Napjaink oktatáspolitikája mocorgóban van. A forradalomtól kicsit messze, de azért mocorog. A Fidesz a biztonság kedvéért gyurcsányozik. Nem mintha akkor minden szép lett volna. De a kormánypárt mi az ördögöt tehetne egyebet? Egy politikai gesztusra politikai gesztussal felel. Miközben egyre jobban kicsúsznak a diákok a fókuszból. Mert azt még csak lehetett talán, nagy jóindulattal állítani, hogy a februári első tüntetés legalább némileg a diákokról is szólt. A nagy jóindulatra nem a cinizmus miatt volt szükség, hanem azért, mert a tüntetés kapcsán olyan szereplők keveredtek a felszínre és a színpadra, akik nem elsősorban a politikamentességükről híresültek el. A szakszervezeti vezetők, talán a kádárista hagyományokat őrizgetve, de akár valós érdekvédőkként is, egyértelműen politikai szereplők az én olvasatomban. Azok az iskolaigazgatók, akik egyértelmű politikai támogatással lehettek csak igazgatók, szintén nem tekinthetők szerintem intaktnak. Mindettől természetesen még...

Feltöltő: GeoCravker
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
coni
Senki nem állította hogy 2010 előtt jó volt az oktatás. Csak azt, hogy a 2010 óta folyó átalakítások iránya rossz. A miskolci gimnázium nyílvánosságra került levele politika mentes valós tényeket fogalmazott meg, de addig amíg nem állított tömegeket maga mögé válaszra se méltatták őket. Százezreket nem lehet gyurcsányozással meggyőzni arról, hogy a KLIKK rendszere alapjaiban nem rossz és nincs szükség valódi szakemberekre annak átalakítására.
karma1
@GeoCravker: Megfogtad a lenyeget ismet: EZ a tanari mozgalom mar NEM AZ a tanari lazado kezdemenyezes, aminek indult, sot,... orban nem veletlenul nevette kii oket, hiszen ez a sokszor eltolt reakcio sok mindenre ranyomta belyeget...
Amikor decemberben mar 3 honapja nem kaptak penzt, akkor egy januari tuntetessel fenyegetoztek. Amikor ez megtortent, akkor jott februar 13-a, majd akkor is beigertek egy ujabb, ket het mulva esedekes tuntetest, es ez igy ment tovabb: minden tuntetesen beigertek egy komolyabbat, nagyobbat, sokkal kemenyebbet, mikozben idot adtak a fidesznek, hogy ledaraljak, le-karaktergyilkoljak a vezetoket, nevetsegesse tegyek a tanarokat a gyerekek, szulok szemeben... Most marcius 15-en megint kilatasba helyeztek egy 2 het mulva esedekes 1 oras sztrajkot - ami szerintem nem tobb, mint egy szigoruan megtartott ebdido -, amivel mar vegkepp nem ertem, hogy mit akarnak elerni...

