Se vasárnap, se felkent ünnep, de még egyetlen szentnek sincs emléknapja, ennek ellenére a boltok ma sem tarthattak nyitva délnél tovább.

Ez elég kellemetlenül érintette azokat, akik abban bíztak, hogy délután 4-ig, 6-ig vagy ameddig az anyaszentegyház engedi, azért talán ma is lehet majd még vásárolni – nem lehet.

Egy Tescóban egészen vicces szituáció kerekedett, erről az olvasó így számolt be az Indexnek:

A Váci úti Tesco soha nem látott mértékben tele. Nem volt parkolóhely 11-kor, a bevásárlókocsit is vadászni kellett. A hangosbemondóba folyamatosan mondják be, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően 12 órakor bezárnak és a kasszák lezárnak. Aki nem jut sorra ott kell, hogy hagyja a kosarat. 11.40-kor álltam be a sorba, és mivel minden sorban min 50 ember állt, így ott hagytam a kocsimat mert egy eladó szerint már nem fogok sorra kerülni. Szuper....

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
foton
Ha valaki sorban áll, az sorra fog kerülni.. inkább az eladó szívatta meg a vásárlót.
wagabund
baszki..budaörsi teszkóba mentem be 11-kor, és azt hittem rosszul látok...alig lehetett bemenni abba a baromnagy áruházba...akkor láttam, hogy 12-kor zár...irány kifelé..

(persze tudom, hogy az alkalmazottaknak is kell a pihenés, ezen nem is rugózom)
skorpio58
Ki az a hülye, aki áruházban akar szilveszterezni? Mi az amit nem lehet előző nap megvenni?
coni
Ez egy olyan társasjáték ahol mindenki veszít: a vevő, az eladó és a költségvetés. De mindent visz a CBA. De a reklamációs idő letelt, még 2014 áprilisban.
emerencia
@skorpio58: Én pl. még ma is dolgoztam, holnap zárva minden. Eszem ágában sincs áruházban szilveszterezni de piszok jól jött volna, ha beugorhattam volna egy-két apróságért, hogy frissen megvehessem.
lampa laz
@emerencia: az ilyenek akkor sem engednek pártjuk és kormányuk hitvallásából, ha elfogy a WC papír otthon és a csupasz újjukkal törlik ki a seggüket.
sentinel216
Nálam az, hogy az üzlet délben bezár, azt jelenti, hogy attól a perctől senki nem jöhet be, de a bent lévőket ki kell szolgálni!
F_Viktor
@foton: Írod:
"Ha valaki sorban áll, az sorra fog kerülni.. inkább az eladó szívatta meg a vásárlót."

@sentinel216: Írod:
"Nálam az, hogy az üzlet délben bezár, azt jelenti, hogy attól a perctől senki nem jöhet be, de a bent lévőket ki kell szolgálni!"

