A mostani világgazdasági bizonytalanságok közepette a kormánynak az ország cselekvőképességét fenntartó gazdaságpolitikát kell folytatnia – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Corvinus Egyetemen kedden megtartott kerekasztal-beszélgetésen.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: ebből a szempontból is fontos, hogyan alakul az államadósság szintje. A tavalyi kedvező makrogazdasági folyamatoknak is köszönhető, hogy az előzetes számítások alapján a magyar államadósság a GDP-hez mérten 75,8 százalékot ért el 2015 végén – fűzte hozzá.

Kiemelte: a következő években sem lehet visszatérni a fiskális politika fellazításához, "ezt nem érdemes újból kipróbálni". Egyúttal viszont a túlzott fiskális szigor sem lehet válasz egy esetleges világgazdasági kihívásra, mert az visszafogná a gazdasági növekedést, megnövelhetné a munkanélküliséget.

Varga: Érik az ország felminősítése

A további teendők kapcsán aláhúzta: még mindig nagyon magas az államháztartást tekintve az újraelosztás, ennek mérsékléséhez szükség van az állami bürokrácia csökkentésére.

Varga Mihály szerint egyre inkább érik az ország felminősítése, idén a nagy nemzetközi hitelminősítőknek meg kell hozniuk ezt a döntést, azért is, mert a piac már elismerte, értékeli a magyar gazdaság makrogazdasági teljesítményét, mutatóit.

A miniszter szólt arról, hogy az elmúlt években az államháztartás konszolidálásának eredményeként fokozatosan mérséklődött az államadósság GDP-hez mért aránya, ennek is betudható, hogy a magyar állampapírok kamatfelára csökken. A kamatfelár csökkenése egyébként nagyobb volt, mint amit a piac várt – mondta.

A hazai gazdaság helyzetének javulását mutatja az is, hogy napjainkban – a közmunka és a versenyszféra hatását is beszámítva – 560 ezerrel dolgoznak többen Magyarországon az öt évvel ezelőtti helyzethez képest, ezeknek a dolgozóknak a kétharmada a versenyszférában talált munkát – tette hozzá.

Varga Mihály az ország gazdasági sikerei között könyvelte el, hogy tavaly rekordszintet ért a külkereskedelmi többlet. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy az elmúlt években jelentősen fejlődött az ország feldolgozóipara, a járműipar, a magyarországi gyógyszergyártás. A következő évek fejlesztési irányait szabja meg az ország új iparpolitikai koncepciója – mondta a miniszter.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevő Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta: a világgazdasági válság után az európai uniós országok jó részében az újraiparosítás került a gazdaságpolitikai irányítás fókuszába. Az EU-28-ak az ipar GDP-hez mért átlagos arányát 20 százalékra akarják növelni, a kormány ezért döntött úgy, hogy új iparfejlesztési stratégiát dolgoz ki – tette hozzá az NGM államtitkára.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke rámutatott: a gazdaságpolitikai vezetésnek fel kell készülni arra, hogy a 2020 utáni uniós költségvetési ciklusban nem áll majd EU-s pénzügyi forrás az ország rendelkezésére. Ezért el kell érni, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozások egyre nagyobb számban kapcsolódjanak be a nagy multicégek beszállítói hálózataiba – mondta a professzor.

Adorján Richárd, az NGM költségvetésért felelős helyettes államtitkára szerint az ország államadósságának folyamatos csökkentése azért is kiemelten fontos, mert néhány nagybefektetői csoport csupán egy-egy ország bizonyos makromutatójára, például az államadósság szintjére figyel, mikor meghozza befektetési döntését.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Ez akkor lesz igaz,ha valamelyik nap a felkelést követően azon merengetek,merre is menjetek?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Lepényleső
Ez akkor lesz igaz,ha valamelyik nap a felkelést követően azon merengetek,merre is menjetek?
csetere
@Lepényleső: Tavaly is erről süketelt.
Szókrakész
"A tavalyi kedvező makrogazdasági folyamatoknak is köszönhető, hogy az előzetes számítások alapján a magyar államadósság a GDP-hez mérten 75,8 százalékot ért el 2015 végén – fűzte hozzá."

Hol van az általatok törvénybe iktatott 50%???

"értékeli a magyar gazdaság makrogazdasági teljesítményét, mutatóit."

