Egyébként, tekintettel a kereszténység annyit hangoztatott orbáni kultúrharcára, akár hiányérzetünk is lehet. Mert nem iszlámtól fogant, de nem is keresztény név már a kontinens neve sem. Egy olyan panteon egyik istenségéről kapta a nevét, melynek jegyében irtották a keresztényeket. Legfőbb ideje lenne tehát, ha Orbán Viktor kezdeményezné a kontinens nevének megváltoztatását.

Feltöltő: GeoCravker
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

GeoCravker
@Csizmás Kond: Az iszlám és az arab kultura valóban nem azonos. Európa szempontjából azonban mégis csak elég nagy az átfedés. Mert lehet ugyan azt mondani, és igaz is, hogy az Iszlám nagyjából fél évezreddel követte Jézust (vagy sem, de vegyük úgy), azonban Európába akkor kezdtek elterjedni mindezek, amikor az iszlám gyökerei már éltek. Nem kis részben a kereskedelemnek köszönhetően. A csillagászatra pedig egyértelműen igaz. Mert Arábia "egyetemein" kicsit előrébb jártak (görög alapokon), mint abban az Európában, ahol Gallilei-vel visszavonatták a tanításait. Jóval Mohamed után.
Magyarország európaiságát speciel nem én vontam kétségbe, hanem Orbán. Neki voltak félázsiai komplexusai. Meg Matolcsynak pöttyei.
Ha kifogásod van a dolog ellen, akkor hozzájuk tudsz fordulni a problémáddal.
Az összemosást pedig Te követted el. Magyarország része Európának, de nem azonos vele. Orbán munkásságának fénypontja lesz, amikor már része sem lesz. Nem geográfiallag, hanem kulturálisan, politikailag.
Alkalmasint a kereszténység, mint arra rámutattál, egy igen erősen térítő jellegű vallássá vált. A maga nemében sokkal inkább az, mint az iszlám. Te mondád.
Alkalmasint lényegesen eltérve Jézus tanításaitól.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
GeoCravker
Perszehogy Nacsa is rátett egy lapáttal. Két hülye egy pár
lampa laz
@GeoCravker: azért szólhatna már valaki ennek a köpcösnek, hogy folyton hülyeséget beszél.
bencemacska
Lehet, hogy azért támadja a görögöket is a "muszlim népvándorlás" okán, mert ők sem voltak mindig keresztények?
A kereszténység melyik ágát ismeri el? Csak a rómait?
Ráadásul ő reformátusnak tudja magát!
Csak a keresztlevelét szeretném látni!!! Keresztelésekor már Krisztus kori lehetett!
papa.49
@bencemacska: Ha van neki egyáltalán, ne feledd, hogy a szülei ,,hithű kommunisták,, voltak abban időben, nagyon nem valószínű,hogy pont a keresztelővel bajoltak volna, volt ,,névadója,, mint sok gyermeknek abban az időben a ,,tanácsházán,, az anyakönyvvezető előtt,oszt. jónapot)))))))))))
Egyébiránt meg hasznos lenne neki ha forgatná a törikönyveket, ( nem a mai átírtakat) hanem a régebbieket, meg a sokkal régebbieket is, és rögtön nem égne le léptem nyomon)))))))
karma1
@bencemacska: Inkabb a kopt egyhaat ismeri el: allitolag ezer kopt csaladnak adott menekultstatuszt Ma.o.-n, csak az a baj, hogy egyenlore nem talaljak ezt az ezer csaladot, de majd meglesznek biztosan, ha a csuti orias allitja ezt, lazarral egyutt...:o))))
bencemacska
@papa.49: Gondolom, hogy max. felnőttként keresztelhették meg! (kb. krisztusi korban!!!)
Csak e miatt zavar a q..va nagy keresztényimádata.
Echte kommunista családi nevelést kapott, most meg minden második szava az Isten!
Fogadok, hogy a bibliát sem olvasta!
bencemacska
@karma1: ma, 23:25