Igen, így működött még hajdanán, de mióta a pénztárgépek online be lettek kötve a NAV-hoz, nem biztos, hogy december 31-én, 12:00 óra után nem von maga után büntetést ha nem pihen le (s szalad a déli misére?) a pénztárgép.
Mert az adóhatóság mindent lát - no, jó ez túlzás, csak azt látja amit látni akar -másodpercre pontosan, még azt is ha kinyitják a kassza fiókját.
nyanya001
Azért sokan vannak ám akik ma is dolgoztak, dolgoznak, holnap megint minden zárva lesz !
Január
Büntettek már meg valakit, ha a pénztárgépét a hivatalos zárás után is használta? Amennyiben életszerűek lennének az előírások akkor a különleges helyzetekre is lennének törvényes megoldások, csak a törvényalkotók a napi valóságtól messze élnek.
Ezen azért lehet segíteni...
skorpio58
@emerencia: De tegnap este tízig nyitva voltak a boltok, semmi friss nem romlik meg egy nap alatt, és családtag nincs?
skorpio58
@lampa laz: Ha te akkor veszel WC papírt, amikor már elfogyott, akkor megérdemled, hogy ünnepek alatt fogyjon el! Túl kényelmesek lettek az emberek, és már gondolkodni is lusták az a baj.
verum
Mondjuk ez már túlzás.
Igenis, a szilveszter is ünnep és így teljesen jogos a délig való nyitvatartás.
Régen a december 24.-e nem is volt munkaszüneti nap, de akkor is délig volt a munkaidő mindenütt.
Gondolom, sehol nem akarnak tovább dolgozni ilyenkor, mert ugye ha sima munkanap van, akkor hivataloknak, cégeknek ugyanúgy munkanapnak kellene lenni.
Azért álljunk már meg, ez nem ugyanaz, mint a vasárnapi zárva tartás!
justhpeter
Sokáig éljen a kdnp kenyéren és vízen.
lampa laz
@skorpio58: itt nem is a WC papíron van a hangsúly, hanem azon a sok idióta intézkedésen amit a szabadidőnk korlátozására hoztak többek között.
emerencia
@skorpio58: Nekem speciel nem volt lehetőségem este 10-ig boltba menni tegnap. Családtagom viszont nem kapta meg tegnap azt az árut tegnap, amit szerettem volna megvenni. Ma senki nem ért rá vásárolni közülünk de tudomásom van arról, hogy közben volt szállítás. Régen dec. 31-én egy órakor zártak az élelmiszer boltok, így azok is be tudtak ugrani, akik dolgoztak aznap. Senki nem kívánja, hogy nyitva legyenek az üzletek ezen a napon ugyanúgy mint máskor de a régi, bevált szokás erőnek erejével való megszüntetése semmi más mint hatalmi önkény illib módra. Nem is tudom, miért kell felnőtt emberként és potenciális vásárlóként még nekem magyarázkodnom emiatt.
perfekt
B U É K
B U É K
B U É K Minden Propisnsak!

B U É K

B U É K
B U É K
skorpio58
@lampa laz: Senki nem korlátozza a szabadidődet! Az eladók szabadidejét növelték meg! És gondolj arra, aki reggel öttől délig a vevőket szolgálta ki, majd hulla fáradtan hazamegy, és készítheti a családjának az ételeket. Ha van kedve, akkor szórakozhat, ha össze nem esik a fáradtságtól!
skorpio58
@emerencia: Akik dolgoztak 31.-kén, azok semmit nem értek a 13 óráig tartó nyitvatartással, mert a munkaidő 14 óráig tartott, egy normális munkahelyen. Te ma is dolgoztál, de nem tudom milyen munkahely az, ahol a munkaidő úgy ér véget, hogy 13 óráig még be tudnál vásárolni. Meddig tart a munkaidőd, úgy őszintén?
petike
@skorpio58: Hajrá kdnp !
De én dolgozhattam 3-ig, hogy az év végi zárás rendben legyen, meg a programozó töltse fel az új programot, mert jövőre a számlázó programot (amit 8 éve használunk) is látni akarja az adóhivatal.
De a haverodnak, a hörcsögAndynak nem kell adózni.
skorpio58
@petike: Nem a haverom, és én az eladók érdekében írtam! Az nem természetes, hogy ellustítják szándékosan az embereket, és hozzá szoktatják, hogy ne gondolkodjon előre, hanem éjjel nappal mehetnek vásárolni. Ez csak a multiknak jó, mert ha már ott van az ember, össze vissza vásárol, többek között olyat is, amit előzőleg nem akart.
lampa laz
@skorpio58: lehet, hogy érintett vagy, de tudod más szakmákban is dolgoznak 8, 10, sőt 12 órákat. Van olyan ismerősöm aki a kereskedelmi dolgozó és bizony vissza sírja a vasárnapi nyitvatartást, mert neki hiányzik az a pénz. Sajnos nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy kinek jó és kinek rossz ez az intézkedés.
skorpio58
@lampa laz: ! Nem vagyok érintett, de képzeld el, amikor valaki végig gürizi az egész hetet, majd hétfőn folytatja az új hetet úgy, hogy nem volt pihenő napja! Hétvégén kapkodva főz a családjának, a gyerekekkel nem tud foglalkozni, és a háztartást sem tudja rendesen vezetni. Az egészsége tönkremegy, mehet táppénzre. És amiről senki nem beszél: Mekkora pazarlás éjjel kivilágítani a szupermarketeket, néhány tucat vásárlóért! Mennyi felesleges energia megy veszendőbe, és ennek előállítása mennyi CO kibocsátással jár! Az éjszakai, vasárnapi bevásárlás nem létszükséglet. Nem egészségügy, nem Katasztrófavédelem stb. Végül engedj meg egy igaz történetet. "Megkérdezték a dalai lámát, hogy szerinte mi a leg meglepőbb a mai világban. Azt mondta, hogy a ma embere. Mert feláldozza az egészségét, hogy gazdag legyen, majd feláldozza a vagyonát, hogy visszanyerje az egészségét." Ennyit a jól megfizetett vasárnapi munkáról. Boldog új évet!
kkalman
@justhpeter: ma, 18:33 Nem lesz ez a kettő sok nekik? Még elcsapják a hasukat. Vigyázni kell az egészségükre, elég nekik csak az egyik.
kkalman
Minden kedves propelleresnek, szerkesztőnek, olvasónak, kommentelőnek legyen olyan boldog és sikerekben gazdag az új éve, amilyennek Ő MAGA szeretné!
bencemacska
@sentinel216: ma, 16:49
Volt. De ami volt, az elmúlt. Még a szilveszteri jókedvünk is!!!
lampa laz
@skorpio58: én is kívánok Neked és kedves családodak egy sokkal szebb és boldogabb új esztendőt.
bencemacska
@verum: "Régen a december 24.-e nem is volt munkaszüneti nap, de akkor is délig volt a munkaidő mindenütt."

