A Publicus friss reprezentatív kutatása a budapesti rendezésű olimpia megítélését vizsgálta, és azt hogy mennyire követik idehaza a riói olimpiát. A felmérés a Vasárnapi Hírek megbízásából készült.

A megkérdezettek harmada szorosan követi a riói olimpiai játékokat, ők minden közvetített, vagy minden magyar sporteseményt megnéznek.

A válaszadók majd fele csupán a fontosabb magyar vonatkozású eseményeket, összefoglalókat esetleg eredményeket követi. Míg minden ötödik megkérdezett nem követi a most zajló olimpiát.

Tíz megkérdezettből nyolcan nemzeti büszkeségből, a magyar sikerek iránti lelkesedéből követik az eseményeket.

Szintén tízből nyolcan gondolják azt, hogy a budapesti olimpia növelné az ország ismertségét, és tízből hat szerint javítaná is az ország megítélését.

Ám a megkérdezettek háromnegyede szerint az olimpia túl sokba kerülne, és a pénzt másra kellene költeni, míg kétharmad szerint az ország egyszerűen túl szegély az olimpia megrendezéséhez.

A magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát

Majd' ennyien gondolják azt is, hogy a Fidesz-közeli vállalkozókat gazdagítaná az olimpiára költött pénz. Olimpia helyett a válaszadók kétharmada az inkább egészségügyet, egyharmada az oktatást fejlesztené, míg egyötöd a szegénységet számolná fel.

A válaszadók többsége, 50 százaléka (45 százalék ellenében) nem támogatja, hogy 2024-ben Budapesten rendezzenek olimpiát, és ez a támogatás is közel felével csökken, ha a megkérdezetteket szembesítik a várható költségekkel.

Tíz megkérdezettből hat úgy gondolja, hogy a kormány egyoldalúan tájékoztat az olimpia kérdésében.

