Orbán Viktor miniszterelnök szerint az elmúlt 25 évben messze a Fidesz-KDNP-kormány lépett a legtöbbet a gyermekszegénység ellen.

A kormányfőt a jobbikos Dúró Dóra kérdezte hétfőn az Országgyűlésben, az azonnali kérdések és válaszok órájában. Az ellenzéki politikus azt firtatta, támogatja-e a kormány, hogy a gyermekéhezés felszámolását célzó, a Nemzeti Minimum Programjáról című határozati javaslat a parlament elé kerüljön.

Dúró Dóra jelezte, hogy egy civil kezdeményezésről van szó, és melléállt Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő is.

"Nemzeti ügyekben félre kellene tenni a pártpolitikát, ahogyan azt a Jobbik például a migránskérdésben is megtette" – mondta Dúró Dóra, kiemelve, hogy a Tárki felmérése szerint 50 ezer gyermek tartósan éhezik ma Magyarországon.

"Valóban, a nyomornak nincs pártszíne, de a megoldásnak van" – fogalmazott válaszában Orbán Viktor, hangsúlyozva: Magyarország ma egy olyan egyedülálló európai ország, ahol a gyermekek 90 százaléka óvodáskortól, azaz hároméves korától naponta négyszer az állam pénzén enni kap, "tehát nem éhezhet", függetlenül a szülei anyagi helyzetétől.

Kifejtette: 2010-ben Magyarországon a gyermekéhezés nem volt példátlan, ezért a kormány célul tűzte, hogy minden rászoruló gyermek ingyen étkezhessen.

Míg 2010-ben 28 milliárd forintot fordítottak gyermekétkeztetésre, addig az idei költségvetésben ez az összeg 72 milliárd forint – közölte a miniszterelnök. Tudatta azt is, hogy míg 2015-ig 92 ezer gyermek kapott ingyenes ellátást, addig idén szeptember 1-jétől 318 ezer.

Egy másik jobbikos képviselő, Sneider Tamás azok nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet, akik ugyan még nem érték el az egyébként egyre emelkedő nyugdíjkorhatárt, de fizikailag már nem tudják ellátni munkájukat. Példaként említette a mentősöket, tűzoltókat, sofőröket. Rájuk most 55-60 éves kor környékén közmunka vár – mondta a politikus, majd azt kérdezte: "mikor lesz már valami érdemi változás, hogy ne ez legyen a férfiaknak az elkövetkező években, évtizedekben a sorsa?"

Orbán Viktor azt felelte: a mostani kormány valóban nem támogatja a korai nyugdíjazást, mert az tönkretenné a magyar gazdaságot. A kérdés azonban jogos – folytatta –, hiszen senkitől sem várható el, hogy olyan munkát végezzen idősödő korában, amelyre már nem alkalmas, de az sem lenne méltányos, ha emiatt elveszítené az állását.

Erre a helyzetre az egyik eszköz a közmunka, de azt – mint mondta – ő sem tartja ideálisnak.

Arra kell szerinte törekedni, hogy nőjenek a bérek, hogy az idősödők minél nagyobb anyagi biztonságban legyenek. Emellett az állami foglalkoztatásban életpályarendszereket kell kialakítani, hogy "fizikailag nem tökéletes állapotban is" értelmes munkát végezhessenek az érintettek – közölte a miniszterelnök. Hozzátette, szerinte ugyanilyen "életpályaszerű" szabályozásokra van szükség a magáncégek területén is.

Azt azonban megismételte: olyan nyugdíjkorhatár-csökkentési politikát nem folytathatnak, amely veszélybe sodorja a már nyugdíjasok nyugdíját.

Viszonválaszában Sneider Tamás azt mondta, a Jobbik szerint igenis megengedhető, hogy a férfiak is – hasonlóan a nőkhöz – hamarabb nyugdíjba vonulhassanak.

