L. Simon László felidézte, hogy a közelmúltban hárman kiléptek a társadalmi testületből, ami "rendkívül izgalmas polémiát eredményezett" a sajtóban és a szakmai fórumokon, új tagokként pedig Visy Zsolt régész, Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója és Benyó László műemlékvédelmi szakmérnök csatlakoztak.

 Beszámolója szerint lezárult a lovarda közbeszerzési eljárása: március 31-ig öt ajánlat érkezett, ezeknek az értékelése várhatóan a hónap végéig tart, majd májusban kezdődhet az építkezés. Megtörtént a Csikós-udvar régészeti feltárása és geodéziai felmérése, a Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső engedélyezési tervei is elkészültek, így rövidesen indulhatnak ezek a közbeszerzési eljárások is.

Hozzátette, hogy jó ütemben halad a Szent István-terem rekonstrukciójának előkészítése is: megkötötték a szerződést a Zsolnay gyárral, valamint zajlik a textiles közbeszerzés előkészítése. Az egykor a palota egyik legszebb enteriőrjével rendelkező termének rekonstrukciója komoly tudományos háttérmunkát igényel, amely kötetek formájában publicitást kap, ahogy a Nemzeti Hauszmann Terv honlapján és kiadványain keresztül a nyilvánosság is nyomon követheti majd az egész projektet – jegyezte meg.

L. Simon László kiemelte a Stöckl-lépcső újjáépítésének fontosságát: elmondása szerint évente 3,5 millióan érkeznek a várba turistabusszal, és – noha a barlangrendszer védelme érdekében csak kisebb járművekkel dolgoznak majd – a felújítások miatt teherautók is közlekednek majd ezen a területen, így felértékelődnek a gyalogos megközelítések.

A projekt eddigi elemeit márciusban új kormányhatározat egészítette ki, ez 1 milliárd forintot rendel a lovardát kiszolgáló istállóépületre, valamint 800 milliót a Karakas pasa tornyának rekonstrukciójára. A Palota út-Csikós-udvar-Hunyadi-udvar közötti akadálymentes közlekedési tengely létesítésére, illetve a két udvar közötti, támpilléres várfal újjáépítésére 1,5-1,5 milliárd forintot biztosít a kormány – közölte az államtitkár.

Hozzáfűzte, hogy a Csikós-udvar alatt épített, új mélygarázst várhatóan nyárra birtokba is vehetik az autósok, miközben már a beruházás következő ütemén dolgoznak. A most elkészült rész szolgálja majd ki a turistákat, a bővítést pedig a Miniszterelnökség használhatja majd, így az oda érkezők közül csak a protokollvendégek és a miniszterek hajthatnak autóval a várba – árulta el.

Mint emlékeztetett, a Várkert Bazár alatt már üzemel egy 300 férőhelyes mélygarázs, így a déli összekötő rész felújítása után ebből az irányból is többféle módon megközelíthető lesz a palota.

L. Simon László kitért a 2017-es költségvetés keretében elvégezni kívánt beruházásokra is. Forrást szeretnének többek között az E és az F épület közötti nyaktag, azaz a déli összekötő rekonstrukciójára, az itteni közlekedési útvonal kialakítására, a Budapesti Történeti Múzeum gépészetének felújítására és áthelyezésére, az F épület homlokzati rekonstrukciójára, nyílászáróinak cseréjére és tetőrekonstrukciójára, valamint a déli kert, a gyilokjáró és a Buzogány-torony felújítására és látogathatóvá tételére.

Nincs szó arról, hogy meg nem valósult hauszmanni terveket szeretnének felépíteni, nem is tudni ilyen tervekről – hangsúlyozta az államtitkár, hozzáfűzve: a szocializmus idején épített, ebben a formájában a középkorban sosem létezett Buzogány-tornyot ugyanakkor meghagyják mai formájában, mert a budapestiek mára megkedvelték.

Elmondása szerint a palota rekonstrukcióját azért az F épülettel kezdik, mert ott nem valósult meg a 2. világháború után olyan súlyos átépítés, mint az A épület esetében, így gyorsan látványos eredmény érhető el, és nem kell hozzá kiköltöztetni az Országos Széchényi Könyvtárat sem.

Tervbe vették továbbá a 2017-es költségvetési keretből a Szárazárok feltárását és látogathatóvá tételét, itt ugyanis a projekt eredményeképpen földalatti látogatótér jönne létre, ahogy forrást szeretnének a Palota útra néző teljes Ybl-támfal felújítására, később pedig az Öntőház utcai támfalra és lépcsőre is.

Ebben az ütemben valósulna meg a Magyar Nemzeti Levéltár épülete melletti teherelosztó lebontása is: itt súlyos környezetvédelmi tehermentesítésre is szükség lesz, mert az épület tele van azbeszttel – számolt be a rekonstrukció egyik polgárvárosi eleméről.