85 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
Én nem értek valamit! A statisztika szerint elsöprő többsége van a kormánynak, csak egy pár százezer hazaáruló veri a tamtamot az olimpia ellen, akkor miért nem lehet népszavazást tartani?
Ezer milliárdokról nem lehet!? 300 forintról lehetett, sőt majdnem a vasárnapi boltzárról is, de beszartak.
Olyan biztosak abban, hogy a többség támogatja őket, akkor???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nil
A többség állítólag a fideszt szeretné még hatalmon tartani.
Aki olimpiát szeretne, annak fogalma sincs arról mivel jár, mennyibe kerül és hogy csak a milliárdosok zsebe fog még jobban kitömődni.
az ország meg eladósodik.
És ők fognak a legjobban hisztizni amikor áll a bál.
Csizmás Kond
publicus frissus reprezentativus...az egy nagy lószarus !
silber13
@Csizmás Kond: Az országnak így is kilóg a segge a nadrágból et, egyéb visszafizetendő pénzeket fizetni, a betegagyú vezíred bolondériáit finanszírozni. Ezért marhaság az olimpia utáni lihegés.
Clavigo
A Zsírmorénak nem elég Paks II.??...10 mrd-os kölcsönt rakott a nyakunkba ez az Állat...Most még megtoldaná a nyomort egy olimpiával is ez az Idióta.??
Csizmás Kond
@silber13: na és mond a te okosagyú vezíred miért nem rángat ki a szarból ?...
..ha csak így tudsz társalogni akkor inkább mellőzz...megkérlek!
Perwool
Én nem értek valamit! A statisztika szerint elsöprő többsége van a kormánynak, csak egy pár százezer hazaáruló veri a tamtamot az olimpia ellen, akkor miért nem lehet népszavazást tartani?
Ezer milliárdokról nem lehet!? 300 forintról lehetett, sőt majdnem a vasárnapi boltzárról is, de beszartak.
Olyan biztosak abban, hogy a többség támogatja őket, akkor???
silber13
@Csizmás Kond: Szarban legfeljebb ti vagytok odaát, hogy a szavaddal éljek. Nem látom be, hogy mi kifogásod van a mondandóm ellen, de mellesleg azt írok itt, amit akarok. Látom már megint szélesre nyitottad a kötekedésed házának kapuját!:-))
Csizmás Kond
@silber13: ...voltak pillanatok amikor értelmes embernek képzeltelek el..de tévedni emberi dolog...
az, hogy néhány szófosó valakik körhintájára felültél az a te bajod, te szédülsz azért nem én, viszont amíg nem tudsz valamit legalább megközelítőleg addig nem illik azzal hencegni mert az csak a bacchuszártalom jeleit engedi felfedezni rajtad.
koszpeko
@Csizmás Kond: " ...voltak pillanatok amikor értelmes embernek képzeltelek el..de tévedni emberi dolog..."
Szőrös talp!
Szerinted ki az értelmes ember?
koszpeko
@Csizmás Kond: Bocs rosszúl kérdeztem.
Romániában, vagyis nálatok ki az értelmes ember?
Csizmás Kond
@koszpeko: Fogadatlan prókátornak lófasz a seggébe !
Bringás
Kerül amibe kerül, kellene a büszkeségünket megsimítani egy olimpiával!
koszpeko
@Csizmás Kond: Szoros befutó lesz.
A seggnyalás első helyéért.
koszpeko
@Csizmás Kond: Versenyben vagy jó esélyekkel.
Yoda69
5 milliardert lehet egy ertelmetlen kerdesrol nepszavazast tartani, de egy tobb ezer milliardos projektrol nem.
Meghalt Matyas oda az igazsag.
orban veszni fog.
Rózsika Hatházi
@Bringás: Eszeden vagy jóember? Kerül, amibe kerül? Mit gondolsz ki fizeti? A büszkeséged simogatására javasolhatom a faszenes vasalót? Áramot sem fogyaszt. Az árkülönbözetből, meg lehet olimpiát rendezni.
nevemnick
penny-farthing 14:45 a saját pénzeddel szórakozz, és azzal simítsd a büszkeséged, te agyagedény.
silber13
@Csizmás Kond: -én viszont értelmes embernek tartalak m,ég most is, éppen ezért sajnálom,hogy kitört rajtad a @drótszamár effektus!:-)))
Perwool
@nevemnick: Így gondolom én is! A kormányt nem csak a Fidesz szimpatizánsok tartják el!
Ergo, 9 millió emberért felel nem csak a 2 millió birkáé. Majd ha kizárólag a 2 millió tartja el akkor pofázhatnak! Addig igenis, vegye figyelembe a 7 millió véleményét is!
A nagy kék plakáton Orbán képével 2014-ben az volt "Magyarország miniszterelnöke"!
Na, ez is mint oly sok más hazugság! Csak a Fidesz szimpatizánsok miniszterelnöke!
Yoda69
@Rózsika Hatházi: En egy szivlapattal simogatnam ezt a taho barom bringas ocsit.
silber13
@Bringás: téged is meg kellene simítani egy jóképű kocsilőccsel ilyen baromságért!
Grumpycat
@Bringás: A jó kurva anyádat! Miért vered mások faszával a csalánt? Pofád lapos, közöld ezt a fajtársaiddal, a többi pattanással a csutigeci valagán.
hetöndöe
A gumicsizmában született büdös felcsúti vadparaszt csináljon a saját pénzén olimpiát,mondjuk Tusványoson.:-)
nusika
...reméljük, hogy az emberek véleménye nagyon számít...mert a magyar adófizetők pénze a tét !!!
Perwool
@nusika: Nem számít ezeknek semmi, sem ember, sem gyerek ...csak a pénz és a hatalom!!! De! Az minden áron!
Mézike
@Csizmás Kond: Cirmi! Téged beleejtettek egy kád vízbe, vagy mi bajod?
Egész délután kötekedsz ...nem vagy kenyérre kenhető máskor sem, de ennyire azért ne add le amit eddig mutattál magadból.
silber13
@Mézike: Hagyd! Ma zümi a macsek! Azt adja, ami lényege.
simmering73
@Bringás: Az ilyen állatot kérdezés nélkül marhakampóra kéne akasztani. Barom.
keresztapa
Véget ért a nyaralásom, újra itthon, olvasgatom a kommenteket, változás nélküli gyűlölködés, emberek közt. Vajon miért?
kkalman
