A gyógyszerkasszában 2011-től alkalmazott vaklicites rendszer már tízmilliárd forintnál is többet hagyott a betegek zsebében. Az utóbbi két évben is 760 gyógyszer ára csökkent – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Az államtitkár kiemelte: a kormány 2010 óta kiemelten kezeli a betegek gyógyszerterheinek mérséklését, és a bevezetett intézkedések hatásaként a betegterhek minden évben csökkentek.

Felidézte, hogy a szocialista-liberális kormányok lépéseinek következményeként 2002 és 2010 között a támogatott gyógyszerkörben a betegterhek 60 milliárd forinttal emelkedtek. A szocialista kormányzat 8 év alatt a támogatási kulcsot a 90 százalékosról 80 százalékosra, a 70 százalékosról 55 százalékosra, az 50 százalékosról pedig 25 százalékosra csökkentette.

Rétvári Bence megjegyezte, a 2010 előtti idők üzleti szemléletével ellentétben a jelenlegi kormány a lakosság érdekeit tartja szem előtt.

Kifejtette: 2014-ben 311 termék ára csökkent 9,7 százalékkal, 2015-ben pedig újabb 390 termék ára mérséklődött, szintén 9,7 százalékkal. A legutóbb 2016. április 1-jével csökkent 59 gyógyszer ára, átlagosan 13,6 százalékkal.

Az idei árcsökkentés során mintegy 50 százalékkal lett alacsonyabb a reflux betegséget kezelő egyik készítmény ára. További jelentős mértékű árcsökkenés figyelhető meg a skizofrénia és a bipoláris zavarok, valamint az epilepszia kezelésére szolgáló készítmények körében. Emellett az asztma, a COPD (krónikus légúti betegség), a szív- és érrendszeri betegségek kezelését elősegítő egyes gyógyszerek ára is mérséklődött idén. Míg 2010-ben a különböző koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek átlagára még 2200 forint volt, addig ma már csak 600 forintot kell fizetniük a betegeknek – tette hozzá.

Az államtitkár rámutatott: az úgynevezett vaklicitnek köszönhetően alakulhattak ki ezek a lényegesen kedvezőbb árak. A vaklicit lényege, hogy a kormányzat 2011 óta félévente versenyt hirdet azon gyógyszerek között, amelyekről a magyar gyógyszerészeti hatóság megállapította, hogy az eredetivel megegyező hatású, biztonságos készítmények. A gyártók egymással versenyezve, de egymás árait nem ismerve árcsökkentést nyújthatnak be készítményeikre.