Jó főnököd volt!!!
bencemacska
Boldogabb Új Esztendőt Kívánok mindenkinek!!!
Desischado
@kkalman: Köszönöm, nekd is sikerekben, egészségben, örömökben gazdag Boldog Újévet kívánok! Ahogy mindenki másnak is!

Ez a boltbezárás a halálnak sem hiányzott. Igenis előfordulhat, hogy ilyenkor vagy épp szilveszter napján kell valamit venni. És végül, nekem ne ugassanak bele abban holmi álkeresztény rablók, hogy mikor vásároljak!
Eriksson
Boldog Új Évet, nyugodtat és szépet kívánok minden kedves írónak, olvasónak!
karma1
@wagabund: Tudod, mikor zart nalunk a nagy bevasarlokozpont-lanc (ausztral tulajdonu) uzlete egy atlagos meretu kisvarosban? December 24-en este 11-kor! (Countdown-nak hivjak, azt hittem, hidat fogok, mikor meghallottam: a hozzank kicsit kozelebb eso varoskaban is van ugyanez a bolt, ott este 10-ig vol nyitva a bolt, de ahol en dolgoztam (100 %-ig ujzelandi tulajdonu bevasarlokozpontban) ott is este 9-kor (!) zartak be. Es SENKI nem morgott az eladok kozul! Tulorapenz, vagy egyeb anyagi juttatas nelkul!
Igen, mindenkinek van csaladja, mindenki szeretne veluk unnepelni, de vannak szakmak, amelyek nincsenek tekintettel a naptarra: ilyenek az osszes kozszolgalati cegek, szervezetek, rendorseg, mento, tuzolto, tavkozlekedes, a kereskedelem foleg elelmiszer aru reszlegei, korhazak, nyugdijasotthonok, 24/7 hivhato szolgaltatasok.