A normálisan gondolkodó emberek érthetően nem támogatják az olimpiát. A többi, akik támogatják, elvakult fideszbérencek.
karma1
@keresztapa: Talan a fenti cikk folyomanyakeppen...:o) Jo, hogy ujra itt vagy, kipihenten...:o))
vadnarancs
Sose gondoltam volna, hogy egy román hazaáruló fideszkomcsi seggnyaló fog olimpiát követelni Budapestre. Mi jöhet még? Lázárról is kiderül, hogy cigány?
human
Kisvasút! Rémlik? A franc se akarta. Senki nem használja. De Orbán akarta és megcsinálta. Szóval lesz itt olimpia. Ha kell az összes kopaszt összeszedik Orbánék hozzá az országból.
Hari
@Mirabilis: a nyilvánvaló választ felesleges megkérdezni !
Bringás
@silber13: Ilyeneket annak írj, aki először a kezedbe adta a pöttyös kakaós bögrét!
Hari
@Grumpycat: bringás nyilvánvalóan hülye, vagy provokatőr, vagy "vicces" kedvű heccelődő, jobb esetben hozzá nem értő pancser. Ergo nem érdemes vele foglalkozni, pláne nem ilyen stílusban, mert az téged minősít le. Ha mégis érdekel bringás barátunk, javaslom, akkor inkább szánakozásodat fejezd ki szellemi képességeit illetően.
micfild
@hetöndöe: aha.. de akik olimpiát szeretnének fizessék a költségeit. kéne egy névvel- cimmel adószámmal ellátott szavazás.. aki olimpiát akar annak az adatai.. és azonnal kezdjék fizetni a költségeit.
mondjuk levonhatnák a fizujuk egy jelentős százalékát olimpia-adó néven. asszem egy nap alatt kiderülne hányan is akarnak valójában olimpiát.
silber13
@Bringás: Nem volt pöttyös bögrém, buta pakulár!
dr. prédikátor
@Bringás: Nocak megint itt vagy???Valamelyik agymosott fütyiszes lelökött a viktor szopkin seggéről???Azért a szart a szádról töröld le mert büdös!!!
papa.49
Nem kell az embereknek, nem érdekes akkor is tűzzel, vassal átveri az országon, hogy tönkre megyünk teljesen neki mit számít, ő egy tetves félig román, félig cigány g..i, lehet találgatni kiről van szó, de gondolom tudjátok kiről))))))))))))
Aki Én
@Perwool: Azért nem akarnak népszavazást, mert azonnal kiderülne, hogy a többség nem támogatja, és mi lenne az előkészületekre hivatkozva ellopott száz milliókkal.
Ez olyan mint Paks 2. Még semmi nem történt, de már milliárdokat szórtak el rá.
Aki Én
@Bringás: 14:45 Jól nyomod öreg huszár. Volt idő, mikor én is komolyan vettelek, de ma már tudom, csak bosszantod az embereket és jókat röhögsz.
Aki Én
@Csizmás Kond: Eljön az idő, mikor még a magadfajta IQ bajnok is rájön, hogy mennyire átbaszták. Csak nehogy késő legyen...
shrek
@hetöndöe: Nem, inkább saját kistestvért csináljon magának!
silber13
@Hari: 08:40-re: Vond össze a kettőt: így megkapodaz igazságot: Drótszamár egy hülye provokatőr, aki végtelenül primitív és buta.
keresztapa
@karma1: köszönöm jóindulatú válaszod! Tényleg kipihentem az összes butaságot amit nyaralásom előtt a kommentekből olvastam! Mi lenne ha az olimpia rendezés jogát az olimpiai bizottság ajánlaná fel, mint kis ország egyikének, Magyarországnak, mint lehetőséget? mint vélekednének a most tüskékkel tűzdelt ellenzők? Milyen igazán meglévő, nem kitalált indoklásokat vetnének fel, sokat - v - keveset. mi indokolja azt, hogy kis országnak nem kifizető az olimpia megrendezése? Számadások, tények, tagadhatatlan előny, hátrány felsorakoztatása, szembeállítása a jó és nem megfelelővel! ezután népszavazással dőlne el, hogy él e az ország népe az olimpiai bizottság ajánlatával- vagy népszavazás eredménye ként azt elveti!, v. megrendezi!
Perwool
@Aki Én: Elég csak a budapesti tömegközlekedést nézni, kigyulladt buszok, metrók, "ganyé" taxisok, az éttermi lenyúlások, a pályaudvarok külalakja, esőzéskor az aluljárók (igaz, itt a 100 m gyorsúszás megrendezhető) Gondolom a kajaknak a Balaton adna otthont, ahová araszolva másfél óra is lehet az út...
Az az ország ne akarjon olimpiát rendezni, ahol a lakosság harmada a kormány adatai szerint is a szegénységi küszöb alatt él! Miből szeretnének olimpiát csinálni? A költségvetés minden évben hiánnyal számol, tehát több a kiadás, mint a bevétel. Nyilván kölcsönökből. Ki fogja azokat visszafizetni?A világon még egyetlen olimpia sem volt nyereséges.
Persze az Orbán horda hülyére keresné magát a bulin, miközben az ország csődbe menne. És látod, (olvasod) vannak akik ennek tapsolnak. Barmok!.
Cifra nyomorúság...milliárdokért! Ennyire nem látják a valóságot? Itt a görög példa, 10 emberből 10 azt állítja a jelenlegi baj forrását nem kis mértékben az olimpia is okozta!
karma1
@keresztapa: Latom, Kedves, tenyleg kipihizted Magad, es ez nagyon jo - es persze egyet is ertek Veled. Bizony, ERROL kellene nepszavazast csinalni ugy es akkor, ha mar elkeszult legalabb 3-4 fuggetlen hatastanulmany, bemutatnak, hogy mibol? (EU-s penzbol? 1 %-bol? Plebanatos ur perselyebol? Gazdag emberek oriasi tamogatasabol? UJ ADOKBOL???)
Kerdes van 1000 es egy... Mindjart az elso: hogy lehetett az embereket teljesen kikerulve benevezni erre az olimpiara? Illetve kerni azt? Es most, amikor elesedik a harc, meg most se kerdezik meg a nepet?
nemfideszes
@keresztapa: 1. Az atlantai olimpia óta egy olimpia sem volt nyereséges. Görögország majdhogynem bele is csődölt.
2. A vizes VB tervezett költsége 8 milliárd forint volt, jelenleg 90 milliárdnál tartanak. Ebből kiindulva mennyi lenne a 774 milliárdra becsült olimpia valós költsége?!

