Az oktatási és kulturális területek támogatása mellett a gazdaságfejlesztés felé mozdul el a jövőben a nemzetpolitika, segítendő a helyben boldogulást – emelte ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XIV. ülése után tartott sajtótájékoztatón, csütörtökön a fővárosban.

Kifejtette: 2010 óta minden évben jelentős összeggel nőtt a nemzetpolitika pénzügyi kerete, idén 19 milliárdról 23 milliárdra emelkedett. Kitért a vajdasági gazdaságfejlesztési programra is, amelyre 50 milliárdos keretet biztosítanak. Ebből 30 milliárd a kedvezményes hitel, a többi vissza nem térítendő támogatás. A program az ottani magyarság megmaradását segíti, és célja, hogy az adott térség gazdasági fejlődése meginduljon. Nincsenek kizárva ugyanakkor a nem kizárólag magyar tulajdonú vállalkozások sem – fűzte hozzá.

Semjén: A gazdaságfejlesztés felé mozdul el a nemzetpolitika

Kitért arra is, hogy – a külhoni magyar szakképzés éve után – jövőre a külhoni fiatal magyar vállalkozókat segítik majd a tematikus év keretében.

Arról, hogy sportközvetítéseket nem tudják magyar nyelven nézni a külhoni magyar területeken élők, azt mondta: erről már folynak a tárgyalások. Semjén Zsolt beszámolt arról, hogy a magyar kormány nevében az unió szakbiztosához és a Jean-Claude Juncker által vezetett bizottsághoz fordult, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) pedig egy szakmai levelet küldött.

Véleménye szerint jó esély van arra, hogy belátható időn belül megállapodás születik a magyar álláspontnak megfelelően. Ugyanakkor megjegyezte: a kérdésre Brüsszelben versenyjogot korlátozó helyzetként tekintenek.

Emellett a jogtulajdonosok felé pénzügyi ajánlatot tettek, azaz Magyarország kész megvásárolni a sugárzási jogokat a Kárpát-medence magyarlakta területeire.

Megkeresték az érintett államok médiumait is, hogy kétoldalú megállapodásokat kössenek – jelezte. Magyarország nyitott arra, hogy az itt élő románság nézhesse románul az olimpiát, cserébe például az erdélyi, felvidéki magyarság pedig magyarul nézhesse a közvetítéseket. Ez ügyben is jól állnak, csak Romániával nem sikerült megállapodni, de még egyszer ajánlatot tettek – jelezte.

Kérdésre közölte: a tárgyalásokat alapvetően az MTVA folytatja majd le, a költségvetési fedezet rendelkezésre áll.

Semjén Zsolt arról a törvényről, amely a szlovák kisiskolák bezárását rendeli el, elmondta: ez az intézkedés a magyar településeket sújtja a leginkább. A magyarság megtartása szempontjából ezek az iskolák ugyanakkor rendkívül fontosak, ezért Berényi Józsefnek, a Magyar Közösség Pártja elnökének kérésére a magyar kormány kész arra, hogy magyar költségvetési támogatást biztosítson ezen iskolák fenntartására.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár elmondta: a Máért zárónyilatkozatát egyhangúlag fogadták el.

Nagy örömükre szolgált, hogy a határon túli képviselők teljes számban megjelentek és az itthoni pártok is jelen voltak – tette hozzá.

Értékelése szerint az egész ülés konstruktív, szinte már baráti hangulatban zajlott, sikerült megvitatni a nemzetpolitikai történéseket és meg tudták mutatni, milyen terveik vannak jövőre.

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
@Toby: Én is azt tudtam magától a Vezírtől, hogy 2010 az összefogás éve volt, 2011 a megújulás esztendeje, 2012 az elrugaszkodás, 2013 az emelkedés, 2014 pedig a gyarapodás éve volt, 2015-ben pedig szárnyal az ország.