Az első bejelentő kopt ügyben a Balog miniszter volt, aki civilben református pap.
Biztos ő keresztelte meg, onnan a nagy barátság!
karma1
@bencemacska: Oke, es a tobbi 999?...:o)))
papa.49
@bencemacska: Olyan vastag könyvet ne viccelj már, dehogy olvas ő olyat))))))))))
Hát az biztos hogy a koszon kívül semmi nem látszik rajta, legkevésbé a krisztusi könyörület, alázat, ezeket nem vették át mikor volt az ,,oktatás,, mert ha felnőtt korban keresztelték járnia kellett hitoktatásra))))))))))
A ,,pátert,, meg ne is említsd, mert ha meglátom, hogy vigyorog a tévében, már epeömlést kapok az álszent pofájától, hú nagyon utálom a pacákot)))))))))))
GeoCravker
@bencemacska: Lehet, hogy őt maga Krisztus keresztelte. A szomszéd kórteremből.
GeoCravker
@karma1: A hazai kopt-főnök nem tud róluk. Ezek tehát olyan koptok, akik nem keresik a többi kopt társaságát.
Magyar koptok.
bencemacska
@papa.49: ma, 23:40
Tanulni csak a konfirmációra kellett volna - ami a keresztelés megerősítése - de nem hiszem, hogy eljutott odáig. Csak kiállították neki az oklevelet!
Tíz mondattal be tudnám neki bizonyítani, hogy annyit ért a kereszténységhez, mint kakas a harangöntéshez!
papa.49
@bencemacska: Nézd én katolikus vagyok és így nem igazán ismerem a reformátusoknál lévő helyzetet, az én vallásomban ha valaki felnőtt korban akar megkeresztelkedni, bizony járnia kell hitoktatásra)))))))))
bencemacska
@papa.49: Én viszont református egyházi iskolába jártam az államosításig.
Nővérem még utána is. (Az ő iskoláját nem államosították!)
Szeparepa-
Ami az Orbán névhez köthető, az mégis mi nincs és nem volt a hülyeség nevében az elmúlt kb 20 évben?
eugen4402
A koptokkal kapcsolatban két eset lehetséges:
- Mire ideértek, a hosszú út közben elkoptak.
- Az FBI tanúvédelmi programja keretében érkeztek hazánkba, ezért minden velük kapcsolatos hír szigorúan titkos.
Ha mégis befogadtunk kb. ezer közel-keleti keresztény családot, akkor nem lehet, hogy maroniták az istenadták?
Csizmás Kond
A százötvenéves török ittlét uralom volt és nem hódoltság,sőt a cikkben írt rész " amely országban igen komoly, másfél évszázados török hódoltság honolt." kimondottan hibás kifejezés.
Az is félremagyarázás, hogy az iszlám meghatározóan része lett volna az európai kultúrának. Az iszlám már jóval a Magyarországon megjelenő törökök előtt próbálkozott európában de nem sikerült magkapaszkodnia. Az, hogy maradt utána kultúrtörténeti emlék az szintén az utána következő kultúra civilizált hozzáállását bizonyítja.
Az is félremagyarázott butaság, hogy " Egy olyan panteon egyik istenségéről kapta a nevét, melynek jegyében irtották a keresztényeket."
A kereszténységet nem a görög istenségek jegyében írtották hanem a romaiban, hamár istenségeket hozunk összefüggésbe a keresztényüldözéssel aminek máskülönben semmi köze nem volt más istenségekhez sem megjelenésében sem az üldöztetésében csupán az, hogy a zsidóság megerősödését vélték felfedezni az egyre szaporodó akkor még zsidóknak tartott vallásban.
Az ilyen mindent összehordó, vallás, foci, építészet gasztronomia, kocsma-szociológia, romai-jog meg egyebek belekeverése a törvényes határátlépés kötelezett betartásáért való közdelembe nem valami nagy hozzáértést bizonyít, legalábbis nem azt hogy az aki ilyeneket összehord az szereti a civilizált és törvényes kereteket magakörül.
Az egész felhozott vád az utcasarkon pletykálkodó vénasszonyok szintjén mozog.
Az kerítés nem az iszlám kultúra ellen van hanem a birkamódra szanaszét kószáló tömegek és az őket vezető embercsempészek rendes civilizált ország- és uniós hatát törvényes átlépését hivatott bemutatni.
Mindenki tisztában van az iszlám kultúra értékeivel de azt olyan áradatok leplezésére felhasználni ami ma történik Európa határainál már nemcsak megbotránkoztató hanem egyenesen megalázó az iszlámra nézve.
GeoCravker
@Csizmás Kond: Butaságokat írkálsz.
Az a másfél évszázad elég sokat adott elég sok mindenkinek. Jó néhány helyen visszísírták a törököket a Hbasburgokhoz képest. akik ugyebár ideiglenesen itt maradtak. Alkalmasint ebből a szempontból osztrák megszállás is volt. Sokan, és nem csak jobbágy-szinten igencsak hódoltak a törököknek, akik megszálló hatalomként hódoltattak is maguknak. De nem csak raboltak, be is ruháztak. Nem is keveset.
"Az is félremagyarázás, hogy az iszlám meghatározóan része lett volna az európai kultúrának. Az iszlám már jóval a Magyarországon"
Az iszlám sok szempontból vált meghatározóvá az európai kultúrában. Vö. arab számok, higinéiai kultura, étkezési szokások, csillagászat, stb. A hatás nem csak olyan lehet, mint a jezsuita téritők esetében: megtérsz, vagy kiátkozunk. Isten kutyáinál a megtérsz vagy megdöglesz dívott.