Csökkent a GDP!!!
És még tovább fog csökkenni.
Lepényleső
Az érést illetően ott tartunk,hogy a földek most kerültek a ganajozók kezébe. Innen még van
munka az érési fázisig,ami nem is biztos ilyen borús időkben,hogy bekövetkezik.
nevemnick
Csak a nagy bizakodásban bele ne szaladjanak egy eu-s pofonfába... az egyik reklám is úgy szól: mert azért hülyék nem vagyunk...
zöldszem
Valamiért még mindig bóvli kategóriában van az ország... De az EU legstabilabb országa.
Ja, stabil a bóvliban!
28 országból a 26.-ak vagyunk!
Életminőségben 28-ból 27...csak Bulgária van mögöttünk...
A GDP csak egy szám, Nigéria GDP-je a Világ elitjében van, mégis a nép nagyobb része nyomorog!
8 ezer milliárdnyi Uniós forrás mellett nem valami dicsőséges a haladás.
Mondjuk, ha kevesebbet loptatok volna, jobbak lennének a mutatók.
"2020 utáni uniós költségvetési ciklusban nem áll majd EU-s pénzügyi forrás az ország rendelkezésére."
Na ez az óriási baj!!! Akik maradnak az országban, éhen döglünk, egymás vagyonát fogjuk a megélhetésünkért ellopni. Vagy a másik megoldás, befejezi Orbán Trianont, hozzácsatolnak az oroszokhoz és kiírják a határra Új Ukrajna. Szép új világ!
papa.49
Miska ha felébredsz a kábulatból, amit a hazugovics valaga okozott neked vajon ugyanezt mondanád, ha igen te is menthetetlenül hülye vagy, nem a ,,felminősítés,, hanem az Unióból való kirúgásunk érik egyre gyorsabban, tudod bukott könvvelőcske!!!
csetere
@Lepényleső: Igen ő/kisbetűvel!", tavaly óta már többször ábrándozott. Helyette nyugodtan hallgathatja még Dollytól az "ábrándos szép napok"-at
csetere
@Lepényleső: Igen ő/kisbetűvel!", tavaly óta már többször ábrándozott. Helyette nyugodtan hallgathatja még Dollytól az "ábrándos szép napok"-at
Január
Ez a felminősítés egyenlőre csak óhajok és sóhajok szintjén működik, de angyal szóljon belőle, mert a hazánkról van szó.
Szókrakész
@zöldszem: Olyan stabilan lent vagyunk, hogy a bóvliból ki se fogunk mászni.
Max kapunk egy bóvli+ minősítést.
human
@zöldszem: Vagy ha amit nem loptak el legalább értelmesen használták volna fel. Már az is rengeteget jelentett volna.
zöldszem
@Szókrakész: Teljesen hülyének néznek bennünket!
Megbocsájthatatlan, hogy az egyre szegényedő társadalom vezetéséért felelős politikusok, egyre gazdagabbak legyenek, a pofánkba röhögnek és tovább próbálják hülyíteni a népet!"
Jobban élünk!?
Ha igaz lenne, mindenki saját bőrén érezné és nem kellene kiplakátolni ...
6. éve Fidesz kormány van, a korrupció mértékén kívül nem sok minden növekedett ..
Csak egy valamit tudnának mutatni, ami az átlag embernek kedvezett az intézkedésükből. Nyomja most is a média, csökkent az jövedelemadó! Beszarás, 1% mit jelent ez egy minimálbérnél???
zöldszem
@human: Ezek? A Norvég pénz minimális, és összeszarják magukat, hogy nem tehetik rá a koszos mancsukat. Telhetetlenek!
zöldszem
@Január: Egy idézet, Vargára ruházva!
"A tetteid bizonyítják, hogy ki vagy valójában. A szavak csak azt, hogy ki szeretnél lenni."
Szókrakész
@zöldszem: Egy darab farhátot.

Abból már meg is van az 5 csillagos ebéd.
EGÉSZ hónapra.!
Mert a többit viszi a rezsicsöki.
Clavigo
F@ccfej... A "tripla bóvli" kategória óta ezt vakerjátok,,kb... havonta.
bakegya
Meg kellene már törölgetni neked is a szádat ...misi
Január
@zöldszem: Az 1% adócsökkenes hasonló a minimálnyugdij 1,6 %-os növeléséhez, - nem jelent semmit.
zöldszem
@Január: ma, 09:26
Ezt a Fidesz hívőkön kívül minden épeszű ember tudja!
Macskaszem
Az államadósságot nem merték még közzétenni az idén. Azelőtt hetente közölték.
Bedécs LÁszló
@zöldszem: ::meg vannak veszve minden fillérért,amit nem nekik sikerül ellopni.Rossz vége lesz ennek a fékevesztett harácsnak,amit ezek csinálnak.Ezek a kurvapecérek azt hiszik,hogy Magyarország az ő hitbizományuk.Azt tehetnek vele,ami nekik tetszik.Egy páran,a kötélvégén fognak kijózanodni.Abból az eufóriából,amit 2/3-nak mondanak,és amitől elvesztették a maradék józan eszüket is.
zöldszem
@Macskaszem: Hoztak törvényt maguknak!!! 2016. nem kötelező beszámolni. Ilyen szemét bandát nem hord a föld a hátán!!
propeller.hu/itthon/3190465-ujabb-trukk-titkolja-kormany-adossagszamokat?all#c1532444
zöldszem
@Bedécs LÁszló: Az egész bagázs. ahogy az első kormányuk idején is, hiteltelen, és gazemberek összesúgásaival működik.
justhpeter
Varga a kormány meteorológusa. Ő végzi a rendszeres ködösítést.
Kutyuska
@Macskaszem: még nem döntötték el, hány százalékot hazudjanak.
Kutyuska
@Bedécs LÁszló: én nem kívánom nekik a kötél végét. Nagyon hosszú életet betegségben, nyomorban, hajléktalanként. Ezt kívánom nekik.
Dr. Felipe
Bizony ám elvtársak, érik. Már ötödik éve érik a narancs, csak nehogy elrohadjon a beérés előtt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.