!
Toby
@Papuska1: "... attól kezdve ciki, ha így mond véleményt róla! " Göndolom, ez saját minősítésed - saját magadra nézve !

Konkrét választ kértem, nagy üres áltakánosságot kaptam, ami tőletek teljesen megszokott !
Wiki ! Szabadon szerkeszthető, de ez téged egyáltalán ne zavarjon, minthogy konkrétumok nélkül adtad a viszont választ !

Ugye. már jeleztem feléd, hogy sok mindent elmond a kommentelőről az adatlapjában, saját kezűleg rögzített közlés. Amennyiben neked mindennél fontosabb volt a "címzetes igazgató " hogy ezzel minőséget adj a hozzászólásaidnak, közlöm veled - nem jött be !

Amúgy továbbra is várom az alaptalan, minden ténybeli támpontot nélkülöző, liberalizmus/anarchia összefüggéseit taglaló konkrét forrást !

Megjegyzem, hogy az oldalon a kutya sem kérdezte vagy kérdőjelezte meg az alá - és fölérendeltségi jogviszony szükségességét, te ,mégis úgy gondoltad, ,hogy villantasz egyet arról, ami mindenki számára nyilvánvaló, politikai rendszertől függetlenül, hisz mindenki ebben a függelmi viszonyban élt és él !

Az eljátszott jómodor nincs közvetlen összefüggésben az ismeretekkel ! Írd fel magadnak !
A suemélyeddel nem is foglalkoznék tovább, nekem bőven elég ennyi, amit hirtelen belőttem rólad.
Tehát akkor érkezhet az elvárt összefüggés forrása !
világlátó
Keressétek Chomsky 10 parancsolatát a " A CÖF szerint politikai okokból etetett menekülteket Sólyom László " hozzászólásai között.
Eszterházy már nem mai gyerek, és még sokan mások sem manipulálhatók a végletekig.
evacica
@Papuska1: Nekem semmi bajom azokkal a gazdagokkal, akik a munkájuk .a szorgalmuk, urambocsá az eszükkel gazdagodtak meg. De azok igen csipik a szememet, és nem csak nekem, akik a hatalommal visszaélve, ügyeskedve a többség rovására tollasodott meg érdemtelenül. Pl. Mészáros Lőrinc, az Orbán család, Tiborcz család, Rogán Szijjártó és a többi haver, mondjuk Andy Vajna és a többiek. Persze ha ez önnek jó ami M.O.folyik lelke rajta, de az én és a többség tisztessége ezen háborog joggal. Ja és nyugaton a gazdagok tudják, hogy a szegényeket kötelességük segíteni a saját vagyonukból, ezm MO kevesen teszik, az említett nevek biztos nem.
Papuska1
@evacica: Biztosan szívből és valós hittel írja amiket ír. Gondolom kevés személyes tapasztalata van a nyugati gazdagokkal. Igazán gazdag, az tud lenni, aki finoman fogalmazva nem a közösség érdekeit részesíti előnyben. Például nem biztos, hogy tudja, hogy az USA híres gazdagjai egy két extra tehetség kivételével alkoholcsempészésből, bérgyilkosságból és egyéb bűncselekményekből gazdagodtak meg. Persze nem a maiak, az elődeik. Ők már tisztára mosott pénzből élik milliárdos életüket, és lehet, hogy néha jótékonykodnak. Most egy közeli példa. Nem régen láttam egy nem túl távoli Nyugat-Európai sportszer gyártó cég Pakisztáni üzeméről készült rövidfilmet 10 12 éves gyerekek dolgoznak napi 1 Euróért görnyedt háttal, és ha lassul a munka, odacsap közéjük, valami ustorfélével a munkavezető. Nem hamisítvány. Ott készül az általunk nagyon kedvel, uniós márka híres sportszer. A cég nevét nem írom le, mert leperlik rólam a gatyát is. De maradjunk itthon. Tudja, hogy milyen munkát várnak el három műszakban, a messziről csodált nyugati munkaadók kis hazánk összeszerelő üzemeiben, hiába tilos, néha heti három szombatot és három vasárnapot ledolgoztatva az emberekkel a saját hasznukért. Ezek azok a nagyon jó, nyugati gazdagok? Ha rájön, nagyot fog csalódni! Ezeknél százszor jobb a Mészáros Lőrinc, vagy bármelyik magyar, mert róluk is hallottam rosszat, de ilyet mégsem. Tudja, minden relatív! De ha maga a szocik által behozott nyugati korbácsolóknak akar megalázkodni, ám tegye. Kapitalizmus van, és az is marad. Nálunk még, annak a vadabb formája...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.