2018 pedig a tök@n rúgás éve...?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Te idióta sekresztyés, hát eddig hol az anyátokban turkáltatok "gazdaságilag" ha még csak most "mozdul el a gazdaság felé a nemzetpolitika" ?
A parazta eltartottság sok gonddal jár - mi ?
bakegya
Ez a ...kerítő kampányfőnök jobban tenné ha a nemzet nevében csendben maradt volna.
F_Viktor
@Toby: Én is azt tudtam magától a Vezírtől, hogy 2010 az összefogás éve volt, 2011 a megújulás esztendeje, 2012 az elrugaszkodás, 2013 az emelkedés, 2014 pedig a gyarapodás éve volt, 2015-ben pedig szárnyal az ország.

2018 pedig a tök@n rúgás éve...?
Toby
@F_Viktor: A Próféta szóljon belőled ! Amennyiben igazad lesz, Allah növessze hosszúra szakállad !
dig
semjén, te egy senki vagy, és a sok pénz, vagy a látszólagos hatalmad sem tesz valakivé.
Ma a kdnp-re kb.500-an szavaznának- vagy még annyian sem -,, azok közül is 200-an elnézték, és rossz helyre húzták az ikszet.
Magyarán:
NEM VAGYTOK SEHOL
NEM VAGYTOK SENKIK
De mégis...
Rákos áttét vagytok a rákos fideszesek mellett!
human
Nem mondod Semjén Zsót? Nem lehet, hogy az EU most erre adja a legtöbb pénzt? Szidjátok az EU-t de mindig saját gazdaságpolitikaként adjátok el, ha valamilyen célra EU pénzt kaptok.
Clavigo
Jóóól van Dzsozi,,ma sem keltél fel hiába.Minden nap megajándékozol minket, valami veretes b@romsággal..,,Jaaaaj,,csak a pénzcsapot el ne zárják Brüsszelben.
dig
"A gazdaságfejlesztés felé mozdul el a nemzetpolitika"

- Én máshogy fogalmaznék: A gazdagok fejlesztése - még gazdagabbá tételé - felé mozdul el a nemzetpolitika.
Míg a főnök 4 millát visz haza, addig a dolgozó 100 ezret?
Elmentek ti a jó Q anyátokba!
Népnyúzó (többszörös adó), népnyomorító (mesterségesen szegénységben tartó), népbutító (oktatás leépítése), népirtó (egészségügy leépítése) tetű banda!

NULLA(!!!) tisztelet a 'bátor' orbánnak és a sleppjének!!!
Ocsmányul, megtervezetten a rosszért (tehát nem a valami jóért indulatból, ahogy anno gyurcsány), a tengernyi hazugságárt.
gyurcsány (azért a kis betű, mert manapság semmit nem csinál, nem építi az ellenzéket), reggel, délben, este hazudott, ezzel szemben orbán a nap 24 órájában, minden másodpercben hazudik... és lop, és csal, és sikkaszt, és egy egész ország mellett, már egész Európát is tönkre akarja tenni.