A rendszer igen jelentős eredményeket hozott a bevezetése óta. A vaklicitnek köszönhetően 2012-ben 7,5 milliárd forintot takaríthattak meg a betegek, 2013-ban további 2,2 milliárd forinttal kellett kevesebbet fizetniük a gyógyszereikért. 2014-ben újabb további mintegy 2 milliárd forinttal apadtak az árak. A vaklicit a bevezetését követő években összesen 11,7 milliárd forintos megtakarítást jelentett a betegeknek – közölte Rétvári Bence.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sziszifusz
A gyógyszerek ára az idő múlásával csökkenni szokott, a régi elavult gyógyszerek egyre olcsóbbak. Mivel a magyar gyógyszerkassza újfejlesztésű, drágább gyógyszereket nem, vagy csak elvétve fogadja be, azok nem terhelik az árszintet. Tehát mehet a propaganda a gyógyszer árcsökkentésről. A betegek pedig nem juthatnak hozzá a hatékonyabb, esetleg gyógyulást jelentő orvosságokhoz, rontva a halálozási statisztikákat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sziszifusz
A gyógyszerek ára az idő múlásával csökkenni szokott, a régi elavult gyógyszerek egyre olcsóbbak. Mivel a magyar gyógyszerkassza újfejlesztésű, drágább gyógyszereket nem, vagy csak elvétve fogadja be, azok nem terhelik az árszintet. Tehát mehet a propaganda a gyógyszer árcsökkentésről. A betegek pedig nem juthatnak hozzá a hatékonyabb, esetleg gyógyulást jelentő orvosságokhoz, rontva a halálozási statisztikákat.
papa.49
Te lófaszbence, akkor miért nem csökken az állandóan szedendő gyógyszerek ára, sőt miért nincs rajtuk támogatás,például vérhígító, 2400 Ft. folyamatosan szednem kell az orvos felírja én meg fizetem a teljes árat, az aszpirint is teljes árban veszem, MIÉRT TE TAKONY???
Ne hazudozzál kisköcsög!!!
simmering73
Nincs egy jóérzésű ember aki agyoncsapná ezt az agyhalottat? Hogy ne szenvedjen az agysorvadástól.
Jozefina
Rétvári arról nem pampog, hogy az ő zsebükbe mennyi ment már és mennyi fog menni.!!! Persze keresztényi alapon!!!
süsüasárkány
Állítsátok meg az ál kersztény Rétvárit!
KÖZVESZÉLYES!
ZÁRT OSZTÁLYRA VELE!
eugen4402
Szégyenkezve bár, de be kell vallanom: én egy lump fráter vagyok.
Öt év eltelt, és hiába keresgélek a zsebeimben, már csak némi aprópénz maradt abból a szép summából, amit Bence úr emleget.
magyarbakancs
@papa.49: "aszpirint is teljes árban veszem,"
Aspírin protect-re gondoltál?
Astrik is ugyan az ,és sokkal kevesebbe kerül ha jól tudom úgy 500 Ft.
magyarbakancs
Annyi pénzt hagytatok az emberek zsebében,hogy már mindenki milliomos.
El is hiszitek amit mondtok?
Mocskos propaganda duma
Toby
Annyi minden maradt a zsebünkben a rezsim alatt, hogy mondtam is asszonynak, nézze át a zsebeket, szerintem lyukas valamennyi !
Rühes patkányok !
eszegfu
A gyógyszertámogatási kassza csak 2011-ben 316,1 milliárd volt, ez 2013-ra már lecsökkent 231 milliárdra, 2015. évre 298,1, és 2016-ra 305,1 milliárdot irányoztak elő, tehát még mindig nem éri el a 2011. évit. Az is igaz, hogy a szocialista kormányzás idején 230-240 milliárd között volt, a Fidesz emelte meg, majd ő is csökkentette le folyamatosan, amit most próbál emelni u.arra a szintre, mint az első kormányzásának első évében volt.
1magyar
Biztosan van olyan gyógyszer is ami csökkent, de az enyém, amit 17 éve szedek 500-ról 2500-ra emelkedett a múlt évben.
eugen4402
@magyarbakancs: Az Aspirin Project helyett az Astrix kapszulát szedem, éppen tegnap hozattam. Egy doboz (30 kapszula) receptre 136 Ft. Támogatás nélkül 302 Ft. Épp úgy 100mg acetilszalicilsavat tartalmaz, mint az eredeti készítmény, ami már nem védett.
Yoda69
Foleg azok zsebeben akik idokozben elhunytak. Elnezest a morbiditasert.
Borsodi
@Yoda69: Teljesen igazad van csak azok zsebében lehet.Ezt a sok marhaságot ,hogy számolják ki?Csak a saját fizetésükkel számolnak,mert az éhbérért dolgozók,már nem számítanak embernek.
papa.49
@magyarbakancs: Igen folyamatosan szednem kell, támogatás meg nuku, ugyanúgy a Lionetálra sincs támogatás, csak fel kell íratni...
perfekt
ismerek egy pedagógust ő vitte a libát a szülőnek, hogy vigyék már a gyereküket másik iskolába.Hogy rád nem szakad az ég !---Ahol lakom gyakran kérnek meg az öregek,hogy gyógyszereiket vásároljam meg.Na, én nekik hiszek-hogy a gyógyszer árak rakéta sebességgel emelkednek--és rámentek az a gyógyszerészek-azokra a gyógyszerekre-amit feltétlenül-be kell szedniük-hogy élhessenek!
felnőttem kissé