Jo szervezessel viszont mindent meg lehet oldani: eloszor is MEGKERDEZNI a dolgozokat, hogy ki tud jonni aznap dolgozni a hosszu nyitvatartasra, ha pedig ilyen nincs, akkor eloszor a legkozelebb lakokat beosztani karacsony elottre, viszont szabadnapot adni ezeknek 31-re, es a jovo evben forditva - ha meg akkor ott dolgozik az illeto, es a multi sem hagyta el Ma.o.-t.
Kaphattunk - ha igenyt tartottunk ra - egy fizetes nelkuli szabadnapot, amit barmikor kivehettunk. Senki sem tiltakozott, en mindig elvallaltam ezeket a muszakokat, pici gyerek nem leven a csaladomban.
Kis szervezessel, joerzessel minden problemat meg lehet oldani.
harrachnak meg a tobbi haszontalan szentfazeknak viszont tenyleg a paripapaci pimpilin lenne a helye... Bar ezesetben a lovat nagyon sajnalnam... Elmaradna a szexualis elmenye...:o((((
Macskaszem
Leszögezem, utálom az egész álszent lopós bagázst tömjénzsótival együtt, de akkor sem értem, miért kell utolsó pillanatra hagyni a bevásárlást, főleg mikor tudjuk, mikor van zárás. A kenyéren kívül bármit meg lehet venni már napokkal hamarabb, nem hiszem, hogy az elmúlt napokban kizárólag szilveszter délután van erre ideje valakinek, vagy legalábbis nem sok ilyen van. Moziba is csak akkor mehetsz, ha előadás van, nem akkor, mikor kedved szottyan rá.
karma1
@wagabund: Ha mar annyira haklis a ket szentfazek, a harrach meg a tomjenzsoti, a csaladok vasarnapi egyuttletere, akkor kerdezem en, miert van vasarnap mentoszolgalat? Tuzoltok? Rendorseg? Tavolsagi buszvezetes, vonat- es legikozlekedes? Miert nem tudnak ehezni egy napot peldaul a nyugdijasotthonokban, miert kell a szakacsnak karacsonykor is 6-szor etelt adni a bentlako idoseknek? Mer ezek esznek karacsonykor, szilveszterkor, husvetkor, aprilis 4-en meg augusztus 20-an is...
Azoknak a csaladjaik le vannak sz@rva? Vagy nekik nincs szukseguk egymassal lenni?
Micsoda alszent, kettosmerces rohadt bagazs ugat bele masok maganeletebe? Miert akarjak jobban tudni, hogy hogy el egy csalad hetkoznap, hogy megmondhassak nekik, mit csinaljanak vasarnap? Miert nem nyitott ki mar regesregen az OSSZES kereskedelmi egyseg vasarnaponkent, minden alkalommal? Ennyi helyiseget keptelenek lennenek egyszerre felugyelni es megbuntetni is...
karma1
@Macskaszem: Nem nagy bevasarlasokrol szol az utolso nap, en sem hagyom soha sem az utolso napra.
DE: mindenhova bejelentkezhet egy barat, egy rokon, (vagy eppen az egesz csaladjuk), es akkor bizony MUSZAJ az utolso pillanatban meg ezt-azt megvenni, tehat nem kell ahhoz rossz haziasszonynak lenni, hogy utolso nap kelljen vasarolni menni.
De volt mar olyan is, hogy peldaul a kavefozom doglott be az utolso pillanatban, es ezt kellett potolnom. Nem az en hibam volt, de 3 napig (+ vendeglatas 2 nap egymas utan), nem ohajtottam nescafet enni, mondjuk, Karacsonykor...
cs.n.
Itt a dohánybolt nyitva volt egészen hajnalig, legalább a cigi-pia utánpótlás biztosított volt. :)
Lepényleső
Akkor keresztények ezek-főleg demokraták,ha én a boldogságos,és szűz vagyok.
sentinel216
@F_Viktor: Nem hiszem, hogy az intézkedés az áruházi dolgozók segítségére volt. A rengeteg otthagyott bevásárló kocsiból darabonként visszapakolni az árút, sokkal időigényesebb - tovább kellett túlórázni -, mintha a vevők kifizetik és elviszik. Amúgy micsoda lélektelen világ az, ahol a (pénztár) gépek szabják meg az emberek tevékenységét és nem fordítva?
1magyar
Nem szoktam egyetérteni a pártocska résszel, de ebben igazuk van. A kereskedőknek is van karácsony este és talán ők is várnának vendéget.
De ha csak pihenni vagy takarítani szeretnének az is elfogadható.
Menjen a francba az a vevő aki az utolsó órában akar vásárolni!
emerencia
@skorpio58: tegnap, 20:10
Dehogy növelték meg az eladók szabadidejét. Ezt a butaságot honnan vetted? Ugyanannyit dolgoznak mint eddig, csak megszűnt a vasárnapi pótlék és a fix vasárnapi szabad nap miatt kevésbé rugalmasan lehet a beosztásokat megcsinálni.
F_Viktor
@1magyar: Írod:
"Menjen a francba az a vevő aki az utolsó órában akar vásárolni!"

@skorpio58: Írod:
"Nem vagyok érintett, de képzeld el, amikor valaki végig gürizi az egész hetet, majd hétfőn folytatja az új hetet ..."