Nem lesz ennek jó vége.
Addig jár a körsó a kútra...
lampa laz
Én itt azt olvastam, hogy a határontúli gazdaságfejesztés felé mozdult el a nemzetpolitika...
Ezt büszkén ugatja itt nekünk, hogy hogy tolják ki a pénz alólunk, amiért mi gürizünk, vagy kapjuk azejutól? Az egyik részét ellopjåtok, a másik részét meg átlökitek a határon túlra. Hogy rohadjon le a bőr a képedről.
human
Semjén Zsóti azt is mondta, hogy a külföldön dolgozóktól hazautalt rekord mennyiségű összegek azt jelentik, hogy majd haza akarnak jönni. Szerintem meg azt, hogy segítik az itthoniakat a megélhetésben és ha ők is kiköltöznek vagy meghalnak majd szépen elmaradnak az utalások is.
F_Viktor
@lampa laz: Már a határon túl is építgeti Orbán az új szerb, román, szlovák oligarcharendszerét, terjeszkedik a maffia.
lampa laz
@F_Viktor: ha igazak a hírek, akkor ezekbe az országokba is rendesen bevásárolta már magát. Román, horvát magyar lakta részén biztosan. Mivel a remény hal meg utoljára bízzunk abba, hogy egyszer csak lesz valaki aki elszámotatja ezt a görényt és bandáját.
justhpeter
Ha gazdaságfejlesztés is lesz, az csak azt jelentheti, hogy visszahozzák azokat a pénzeket, amiket eddig hazavittek.
lampa laz
@justhpeter: ebben ne reménykedj, ennek a legkisebb a valószínűsége, hogy ezt valaha visszakapjuk.
eugen4402
A 2010 utáni gazdaságfejlesztés és nemzetpolitika lényegét egy másik cikk címe említi (végtelenítve): Csencsencsencsencsencs...csen. És szennyvíz. :-(
human
@justhpeter: Úgy fél éve hallottam, hogy most zárult le az EU infrastruktúrát fejlesztő támogatási időszaka és ezt a gazdaságfejlesztési támogatások követik. Úgyhogy ha itt gazdaságfejlesztés lesz, annak finanszírozása már megint az EU-nak köszönhető, annak maffiaszerű elosztása pedig Orbánnak.
Ha az EU támogatásoknak lenne egy olyan szakasza ahol a kacsaúsztatókra szánnák a pénzt Orbánék azt is úgy kommunikálnák, hogy a kacsaúsztatók fejlesztése nemzeti érdek, ezért a kormány úgy döntött bla bla bla... És meg is ennék a választóik.
eszegfu
Komolyan kérdezem: ezek a legnagyobb gondjaink?! Hogy a sportközvetitéseket mindenki az anyanyelvén nézhesse, mindegy melyik környező országban él!? És már "csak" Romániával nem tudtak megállapodni... pedig szinte csak erre az országra "szabták" ezt a mérhetetlenül "kiváló" ötletet!! A másik: szerintem itthon kellene először segiteni a kisvállalkozókat és a szakmunkás képzést (pl. a gyakorlati idő biztositása egy müködő üzeben) és ha már ez megy, akkor "terjeszkedjünk" határainkon tul! Azt is át kellene gondolni: minden ember a lakhelye szerinti ország állampolgára, még akkor is, ha más nemzetiségnek vallja magát, ott kell boldogulnia... nem igazán kellene várnia "külső" segitséget... Lehet, hogy hiányos a tudásom, de én még nem hallottam arról, hogy Románia valamiféle "segitséget" adott volna az itt élő románoknak! Finansziroz M.o. területén bármit is az itteni románok érdekében?! Örömmel veszem, ha valaki tud ilyent!
enslaved
Semjén, te viszont elhúzhatnál már a picsába!!
enslaved
@eszegfu: Mit vársz egy ilyen ganajtúrótól? (bocs)...
eszegfu
@enslaved: Pontosan tudod, hogy nem kedvelem a jelenlegi kormányt! Mégis...talán valami "csodákban" reménykedve várok egy kicsi törődést velünk, akik itt élünk... ne "dumálják" belénk a gyereket...tegyenek ténylegesen valamit! Most őszintén mi a büdös fenének ajánlunk a határon tuli magyarságnak bármit is, amikor abban sem vagyok biztos, hogy igénylik ezt a fajta "törődést", meg hát itthon sincs minden rendben! Csak azért, hogy esetleg megutáljam, irigykedjek rájuk?! A legfőbb baj az, hogy nem ennek a "jóembernek" pattan ki az agyából ez az ötlet, hanem nyilván ez a kormányzati szándék! Szomoru!:(
Aki Én
@enslaved: 13:04 Mi van ma veled? Valaki belépett a profilodba?
nevemnick
Nos kérem tisztelettel, a gazdasági fellendülés valós... annak a pár százezres bandának, akiknek a nyelve-orra sz@ros lett, akik ,,saját lábon" állnak, és akik a közbeszerzési pályázatokért elköltöztek otthonról. A nagy firifittyes, töketlen ellenzék, mivel tisztában van azzal, hogy ebben a rohadt életben nem kerül hatalomra, ezért, hogy nekik is csurranjon-cseppenjen valami, beáll a sorba. Mi meg csak pofázunk, mérgelődünk, névlegesen-írásban öljük egymást aztán lehajtott fejjel sunnyogunk a fal mellett. Emellett hab a tortán, ha a netet akarják megadóztatni akkor utcára megy a nép. Normálisak vagyunk?