A remenyteljesen indulo tanari felkeles szep lassan sajat dugajaba dol, a tanarok hianyos tortenelmi, pszichologiai ismeretei miatt, valoban ugy, ahogy irod...:o))
GeoCravker
@karma1: Azért javasoltam, FB-os tanári csoportokban is, hogy az első lépés a jelenlegi vezetők levcserélése kéne legyen.
Egy vezető nélküli, vagy kompromittált vezető által "arcoított" mozgalom könnyű préa a hatalomnak.
GeoCravker
@coni: "Százezreket nem lehet gyurcsányozással meggyőzni "
Nincsenek százezrek. Ha lennének, akkor azt észrevennénk Budapst utcáin. Szézezrek morognak, de százezreket nem kell meggyőzni...
GeoCravker
@Mirabilis: Nagyon sok minden.
pl. nem törték meg a kontraszelekciós köröket;
- nem alkottak széles tömegeknek kommunikálható oktatáspolitikát.
- nem vitték át a valós-finanszírozású felsőoktatást. A fideszes népszavazás dacára megvalósítható lett volna. stb.
JAJMÁR
Gratulálok, ez az újságírás mélypontja.
Lehet menni a jutalomért.
JAJMÁR
@Mirabilis: amit a "széles tömegeknek kommunikálható oktatáspolitika" :-D
Szókrakész
Ezt mondom már mióta.
Aki a mai napig a fujj Orbánozik, az nem érti se a cikket, se az egész tüntetés valós lényegét.
bencemacska
@Szókrakész: Mit is akartál mondani? Szerinted ma M.o-n nem egyszemélyi vezetés van?
Vagy az zavar, hogy vissza nyalt a fagylalt???
GeoCravker
@Mirabilis: Kontraszelekció: pontosan. A '80-as évek óta a tanárképzésben nagyon sok tanárnak alkalmatlan végzett. Kialakult egy maradványelvű tanárképzés. Mára azok iskolaigazgatók, az oktatáspolitika meghatározó elemei is lehettek. Ettől még lehet vki kiváló kvantumfizikus. De tanárnak alkalmatlan. Viszont neki van szava a tanárképzésben, a tanárok felvételénél, stb.
GeoCravker
@Mirabilis: Pedig egyszerű: Magyar Bálint bepróbálkozott a tanárképzés megreformálásával. Egy picit. Akkora nyűszítés tört ki, hogy a saját pártja is kihátrált mögüle. A korábbi, alig változtatott rendszerrel szemben ideje lett volna egy olyan oktatáspolitikának, ami a buszmegálló szintjén is kommunikálható. A szülők ugyanis ritkán akadémikusok. A sok elméleti poedagógus által akár tíz ember által is érthető fenkölt baromságok helyett a közoktatást azzá kellett volna tenni, ami. A köznek szóló oktatássá. Ez nem azonos a szinvonaltalan közidomítással, amit Orbán csinál.
Ehelyett kihátráltak a kérdésből. Nyomtak némi fellengzős maszlagot, amitől mindenki csak még jobban hányingert kapott, és minden maradt a régiben.
GeoCravker
@Mirabilis: Egy kompenzációs rendszerrel megfejelet felsőoktatási tandíjrendszert.
Amiben mindenki ugyanúgy fiztet, ugyanannyit, egy cimkézett számláról.
A számla feltöltésébe pedig beszáll az állam, ha indokolt.
GeoCravker
@bencemacska: bár visszanyalt volna...
Pont az a baj, hogy valójában nem nyalt vissza. Ott tocsog a tölcsélrben, és miközben összekeni a tölcsért vbelülről, bebeszélik neki, hogy visszanyalt.
GeoCravker
@JAJMÁR: Mint sokszor, most sem sikerült érvelned. Gratulálok. Egy szívószálon keresztül nézed a világot. Vagy az már egy széles látókör Néked?
Szókrakész
@bencemacska: Kinek?
Nekem ugyan nem.
Én az utolsó 26 évet ítélem el, beleértve az összes, azaz ÖSSZES pártot.
GeoCravker
@Szókrakész: A Németh-kormány sok szempontból az utolsó szakértői kormány volt :-)
RonaGyuri
Ne már, "A szakszervezeti vezetők, talán a kádárista hagyományokat őrizgetve" nem is annyira talán, bár én állampártit írtam volna, de hogy "valós érdekvédőkként", na az költői túlzás!
Annál is inkább mert bár közben hablatyolnak a veletek érzűnket, de azért nyalnak Orbánéknak
GeoCravker
@RonaGyuri: Gallóné az összes létező hatalmi formációval összefeküdt már.
Mendrey annak a szakszervezetnek a vezetője, ahonnan Pokorni is kiemelkedett -- Hagyományosan fideszes kör.
...
JAJMÁR
@GeoCravker: Te csak az oktatásban látsz kontraszelekciót? Én nem. Jelen van az mindenhol. A mai rendszer alapelve: felülre a xart.