A kormányfő erre reagálva megerősítette: mivel a kormánypártok vállalták a nyugdíjak értékének megőrzését, ezért nem folytatnak olyan nyugdíjkorhatár-politikát, amellyel a már nyugdíjban lévők nyugdíja csökkenne. "Szerintem az önök javaslata ezt vonná maga után" – mondta a jobbikos politikusnak.

Végül megjegyezte, a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége nem nyugdíj-, hanem családpolitikai lépés volt, hogy a nagymamák segíthessenek a családoknak. A Jobbik egyébként nemmel szavazott a nők 40 évnyi munka utáni nyugdíjazásának lehetőségére – tette hozzá.

Az MSZP-s Varga László azonnali kérdésében a kormányfő áprilisi miskolci látogatásán tett vállalásokról érdeklődött, így például a Kassa és Miskolc közötti autópálya-összeköttetésről, az ipari parkról és az intermodális csomópontról. Az ellenzéki politikus egyúttal javasolta a Diósgyőri Acélművek területének barnamezős rehabilitációját.

Válaszában Orbán Viktor közölte: a ciklus végéig, 2018-ig minden autópályának el kell jutnia az államhatárig. Az intermodális csomópont ügyében "forrásharcok" zajlanak a nagyvárosok között, de Miskolcnak jók az esélyei – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a diósgyőri barnamezős rehabilitációs javaslatot megvizsgálják.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Viktorka most is ( mint mindig ) 103 mondatban mondta el. amit egy NORMÀLIS ember
2-3 mondatban el tud mondani...A falhoz szegezték a kérdésekkel, igy havasibercinek
nem volt ideje felkésziteni a válaszokra... Csak bla-bla-bla !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
Viktorka most is ( mint mindig ) 103 mondatban mondta el. amit egy NORMÀLIS ember
2-3 mondatban el tud mondani...A falhoz szegezték a kérdésekkel, igy havasibercinek
nem volt ideje felkésziteni a válaszokra... Csak bla-bla-bla !!!
Clavigo
Rakkkkel már önálló,,a másik 4 purdé meg nem éhezik,,oszt jó napot..."A gyermek éhezés különben is egy életforma"--..by Harrach
nevemnick
,,Tárki felmérése szerint 50 ezer gyermek tartósan éhezik ma Magyarországon." - igen, amikor a Tárki statisztikázik. 2010 és 2018 között 33 stadion megépítésére kerül sor a tervek szerint. Ez összesen 150 milliárd forintot emészt fel, melynek alig több mint harmada elég lenne a közel 350 ezer gyermek napi ellátásának minimális orvoslásához. (napi egy tízórai és egy meleg ebéd). Magyarország jól teljesít!
justhpeter
...és a fideSS tette a legtöbbet a gyermekszegénység és a gyermekéhezés érdekében is.
Gratulálok.
Marcipán
Tudomásom szerint, már nem a kommunizmust építjük, ahol ideálisan mindenki egyformán éhes!!! Ez a rendszer arról szól, hogy minden negyedik gyermek elhízott, és minden tizedik be kell hogy érje, a só és cukor szegény, hús és zsírszegény tudományosan egészséges, menza koszttal. Bár egy okos szülő a toltartó mellé csomagol sótartót, kristály cukrot és egy erős pistát. Nagy kampány téma lett ez a kaja ügy...A menza Sosem volt az igazi...Nem??? És mindíg jártak szegények is köztünk..!!!
zöldszem
"Tudatta azt is, hogy míg 2015-ig 92 ezer gyermek kapott ingyenes ellátást, addig idén szeptember 1-jétől 318 ezer."
"... kormány célul tűzte, hogy minden rászoruló gyermek ingyen étkezhessen..."
Tehát a jól teljesítő orbanisztánba 92 ezerről, 318 ezerre nőtt a rászoruló gyerekek száma??? Mi van?ezek szerin 3x több család él szegénységben??
pbalage
@zöldszem: várjál, folytatom a logikát, ezek a családok az egykulcsos adó, a negatív infláció és a rezsicsökkentés közös vívmányai érdekében a munkából való élés megtanulásával sokkal jobban élnek, mint a liberális időkben, amikor sokkal rosszabbul éltek, mert a jobban élő gyerekek akkor mind halottak voltak.
JAJMÁR
Talán azt a helyzetet kellene kezelni, hogy ne növekedjen a hátrányos helyzetű családok és gyerekek száma, mert ez növekszik rohamosan az országban!
zöldszem
@pbalage: Na de "plakátanyu" nem így tudja!
Ilyen profin hazudni, nem is ez a baj, hanem az, hogy van aki ezt az egész maszlagot megeszi!
Vén hülye Bözsinéni tapsol, hogy 300 ft rezsicsökkenés van a vízdíjban, a boltba meg 5000 ft többet fizet. És kezet csókol!
Marcipán
Kedves maszek világ! Tessék megfizetni a dolgozót! Nem dorbézolni kéne.
Aki dolgozik az látástól vakulásig, hétvégén és ünnepnap...12 órában. Mégsem jut ötről a hatra! És ez így megy negyven éve, mióta az eszemet tudom. Tehát volna munkahely, ha nem csalnák el.!!!
