Az önkormányzatoknál nincsenek megfelelő szakemberek, akik irányítani tudnák az oktatási intézmények működtetését, ezért nem adja vissza az állam a fenntartás feladatát – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára a TV2 Mokka című műsorában kedden.

Palkovics László azt mondta, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) pontosan biztosítja azokat a feltételeket, amelyek a megfelelő működéshez szükségesek. Nem oldaná meg az oktatás problémáit, ha ismét az önkormányzatok lennének az intézményfenntartók – tette hozzá.

Az államtitkár közölte, hogy a Klik átalakítása során 198 helyett 57 tankerületet terveznek létrehozni, ezek azonban – a korábbiakkal ellentétben – önálló gazdálkodó egységek lesznek.

A nyelvoktatásról Palkovics László azt mondta, hogy az órák száma elégséges, a módszer viszont nem megfelelő, ezért nem jutnak el "értékelhető tudásig" a diákok.

Felidézte azt is, hogy 103 milliárd forinttal növekszik a Klik idei 435 milliárdos költségvetése 2017-ben.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Persze. Mindenki hülye, csak Palkovics helikopter.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Ennyi...a pedagógusok arcon lettek köpve...ennyit ért a tüntetésetek...
"Az önkormányzatoknál nincsenek megfelelő szakemberek, akik irányítani tudnák az oktatási intézmények működtetését"---KLIK előtt akkor mégis hogy a picsába volt?
"Palkovics László azt mondta, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) pontosan biztosítja azokat a feltételeket, amelyek a megfelelő működéshez szükségesek"---Ezért nincs eszköz a omladozó iskolákban igaz? Ezért nincs fűtés meg a sok adósság is így halmozódott fel igaz?
Sajnálom de a tények már megint a fidesz ellen tanuskodnak.
karma1
Hat nagy egy hulye ez a palkovics, de ha esze lenne, akkor nem is allithattak volna a frontvonalba...

Az onkormanyzatok eddig sem az oktatas minosegeert feleltek, hanem az iskolak gazdasagi fenntartasarol, ellatasarol gondoskodtak. A tankonyvvalasztek szeles volt, es a pedagogusok valaszthattak , nem egy KLIK fide$$ partkatona, aki az oktatashoz annyit ert, hogy tudja, hogy az az iskolakban zajlik.
Az onkormanyzatnak max. egyetertesi vagy vetojoga lehet egy-egy iskolaigazgato kivalasztasahoz, de nem teheti meg azt, amit a KLIK, hogy kizarolag az o jeloltjuket (altalaban huseges es elkotelezett fideszes partkatonat) ultettek az iskolak nyakara.