Szerencsére azért mindenhol maradtak szakemberek is.
Változást akarsz? Hogyan? Erre kérdésre felelj. Mert kritizálni bárki tud, nagy, "tudományos" szavakat is használva.
Azt gondolod, én nem tudnék teleírni oldalakat az ötleteimmel? felsorolva, hogy mivé változzanak a dolgok, és miket kell kidobálni. De hogyan?
Erre a hogyanra adják a választ a tanártüntetők, és ha nem találod a saját ötleteidet, nosza, állj közéjük, ülj melléjük a kerekasztalhoz.. Ők azok, akik most a változás hogyanját, az utat próbálják taposni.
Lehet segíteni nekik!
coni
A lepukkant nagy elosztórendszerek és a versenyképtelen gazdaság megreformálását nem lehet szakembergárda nélkül pártkatonákkal átalakítani,még akkor sem, ha dől a lé (20.000 Milliárd) az Unióból. Most az oktatási reformok ellen tiltakozik a tömeg, de hamarosan más ágazat szereplői is az utcán lesznek. 8+7 év után már az egysejtüek, varangyok, férgek, élősködők sem veszik be az elmúlt nyolcévezést.
bencemacska
@GeoCravker: ma, 00:40
Bevallom, nem a legjobb kifejezést használtam, de jobb nem jutott eszembe.
Konkrétan Pukli Istvánra gondoltam, aki igencsak a gimnázium tanárainak ellenkezése közepette került az igazgatói székbe, erősen fideszes nyomásra (hogy papzsákot már ne is említsem!). Ennek ellenére nem fekszik le nekik, hanem ellenáll. Én nagyon pozitívan csalódtam benne. ( Emlékeim szerint életemben ő a második ember, akiben pozitívan csalódtam!)
GeoCravker
@Mirabilis: Akiket odaültettek azok olyanok mint Pukli. A kontraszelekció legszebb példái. Ki mondta, hogy a hatalommánia/hatalomféltés nem pártsemleges?
GeoCravker
@coni: előbb utóbb Orbánia magába roskad. Minél később, annál többeket kerget el, tehmet maga alá. Ezek a rendszerek erőszakkal is korlátosan fenntarthatók. De addig...
GeoCravker
@JAJMÁR: "Változást akarsz? Hogyan? Erre kérdésre felelj. "
Annyiszor elugattam már, hogy nincs kedvem ismét az egész litániát leírni. Ha Te csak kérdezel, de figyelsz soha a válaszra, akkor minek?
Visszakérdezek:
Ha az oktatással akkora baj van (nagyobb baj van, mint látszik), akkor mi gátolta meg a tanár-szervezeteket, hogy szakmai előkészítő szervezetként a CKP-t ne évekkel korábban alakítsák meg? Mi gátolta meg a tanárokat, hogy ennek nyomán egy pozitív programüzenettel kezdjenek tényleg szakmai tüntetésbe?
Holott ez is egyik záloga lehetett volna, hogy ne opportunista karriermitugrászok trollkodják össze.
GeoCravker
@Mirabilis: Ja, a tanárok meg negyven évesen, vérbeli pedagógusként születnek. Igazán éleslátó megállapításaid vannak.
GeoCravker
@GeoCravker: "nem is a szülőnek kell okosnak lennie, "
A gyrek meg izoláltan keletkezik az állolámpán, mint a Mátrix-ban. Hogyne, hogyne...
GeoCravker
@Mirabilis: "nem is a szülőnek kell okosnak lennie, "
A gyrek meg izoláltan keletkezik az állolámpán, mint a Mátrix-ban. Hogyne, hogyne...
GeoCravker
@Mirabilis: Már hogy lett volna, ha Te is itt írkálsz és kiragadott félmondatok fölött tipródsz.
Tudod mit? Alanyi jogon igazad van. Szaladj, és csókolj talpat Puklinak.
GeoCravker
@Mirabilis: Tévedsz. Nem szavaztam ellene a tandíjnak.Akkor is azt mondtam, hogy egy kiegyenlítéses rendszerben az egyetlen épeszű megoldás, és most is azt mondom.
Az általam fenntarthatónak vélt rendszert röviden leírtam. Hosszabban másutt is.
Aki a tanulmányi rendszert összekeveri a szociális segéllyel az marha.
A rászorultságot csak egy, magától a tanulmányoktól független, és mindössze a fizetéskor odacsatlakozó rendszerben szabadna figyelembe venni.
Attól, hogy Te hova szavaztál ez független. Speciel nem is érdekel.
GeoCravker
@Mirabilis: Pukli is 40 évesen született. Sőt! Iskolaigazgatóként született. Gratulálok továbbra is az éleslátásdohoz.
JAJMÁR
@GeoCravker: Dehogy ugattad el! Vagy ha azt hiszed, tévedsz!
(Egyébként se arra gondoltam, hogy a propin.. szakmai dolgokról a szakmának!)