Desischado
Érdekes, ha olyan sokat tesz a fidesz az éhezések ellen, akkor miért van ennyi szegény?! És nem tartja a közmunkát ideálisnak? Akkor miért vitte le éhbérre a közmunkáért járó bért?! Miért vették el a szociális juttatásokat, és vitték le az összegeket radikálisan?! Ennek a parazitának minden szava ordas hazugság!
GeoCravker
Harrach-ról meg szokás emlékezni. Okkal. De Balog Zoltán (az oktatás kapcsán), már 2012ben szembeköpte a szegényeket:
endresy.blogspot.co.uk/2012/12/balog-cinizmus-kormanypapaja.html
"sietem leszögezni, hogy nem kívánom a minisztereknek azt, ami áldástalan tevékenységük eredményeként sokaknak a mindennapokat jelenti. Így aztán a fenti kísérlet csak gondolatkísérletként foglalkoztat, miközben sokan naponta találkozhatnak ezekkel az élethelyzetekkel. De a valóságban alighanem érdekes eredmények születnének, és gyorsan kiderülne, hogy megfelelő anyagi háttér nélkül ezek a tehetséggondozó lépések nem igazán mennének. Még a viszonylag jó személyes háttérrel érkezők esetében sem. Nem azért, mert a szülők megátalkodottan meg akarják nyomorítani a gyermeket, hanem azért, mert a gyermeknek is ott kell tudni túlélni, ahol a szülőknek sem feltétlenül sikerül. Ilyenkor az Emmi részéről kiállni, és azt állítani, hogy a tehetséges gyermekeket nem a szegénység akadályozza a kibontakozásban, finoman szólva is cinizmus."
bakegya
Többet védhetné meg a teknős a falvak városok nyomorgó magyarjait a hirtelen és aránytalanul meggazdagodottaktól.Azoknál sem jobb a helyzet akik már felnevelték a gyerekeiket és viszonylag átlag fölötti nyugellátást szolgáltak meg. Nyugdíjasok tartják el a felnőtt korú gyerekeiket-mert azok nem találnak a végzettségüknek megfelelő munkát,vagy ha igen ,minimálbéren tengenek és éheznek-Iszonyú sorsú valaha középosztályba tartozókat látok NÉLKÜLÖZNI.Tartalékaikat FELÉLTÉK, A GYERMEKEIK TANDÍJÁRA KUPORGATNAK.Ha netán családot vállal az aki még továbbtanulni is képes,vagy kényszerül annak a gyermek vállalás nagy teher és megint csakkk a szülő nagyszülőre szorul.
A zöldség és hús ma újra luxus,a gyümölcs pedig mintha kimenne a divatból.
A TEKNŐSNEK ÉS MAFFIÁJÁNAK FOGALMA SINCS AZ ORSZÁG ANYAGI ÉS ERKÖLCSI ÁLLAGÁRÓL.
bakegya
@GeoCravker:ez robbanni fog,mégpedig ez a balog van arra önként vállalkozva,hogy a teknős bőrét mentve,mint a paprikajancsi ugrándozzon-a vén buldog kdp is erre lett teremtve-nagyon tehetséges kereszténykedők ezek,csakkk éppen A KERESZTET a civil segítők vállára-vagy körzetorvos.védőnő,szocmunkások---stb vitetik,HA BÍRJÁK,HA NEM-AZ ELSZENVEDŐ NÉP(simán zemberek)TŰRNEK-de meddig???
Nincs jobb helyzetjelentés mint a tv2 baleseti krónikája-amit "tényeknek" hívnak ugyan,de csakkk SOKKOLÓNAK aposztrofálható ténykedés-NINCS HÍR!-dehogy nincs,van csakkk fontos leszigetelni mint A MAGYAROK HATÁRAINKON BELÜLI KIFOSZTÁSÁT-véleményem szerint a bugyutaságig elmenő narancs- terrorban tartását.
Mi lesz még,HA KIFŐ A FAZEKAS HUSOSFAZEKÁBÓL A LÉ-SZAGOLHATJUK,DE CSAKKK ALULRÓL A MÉSZÁROSBARÁT ÁLTAL PARENTÁLT TEKNŐSBIRODALMAT.
ITT EZ A MAFFIA KÖVET,KÖVÖN NEM HAGY-MÉG HOGY ÉHEZŐKNEK ENNI ADJON?-EGYETLEN POHÁR VIZET SEM A MIÉNKBŐL!(KÉKKUTON IS ELZÁRTÁK MÁR A KIRÁNDULÓK ELŐL IS A CSAPOT-MEG KELL NÉZNI)
reseva
És ők lépték a legtöbbet is a gyermekéhezés növelése ügyében. Van mit felszámolni, és 18-ra fel is akarják számolni, addig ez a civilek dolga, most a kisvasútra kell, Bicskéig.
enslaved
@JAJMÁR: Elsősorban azért növekszik a hátrányos helyzetű gyerekek száma, mert több gyereket hoznak világra, mint amennyit képesek lennének eltartani. A legelső probléma ez.
JAJMÁR
@enslaved: 09:53 Dehogy! Az elsődleges probléma az, hogy alig születnek gyerekek. A második legnagyobb pedig az, hogy a fiatalok nem ebben az országban képzelik el a jövőjüket, mert itt nincs, csak keveseknek lehet tisztességgel tisztességes egzisztenciát elérni.
A harmadik legsúlyosabb pedig, ami mindezt előidézi, egy kevélykedő, élősködő politikai elit hatalmaskodása és annak rokonsága, a mindent ellepő korrupció elszívja az életet és százezreket taszít nyomorba.
bakegya
@reseva:arra, arra-dacból,csakkk azért is-hogy a bakkter csapja rá a börtönajtaját arra aki ezt élvezni fogja!-de tőlünk 40km az első kórház is!
Jankó123
"Orbán is megszólalt a gyermekéhezés ügyében"