Amellett kár összemosnod területi egységeket. Magyarország nem azonos Európával. Magyarországon valóban az a másfél évszázad volt a nagy randi kora. Míg dél-Európa akkor már századok óta kapcsolatban állt az iszlámmal.
"Az ilyen mindent összehordó, vallás, foci, építészet gasztronomia, kocsma-szociológia, romai-jog meg egyebek belekeverése a törvényes határátlépés kötelezett betartásáért való közdelembe"
Kedvenc Orbánod ilyesmiket bírt kiejteni a száján:
""Az iszlám soha nem volt Európa része, hanem bejött ide", és szellemi értelemben nem tartozik Európához"
Az első rész nyilvánvalóan baromság, mert Európába a kereszténység is csak úgy bejött. Mint apánik, akik letették azokat a kis dolgokat, amik aztán eltüntek. Du. 4 és öt között. Szellemi értelemben pedig ezer szálon tartozik Európához. Pont a felsoroltak is jelzik, hogy menniyre.
Menekültekről szó nincs a linkelt írásban, de a jelzett orbáni kijelentésben sem.
Csizmás Kond
@GeoCravker: Üdvözöllek !
Nincs az a kor amelyiket valaki ne sírna vissza...ezt is lesz aki vissza fogja.
na és arab számok meg csillagászat és a többiek...ember akkor még azt sem tudták, hogy az iszlámot enni fogják vagy inni...
az arab kultúra és az iszlám kultúra két különböző dolog. Az arab nem kimondottan iszlám és az iszlám nem kimondottan arab, kutyulni őket már pimaszság.
Magyarország meg kimondottan csak Európához köthető (kivéve a királyi címeket), sőt a magyar nemzet is csak Európával azonosítható ugyanis az ázsiai eredet az csak eredet.
A kereszténység tényleg egy behozott valami Európába de megelőzte az iszlámot és ki is szorította annak beirányulását, így helyet teremtett magának.
magyarbakancs
A kereszténységről az beszélhet ki mindig gyakorolta és elhivatott keresztény, és annak szelemében beszél, cselekszik.
Ön Orbán úr ki 5-6 évente változtatja, világnézetét ebben a dologban ne szólaljon meg.
Mert nem kompetens.
Reklám keresztény ön és kormánya.
Annyi köze van a kereszténységhez, mint muzulmánnak a keresztvízhez.
GeoCravker
@Csizmás Kond: Az iszlám és az arab kultura valóban nem azonos. Európa szempontjából azonban mégis csak elég nagy az átfedés. Mert lehet ugyan azt mondani, és igaz is, hogy az Iszlám nagyjából fél évezreddel követte Jézust (vagy sem, de vegyük úgy), azonban Európába akkor kezdtek elterjedni mindezek, amikor az iszlám gyökerei már éltek. Nem kis részben a kereskedelemnek köszönhetően. A csillagászatra pedig egyértelműen igaz. Mert Arábia "egyetemein" kicsit előrébb jártak (görög alapokon), mint abban az Európában, ahol Gallilei-vel visszavonatták a tanításait. Jóval Mohamed után.
Magyarország európaiságát speciel nem én vontam kétségbe, hanem Orbán. Neki voltak félázsiai komplexusai. Meg Matolcsynak pöttyei.
Ha kifogásod van a dolog ellen, akkor hozzájuk tudsz fordulni a problémáddal.
Az összemosást pedig Te követted el. Magyarország része Európának, de nem azonos vele. Orbán munkásságának fénypontja lesz, amikor már része sem lesz. Nem geográfiallag, hanem kulturálisan, politikailag.
Alkalmasint a kereszténység, mint arra rámutattál, egy igen erősen térítő jellegű vallássá vált. A maga nemében sokkal inkább az, mint az iszlám. Te mondád.
Alkalmasint lényegesen eltérve Jézus tanításaitól.
Csizmás Kond
@GeoCravker: Jézus és Mohamed...A kereszténység régebbi mint Jézus de csak általa vált vallássá.
A kereszténységen belül pedig a katolicizmus ami inkább nyugatra terjedt már a negyedik században államvallás lett...tehát nem az iszlám nyomására kezdett terjedni.
A csillagászat mint tudomány sokkal inkább kínai mint arab viszont Európába a közelkeleten keresztül terjedt leginkább.
Magyarország része Európának de nem azonosul a globalizációt sürgető uniós irányzattal.
Az, hogy sokan Európát azonosítják az unióval és folyton összekutyulják az nem nevezhető Orbán hibájának sőt ő is sokszor összekeveri de ez ma csak a szenzációnak szenzáció.
Orbánnak és a magyar kultúrának szintén nincs köze egymáshoz tehát amikor nem lesz Orbán akkor is lesz magyar kultúra ami Európa része lesz és ha Magyarország nem lesz a unió tagja akkor is lesz kultúrája ami szintén ugyanúgy része lesz Európának mint azelőtt.
A politika és a kultúra sem keverhető.
A politika ugyan befolyásolja a kultúrát de csak hátrányosan. Soha egyetlen állam nem lett kulturáltabb a politikája miatt...esetleg csak propaganda szinten.
A kereszténység ugyanúgy törvényeken alapszik mint minden más vallás vagy politika. Azok nem tudnak megváltozni csak megreformálódni, tehát teljesen tájékozatlan e téren az aki változásról beszél.
bencemacska
@Csizmás Kond: ma, 12:35
Szerinted a katolikus egyház sem változott az évszázadok során?