Kereskedelem is szolgáltatást végez (ők, 365 ezren szolgálnak ki 9 millió vásárlót), s rajtuk kívül nagyon sok szakmában hasonlóan dolgoznak.
Nálunk is van ügyelet ünnepnapokon (hétvégeken rendes munka), ez önkéntes jelentkezés alapján, plusz díjazás fejében történik.
emerencia
@skorpio58: Tegnap félműszakot nyomtunk le, délig dolgoztunk. Nagyon sokaknak hiányzott az a +egy óra nyitvatartás a kajaboltokban.
emerencia
@skorpio58: 20:25 Még emlékszem arra, hogy az átkosban -ha jól emlékszem a nyolcvanas évek első felében-, kinyitottak egy ABC-t vasárnap, turisztikai okokból. A bolt vezetője nyilatkozta a rádióban, hogy a családanya alkalmazottak tiltakoztak a vasárnapi munka ellen. Erre felajánlották, hogy aki vállalja a vasárnapi munkát, záráskor felvehet 500 forintot a kasszából egyenesen. (Ez akkoriban nagyon jó pénz volt!) Innentől kezdve, egymással veszekedtek, hogy ki jöjjön vasárnap.

Talán a mostani eladók is jobban örülnének egy tisztességes vasárnapi pótléknak. Aki pedig még így sem vállalja a vasárnapi munkát, átadhatná a lehetőséget annak, akinek még a törvény szerinti 50%-os pótlék is nagyon hiányzik a silány fizetés miatt. Felnőtt emberek, meg tudják oldani egymást közt.
F_Viktor
@emerencia: Nálunk ez évek óta bevált módszer, eddig még soha nem kellett kijelölnöm senkit ünnepre, az önkéntes létszámból megoldható volt az ügyelet (10-15 fős létszámról beszélek).
emerencia
@karma1: ma 02:26
Egy tündéri nagyon idős házaspár mesélte nekem, hogy a lányuk egy svédországi áruházban dolgozik. (Eladó.) Elvállal minden rendkívüli időben végzett munkát, pl. szívesen bemegy karácsony másodnapján is. Azért nyitnak ki ilyenkor, hogy a vásárlók vissza tudják vinni a nem megfelelő ajándékokat. Azt a pénzt amit ezekért a rendkívüli időben végzett munkákért kap összegyűjti és nyaralni jár belőle. Abban az évben pl.távol keletre utazott. Innen, a magyar valóságból ez a történet hihetetlen.
emerencia
@F_Viktor: Ez minden normális munkahelyen így van.
skorpio58
@emerencia: ! Na ez a lényeg! A kereskedők is félműszakot nyomtak le! Egyébként pedig a szabadidőt növelték oly módon a kereskedelemben dolgozóknak, hogy nem kell vasárnap dolgozniuk menni. Így sokkal több időt tudnak a családdal közösen eltölteni, hiszen a gyerekek sem mennek oviba, iskolába vasárnap. Így értettem a szabadidő növelést. Ha pedig neked jól jön a félműszak, akkor másnak is! Nem kell önzőnek lenni. Légy előrelátó, és vásárolj be időben. Anno az átkosban amikor nem volt elterjedt a hűtőszekrény, akkor is be tudtak vásárolni úgy az emberek, hogy nem romlott meg semmi, pedig a boltok már szombaton becsuktak kora délután. Akkor még a benzinkutak is este tízkor zártak. Igaz, az asszonyok nem a körmüket reszelték, és nem a pláza volt a vasárnapi program. Akkor a nők, még anyák akartak lenni, nem celebek!
emerencia
@skorpio58: Ismered azt a szót, hogy szabadság? Szabadság a dolgozóknak, hogy normális munkahelyi közösségként eldönthessék egymás közt, kinek fontos a vasárnapi szabadnap és kinek fontos a vasárnapi munkavégzésért adott +pénz és a hétköznapi szabadidő. Szabadság a vevőknek, hogy SZABADON eldönthessék mikor akarnak menni vásárolni. Még te is, hiszen ha személyesen számodra szentségtörés a vasárnapi vásárlás, szabadon megteheted, hogy messzire elkerülöd a boltokat. Nem a hatalom dolga, hogy az emberek szabadidejében végzett tevékenységét szabályozza. (Bocs, de pláne nem a tiéd.) Nagylányok és nagyfiúk vagyunk mi magyar állampolgárok és szabad ember módjára szeretnénk élni.
1magyar
@F_Viktor: Nem tudom te hol dolgozol, lehet, hogy az eü-ben? Nyilván vannak olyan területek ahol szükséges, de a vásárlás nem az. Majdnem kényelmi szolgáltatás, kivéve az alapélelmiszereket.
F_Viktor
@1magyar: Nem az eü.-ben dolgozok, de nálunk egy kétnapos ünnep esetében az ünnepek előtt 5-6 napig tartana a terepi mérőeszközök felszedése, ideiglenes telephelyre szállítása, s 6-7 napig újra visszatelepítése az ünnep után.
Ez hatalmas bevételkieséssel járna, miközben saját kiadásunk nőne. s mivel valahol mi is szolgáltatást végzünk, megrendelőink nem néznék jó szemmel ezt a majd két hetes kiesést.
karma1
@sentinel216: Valoban ugy mukodik mindenhol a kozertek zarasa, hogy az ajtokat bezarjak pontosan a zarasi idoben, peldaul este 8-kor, de aki az uzletben tartozkodik, azt bizony ki kell szolgalni! Igen jo a meglatasod, a bevasarlokocsik tartalmat visszapakolni a polcokra sokkal embertelenebb es hosszabb folyamat, mintha sorbaallva kifizethettek volna az arut. A penztargep programmok pedig ugy vannak kitalalva, hogy folyamatos uzemeles mellett nincsen semmi biztonsagi riziko - ezt csak parasztvakitaskent mondjak az uzlet fonokei! (Minden penztargep manualis lezarasu, es a penztarosnak kell beutni a megfelelo kodokat, amivel lezar a gep a kovetkezo nyitasig).
Szoval nem fog beriasztani a penztargep a rendorsegen, ha meg 8 ora 32-kor is hasznalatban van!
F_Viktor
@karma1: Két éve van használatban Magyarországon a NAV-hoz "bekötött" online pénztárgépek.
Utána olvastam, bevezetésének egyik oka, kiszűrhető, ha valaki nyitvatartási időn kívül üzemelteti a pénztárgépet, így az illegális foglalkoztatásra, vagy nem bejelentett túlórákra is fény derülhet.