Először is, ott van az első kérdés, amit karma1 is kérdezett, hogy miből? 2020-ra már elzárulnak az EU-s csapok, az elmúlt időszakban amikor kevesebb pénz jött az EU-ból azonnal megérezte a magyar gazdaság. És ezzel a gazdasággal futnánk neki egy olimpia rendezésének?

Ki garantálná, ellenőrizné, hogy a fideszes oligarchák ne lopják el min. a felét ahogy eddig is tették?
Ki garantálná, ellenőrizné, hogy ne lépjék túl az eredeti költségvetést?!
De ami a legfontosabb ki vállalja annak anyagi és erkölcsi felelősségét, ha a költségek jóval meghaladják az eredetileg tervezettet, illetve ha a magabiztos állításuk ellenére is veszteséges lenne az olimpia?
Bónusz kérdés pedig, hogy az olimpia kapcsán létesülő sportlétesítményeket ki és milyen pénzbél tartaná fent, illetve üzemeltetné az olimpia után? Vagy ez várna azokra is:
www.origo.hu/foto/multimedia/20150730-olimpia.html

Mint ahogy írtam 2020 után már nem lesznek EU-s pénzek. Ezért kell az olimpia és Paks II., hogy továbbra is legyen miből ellopni.
Perwool
@nemfideszes: Nem beszélve arról, hogy a vajda olcsó olimpiáról hebeg!
Hol? Itt, ahol bármilyen beruházás 3x 4x annyiba kerül, mint bárhol a világon??
És, a kész beruházás 100x szarabb!