L. Simon László hangsúlyozta: a palotába minisztériumok nem fognak beköltözni, ott palotamúzeumot alakítanak majd ki, így a Budapesti Történeti Múzeum foglalhatja el az épület többi szárnyát is, míg a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár korszerű, új otthont kap.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Végre! Már ideje volt. Más se hiányzott.
Látjátok, hogy ez a kormány értünk dolgozik, töri magát, hajt véres verejtékkel.
Tudja, mi kell a népnek, hogy az ország lakosságának már csak egy lovarda hiányzik a totális boldogsághoz. Kerül, amibe kerül, az a lovarda a Várban, az bizony alapvető létszükséglet a nemzet épülése céljából.
Egészségügy, oktatás, minimális megélhetés, gyerekéhezés? Smafu! Lovarda, az igen.
"És a Haza fényre derül."
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Végre! Már ideje volt. Más se hiányzott.
Látjátok, hogy ez a kormány értünk dolgozik, töri magát, hajt véres verejtékkel.
Tudja, mi kell a népnek, hogy az ország lakosságának már csak egy lovarda hiányzik a totális boldogsághoz. Kerül, amibe kerül, az a lovarda a Várban, az bizony alapvető létszükséglet a nemzet épülése céljából.
Egészségügy, oktatás, minimális megélhetés, gyerekéhezés? Smafu! Lovarda, az igen.
"És a Haza fényre derül."
eugen4402
Akkor kérünk szépen egy részecskegyorsítót is, mert az a svájci már nagyon leamortizálódott, az EU-nak meg nincs rá pénze, mert az idegenekre költi az utolsó vasat is...! :-)
sentinel216
Hazajött a köpcös vezír Ámerikából. Megnézte a Fehér Házat. Csak legyintett, - Ez bakfitty! Majd nézzék meg milyen palotám lesz nekem a Budai Várban, lovardával, talán még egy új stadionnal is. A várat körbezárják a tekes alabárdosok. Ott aztán nem lesz civil látogatók tárlatvezetése! Amit én lenyúlok, az az enyém. Az én dolgos népem mindent megad nekem.
Clavigo
Egy külön ""kifutót" is kérnénk Orbán elvtársnak...Nem bírom a dagadt miniszterelnököket,..A csutit meg végképp nem..
Fradigege
Saját maguknak építik. Egy egész ménest eltartani a belváros tetején? Bazmeg! Szerintem csináljanak egy tanyát is a várba. Sertéstelep, birkanyáj, szarvasmarha karám, tyúk ketrec, libafarm. Ott rohangálnak majd a csibék a Mátyás templom körül. Meg persze gyümölcsös. Fontos, hogy megfelelő helyen szüreteljék le a barackot, mert kapásból a helyszínen értékesítheti a pofazacskós L. Simon a barackmagokat rák ellen. Klónozzuk Szulejmánt és Gül babát is. Azok is a vár részei lehetnének és fogadnák a turistákat.
tarhonya
amilyen feje van némelyiknek jobban mutat majd ott mint a parlamentben !
DR Eric CARTMEN
Egy elmegyógyintézettel többre mennétek !
Pálinkafőző Rézüst
@DR Eric CARTMEN: bazmeg Carti, ezek minket raknának oda...
Jozefina
L Simon lesz a ló farkán a csomó!!! Persze jó fizetésért!!! Haláli bunkó pasas!!!
justhpeter
L. Simon fogja építeni és Németh Szilárd fog benne nyeríteni.
Pestilence
Remélem lesz benne toronyóra lánccal is. És egy rakétakilövő.
pan
Szegény lovak, ha tudnák...
Ha én ló volnék, sosem mennék fel a várba.
De erről inkább kérdezzünk meg egy lovat:
"Te ló, felmennél a várba?"
a ló: "Miért?
A lovat nem, de a horthy rendszert ismerők válasza:
"Mert mi úgy akarjuk."
És az én kérdésem a horthysta rendszert újraélesztő szarevőkhöz:
"Miért nem basszátok szájba a kurva anyátokat, ti agyhalott beteg nácik?"

"Leöllek, mint a disznót, csak kerülj karnyújtásnyira közel hozzám te elmebeteg állat!"
Kopasz gecik előnyben!!!
human
Lovardát? És mégis kinek?
Ezek úgy építkeznek, mintha soha nem akarnának távozni a hatalomból.
nusika
@human: ..kinek? Lehet, hogy valamelyik rokon, szeretne lovagolni! Van még Orbánnak 3 lánya!
lampa laz
A lovakkal együtt az értelem is felköltözik a vårba.
eugen4402
@nusika: Jól mondod, van még talonban 3 leányka. És "holdvilágos éjszakán miről álmodik a lány? ...Hogy jön egy királyfi tán, hófehér paripán." Legyünk őszinték: irtó hülyén nézne ki a biciklitárolóba betámasztott hófehér paripa! :-)
Toby
Lyaly de lyó, mindig ezt vártam és ezt várta a Balhás ingyenkajás sor is ! Meg az oktatási intézmények, kórházak is ! Minden gond megoldva...bár a többségnek csak az marad, ami a csődörök hasa alatt van !
bakegya
GRATULA AZ ÚJ SÖPRŰKNEK Visy,Benyó,Máthé Kinga...!...és lássunk újabb mészáros/orbán csodát! A FELCSUTKAI LÓKUPECOK IS BEKÖLTÖZNEK A VÁRBA...L.SÍMEON ...a NAGY MAGYAR NEMZETHY FITYISS LÓFAXXAL -KANTÁRFÉKKEL A SOK BIRKA MAGYART MEGVEZETI AZ ORBÁNPEREPUTTY TISZTELETÉRE...HAJRÁ FIDESS,HAJRÁ MAGYAROK!!!
eugen4402
Jajjj bizony, már látom a jjjövőt. Ha elkészül a Nemzeti lóvarroda, vagy lovarda, akkor a bécsi Hofburgból el kell hozni a Spanyol Lovasiskolát kompletten (a pedellussal együtt), és a lipicai paripákat is. Nem érdekel, mennyibe kerül, valaki majd csak rendezi a számlát...
human
@nusika: Azok is olyan gyorsan felnőnek, hogy a költségvetés nem fogja bírni.
bakegya
@nusika: most már elhihetjük,hogy az ősök romániai lókupecek voltak-úgyhírlik...-kutathatná már ezt is valaki a tehetségek végül is naponta többször támogatva vannak.
ÓVERDÓZT -almával kínála a vicctor-azon röhögött a fél világ-na ezen a lovardán már nem fog röhögni senki akinek egy csöpp esze is van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.