De szerencsére mindig, minden folyamatosan változik, igaz, nem mindig jó irányba, de talán a szándék se lényegtelen!
és most figyelj, most jön a lényeg: az elmúlt pár év változásai világosan mutatják, hogy ez nem a jó irány, és ez nem a jó út! Ezen nem szabad továbbmenni. Hogyan lehet más utat választani? Hát nem úgy, hogy jön egy nagyokos és majd ő megmondja a tutit, mert abból tuti baj lesz.
Csakis a közoktatás összes szereplőjének képviselőivel, és a kormányzat képviselőivel, szakemberekkel együtt lehet a hogyant kitalálni.
Ezért fogtak össze a pedagógusok, - leginkább a közoktatásból - hogy próbáljanak közös erővel ezen változtatni, és igyekeznek elérni -igaz, erősebb eszközökkel-, hogy a kormány is velük tárgyaljon. (Mert eddig csak saját magával a maga elképzeléseit osztotta meg, ez meg ugye tuti rossz út)
Hogy miért most? Meg miért nem tegnap?
Mer' a Nap Keleten kel, és Nyugaton nyugszik. Azér". Most érett meg a helyzet! hát nem az a lényeg, hogy most talán elindul valami összefogásféle? az a te feladatod, hogy a Puklit kifogásold meg a pedagógusokat, meg az összefogást és lohaszd le az éppen éledő reményt? Meg az éledező tüntetéseket, sztrájkokat? Akkor egyébként jól csinálod.
De nincs probléma Puklival, vezetőnek termett! Vagy beáll mögéjük a széles tömeg, vagy ebből se lesz semmi. Lehet választani.

