Egyre több német telepedik a Balatonhoz a német kormány menekültpolitikája miatti elégedetlenség és a menekültektől való félelem miatt – tárta fel a Bayerische Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati televízió Report München című politikai magazinműsora.

A Report München honlapján szerdán közzétett riport szerint ingatlanügynökök a Balaton térségében arról számolnak be, hogy tavaly szeptember óta új jelenség tapasztalható a német ügyfelek körében: a menekülés a menekültek elől.

Egy ingatlanközvetítő azt mondta, hogy tíz német ügyfél közül nyolc a menekültek miatt akar kivándorolni Magyarországra.

A német kivándorlók értékelik, hogy a Balaton környékén nagy német közösség él, jó a klíma, hosszúak a nyarak és olcsó az élet. Újabban viszont az is számít nekik, hogy a magyar lakosság túlnyomórészt keresztény, és

alig vannak migránsok

– áll a riportról készített összefoglalóban, amely szerint a németek cserébe megbékélnek azzal, hogy Magyarország európai összevetésben a szegény tagállamok közé tartozik.

A műsor ugyanakkor bírálta a magyar menekültpolitikát, mondván, tavaly szeptemberben

menekültek ezrei rekedtek emberhez nem méltó körülmények között a magyar főváros szívében.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Long John Silver
@Toby: Találtak egy csöves nyugdíjas házaspárt, akiknek csak magyar csicskákra tellett, aztán kedvezményért vállalták a fotót. Közben százezer számra iszkolnak magyar MENEKÜLTEK Nyugat-Európába.
De már Bulgária is kecsegtetőbb: hvg.hu/gazdasag/20160323_El_lehet_menni_keletre_elindulnak_magyarok_kivandorlas_haza_is_lehet_jonni_munkavallalas
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
A fidesz-csürhe elől meg magyarok menekülnek külföldre - dolgozni és megélni! Most akkor?
aremy
és őket miért is engedik be .aztán miattuk meg ne ugorjon a munka nélküliek száma.
Long John Silver
@Toby: Találtak egy csöves nyugdíjas házaspárt, akiknek csak magyar csicskákra tellett, aztán kedvezményért vállalták a fotót. Közben százezer számra iszkolnak magyar MENEKÜLTEK Nyugat-Európába.
De már Bulgária is kecsegtetőbb: hvg.hu/gazdasag/20160323_El_lehet_menni_keletre_elindulnak_magyarok_kivandorlas_haza_is_lehet_jonni_munkavallalas
verőce21
És egyre több német, holland jön majd! Magyarország egy jó és biztonságos ország marad.
nevemnick
Megint a süketelés, oszt itt egyesek vergődnek. A környék tele van velük, hollandokkal, finnekkel, újabban már balga-belgát is megjelentek. A nyugdíjukhoz képest itt úgy élnek mint Marci Hevesen, fillérekért ,,bérlik" a házakat.
Hellcat
Oszt akkor ha idejön pár berezelt nyugger akkor azzal mit érünk el?
soljanka
Ugyanmár. Eddig is jöttek. Az ottani ingatlanárak töredékéért vehetnek-bérelhetnek házat, és az ottani kicsiny nyugdíjukból Magyarországon kényelmesen eléldegelhetnek.
A menekülteknek ehhez semmi köze nincs.
ila51
Nem tudom az enyingi fámiliávál számoltak - e ?
human
Elég nagy Németország. Furcsa, hogy ott nem találtak helyet. Ismerősöm azért költözött vissza az USA-ból, mert kiszámolta, hogy nyugdíjasként felélné a vagyonát kint. Itt meg elég jól meg tudott élni abból a 150 ezres nyugdíjból. Itt is inkább ez lehet az ok. Persze nem vitatom, hogy ezen felül még a migránsok sem tetszenek nekik.
Szókrakész
Gyerünk baloldal!!!
Az agyonimádott Németországotok polgárai nálunk keresnek menedéket?
Akkor csak nem oké a libsi, migráncsöllelgető, ...Politika???
Yoda69
Meg is ugrottak az ingatlanarak rendesen az elmult egy evben. Egy kimutatas szerint 80% befektetesi ingatlan. Asszem a CSOKnak ezzel annyi.
kakaósbögre
pffff,az pedig hogy mondjuk Hévízen lassan több orosz él mint magyar,az akkor azt jelenti hogy Putyin elöl menekülnek?!