"A vizes VB tervezett költsége 8 milliárd forint volt, jelenleg 90 milliárdnál tartanak"
Családbarát kormány van...a vizes buliba Orbán papa van benne!!!
Aki Én
@Perwool: 10:37 ,,És látod, (olvasod) vannak akik ennek tapsolnak. Barmok!"
De ugyan ezek, ha orbán az olimpia ellen kampányolna, akkor bizony szaroznák még az ötletet is.
Perwool
@Aki Én: Orbán sohasem hazudik!
Ő mindig azt mondja, amit a nyája hallani akar!
nemfideszes
@Perwool: ... hát igen, a fideszes "minőséget" már meg sem említettem. Várkert bazár, hatvani kerékpárút, stb.
kamazuka
Magával a ténnyel,hogy rendezzünk e olimpiát vagy se,nem látok nagy eltérést.
Maga egy olimpia megrendezése nem egy rossz ötlet.
Sokakban az kelt visszatetszést,hogy ismerve a hazai jog szövevényes,tjait a zsiványabbnál zsiványabb politikai berendezkedést az elmúlt 26 év távlatából és a bűvkörükbe bújó pénzvagyon eltüntető mechanizmusokra szakosodott háttérgárdát,a kutya éppen ott esik el,hol megbotlania sem lenne szabad.
Ecccerű példa.Idióta agyament dióda kitalálja,hogy téglajegyet lehet majd venni,ezzel is segítve a tetemes költségek lefaragását.Aki vesz téglajegyet az a kampány szerint részesedik.
Minden sportesemény teltházas,a pattogatott kukorica 4x annyiba kerűl mint a nyegleston buliján töpörödöttödön.Aztán elszámoláskor jön a gyász,és a sajnos éppen hogy nullszaldósok lettünk a vég.
De szarházikáim addígra a a saját hasznukat már kivették a rendszerből.
Valahogy még egy mesterséges Qes...budikes storyra nincs szüksége a köznek.
Arról nem is szólva,épp egy nyugati nagyvárosnyian vagyunk,vagy már csak voltunk?
Apropó!
Liechtenstein miért nem ágaskodik olimpia rendezésre?
Nekik melyik termék után keletkezik fő és állandó bevételeik zöme?
Tőlünk az elmúlt 26 évben szinte csak elvitt mindenki!
dr. prédikátor
Én se akarok OLIMPIÁT!!! Csak egy kis OLIM PIÁT/
Csizmás Kond
@Mézike: Dehogy kötekedek, csak helyére rakom a dolgokat...mindig is rendszerető ember voltam...:)
Csizmás Kond
@kkalman: ...a saját szempontodból igazad van...itt a legtöbben a bitót támogatnátok...pedig az olimpia sokkal erkölcsösebb...de nektek az nem kell.
nemfideszes
@Csizmás Kond: "...pedig az olimpia sokkal erkölcsösebb"

... főleg ha azon a haverok és a rokonok Garancsi, Mészáros, Orbán papi stb. kaszálnak majd milliárdokat, a nép meg fizetheti az árát...

"...itt a legtöbben a bitót támogatnátok"