Minek?
-A mesétől eddig sem laktak jól!
volvós
@enslaved: 09:53

Entero korodban azzal hencegtél, hogy van 5 ivadékod !!!
Persze Te el tudod tartani a gyári munkások fizetéséböl, meg a
pedagógus nejed 200 ezres (?) fizetéséböl...
Toby
Így van ! A fidesznyik tette eddig a legtöbbet ! Pl. orbáncéknál a femilyben senki nem éhezik, lézeeréknél sem, sőt, tró-gánéknál sem !
A többi boldoguljon ahogy tud, az éhezés edzetté tesz...ha megéri a kiscsávó !
Cicamama55
Azzal. hogy a bölcsődei és óvodai étkeztetést ingyenessé tették, illetve -városunkban legalábbis 3 éve- a rászoruló gyerekek az iskolai szünetekben ingyen ebédet kapnak, annyit, hogy az egész család jóllakhat belőle, bizony egyértelmű, hogy ők tettek a legtöbbet a gyermekéhezés felszámolásáért! Sok téma van, melyekben nem értek egyet a Fidesszel, de ebben igazat mondanak, hisz a tetteik beszélnek. Régen csak a nagycsaládosok gyermekei részesülhettek mindenféle kedvezményben, az 1 és 2 gyermekesek elestek mindentől.
JAJMÁR
@Cicamama55: 17:14 Ez azért így nem igaz, pl. az én ovis unokám után a teljes összeget kell fizetni. Egyébként szerencsére, de csak azért írom, mert nem minden ovis ingyenes. Jövedelemtől függ most is. A jövedelembe az adókedvezmény, a gyet, gyes, családi pótlék is beszámít. Az oviban, ahova a gyerek jár, kb. 60 % eszik ingyen.