Valószínűsítem ezért történhetett meg a cikkben leírt eset.
agnes200
Utálom ezt a boltbezásást, a bevezetése óta. Tényleg csak az emberek szivatására jó.
karma1
@F_Viktor: Ha folyamatosan uzemelnek a penztargepek, (nalunk az uzlet reggel 7.30-kor nyitott, este 9-kor zart a bolt), ha nem volt megszakitas valami miatt, akkor a program NEM jelezte, hogy jogszerutlenul lett volna hasznalva a penztargep. A biztonsagi lezaro kodot mi kezzel utottuk be, es az egesz tortenet arrol szolt, hogy ha peldaul a muszakvezeto visszajott volna zaras utan, es valamit manipulalt volna a penztargeppel, akkor jelzett volna be a RENDORSEGEN, de ez azt jelnetette volna, hogy az uzletben valaki jogtalanul tartozkodik. Egyebkent ejszakara a kasszak mindig uresek voltak, a kozponti nagy szefbe voltak bezarva a penzes kazettak.
Tehat ha zaras utan meg 20-30 percig ment volna a kassza, az rendeltetesszeru lett volna, ugyhogy nyugodtan elmehetnek a bus francba az otthoni kozertesek...
öcsi55
Véleményem szerint,ha valaki még nyitva tartási időben lép a bolt területére azt akkor is ki kell szolgálni ha az átnyúlik a zárási időbe! A sötét középkorban a vásárokat a templommal szembeni téren vasárnap szokták tartani ,mert a heti munka után az embereknek ilyenkor volt idejük vásárolni. Sajnos nálunk van egy párt jelesül a KDNP akinek választási eredményét a fidesz seggébe leadott nyelvcsapások számával lehet csak jellemezni,
bele ugat mindenbe .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.