A változás szerintem alkalmazkodás, alkalmazkodás nélkül pedig nincs fennmaradás!
Butautáló
@Csizmás Kond: A török hódoltság vagy a török uralom pontosan ugyanazt jelenti! Csak ízlés és nézőpont kérdése, melyiket használjuk...
Azt látom, hogy pont annyira vagy jó nyelvész, mint történész, politológus, társadalomtudós mint atomfizikus! Röhejes vagy, amint mindenkit kiosztasz a kuruc-infón pallérozott tudásoddal!
Csizmás Kond
@bencemacska: A lényege nem. Egy vallás alaptörvényeit nem lehet megváltoztatni, ez érvényes minden vallásra. Ha az változik akkor az már más vallása mit reformációnak neveznek és a változás után új nevet kap.
A vallás tulajdonképpen az Isteni hiten alapul ami szerint a hívő kell alkalmazkodjon és nem fordítva..
bencemacska
@Csizmás Kond: ma, 19:48

Szerintem változik az egyház is, akkor az - nem az alapjait megrengetve - maga után hozza a vallás változását is.
Pl.régen elképzelhetetlen volt, hogy a katolikus pap ne latinul celebrálja a misét.
Az iszlám vallás sem egységes, annyi ága van már, hogy még a szakértők is vitatkoznak rajta.
Én nem vitatkozom, mert nem vagyok otthon ebben a témában, csak azt tudom, amit tapasztaltam.
Pl. az én nagybátyám "vallásháborúban" halt meg. (Kocsmai verekedés két keresztény egyház hívei között!) Ma már nevetséges, de akkor még mindennapos volt!
Csizmás Kond
@bencemacska: A liturgia vagy istentisztelet vagy mise ki minek nevezi, nyelvezete egy módosítható szabályzat amit a zsinat határoz mag, de változott a háttalmisézés megfordítása és sokminden viszont ezek nem változtatnak az alaptörvényeken, mert ugyanazok történnek mint előtte csak más nyelven vagy más megjelenítésben.
bencemacska
@Csizmás Kond: ma, 20:25

Én csak azt érzékelem, hogy a merev szabályok enyhültek. Hogy a szabályok, alaptörvények, vagy szokásjogok azt nem tudom.
Én a bibliát sem értem, annyira röghöz kötött vagyok!
Már a Kain és Ábel történeténél feladom. Nem tudok túllépni azon, hogy ha Kain megölte Ábelt, akkor miért nem szakadt meg a lánc?
Mert ugye Kain elment és más nemzetségből vett magának feleséget. De ki teremtette azt a másik nemzetséget? Nem értem!
Csizmás Kond
@bencemacska: Legtöbbször a fordítás vagy a leegyszerűsítések miatt vannak a félreértések.
bencemacska
@Csizmás Kond: ma, 20:41