Ember ennyire hangzatosat honnan szed össze? Kaszálja tán künn a réten 10 milliárd meg a másik hangzatos 200 milliárdba kerülnek a migránsok. Számtanzseni vagy ostobának lát másokat .Ha lesz ideje matekkorepetálásra beiratkozhat. de 1+1 el kezd az 1x1 az később jön .A főváros meg fejér megyei kistelepülés lesz, több nyugalom több pénz.
Jankó123
Az emberek zsebe, már sz@rrá szakad attól a "temérdek virtuális pénztől", amit ti eddig benne hagytatok!
:-)))
Cicamama55
@Cicamama55:17.57 Szemen szedett akart lenni, de a lényeg a hazugság az pedig stimmel! :)
Dr plágium
Ismerősünknek egy havi adag 30 db vérnyomáscsökkentő tbl. ára 6100 ft. Nincs rajta semmiféle támogatás, a támogatott gyógyszerek nála nem váltak be. Április 1-én emelték az árát.
justhpeter
Én váltom ki a gyógyszert és az ő zsebükben maradnak a milliárdok. Így valóban kijön.
eugen4402
@Cicamama55: Hahahha, én meg most láttam meg, hogy "Protect" helyett "Projekt"-et írtam. :-)
mariaberta
Én megelégednék egy havi nyugdíjammal is, ha az a zsebembe maradna. De nem akar.
eszegfu
@perfekt: 13:12 Mint ahogy minden, a gyógyszerek ára is megnőtt. Vélhetően ez is az oka annak, hogy a kormány hiába tesz többet a gyógyszerkasszába, a gyógyszerek "támogatottságának" mértéke kisebb lett -- tehát az embereknek többe kerül --, sőt esetleg ki is estek ez alól, vagyis teljes áron lehet csak hozzájutni. Végső soron nem marad több pénz a zsebünkben, hiába mondja ezt Rétvári!
eszegfu
@eugen4402: 19:49 Nincs ezzel semmi baj! A Protect szedése a Te projekted!:)))) Egyébként igy is értettük.
eugen4402
@eszegfu: Kösz szépen.:-))) Csak azért írtam le tegnap este, mert @Cicamama említette az Ő bakiját, és mit tesz Isten, látom ám, hogy én is "megbotlottam"... Gondoltam, kissé megvigasztalom.
eszegfu
@eugen4402: Igen, olvastam én is a "bakiparádétokat".:))
perfekt
@eszegfu: szia:A kormány tagjainak-ilyen-és hasonló torzításairól,a részeg monológja jut eszembe miszerint--minél többet iszom,annál kevesebbet iszom,mert minél többet iszom,annál részegebb vagyok,és minél részegebb vagyok,annál kevesebbet iszom-tehát minél többet iszom annál kevesebbet iszom.Nos Rétvári jut eszembe erről a "sziporkáról".
perfekt
Matek Rétvárinak! Amennyiben minden honfitársunk beteg ,még öt évre számítva is jó apanázs az a 10 milliárd!
eszegfu
@perfekt: Tényleg jól példázza ez a "sziporka" a kormányt! Megmagyarázzák nekünk, hogy ha kevesebben is adnak 1-1 területnek, az végül is többletet jelent! Ennek örülnünk kell, mert ezt is elmesélik! És a legszomorubb: ezt még mindig sokan elhiszik, mert "mondták", a tények meg csak zavart okoznának bennük...mintha saját magukon nem is tapasztalnák az ellenkezőjét.:((
perfekt
@eszegfu: Tudod engem leginkább az zavar-hogy saját maguk is elhiszik amit hirdetnek.Így a konklúzió az hogy, vagy hülyék,vagy "csak " nem értenek amihez kellene,vagy csak szimplán hazudnak.De ezek a lehetőségek együtt is lehetnek igazak, de az tény,hogy vannak okosak,kik hülyéskednek,és vannak hülyék kik okoskodnak!
eszegfu
@perfekt: Mivel nem látunk bele egymás fejébe, igy sok varriáció lehet: miért is hisznek el mindent. A pozicióban lévőkre még mondhatjuk: ez a hivatali kötelességük, de egy "hétköznapi" embernél nem értem mi is lehet a motiváció?!
perfekt
@eszegfu: Azt gondolom,az egy jó dolog-hogy nem látunk egymás fejébe.Ám, amikor nyilatkozik bárki is, mégis megtörténik-hiszen az ember cselekedetei, gondolatait láthatóvá,hallhatóvá,olvashatóvá teszi.Nos a motiváció-az amit nem látunk--de ismerünk azokból is nagyon sokat-.
eszegfu
@perfekt: Na ez az igazi bökkenő!! Nyilatkozik és "...gondolatait láthatóvá...stb. teszi"... szerintem ehhez igazmondás szükségeltetik: tehát amit gondolok, azt mondom! Már majdnem olyanok vagyunk, mint a "lélekkurkászok"!:)))
nevemnick
,,A gyógyszerkasszában 2011-től alkalmazott vaklicites rendszer már tízmilliárd forintnál is többet hagyott a FIDESZ (betegek) zsebében."

Ennyi.
perfekt
@eszegfu: Látod: Te máris adtál egy jó példát, a motivációhoz.A hazugságot gondolja ,és azt is mondja.Azt gondolom erről ,hogy az ember gondolkodási-és cselekvési azonosságát,ezer s egy tényező szabályozza.De egy biztos,ha az ember hazudik-az a gondolatának nem biztos,hogy /per pillanatnyi jelzése.Attól érdekesebb ez a dolog-,hogy tudja,hogy hazudik.De valóban el mentünk kicsit a témától-mert ez nem a mi gondunk.
eszegfu
@perfekt: Jól "végszavaztál", kösz. a beszélgetést!
magyarbakancs
@eugen4402: Köszönöm a kajavitást.
Nem tudtam pontosan menyibe kerül az Astrix.
eugen4402
@magyarbakancs: Nem javításnak szántam, inkább a Te beírásodat akartam bizonyítani konkrét számokkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.