Régebben a 3.v. több gyereknek alanyi jogon, az 1 v.2 gyerekeseknek pedig jövedelemtől függően, akár a teljes ingyenességet el tudtuk érni. Igaz, ehhez dolgozni kellett, nevezetesen a Gyermekmentőkhöz, később Gyermekétkeztetési Alapítványhoz pályázni, de szinte minden évben elértük, hogy az összes gyerek megkapta a segítséget. Aki kimaradt, annak az önk. segélyalapból átvállalta. Nyaranta pedig eu-s segélycsomagokat osztottak, és ebédet is, szerintem ez megszűnt. Itt legalábbis már nincs ilyen.

A csavar ott van, hogy most ezt egy az egyben átvállalta az állam, és ez most terheli a költségvetést. (Tényleg nagyobb a ráfordított összeg.)
Nem is tudom egyáltalán megvan-e még a Közétkeztetési Alapítvány, akinek alapítói, támogatói között ott volt Göncz Árpád is.
Papuska1
@enslaved: Ha az emberek annyi gyermeket hoznának a világra, amennyit el tudnának tartani, már rég kihaltunk volna! A háborúkban, vagy a válságok idején sem születtek volna gyerekek. Ráadásul nem kellene arról vitatkoznunk, hogy hány százezer arabot kell beengedni hozzánk, ráadásul azoknál nem csak a gyerekeket, de az egész családot nekünk kellene eltartanunk!
enslaved
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
enslaved
@Papuska1: Szerinted kinek jó az, ha több gyerek nyomorog? Nem kellene többet vállalni, mint amennyit el tudnak tartani.
volvós
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
prime777
@JAJMÁR: Nem jó dolog mindig a politikára fogni mindent.Amikor valaki benne él egy politikailag rossz ország vérkeringésében akkor tudnia kell,hiszen ott él,hogy mennyire nehéz lesz a saját gyerekét vállalnia és azt felnevelnie.Sok ember (én ismerek egyet) azért szült 3-4-et mert nem akart dolgozni és kapott rájuk egy rakat segélyt meg évekig otthon volt.
A szülőknek nagy felelősségük van abban,hogy gyereket vállalnak úgy,hogy tudják,valószínűleg nem lesznek képesek felnevelni őket nélkülözés nélkül.
Orbán mondandója persze a szokásos.Ami persze az,hogy a kormány jól teljesít ,sokkal jobban mint anno a rohadt bolsi szocik.
Ritka hülyék a magyarok mert még be is veszik ezt.
Papuska1
@prime777: Nem értem a logikát. Miért volna jobb számunkra teljesen más kultúrából jött gyerekeket, és addig, amíg nem illeszkednek be a szüleiket is eltartanunk? Valakinek pedig meg kell teremtenie az ország fenntartásához szükséges pénzt, mert az esetleges űrt nagyon hamar így, vagy úgy de betölti a másutt túlnépesedő világ és a profitot állandóan emelni szándékozó multi, akinek kell a munkaerő, mindegy, hogy honnan jön!
enslaved
@volvós: Te meg ne merd ivadékoknak nevezni a gyerekeimet, mert nagyon megbánod!
JAJMÁR
@enslaved: Persze, tudom, más szemszögből látjuk az életet. Mégis, mit írhattál, ami már megint "kitörlődött"?
JAJMÁR
@prime777: 02:04 Pedig nagy az állam felelőssége. A törvény szerint most a minimálbér 130 %-a fölött kell fizetni a gyerek ebédjéért. Ez az összeg: 89408 Ft. Most képzeld el, mennyi a közmunkabér, de még ha az egyik szülő minimálbéres, - és ilyen sok van - a másik pedig gyesen van, vagy közmunkás - akkor is alatta marad.
Mi lenne, ha pl. a bért emelnék az ingyenebéd helyett?
Ja, nem bíznak a szülőkben. Én meg bennük nem bízom már jóideje!
enslaved
@JAJMÁR: Csak reagáltam ennek a vontatókocsisnak az ivadékokra. Szemtől szembe lenne jó az ilyenekkel összefutni...
volvós
@JAJMÁR: 10:54