szaboria1
Ez is csak egy direkt félre vezetés nagyon is tudott dolog, hogy akik német országban kisnyugdíjasnak számít az itt nálunk nagyon is meg tud élni. Sosem felejtem el amikor Frau Kobel azt kérdezte tőlünk megtudna e élni magyar országban az Ő nyugdíjából. Mikor átszámoltuk az ottani nyugdíját majd lestem a székről majdnem ötszörösre jött ki mint anyukám nyugdíja.
Pedig csak házvezetőnő volt a sógornőmnél.
Long John Silver
@verőce21: A hollandok már több évtizede érkeznek a (nekik) olcsóbb föld, megfizethető ingatlanárak miatt. Pár dunántúli faluban koncentrálódnak (az osztrák és német kisnyugdíjasokhoz hasonlóan) - tehát ez a jelenség már jóval a menekülthelyzet előtt kezdődött.
Fő motivációs szempontjai a számukra megfizethető árak, melyek az otthon kevéske bevételükhöz/nyugdíjakhoz képest itt úri viszonyokra elegendő.
Emellett a hollandok esetében nem elhanyagolható szempont a tengerszint emelkedése és a közismerten veszélyeztetett holland területek népességének MIGRÁCIÓJA (lényegében szintén az éghajlatváltozás miatt). Számukra is kedvező befektetést jelent az olcsóbb mezőgazdaságba beruházva megtelepedni - akárcsak csak időlegesen is.
Mindez megismétlem, jó pár évtizede kezdődött - s méreteit tekintve elhanyagolható. Amint bedől a magyar gazdaság, összeomlik a társadalmi stabilitás (egyre inkább érik): iszkolnak vissza (ameddig még lehet).
Toby
A B.R. alá akar fűrészelni Merkelnek. Ennyi!
Amúgy már a 90-es évek közepén osztrákok, németek, hollandok is szépen vásárolgatták egy csendes falu házait és hol voltak akkor még a menekültek!
Telekszomszédunk osztrák, nyugdíjas pedagógus házaspár volt, távolabb egy német, a környező falvakban is legalább egy német nyugdíjas házaspár van.
Jozefina
Igen!!! Németországban nyugdíjat szerzett magyarok előszeretettel vásárolnak ingatlanokat Magyarország frekventált részein. Senki ne gondolja, hogy ezek állandó lakósként jelennek meg az Ó hazában. Eszük ágában sincs, annyira nem hülyék. A gazdagabb német nyugdíjasok Mallorkára, Ibizára mennek (itt szinte már csak németek vannak), míg a szerényebbek beérik Magyarországgal is. Sőt többségük nem is a Balaton parton, hanem kilóméterekkel távolabb, hiszen a kis falvakban igen olcsón jutnak ingatlanhoz.
Bringás
Itt van Merkel politikájának a hozadéka. A vadak elől már a németek menekülnek!
nevemnick
Amúgy nem lennék meglepődve, ha Németország keleti országrészének lakóival lett volna dolga a Bayerische Rundfunk-nak...
szaboria1
@nevemnick: Én is erre gondoltam de a cikkben nincs utalás honnan jönnének.
aremy
@Bringás: én meg már azt hittem hogy a ti hívószavatokra jönnek.
Bringás
@aremy: Minden normális, rendes embert szívesen látunk!
Cicamama55
Ez eget verő hülyeség! Az ő pénzükhöz viszonyítva itt olcsóság van, ezért jöttek eddig is, s jönnek ezután is hazánkba a külföldiek. A mi környékünkön is, külterületen vannak német tulajú házak, kb. 30-40 éve. Az évben többször töltenek itt huzamosabb időt. A földet, hatalmas ebeket,a lovakat és más állatokat, illetve a hatalmas házakat itt élő családok tartják tisztán, rendben. Tudok olyan települést, ahol az ingatlanok jelentős része német és holland tulajdonos kezében van. Jól működő lovardák közelségét keresték már a 70 -es években is nagy szeretettel, napjainkban viszont jól menő cégek tulajai vásárolnak maguknak nálunk lakóparkokban lakásokat. Nemcsak német, de olaszok is bőven vannak...Hazugság a cikk!!
wagabund
ide(például a szomszédba)olyan nyugdíjas németek jönnek, akik a hazájukban csórónak számítanak...ott alig tudnak létezni a szabadszemmel alig látható nyugdíjukból...itt meg nagy arcuk van..