Én csak a Károli Gáspár féle fordítást ismerem.
Csizmás Kond
@bencemacska: A biblia egy ősidők óta írt és átmásolt mű aminek sem eredetét sem a végét nem ismeri senki. Már az akkád korból is vannak beleszőve alkotások. Szó szerint venni nem szabad és értelmezni pedig mindenki úgy értelmezi ahogy akarja.A mai idők is meg lesznek majd jelenítve egy arra szolgáló alkalom után és az is lehet nem így.
GeoCravker
@Csizmás Kond: Nem olvasol elég figyelmesen...
ezt írtam: " Mert lehet ugyan azt mondani, és igaz is, hogy az Iszlám nagyjából fél évezreddel követte Jézust "
s nem azt, hogy a kereszténységet. Ha mér válaszolsz valamire legalább ne terelj, ne mos össze dolgokat és ne csúsztass.
Viszont innentől a kereszténység ágazataira vonatkozó fejtegetésed persze elég irreleváns is lesz.
"A kereszténységen belül pedig a katolicizmus ami inkább nyugatra terjedt már a negyedik században államvallás lett...tehát nem az iszlám nyomására kezdett terjedni."
A fentieket tudom ismételni. Sehol nem írtam, hogy az iszlám nyomására terjedt el a kereszténység.
"Magyarország része Európának de nem azonosul a globalizációt sürgető uniós irányzattal."
Elhiszem. Viszont ez egy orbitális baromság. Egy ezer sebből vérző ideológia.
"A politika és a kultúra sem keverhető. "
Az biztos!
De Orbán kormánya esetében amugy sem jutna eszembe olyan összetett fogalmak használata, mint kulturális politika, vagy politikai kultura.
Az előbbi nagyjából a "Hö!" az utóbbi a "Wazze!" szinténjén áll a nemzeti focistánál.
GeoCravker
@bencemacska: Nézőpont kérdése.
Értelmezhető úgy is, hogy Isten megteremté az embert az ő hasonlatosságára, mint abszolutum. De ugy is, hogy megteremté Ádám nemzetségét a saját törvényei és annak tisztelete szerint. Mindenki más a gonosz műve. Jahve nem ismeri a genetikát, nem foglalkozik távlatokkal, és a mátrix-ban mindig vannak számítási hibák :-)

Az általad (és altalam is) ismert Biblia alapvetően egy politikai pamflet. A sok keringő, részben hasonló, de apróságokban eltérő szövegváltozatokból I. Constantin kiválogatta azt, ami szerinte a céljait szolgálja. A többit félredobták Nicea-ban. A császári zsinatra meghívott főpapok pedig jóváhagyták, hogy az a gyűjtemény lesz innentől az egyetlen. A maga következetlenségeivel együtt. Aki pedig ezt nem hitte el, azt részben megölték, részben megkinozták és csak aztán ölték meg.
bencemacska
@GeoCravker: Szerintem minden vallás, izmus, tan az emberek tudatának befolyásolására jött létre. A cél az egyéni akarat megtörése, az emberek sorokba, csoportokba rendezése, a könnyebb irányítás érdekében.