Nem emlékszem, kik is rohangásztak akasztott Gyurcsány bábuval, "Gyurcsányt a Dunába a többit meg utána" -t skandálva?! Kik is fenyegetőztek savazással? Ki is mondta ezt:
"Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed"
Szóval te csak ne dumálj bitóról, erkölcsről meg végképp!
Csizmás Kond
@nemfideszes: minden hozzámszóllónak szoktam válaszolni...de az a legkevesebb elvárásom, hogy először az reagáljon a hozzászólásomra akinek írtam...mert így ha most ketten azon kezdünk el vitatkozni amit másnak a beírására szól nem azt fogja tükrözni amiről szó kéne legyen.
ha van kérdésed tedd fel és válaszolok.
kkalman
@Csizmás Kond: ma, 16:29 Lehet, hogy valami manó cenzúrázta az írásomat? Nem látom benne a bitót nekik, vagy egyéb hasonló mondatot.
Ja, hogy egyébként sem írtam ilyent? Akkor Te honnan vetted? És ne terelj! Konkrétan írd meg, hogy hol írtam azt, hogy bitóra azt, aki olimpiát akar?
karma1
@nemfideszes: 16.53-ra: Mondd, Te meg el tudod kepzelni, hogy a bakancsos ruhes barmire fog Neked valaszolni? Csak azert, mert nem akarja, hogy a hozzaszolok ossze-vissza sorrendbe szoljanak isteni szemelyehez...Tudod, ha peldaul hozzamszolna, Te a budos eletben nem kerulsz sorra, mert meg mindig az en valaszomra varhatna...:o))))
Asszem elrugtad picit a pottyost: tul sok tenyt irtal le, es ennek meg utana kell nezni a roman weblapokon, ahogy szokta...:o)))
Csizmás Kond
@kkalman: nem direkt az olimpiára kell érteni amit írtam...csak te értelmezted úgy hogy a normális embernek nem kell olimpia...
...pedig inkább az olimpián vannak értelmes emberek nem itt vagy máshol akik gyűlölködnek...
silber13
@Csizmás Kond: Próbáld már felfogni, hogy az ország szegény, mint a templom egere! Nem tellik olimpiára, különösen a Paks II sunyi szerződésát is figyelembe véve. Mi a fenéből finanszírozna az ország egy olimpiát és mennyibe kerülne, ha a vizes VD bekerülése is a csillagos egekbe kúszik fel? Meg ezért élni is kell ennek a szerencsétlen népnek, akiket módszeresen fosztogatnak a kormányon lévők!
Csizmás Kond
@silber13: azt próbálom felfogni, hogy hogy a lószarba lehet egy embert ennyire egyenírányítani...a szegénységet nem a te vagy az én zsebem szerint állapítják meg, hanem gdp, meg árú-forgalom meg kereskedelem stb. szerint. Az a töketlen duma, hogy az egyszerű ember kell aggódjon az állami beruházásokért, mint pl a paksi izé avagy az olimpia és hasonlók arra enged következtetni hogy sokak még rendszeres régimódi pártgyüléseken szocializálódnak, határoznak döntenek aggódnak buzdítanak...
...ez olyan mint az japán aki negyven évvel a háború után is dzsungelharcot vívott
1magyar
Az olimpia rendezés Orbán ámokfutása lenne, de lehet, hogy bele is bukik.
kkalman
@Csizmás Kond: ma, 06:51 Nem csak én értelmezem úgy, hogy normális embernek nem kell olimpia, nem kell Paks2, és egyéb vége nem látható "látványberuházások", amiknek a végső bekerülési költsége a csillagos eget verdesi. Persze, kifelé ezek jól mutatnak, de az ország teherbíró képességét meghaladják.
A szegénységet igaz, hogy mindenki elsősorban a saját zsebéhez méri, de tudok neked olyan falvakat mutatni, hogy ha arra járok, a csóróság térden állva könyörög, hogy vigyem magammal, mert már ő is éhen hal abban a faluban.
egyvandor
Azok akinek ez a vélaménye tudják hogy a nertársak csak a lenyúlási lehetőségeket látják az olimpai megrendezésében. Felelősséget egyikük sem vállal arra az esetre ha az ország részére veszteséges lenne.
(Mondjuk nekem az elég lenne ha a mostani politikai elit, aki igent mond rá, egyszer s mindenkorra garantáltan és totálisan eltűnne a befolyásosak sorából. De ilyen is csak a mesében van.)
Csizmás Kond
@kkalman: Az aki ma falun éhen hal az meg is érdemli. Falun azért lakik az ember mert gazdálkodni van lehetőség, használja ki és kapáljon ne a díszfák árnyékába lesse hogy vaklaki munkát ajánljon neki.
kkalman
@Csizmás Kond: ma, 15:33 Jártál Te mostanában falun, vagy csak egy városi betonbunkerből igyekszel nagyon okosnak látszani? A vetőmag is pénzbe kerül. Nem mindenkinek jut a Hegedüs Zsuzsa féle ingyen vetőmagból, napos csibéből és egyebekből. Sok családnak annyi pénze sincs, hogy a rezsit kifizesse, és hogy minden nap jusson kenyér az asztalra. Munkalehetőség nincs, csak a közmunka, aminek a bérezése a megélhetéshez kevés, az éhenhaláshoz sok. És nem a védett kátrányosokról beszélek.