A melyen alulfinanszirozott oktatasra szegyen, hogy csak 435 milliardot koltenek egy evben, azt az egy aprosagot felejtette el meg kozolni ez az eszleny, hogy a kevesebb, mint 25 %-os emelt koltsegvetesi iranyzat hogy fog megoszlani majd? Tovabbra is kiemelten preferaljak az egyhazi es kiszemelt parthuseges iskolakat, es a hatramaradott videk tovabbra is fillerekbol lesz kenytelen gazdalkodni?
A szamok nagyon egzakt, pontos mutatok, sosem hazudnak, meg akkor sem, ha a KSH meg a tobbi kocos kozmetikazo ceg ideig-oraig megprobalja oket mestersegesen elnyomni, megvaltoztatni... Elobb0-utobb ennek a kormanynak a fejere fog szakadni a koltsegvetes osszes visszassaga, ellentmondasa, tehat palkovics ideje meg van szamlalva,...
telegdilaci
Olyan okos ez a Palkovics nem is lehet érteni amit az orra alatt motyog! a Klik-nél vannak szakemberek?akkor is volt Oktatás amikor az önkormányzat,tartotta fent az Iskolákat.azért vannak az Igazgatók minden iskolában,hogy irányítsanak,mi a francos fenének kell fenn tartani,egy semmire való pénz kidobó vízfejű,Szervezetet.
human
Persze. Mindenki hülye, csak Palkovics helikopter.
Kutyuska
@human: Beszéd helyett motyog a szerencsétlen. Normális ember nem így beszél, mint ő.
Nagy Mária
Pezsgőt bonthat Palkovics, teljesítette az úttörők 12 pontját!
Úgy köpték szembe a tanárokat, mint még eddig soha. Időhúzásra játszva mindennek az ellenkezőjét valósítják meg. Tudták, hogy a tanárok ki sem látszanak májustól a munkából,s a gyerekek érdekei miatt (érettségi, kompetencia mérés, év végi felmérések, rengeteg statisztika, adminisztráció, nyári étkeztetés, tábor) nem fognak sztrájkolni, na akkor most tapossuk a földbe az eddig beígért változtatásokat.
Tiszta nyereség, egy napi bér levonva, azon a napon 10 órát voltam benn az iskolában,annyi munka volt (versenyszervezés, tankönyvrendelés névre szólóan, gyerekenként), s szombati napon ingyen pótnap. Hurrá Palkovics, nagyon ügyes húzás volt!
bencemacska
És miről tárgyalt és határozott a négyszögletű kerekasztal?
Apatszerek
@karma1: Hülyézés nélkül lehet e társalogni, véleményt nyilvánítani? Vagy a hülyézés a propelleren követelmény? A tanárok meg tanuljanak módszert, hogy hogyan tudnának eredményesen tanítani, párt beállítottság nélkülözésével, tanulókat tanulás felé irányítani, nem pedig tüntetésre bevonni a hatásosság eléréséért. Könnyű a tankönyv anyagát házi feladatként követelményként feladni: ehhez nem kell pedagógia, sok könyv anyaga, nem biztos ,hogy a kor tudás követelményének felelnek meg, annál inkább a felesleges nem életszerű követelmények csapdáját vetítik, követelményként határozva azt meg. A tanulók tudásszintje a tanulóknál siralmas nem életszerű, csak elméleti! Palkovics nyilatkozatát nem lehet minősíteni, mély hallgatás, a bölcsesség követelménye.
justhpeter
Nálatok bezzeg hemzsegnek a szakemberek. Azért omlott össze minden.
eugen4402
@Kutyuska: 13:20 Szívemből szóltál. Messzire elkerültem a tévét is, ha ez a pasi megjelenik a képernyőn, mert motyog és hadar. Azt soha nem gondoltam volna, hogy a félmondatával egyszer egyet fogok érteni, pedig most azt történt.
A nyelvoktatásról mondta, hogy az óraszám elegendő, viszont a módszer nem megfelelő, ezért "nem értékelhető" a diákok nyelvtudása. Ez sajnos igaz. Hiába magol be a gyerek egy baromi hosszú verset idegen nyelven, ha csak tartalmilag tudja "lefordítani", mert a versben előforduló szavak nagy részét még nem is tanulták, tehát nem tudja az egyes szavak jelentését, de azért a versmondást majd osztályozzák (?)
Grafix69
Nem oldaná meg a szabad lopás lehetőségét ,ha az önkormányzatok kezelnék a saját iskoláik költségvetését . Központosítva teljesen átláthatatlan ,ha Palkovics ki akar venni 1-2 milliárdot valakinek a pénzelésére. TELJESEN VILÁGOS NEM?
Nagy Mária
@Apatszerek: "sok könyv anyaga, nem biztos ,hogy a kor tudás követelményének felelnek meg, annál inkább a felesleges nem életszerű követelmények csapdáját vetítik, követelményként határozva azt meg. A tanulók tudásszintje a tanulóknál siralmas nem életszerű, csak elméleti!"