A biblia is egy utólagos magyarázat, igazolás. A későbbi korok által gyártott magyarázat!
GeoCravker
@bencemacska: Azt hiszem, hogy a kép árnyaltabb.
Az Istenképek absztrakt hordafőnökként, a hit a bizonytalansági tényezők kiküszöbölésére jött létre szerintem.
Aztán megjelent az első sámán, mint a bizonytalanság utálatának első vámszedője. Utána már érdeke volt, hogy csak az általa képviselt istenben higyjenek, és csak rajta keresztüól értekezzenek az ezoterikus pótpapával.
Inkább az intézményesített izékre mondanám, hogy elnyomási széndékkal alakultak. nem véletlen, hogy Jézus, mint ősdemokrata nem alapított egyházat.
karma1
@Csizmás Kond: Kar volt piszkalnod @Butautálót a magyar nyelvtudasaval, mert O kivaloan beszel es ir ezen a nyelven... Ellenben te neha ossze-vissza gagyogsz... Romaniabol nem is szukseges jobb nyelvtudassal irogatni, mint ahogy te teszed...:o)))
bakegya
@GeoCravker: magyarul a papok Jézus demokratizmusára rendezkedtek be -ezt én is így láttam mindíg is.Aztán mára már egyik másik ónjelölt "kiválasztottnak "tartva magát ugyanezen egyébiránt primitív logikával kitartatja a birka plepsszel magát-ebből lett a király-aztán innen már csakkk egy lépés a politikusállat. Innentől már csakkk a MI TEKNŐSÜNK
TISZTELHETNÉNK mindörökké ámen,ugyanis ő maga válogatja ossze a birkáit is és a mindennemzeti eszemenéseit is,de még a neki tetsző egyházakat is.
A többit -PÉNTEKEN MONDTA-mind lekaszabolja-MEGÖLI.Hát itt tartunk most.
GeoCravker
@bakegya: Hlzus valóban demokrata volt. A papság viszont zömmel, az egyház meg egyáltalán nem az.
Csizmás Kond
@GeoCravker: Amikor válaszolok igyekszek megmagyarázni amit cáfolok. Azok lehetnek akát hülyeségek is de akkor sem csak annyit vágok oda hogy ez baromság...mert az tényleg csak baromság és nem válasz.
Nincs érdekem csúsztatni Orbán irányába, miért tenném és miért épp a vallással ? A politika meg ugyanúgy változik mint a képviselői, tehát remélve hogy túlélem az Orbán kormányát ismét semmi értelme nem volna azt pártolnom.
..tehát mivel csak az elvein különböznek még nem kell azért senki kötelezően besorolni valahová...én sem teszem remélem többé te sem.
Freewolf
Aki ilyen cikket ír, annak valami gondja van a fején belül, de nagy!
Csizmás Kond
@karma1: Csak ne pofázz mert te aztán egyáltalán nem magyarul írsz...sőt az aki nem érti a magyar kifejezéseket célzásokat és értelmeket az ne tanítson mást.
Csizmás Kond
@GeoCravker: Az Istenhit vagy ahogy te nevezed az Istenkép még ma is az egyetlen olyan elfogadható eredetmagyarázat ami úgy a tudománynak mint az egyénnek szabad lehetőséget ad a megértésre, válaszkeresésre vagy megmagyarázásra..
Azok a tudományos tézisek amelyekkel időközönként előjönnek, hol a majom hol az őshüllő hol az ősrobbanás mindig önmagukat cáfolják meg ugyanis ezeket a magyarázatokat mindig a fejlődés alkotja és az folyton változó eredmény produkál.
A sámán vagy az adószedő vagy bármilyen exotikus figura nem az istenhit bizonyitéka hanem az ember gyengeségének és tudatlanságának a kihasználója ami nem csak a hitben van jelen hanem ugyanúgy a tudományban és a politikában is.
Jézus igenis alapított egyházat, ugyanis az egyház az azonos hitelveket követők, vallásuk gyakorlása céljából létrehozott társadalmi szervezet.
GeoCravker
@Csizmás Kond: Remélem az ország is túléli Orbánt és Neked is hosszú autrhoriter-elvonásos évtizedeket kívánok még.
Azért annak, aki rendre kiáll Orbán szövegei mellett mégsem lehet a Vezér és focielnök annyira antipatikus :-) Ergo nyugodtan lehet a kedvenced. Nem azt írtam, hogy Orbán-csicska vagy, és más hasonló besorolást sem alkalmaztam. Igényled?
"sem csak annyit vágok oda hogy ez baromság."
Ha tovább olvastad volna, akkor azt is láttad volna, hogy kifejtettem: miért tartom baromságnak. Nem csak úgy odavágtam...
Ha lennél kedves egyszer végig is olvasni, amire válaszolsz. Csak eccer... Menni fog.
GeoCravker
@Csizmás Kond: 17:13
Az Istenben való hit és az ősrobbanásban való hit szinte ekvivalens. Az átlag pór szemében tök mindegy, hogy melyikben hisz. A kvantumegyenlketeket éppen úgy nem érti, mint ahogy a Bibliát sem olvassa.
"Jézus igenis alapított egyházat" nem igazán. Egyszerűen azért sem, mert alapvetően a zsidó vallás reformjáéban, hatókörének kiterjesztésében gondolkodott. De egyébként sem. Az egyház ugyanis egy olyan hierarchikus, és feltétlen tsizteleten alapuló szervezet, amellyel szemben áll, hogy Jézus maga igencsak kommunisztikus elveket vallott, tagadta a hierarchia-.tiszteletet az ő atyjának egyedüli tiszteletén kívül, és sosem vindikált magának sem címet, sem rangot, sem más világi előnyt.
Csizmás Kond
@GeoCravker: Nem a szövegei mellet álltam ki, hanem a hamis állítások ellen...és nekem Orbán tényleg nem antipatikus de nem tudom ez mit változtat a lényegen.
...és mindig végigolvasom...
Amúgy ha valaki valakit támadni akar akkor ne azzal kezdje te mocsok te gané te akármi...ez cigánykodás nem támadás. Támadni csak akkor lehet ha valakit tényleg ellenfélnek veszel, egyenlő küzdőnek...és ha ügyes vagy még nyerhetsz is ésszel csellel de nem lekezelően mert az mindig veszít.
GeoCravker
@Csizmás Kond: "Amúgy ha valaki valakit támadni akar akkor ne azzal kezdje te mocsok te gané te akármi...ez cigánykodás nem támadás. "
Ha idéznéd, szövegkörnyezettel azt, amikor a személyeddel és nem a mondandóddal vitáztam...
Örólök, ha végigolvasod, csak akkor nem tudom honnan veszel nem egy esetben olyasmit, amit a szöveg nem tartalmaz, és a válaszaid sokszor miért olyanok, mintha címszavas kiragadásokat látnál csak...
Na mindegy...
Csizmás Kond
@GeoCravker: A nevezgető kifejezéseket a cikkel kapcsolatban értettem ami úgy támad hogy igaztalant állít.
Visszatérve az előbbi válaszodra amikor hitről beszélünk akkor nem különböztetjük meg az embert anyagiakban, műveltségben vagy bárhogy mert bármilyen pórnak lehet olyan belső énje, szíve vagy értelme amit sem pénzel sem tudománnyal nem lehet megvenni.
GeoCravker
@Csizmás Kond: "Visszatérve az előbbi válaszodra amikor hitről beszélünk akkor nem különböztetjük meg az embert anyagiakban,"
Hol különböztettem meg? A kat. egyház ellenben pl. évszázados rutinnal különböztet meg.