enslaved
@eszegfu: Az a szomorú, hogy a kereszténység nevében ilyen férgek mondják meg, mi a helyes, és mi nem. Kötelező hittanórákra kell járni a gyerekeknek, ahol azt akarják beléjük sulykolni, amiről még fogalmuk nincs eleve. Tegnap az egyik lurkóm azzal jött haza, hogy ő isten gyermeke, akkor ő az apám? Hol van a következetesség. Komolyan mondom, agyonlőném mindet! (megint bocs).
enslaved
@Aki Én: Nem, én lépek bele még ma valaki képébe, de nagyon.
enslaved
@eszegfu: A másik meg ez a kaja téma. Az egészséges étkeztetést nem úgy kellett volna bevezetni, hogy ehetetlen szarral akarják jóllakatni a gyerekeket, hanem fokozatosan, és a mindenből egy keveset elvén, és nem úgy, hogy a milánóiba nem tesznek sót, hanem agyon szorbitozzák, amitől majd fosik is némely arra érzékeny gyerek. Én már minden nap veszek nekik valami ennivalót, mert amit ott kapnak, azt hazahozzák folyton.
eszegfu
@enslaved: Na persze, ez a "hab a tortán"! Tudod, ha ez nem lenne bizonyos fokig a kisiskolásoknak "trauma", akkor viccesre lehetne venni a figurát...most Te hazudsz a gyerekednek, vagy a pap, aki a pedagógusa?! Mindenképpen Te maradsz a sz...-ban, már bocs.! , mert ha a papot hibáztatod, akkor hogyan legyen hite, hogyan fogadja el a mondandóját?!
eszegfu
@enslaved: 13:39 De ugye nem közülünkre gondolsz "valakire"?!
enslaved
@Aki Én: Az én tűrőképességem is véges, és tudod az utóbbi időben komolyabban elgondolkoztam azon, hogy amíg én évek alatt jutottam el a munkámmal viszonylag magas szintre, addig ilyen Mészáros, Habony, Semjén, Harrach féle senkik meg 4 év alatt.
enslaved
@eszegfu: Két tűz között vagyok, mert a nejem ugye evangélikus, és ő másként értelmezi a dolgot, én mint ateista meg megint másként. Ma lesz a mikulás ünnepség, és a pap is tiszteletét teszi (mindenhol ott kell lennie, pedig semmi köze hozzá), szóval ne aggódj, nem rólatok van szó:-))
eszegfu
@enslaved: Azt gondolom -- azon tul, hogy ebben is egyetértünk -- a legjobban "sebezhetőek" gyermekeink révén vagyunk... mi még valahogy elevickélünk, de a gyerekkel kapcsolatos agyhiányos dolgoktól nálam is fellép a tulnyomás!
enslaved
@eszegfu: Ha minden jól megy, a jövő évet már nem egyháziban kezdi a nejem, másik óvoda is keres vezetőt, egyébként a szíve mélyén ő is otthagyná már az egészet a fenébe, de ez az élete, hivatása. Viszont akkor ha hamarabb nem is, de a nyáron beletaposok a pap képébe:-)) Na, most meglehet rólam a véleményed, a szelíd kis bárányka bevadult:-))
eszegfu
@enslaved: 14:02 Na-na, azért nem vagy Te annyira "szelid bárányka", de mindenképpen felülmultad a Rólad alkotott elképzelésemet--- ha ez számit is valamit! Pont a hasonló szituációk "nyomorgatják" a "kisembereket", mint mondjuk egy közmunkást! Pedig -- az eddig itt olvasottak alapján -- Neked szép jövedelmed lehet, és ezzel együtt akár poziciód is, vagyis bátrabban "dolgozhatnál" az arcán!! Mégis kivárod, amig már nem üthet vissza a családtagodra. Sok embernek ez sem adatik meg, főleg egy kisebb faluban...szomoru:((
enslaved
@eszegfu: Számomra az első és a legszentebb dolog a család, és ezért lehet az ember bármilyen pozícióban, az ő érdekeiket kell nézni. Nem lehet fejjel rohanni a falnak, az a meggondolatlan emberek ismérve. Na, megyek, mert háromkor kezdődik a mikulás ünnepség. További szép napot!
eszegfu
@enslaved: Felhőtlen jó szórakozást!:)
egyvandor
Eddig mit csináltak? A szociális rendszert hozták rendbe? vagy az egészségügyet? vagy az oktatást? Mert a lopáson és a hatalmi beágyazáson kívül másra nem sok időt pazaroltak az biztos.
enslaved
@eszegfu: Túl vagyunk rajta, és a pap is életben maradt:-))
nyanya001
Előzik a románok, a szlovákok a magyar gazdaságot.
Nőtt a szlovák, a román, a bolgár és a horvát hazai össztermék (GDP) a harmadik negyedévben éves szinten, méghozzá a második negyedévinél nagyobb ütemben mind a négy országban - pénteken ismertetett adatok szerint.
Itta korrupció, lopás, csalás, a haveri körök helyzetbe hozása , a hazugság, a stadionok
száma, az államadósság, a szegénység, a nyomor ez mind növekedett !