Ez megállapítás akar lenni? Nekem ez tökéletesen ellentmond a hozzászólás elejének. Oldjon meg mindent a tanár, pedig akár hiszi, akár nem az a sok magolni való, logikátlan, életszerűtlen dolog van a Nemzeti Alap Tantervben. Ehhez a butításhoz fejlesztette ki az OFI milliárdokért a használhatatlan, butító tankönyveit. Azt volt kötelező rendelnünk, én nem használom, saját pénzemen fénymásolok, feladatlapot gyártok, mert hozzá nem értők miatt nem hagyhatom, hogy a gyerekek szívjanak. Ez a matematika, a kémiáról inkább nem beszélnék, mert nem tudnám jólnevelten leírni. Így kb. napi 10-12 órát dolgozok, s a vasárnapot végig, az Önök gyerekeiért, mert nekem szívügyem a gyerek. Lehet, hogy nem minden szülőnek? Könnyebb a tanárokat hibáztatni, mint foglalkozni, nevelni a saját gyereket? Esetleg kiállni mellettük, ha a gyerekek érdekében sztrájkolnak?
Nagy Mária
@eugen4402: Palkovics nincs tisztában vele, hogy ez van a tantervükben és a tanmenetben. Ha eltér a tanár tőle, több oldalas indoklást kérnek, ellenőrzéskor büntetnek érte. Én nem nyelvszakos vagyok, de gondolom ez úgy működik, mint nálunk matematikából, év elején kér olyan feladat megoldást, amihez szükséges ismeretet csak év végén tanít meg.
karma1
@Apatszerek: Jo sokaig nem voltal errefele , valahogy megsem sirdogaltam a hianyodtol. Most is orulnek, ha hanyagolnal...
eugen4402
@Nagy Mária: Biztos, hogy Te tudod jól, ha benne élsz ebben a (számomra) ésszerűtlen, abnormális rendszerben. Az is valószínű, hogy én voltam ostoba, amikor a piramisokat emlegettem az unokámnak, mármint ahogy azok a kőhasábok, kőkockák is egymásra épülnek, egymást tartják évezredek óta. Gondolom, kezdetben építettek olyan reform-piramisokat is, melyeknek az oldalfalaiból itt-ott kihagytak néhány kockát, hogy előbb felrakhassák a csúcs-követ, de mivel alig tartotta valami őket, ezek hamar összedőltek...Ne érts félre, nem a tanárt hibáztatom, hanem az "építőmestert".
dr. prédikátor
Hát te aztán mi az anyád 3.14 csájához értesz te teleszart térdzokni???
dr. prédikátor
@Apatszerek: Nocak nocak , keresztapuci ! megent előkerültél?? Csak nem te is emigráltál a jobb megélhetés reményében???
Jozefina
Ez a palkovics nagy ökör lehet!!!??? Most létrehoznak egy másik átláthatatlan szervezetet, több személyzettel (nyilván fidesz-kdnp nacsalnyikokkal) többe fog kerülni és az oktatásra így sem fognak többet költeni, viszont lopni többet lehet és ez a lényeg!!!??
Nagy Mária
@eugen4402: Tökéletes a hasonlatod a piramissal. Magyarázd csak így az unokádnak, én is ezt teszem az enyémnek, próbálok kompenzálni, de nehéz. 35 éve tanítok, de ilyen logikátlan katyvasszal még nem volt dolgom, mint ez a tanterv.
Még megélhetjük a nagy reformban, hogy a piramis építést a legfelső kővel kell kezdeni. :)
karma1
@Jozefina: Tedd a hsz-edet kijelento modba, mert az a cel, amit Te kerdeskent tettel fel,... Sajnos, ez inkabb a valasz...:o((((
eugen4402
@Nagy Mária: Őszintén köszönöm, hogy egy kicsit visszaadtad a pedagógiába vetett hitemet, miszerint a magolás csak látszattevékenység, olyan "mintha" tanult volna valamit a gyermek, de egy hét múlva már csak szavak jutnak eszébe, gondolatoknak nyoma sem marad. Örülnék, ha Rajtad kívül sok-sok pedagógustársad is megtalálná a valódi oktatás-nevelés "rejtekútjait", mint ahogy az 50-es évek elején is akadtak tanárok, tanárnők, akik rájöttek, hogyan lehet jóllakatni az akkori alaptanterv sakáljait a kötelező programmal, de engedték a szabadon választott kűröket is, sőt, könyvcímeket is adtak, hogy akit érdekel valami, azt elolvashassa. Tudom, hogy nehéz, de ne feledjétek, az igazi tanáraira a sírig tisztelettel emlékszik az ember.
Nagy Mária
@eugen4402: Örülök, ha ez így van. Nekem nagy szerencsém volt, mert kezdőként kiváló mentoraim voltak. A matematika tanárom, aki miatt ezt a szakot választottam, 30 évig volt az igazgatóm. Fantasztikus tanár és ember. Mostani kollégáim nagy része is elhivatott, jól felkészült, a hivatásához megfelelő alázattal hozzáálló tanáregyéniség.
A néhány, nem erre a szolgálatra hivatott tanár miatt, mivel mi kirakatban dolgozunk, kapunk hideget-meleget a közvéleménytől. De én azt mondom, "akinek nem inge..."
Ezt az átláthatatlan káoszt pedig úgy lehet túlélni, hogy kicsit csalni, bűvészkedni kell, mert a gyerek nem veszíthet. Egy lexikonból soha nem lesz logikusan gondolkodó, problémamegoldó, a saját életét jól megszervező, boldog ember.
Szóval, mi a házépítést a szilárd, biztos alappal kezdjük, s nem a háztetővel. (A NAT pedig megpukkadhat.)
bra048
Szerintem a Palkovics Úr nagyon tehetséges (?! ) ember. Amikor a szája körüli mimikai izmait mozgatja (akár mosolyog, akár beszél ) akkor azonnal kiderül, hogy kétoldalt két kis "puklival " rendelkezik. Arcvonásai ettől joviálisnak tűnnek (Hoppá, ezzel megfejtettem, hogy a kormánynak miért is nincs szüksége Puklira ! ? )

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.