A cikkben konkrét idézet van, konkrét forrással. Ha igaztalan, akkor a forráson és akár Orbánon is szőmon kérheted.
Csizmás Kond
@GeoCravker: Ezt írtad " Az átlag pór szemében tök mindegy, hogy melyikben hisz."
..hát nem mindegy csak mivel nem jársz köztük ezt nem értheted.
az egyház...neked ez saját tapasztalat vagy hallottad valahol ?
A cikkben konkrét idézet van..."Márpedig azok a részletek, amelyek magyarul is napvilágot láttak Orbán Viktornak abból az interjújából, amit a Focus –nak adott valami ilyesmi képzeteket kelthet."
...most akkor idézet vagy képzelet ?
GeoCravker
@Csizmás Kond: A teljes szövegkörnyezet
"De éppen a történelmi tömeggyilkosságok miatt veszélyes az, ha egy miniszterelnök a szájára veszi bármilyen kultúra védelmét. S különösen veszélyes akkor, ha hülyeségeket is beszél eközben.

Márpedig azok a részletek, amelyek magyarul is napvilágot láttak Orbán Viktornak abból az interjújából, amit a Focus –nak adott valami ilyesmi képzeteket kelthet. Már akkor, ha nem nagyon komoly fordítási hibák keveredtek bele a hírekbe."

S igen, ha nem komoly fordítási hiba, akkor az, amit Orbán nyilatkozott a vaskos hülyeség képzetét kelti. A képzet, nem a forrásra, hanem a hatásra, véleményre utal.
Mondottam fentebb: ne kiragadj...

A kat. egyház szerinted nem hierarchikus? Ezt alá is tudod támasztani, vagy csak mesélték Neked.
Ahhoz m,eg nem kell mélyre sülyedni, hogy feltételezzem bárki kvantumfizikai képzettségét.
Te le tudod vezetni Hawkins egyenleteit, vagy csak elhiszed, hogy ő képes rá?
Csizmás Kond
@GeoCravker: Na mindegy..csak azt próbáltam elmondani, hogy támadni csak ésszerűen érdemes...
Minden egyház és minden ember vezette egység rendszerre épül ami hierarchikus.
A hit és annak megélése nem hasonlítható össze sem elmélettel sem kavantummicsodával. Úgy elképzelni, hogy valaki össze tudja keverni a isteni hitet a kvantumfizikával mert a maga valóságában egyiket sem érti ...hát ide is merészség kell...
karma1
@Csizmás Kond: Mi van, macsek, onnan Romaniabol csak ilyen finom megnyilatkozasokra futja?

Azert majd homalyosits fel, megis, milyen nyelven irok? Mert romanul nem tudok, megis ertesz,...