www.napi.hu/magyar_gazdasag/elozik_a_romanok_a_szlovakok_a_magyar_gazdasagot.606978.html
eszegfu
@enslaved: 19:52 Helyes! Őszintén örülök, hogy a gyerekek örömét nem rontottad el! Lesz még alkalom rá... azt kell kihasználnod!:)
eszegfu
@nyanya001: Hát "gyönyörüek" a linkben szereplő adatok! Nem elég, hogy növekedtek, hanem ez a növekedés még "gyorsult" is... hát bizony a végén még "elrobognak" mellettünk, ami persze "könnyü", mert mi szinte állunk!:(
magyarbakancs
@F_Viktor: nem szeretnélek elkeseríteni de sajnos 2018-ban is Orbán lesz.
A baloldal harmat gyenge.
Jobbiktól a Fidesz szavazókat fog el hódítani egy kicsit szélsőséges politikájával 2018-ban.
Elnézésed kérem megint nyitva hagytam a zárt osztály ajtaját és mindig akkor nyilatkozik a delikvens hülyeségeket.
nyanya001
@eszegfu: Nem csak állunk, hanem egyre jobban visszafejlődünk.
F_Viktor
@magyarbakancs: Drukkolok a jobbiknak! Ők talán gyorsabban "sínre teszik" az országot, rövidebb idő lesz a szenvedés, előbb lesz jó irányba vett változás.
magyarbakancs
@F_Viktor: Ez az ország alapjaiban van elcseszve.
Minden politikai párt csak a közvagyonból fog élni.
És folytatódik a bosszúállás hazaárulózás.
Első két év ezzel fog eltelni a másik kettő meg a zsebek megtömésével.
magyarbakancs
@F_Viktor: Magam részéről nem megyek el szavazni.
Teljesen mindegy kivan a porondon.Kinőttem a mesék világából.
Az átlag ember csak szív.
F_Viktor
@magyarbakancs: OK, a politikusok a köz vagyonából élnek, a köz tartja el őket.
De lopni, megdézsmálni a közvagyont már bűn, azt nem lenne szabad engedni.
Ennek egyik feltétele a visszahívhatóság, de ezért lenne szükséges az átláthatóság, ami jelenleg nem teljesül.

Ez a bosszú, hazaárulózást a fityesz szította újra a magyarokban.
F_Viktor
@magyarbakancs: Szavazni el kell menni, a legrosszabb a közömbösség, több párt erre játszik.
magyarbakancs
@F_Viktor:Adja meg a jó isten, hogy egyszer megérjük, hogy egy politikust lemeszelnek csalásért, korrupcióért.
Én egyik pártban sem bízok.
Mert ezek a magyar politikusok mind ebben a korszakban szocializálódtak.
Azt látták mennél többet síbolsz annál biztosabb, hogy megúszod.
enslaved
@F_Viktor: Nézd már, te jobbikos vagy??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.