azt megértem, hogy nem akarnak migráncsot láni sem...és hallották, hogy itt nincs, és nem is lesz...
emerencia
@szaboria1: Több mint öt évtizede Németországban élő nyugdíjas rokonnénim a német hozzátartozóktól és barátoktól állandóan azt hallja, hogy miért nem költözik egy szép házba Magyarországra a német lakásából. A német nyugdíjából itt remekül élhetne. A rokoni és baráti körben már csak ő beszél magyarul. Rengeteg magyar ismerőse, barátja, rokona van mindkét országból. A magyarok kísértetiesen hasonló rosszakat mondanak a magyar viszonyokról, így ő nem mer belevágni egy átköltözésbe. A németek pedig nem hisznek neki. Keservesen fognak rájönni az áttelepülők, hogy itt sem lehet mindent megvenni. Egy baleset vagy rosszullét esetén például csak a szerencséjén múlik, hogy megfelelő időben megkapja az ellátást vagy egy folyosón fog várakozni míg sorra kerül.
nezelodo
Ismerek olyan települést, ahol a környéken nincs munkahely, és kiürült a falu. Olcsón lehet ingatlant venni, és a kilencvenes évek elején kezdtek jönni a német nyugdíjasok. Van olyan is, hogy nem néztek szét alaposabban némelyik faluban, meggondolatlanul vásároltak, és most menekülnek a mi régebbi "migránsaink" elől. Ugyanis őket nem zavarja, hogy se közel, se távol nincs munkahely, odaköltöznek. Aztán ha van olyan falu ahol elég karakán az önkormányzat, és a segélyért folyamodó leginkább munkát kap, onnan hamar elköltöznek ezek a mi betelepülőink.
KERKA
Van némi csúsztatás az indoklásban. A Balaton mindíg is csábító volt, a németeknek, de ugyanígy előszeretettel vásárolnak ingatlant a gyógyfürdők városaiban is! Számukra a gyógykezelés itt olcsó, a kapott számlát pedig az otthoni TB- vel elszámoltatják. Tehát ingyenbe van.
Az viszont igaz, hogy az ő nyugdíjukkal itt nálunk jól élnek. Otthon a lakásuk után nem fizetnek rezsit, ez pénzmegtakarítás nekik. De ugyan így a téli hónapokban elmennek melegebb éghajlatra. A rezsi összegén röhögve kifizetik a télen olcsó panziók árát.
nyanya001
Innen meg félmillió honpolgár menekült el a maffia kormány miatt
a legtöbben Angliába de sokan vannak Németországba és Ausztriába !
Egy angol, egy francia és egy magyar nyugdíjas arról beszélgetnek, hogyan telnek a napjaik.

Az angol nyugdíjas kezdi mesélni:
- Én reggel fogok egy üveg whiskyt, elviszem a klubba, és ott töltöm az egész napom!

A francia nyugdíjas:
- Én reggel fogok egy üveg konyakot, elviszem a barátnőmhöz, és ott töltöm az egész napom!

A magyar nyugdíjas:
- Én reggel fogok egy üres üveget, belepisilek, elviszem a laborba, és ott töltöm az egész napom...
egyvandor
A címhez. "A németek" nyolcvan millióan vannak.
magyarbakancs
Jöjjön minden nyugdíjas, legalább felpörög a gazdaság.
Meg jön egy kis más szemlélet is.
verőce21
@Long John Silver: Szerintem meg továbbra is maradnak a hollandok, németek is és szívesen látjuk őket, mint eddig is. Sőt további nagyszámú betelepedésre lehet számítani.

Én (mi) több lakótelep, villanegyed kialakítását végeztem az elmúlt 10 évben. Nem egy volt, amit nyugat-európai befektetőtársaságok egy az egyben megvásároltak volna, de mindegyik kérése az volt, hogy alakítsam kisebbre a telkeket. (Az elmúlt időszak olyan volt, hogy nem építeni kellett elsősorban, hanem telekkialakítással foglalkozni! Nagy-nagy haszon.)
Bringás
Persze, hogy jönnek a hülye Merkel miatt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.