Huzodj vissza innen, a karmaiddal egyutt, en nem igy viszonyultam hozzad, na de majd most...:o(((
GeoCravker
@Csizmás Kond: Tehát a Te hited attól magasabb rendű, mert ugyan vakhittel viseltethetsz ugyan a nagy bumm iránt is, meg a hét nap alatt teremtett világ iránt is, de Te az utóbbiba szeretnél hinni. Azaz két érthetetlen, részleteiben számodra felfoghatatlan közül a neveltetésed, a szocializációd, az egyházi adód, vagy a szimpatikus pap-bácsi szerint kiválasztioda az egyiket és azt magasabb rendűnek tekinted.
Viszont ebből a magasságból lenézed az iszlámot, mint rokon hitvilágot, és minden mást is. Ehhez is merészség kell. Meg némi fanatizmus, megvetési hajlam, meg ilyesmi.
Csizmás Kond
@GeoCravker: Nem vakon hiszek hanem csak azt amit másképp nem lehet vagy nem tudják megmagyarázni, de elfogadható magyarázattal bír.
A vakhit amúgy nincs is. Minden hitnem van egy alapja ami egyéntől függően változik a tudása függvényében.
A hét nap alatti világteremtés is csak szimbolikus magyarázat mint ahogy a nagy bumm sem magától történt, ugyanis a tudomány konkrétan bizonyítja hogy önmagától semmi sem lesz csak valami külső közbeavatkozás által.
Semmilyen vallást nem nézek le viszont elítélek mindenféle vallási erőszakot bármelyiktől is jön ami erőszakkal és elrettentéssel igyekszik magának teret hódítani.
Minden vallást ember hoz létre tehát a hibát is az emberben kell keresni.
...és próbálkozhatsz a belemagyarázással de nincs értelme.
GeoCravker
@Csizmás Kond: Momentán a belemagyarázásban és csúsztatásban orrhoszal jobb vagy nálam. Meg sem próbálom felvenni a versenyt :-)
Olvasd vissza, hogy hányszor jeleztem, nem arra válaszolsz, amit írok, illetve nehezményezel valamit, amit nem is írtam.

" és elrettentéssel igyekszik magának teret hódítani.
Minden vallást ember hoz létre tehát a hibát is az emberben kell keresni."
Speciel a pszichikai kényszer is kényszer. Ebben a katolikus egyház mindig is jó volt.
Nem véletlenül hiszem, hogy Jézus, ha élne, ezt az egyházat pl. biztosan elkergetné a sivatagba.
Egyébként perszehogy az emberek tehetnek mindenről. A vallásról is, de az egyházról is. Ebben nincs is vita köztünk.

Csak furcsállom, hogy amikor a kereszténységről van szó, akkor az egy remek kis vallás, csak a fránya emberek azok...
De bezzeg, ha az iszlámról van szó, akkor már maga a vallás tehet mindenről...
Csizmás Kond
@GeoCravker: ..csak orrhosszal ?...eléggé igyekezel akkor te is...mármint a csúsztatással.
Nemtudom mit értesz az alatt hogy nem te írtad mert én mindig a cikkhez szólok előre amiről nem tudom te írtad-e vagy nem és csak azután kezdünk el párbajozni.
...ilyen ha valaki több néven fut...:)
Minden vallás remek a maga nevében és környezetében csak nem kéne vegyíteni, mert az nem biztos, hogy jót szül. A vallás egyfajta karakter vagy habitus ami az adott környezetet és szokásokat egybeolvadva tud csak hatékony lenni, ezért minden táj a maga énjével tud csak igazán megérteni és illeszkedni egy adott valláshoz...és nincs bezzeg ...
Toby
Orbáncék nem kultúrharcot folytatnak, hanem "kultúrális forradalmat' csinálnak, kínai módta !
Az eredménye is olyan pusztító !
GeoCravker
@Csizmás Kond: " nem te írtad mert én mindig a cikkhez szólok előre amiről "
Hozzászólások...
Már megint csúsztatsz :-)
Csizmás Kond
@GeoCravker: ...mostanig még egyetlen cikket sem láttam hogy a szerzője @GeoCravker: lenne...tehát amikor a cikket cukkolom akkor azt nem hozzád intézem hanem az szerzőjéhez...viszont mindig te válaszolsz...sok a neved ?
GeoCravker
@Csizmás Kond: Ha megnézed, akkor Te a nekem írt válaszokban csúsztatsz. a cikkről alkotott véleményed magánügy. De a hozzászólásokra adott csúsztató reakcióidat ne akard úgy beállítani, mintha a cikkhez szólnál hozzá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.