Amikor a netadós tünti volt, az se tetszett neked, de hát ilyen a világ, semmi és senki se tökéletes. Lehet, hogy még te se! Viszont az a jó hírem van, hogy jogodban áll megszervezni a neked tetsző tiltakozást és összefogást! Hát, hajrá!
GeoCravker
@JAJMÁR: "Lehet, hogy még te se!"
Nem bizony! Nem is áltatom magam ilyenekkel.
A netadós tüntinél is világosan megírtam, pontokba szedve, hogy mi nem tetszett.

Számodra is van egy jó hír. A demokrácia keretlében nekem jogom van leírni a véleményem. Neked meg jogod van kimenni tapsikálni Puklinak.

Sőt hülyének lenni is állampolgári jog. akár mindkettőnknek. Mert ugye Te sem hiszed azt, hogy Te vagy a tökély.
JAJMÁR
@GeoCravker: Á, nem, dehogy vagyok én a "tökély", csak majdnem :)

Viszont nem várok el másoktól olyasmit, amire én nem vagyok képes, de megköszönöm, ha a javamra meg mások javára mégis megteszik.
A jogokban úgy látom egyetértünk, és ezt örömmel konstatáltam. Ez is valami :)

(A kritikáimat pedig mindig őszintén mondom, de soha nem sértő szándékkal)
GeoCravker
@Mirabilis: tipikusan egybites, kétállású a fondolkodásod. Imádjuk Gyurcsányt vs. Imádjuk Orbánt.
El sem tudod képzelni, hogy a kettő közt is van élet.
Igaz, az egybiteseknek nincs. Tehát Te kivétel vagy., mert Neked tényleg nincs :-)
GeoCravker
@JAJMÁR: A Pukli-mozgalommal pont az a bajom, hogy nem hiszem azt, hogy a javamra vagy a gyermekek javára történik.
GeoCravker
@Mirabilis: látom olvasni nem tudsz, szövegértésed nulla. nem baj.
Az orvosodhoz biztos nem megyek. Rajtad látva, kórboncnoknak is tehetségetelen lehet
JAJMÁR
@GeoCravker: 18:21 A közoktatás jelenlegi helyzetéről mit hiszel?
Mert sztem az uccsó pillanatban vagyunk. Ezt vagy megállítjuk, vagy az így megtanulható képességek nem lesznek kompatibilisek, nemhogy az eu -ban dolgozókéval, de még a szíriai bevándorlókéval sem.
Nem a finnyáskodás ideje van, ezen változtatni kell.
(Nem véletlenül alakult így az elmúlt években. Nem azon múlik, hogy hívják az emberminisztert, meg államtitkárt. Piszok nehéz lesz elmozdulni innen. )
Egyébként nekem tetszik a felvázolt új irány, - nem tudom miért emlegeted a Puklit - ez egy széles kerekasztal jövőképe. Ami nincs is kőbe vésve.
Egyébként sem lehet tudni, hogy valójában milyen szinten áll az oktatás. Szerintem még azon se, ami nyilvánosságra kerül, hiszen még egy országos kompetenciamérés sem a valóságot mutatja. Egy biztos, mélyponton van. Én minden jobbító szándéknak örülök.
GeoCravker
@JAJMÁR: Rendben. Akkor miért nem egy olyan programmal áltak elő a CKP és társai, ami változtat bármin is? Ja, hogy semmilyen programmal nem álltak elő? Csak a 12 ponttal?

"Egyébként sem lehet tudni, hogy valójában milyen szinten áll az oktatás. "
Fenntebb írtam:
Ha az oktatással akkora baj van (nagyobb baj van, mint látszik), akkor mi gátolta meg a tanár-szervezeteket, hogy szakmai előkészítő szervezetként a CKP-t ne évekkel korábban alakítsák meg? Mi gátolta meg a tanárokat, hogy ennek nyomán egy pozitív programüzenettel kezdjenek tényleg szakmai tüntetésbe?
Holott ez is egyik záloga lehetett volna, hogy ne opportunista karriermitugrászok trollkodják össze.

A jobbító szándéknak én is örülnék. Ha látnám.
GeoCravker
@Mirabilis: Menjél korrepetálásra a jegynembeírós tanárnőhöz.
egy bit lehetséges értéke a 0 és az 1 azaz kétállású. Mint egy villanykapcsoló. Ja bocs, az hozzáűd képest egy IQ-bajnok.. Menjél. Vedd be az anyagod, mielőtt Habony elszíjja előled
JAJMÁR
@GeoCravker: Minden feltett kérdésedre van válasz, - de ha jól emlékszem, és jól - megbeszéltük mi már ezeket, vagyis elmondtuk a magunkét róla.
(Talán akkor még a több pontot... és tudom, hogy tudod, hogy a pontok mögött mennyi munka van)
Te nem ebben az országban élsz? Komolyan kérdezem. Ha ebben az országban élsz, és követed a napi politikát is, miért teszel fel "h@lye" kérdéseket?
Az országban szerintem minden rendben amúgy? Gondolom igen, ilyen logika mentén... mert mi gátolja a média szereplőit, az újságírókat, a közmunkából és minimálbérből élőket, a rokkantakat, az összes vesztest, mondd, mi?
Ja, kellene nekik is egy Pukli, meg egy Pilz Olivér, meg Sándor Mária:)
de az ilyenek embereket nem lehet csak úgy a szögről leakasztani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.