Szokásaihoz hiven " anyázott " Ez a fegyvere !
volvós
@enslaved: 13:01

Az lenne az utolsó " találkozásod " ,aztán rohamkocsi jönne érted ! Érted ???
Egyébként már egyszer kihivtalak emlékezz vissza entero korodban az
Oktogonra, Budapesten de ugy látszik a GPS-ed nem müködött, csak
Orosházán a viskód, meg a " gyárad " között...
Ja, és ha lehet, ne fenyegetözz ( rossz szokásod )
enslaved
@volvós: Más fegyvereim is vannak a hozzád hasonló egyedek likvidására...Egyébként meg te kezdted, ivadékoztál, meg hadd ne soroljam. Egyébként meg ha már ennyire szívügyeid a gyerekek (mint ahogyan az enyémnek is), akkor támogasd is őket, és ne csak oszd az észt. Ha jól tudom, jól megy a sorod, nosza akkor rajta...
Cicamama55
@JAJMÁR: Én a mi városunkról szóltam. A módos 3 gyermekes család gyermekei közül egy ingyenes, a másik kettő 50%-os kedvezménnyel étkezhetett, míg az egy gyermekét egyedül nevelő szerencsétlen szülő pedig fizette a 100%-ot. A tankönyv vásárlásnál szintén ez volt a rendszer. Ez bizony a mi városunkban így történt.
egyvandor
A zemberek a hibásak. A szülők hogy engedhetik meg hogy gyermekeik ne álljanak a saját lábunkon. Gorbán kéne példát venniük és gyermekeik érdekében Svájcban kéne taníttatniuk gyermekeiket ha valóban jobb sorsot szánnak nekik. De sok léha libsibolsipanelproli ezt úgysem érti. csak az idegenszívű hazaáruláson jár az eszük.
enslaved
@Cicamama55: Ezt hívják úgy, hogy nagycsaládosok támogatása, ami alanyi jogon jár. Tudod, azoknak is jár, akik ugyan képesek eltartani munkával is a családjukat, de ezért igen sokat is dolgoznak, míg sokan csak a családiért szülik a gyerekeket.
Cicamama55
@enslaved: Sokkal igazságosabbnak tartom a mostani rendszert, ahol az 1 és 2 gyermekeseket is támogatásban részesítik. Ismertem én nem egy olyan családot, ahol nem voltak rászorulva az ingyenességre, s igen kirívó volt, hogy a luxus kocsival érkező szülő nem állt be a sorba étkezési díjat fizetni, a "csóró" pedig az egy gyermeke után igen! Ez csak az egyik oldala volt annak az igazságtalan rendszernek, ugyanis a jelentős részét a nem dolgozó, folyamatosan az államra támaszkodó családok szelték ki a "karéjból." Munkám révén tudom miről beszélek. Most már az étkezéshez, tankönyv vásárláshoz nekik is jutnak kedvezmények, a családi pótlék, adókedvezmény juttatásai a 2 gyermekeseket is figyelembe veszik . Ezek tények, melyek igazolják, a családokért tett pozitív intézkedéseiket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.