Csizmás Kond
@kkalman: ...hát igen...főleg ha a felhagyott hektárokat akarja valaki egyből újraültetni...
...szerintem fogalmad sincs miről beszélek...
kkalman
@Csizmás Kond: ma, 20:11 A felhagyott hektárokhoz gépek is kellenek. Hozzájuk a megfelelő szerszámok. Tudok Neked mutatni olyan falut, ahol még egy árva, 40 éves MTZ sincs, a hozzá kapcsolható munkaeszközről nem is beszélve.
Csizmás Kond
@kkalman: Te most azt akarod elmagyarázni, hogy kell kerülni a munkát ?
Akinek van csak gy ár földje és nem akar éhezni az a semmiből felássa, beülteti, megműveli és annyi terménye lesz, hogy fél télre elég a családnak.
...aki nem akar az inkább éhezik és magyarázkodik.
kkalman
@Csizmás Kond: ma, 20:31 Próbáltál már felásni, megművelni egyedül egy akkora területet, amin egy négytagú családnak a zöldségszükséglete megtermelhető? Beleértve a krumplit is! És a vetőmagot honnan veszed, ha nincs pénzed? Esetleg bukfencmagot, vagy koszorúmagot vetsz?
Nem a munkakerülést akarom ezzel elmagyarázni, csak a lehetőségeket próbálom behatárolni. Ebből a pár sorból lehetőleg a vetőmagra koncentrálj, mert azon áll, vagy bukik minden! Ha ez nem megy, akkor inkább ne is válaszolj, mert a betonbunkerből minden másképp látszik, mint kint a helyszínen.
Csizmás Kond
@kkalman: Ha akarod csak neked személyesen kertimunkatovábbképzést tartok ingyen, van ásó kapa gereblye és minden szükséges szerszám, fényesre koptatott nyéllel.
...addig is csak hogy tudd egy elültetett krumpliból öt hat lesz, három szem kukoricából három cső, a hagyma és egyéb az egy az egyel megy de akkor is megéri akár magból akár palántából ültetni.
...a négytagú családnál pedig tegye oda a csontot a többi is ne csak egy.
Az igaz, hogy készen megvenni nem igényel egy egész nyári munkát de akkor ne sírjon hogy milyen drága. Mi ma is így csináljuk és elfelejtetve a fáradtságot már csak az ízek visszafizetik a velük való munkát...de aki nem csinálja annak gőze sincs mitől vízízű a paradicsom.
koszpeko
@Csizmás Kond: Mi van szőrös talp.
Kapod a magyar adófizetők véres verejtékkel megkeresett pénzét támogatásnak?
Így könnyű dumálni Romániából.
Így könnyű isteníteni a fityiszt.
Kérdezzél csak meg erről egy itt élő vidékit mi a véleménye erről.
Te csak ugatod a mezőgazdaságot de halvány lila fogalmad nincs róla.
Király dinnye ültetvény van?
kkalman
@Csizmás Kond: ma, 06:42 Kösz a lehetőséget a kertimunkatovábbképzés tárgyában, de én is falun lakom. Mozgáskorlátozottként igyekszem megcsinálni amit meg tudok. Ettől függetlenül a nagy magyar valóság még mindig az, amit az előbb írtam. És ne akard megmagyarázni, hogy vesz valaki egy kiló krumplit ebédre, akkor ne egyen, hanem inkább vesse el, mert hónapok múlva akár tíz kiló is lehet belőle. És akkor az egyéb vetőmagról nem beszéltünk. Azt mibű? Észt osztani lehet, messziről. A valósággal szembesülni csak a helyszínen, az emberekkel beszélgetve.
Csizmás Kond
@kkalman: ...nem akarok én senkit kiábrándítani, de a panaszkodók zöme nem a nincstelenség miatt nem gazdálkodik hanem kifogások miatt.
kkalman
@Csizmás Kond: ma, 08:06 Az mellett, hogy van igazság is a mondandódban, arra a kérdésre, hogy vetőmagot miből, ha élelemre sem telik még mindig nem válaszoltál. Esetleg, ha erre a kérdésre válaszolnál, terelés nélkül, akkor vállalnám, hogy mikor járom a környék falvait, a polgármesterek segítségével terjesztem a világmegváltó módszeredet. Mármint azt, hogy, hogy lehet vetőmaghoz jutni pénz nélkül, de csak kizárólag törvényesen.
Csizmás Kond
@kkalman: Egy épelméjú, és normális gondolkodású embernek ha van földterülete nem kell külön megmagyarázni, hogy azt beültesse és némi odaadással ha nem is csillagászati de hasznot is húzhat belőle.
A vetőmag meg hasonlók ha nem is egyszerre de folyamatosan beszerezhetőek...de akit erre is tanítani kell az inkább ne fogjon neki.
A pénzt megspórolni igaz a legnehezebb de lehetetlen abban sincs...és nem hiszem, hogy aki akarna valamit ne tudna...
kukac50
Több pénzbe kerül, mint amit hozna,ezt kellene szem előtt tartani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.